un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am calculat câți dintre elevii generației actuale au trecut de fapt bacalaureatul

7 Jul 2017  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Oficial, rata de promovare a bacalaureatului este de 71,4%, cea mai mare din ultimii ani, una care n-a mai fost atinsă de când s-au introdus camerele video de supraveghere și dosarele penale pentru profesori. Cum ar fi, învățământul duduie!

Ca în fiecare an (din ultimii trei), vreau să calculez rata reală de promovabilitate, adică să aflu câți dintre elevii ce au terminat clasa a 12-a au trecut și examenul de bacalaureat. Vedeți, rata de 71,4% se calculează din elevii care, terminând 12 clase, s-au și înscris să dea bacalaureatul. Sunt zeci de mii de elevi ce, la finalul liceului, nu se înscriu la bacalaureat și nu susțin niciodată examenul respectiv.

De ce contează? Pentru că școala este gratuită în România și, după 12 ani de școală, ar trebui să știm câți dintre elevi sunt în stare să ia nota 5 la un examen general, de dificultate redusă spre medie. Rezultatele la bacalaureat pot fi privite ca un indicator al eficienței sistemului de învățământ și al seriozității elevilor după 12 ani de școală.

Este ceva ce ar trebui să ne intereseze pe toți, având în vedere că un an de școlarizare costă statul român 11.000 de lei per elev, adică se cheltuie 132.000 de lei (30.000 de euro) în cei 12 ani de școală gratuită pentru fiecare elev. Banii se cheltuie, așa că măcar de-un 5 (cinci) să fie instruiți elevii, nu?

Iată situația. Au fost 152.700 de elevi în clasa a XII-a (sursa). 111.544 s-au prezentat la bac, 86.813 l-au absolvit. Rata de promovabilitate reală în rândul generației actuale? 56,9%



Pe lângă aceștia, au mai fost prezenți la bac 16.959 elevi ce-au terminat liceul în alți ani, din care 4.741 au luat examenul. 28%. (sursa)

56,9% este mai bun decât în anul trecut, dar mie tot dezamăgitor mi se pare procentul. Un pic mai mult de jumătate dintre cei ce trec prin 12 ani de școală reușesc să ia peste nota de trecere la un examen relativ simplu, unde pentru nota 5 ți se cer doar cunoștințe de bază? Nu-mi place.

Procentul va crește cu 1-2% după contestații.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Ceva similar a scos și Funeriu
    http://www.contributors.ro/editorial/ma-puteti-ierta-pentru-cele-300-de-milioane-de-euro-pierdute-din-cauza-mea/

    Din generația actuală sunt multi care au terminat profesionala. Opțiunea lor a fost din start sa nu dea bacul chiar daca au absolvit 12 clase. Dar tu ii bagi in aceeași oală cu cei ce nu s-au înscris la bac. Pregătirea lor nu s-a făcut pentru bac ci pentru zidărie, mecanică etc

      (Citează)

    • Au “păpat” banii făcând 12 clase și, neînscriindu-se la bacalaureat, rezultă că sunt bani irosiți ….

        (Citează)

    • Din graficele de aici si din cele de la postarea lui Funeriu se vede extrem de repede cum functiona “sistemul”, privind doar la anul 2009, anul de varf la productia de tineri cu bacul luat. Cei mai multi dintre cei cu 12 clase se inscriau, si tot asa si treceau. Mare parte prin frauda ordinara.

      Pe de alta parte, invatamantul profesional era practic lichidat de catre Abramburica, in mod voit

      Rezultatul: cateva zeci de mii de tineri treceau bacul lejer, dar nu aveau locuri la facultatile de stat. O afacere “lejera” de zeci de milioane de euro anual.

      Rezultatul real: bani cheltuiti aiurea de stat in procesul de educare in 12 ani, distrugerea valorilor pentru zeci/sute de mii de tineri (ei si parintii lor incepeau sa creada ca asa merge totul in viata, cu spaga, bani, copiute si diplome false), ani si bani pierduti aiurea de sute de mii de tineri prin facultatile care scoteau “diplome de carton”

      Cum sa nu te urci pe pereti cand o vezi seara de seara la TV pe Abramburica, tinand lectii de viata?

        (Citează)

    • Cei de la profesională nu știu dacă întră în statistica mea. Dacă te uiți la sursă, numărul lor este explicat separat, dar nu înțeleg dacă totuși face parte din cei 152k.

        (Citează)

  2. Mie mi s-a părut foarte curios și numărul mediilor de 10. Vreo 70. Parcă, pe timpuri, era minune dacă erau 1-2 medii de 10. M-aș mira ca în ultimii 10 ani sa fi crescut atât de mult numărul elevilor foarte buni.

      (Citează)

    • Asta pentru ca subiectele au fost EXTREM de usoare.
      M-am uitat peste cele date matematica ( mate-info) si istorie.
      La mate in 30 min am facut de un 7 desi nu am mai facut matematica proporiu-zis de vreo 25 de ani ( de prin anul 2 de facultate)
      Si la istorie faceam lejer de 7 desi au trecut 27 de ani de cand am terminat liceul

        (Citează)

    • Salbut…eu in 2 minute le-am facut de 8 sau 9. Le-as fi facut de 10, dar imi uitasem borseta in cotiera de la Bentley…

        (Citează)

    • Se dau subiecte din ce in ce mai usoare, ca sa iasa “statistica” mai bine ca in anii trecuti, sa avem ce raporta la hectar.

      Si la evaluarea nationala pentru clasa a 8-a a fost la fel. La varf, o sa fie cumplit de separat anul asta copiii pentru admiterea in liceu, sa va uitati la mediile de intrare la primele 10 licee din Bucuresti si o sa intelegeti.

      Parca as vrea sa vad un scandal, sa ii vad pe cei peste 100 de elevi cu media 10 din Bucuresti cum aleg cu totii clasa de mate-info bilingv de la Sava,de exemplu, sa vad cum baga aia 100 de oameni intr-o clasa de 28 de locuri.

        (Citează)

    • De obicei mediile mari arată subiecte ușoare, da. Și asta trage în sus statistica.

        (Citează)

  3. Pe-acolo sunt cifrele, clar. Dar, cum iti plac tie tabelele si socotelile exacte, ia in calcul si faptul ca Bac-ul mai are o sesiune, dar si faptul ca in cifrele alea legate de prezenta la Bac probabil sunt inclusi si cei care nu au luat examenul anii trecuti si au venit sa-l dea (si) anul asta.

      (Citează)

    • Bogdan:
      Pe-acolo sunt cifrele, clar. Dar, cum iti plac tie tabelele si socotelile exacte, ia in calcul si faptul ca Bac-ul mai are o sesiune, dar si faptul ca in cifrele alea legate de prezenta la Bac probabil sunt inclusi si cei care nu au luat examenul anii trecuti si au venit sa-l dea (si) anul asta.

      a scris de cei care au terminat liceul in alt an : Pe lângă aceștia, au mai fost prezenți la bac 16.959 elevi ce-au terminat liceul în alți ani, din care 4.741 au luat examenul. 28%

        (Citează)

    • Da, cifra de 56% se referă doar la generația actuală de clasa a 12-a.

        (Citează)

  4. Singer:
    Au “păpat” banii făcând 12 clase și, neînscriindu-se la bacalaureat, rezultă că sunt bani irosiți ….

    Decât un absolvent de pedagogic sau istorie ce a luat bacul cu nota 6, mai bine un zidar , faianțar , brutar :D dar daca bac. Eu as urmării câți intra in piața muncii in urmatorii 4-7 ani, acolo se vede daca statul a pierdut bani cu ei.
    Ăștia 40,000 fara bac ar trebui sa fie absorbiți de job urile ce nu necesita studii superioare dar asigura mersul economiei, baza. Degeaba ai clădire de birouri daca nu găsești un electrician sau un vidanjor.

      (Citează)

    • Problema nu este că cei fără bac nu muncesc, ci că în general muncesc pe salarii mai mici. Dezvoltarea țării are nevoie de salarii mari, putere de cumpărare șamd.

      Tinerii de azi îmi vor plăti pensia peste 30 de ani.

        (Citează)

  5. cred ca mai degraba e o imagine de ansamblu a situatiei in care se afla scoala din Romania. Ce mai cauta in sistem profesorii care au numar mare de elevi care au picat?
    Imi aduc aminte cum invatam biologie din carti alb/negru si in ziua de azi sunt animatii, filme sa iti prezinte exact ce si cum se intampla, chimie cu reactii chimice ce pot fi vazute pe materiale video, fizica explicata, geografie cu google maps cu poze, street view, satelite view.
    Poti gasi foarte multa informatie online si explicata foarte bine, doar ca majoritate e in engleza.
    Notele multe de 10 arata ca sunt multi care pot toci si reproduce lejer, jumatate de materie e uitata in cateva luni.
    Apoi notele mare se obtin cu meditatii care iar nu e normal.
    E un sistem in care profesori nu vor schimbare, elevii sunt plictisiti de orele predate mecanic din care nu inteleg nimic.

      (Citează)

    • 80% din școlile din România n-au un monitor, ca să nu mai zic de situația proastă a manualelor șamd.

      În București lucrurile stau bine, dar în restul țării nu, mai ales în mediul rural și licee mici. Există undeva un liceu unde de 7 ani nici un candidat nu a luat bacul.

        (Citează)

  6. Din pacate situatia invatamantului nu e roz si asta se stie. Eu as veni cu alta propunere. Nu va fi convenabila pentru multi dar cred ca va face bine invatamantului, statului si nu in ultimul rand si elevilor. Dupa cum se stie, invatamantul obligatoriu e de 10 clase. Clasele 11-12 nu sunt obligatorii, dar sunt oferite gratuit de catre stat. Cum, din pacate interesul tuturor ce fac aceste clase nu e real, as propune ca cei ce nu reusesc sa ia bac-ul in primele 2 sesiuni, sa plateasca scolarizarea pentru cei 2 ani. Ceva in genul la 4000-5000 lei/an. Poate atunci, de frica rambursarii unor sume considebarile de catre parinti, vor invata ceva si cei care nu sunt interesati. Sau poate constienti ca nu vor face fata si nu-i intereseaza cei doi ani de scoala, se vor orienta spre scoli profesionale, scoli la care examenul final ar trebui sa fie din partea practica a meseriei in care te califica. Daca 25% din elevi s-ar orienta catre meserii, s-ar imputina numarul elevilor de licee, dar speranta e ca cei ce vor urma aceste ultime 2 clase isi vor da interesul. Rezultatele acestei masuri:
    – scaderea numarului de clase 11-12;
    – elevi care-si vor arata interesul pentru ceea ce se preda la scoala, profesori mai putin stresati de prezenta la ore a celor ce nu invata si care le “tulbura” orele;
    – incasarea unor taxe de catre stat din partea celor care merg la scoala doar de gura parintilor (parinti care din pacate tot ei vor plati acesti ani de scolarizare);
    – scaderea numarului profesorilor poate chiar a liceelor;
    – aparitia unor profesionisti in diverse meserii, care se califica de pe bancile scolilor si nu la locul de munca etc.

      (Citează)

    • O altă măsură ar putea fi acordarea unui bonus de 1000 de lei fiecărui admis la bac, cred că asta i-ar face pe mai mulți să tragă de un 6.

        (Citează)

  7. Nu ca din articol nu s-ar intelege ideea principala, nu dati cu pietre, doar semnalez:

    https://diacritica.wordpress.com/2015/06/29/cartea-postala-nr-4-rata-de-promovabilitate-rata-de-promovare/

    promovabil: care poate fi, care are calitatea de a putea fi promovat

    Deci rata de promovabilitate ar putea fi doar ipotetica/teoretica – mai exact, cati copii au invatat suficient de bine si in urma unor simulari/testari se estimeaza ca *ar putea sa promoveze* ulterior, in conditiile unui examen real.

    Post factum (dupa afisarea rezultatelor exacte) se mai poate calcula doar rata de *promovare* (care poate iesi intr-aedvar diferita in functie de baza la care se raporteaza cei admisi).

    Ceva de genul inainte/dupa alegeri: X-ulescu este eligibil (promovabil) a primi un loc in parlament vs. X-ulescu a primit sau nu mandatul (a promovat).

      (Citează)

    • Știu, în fiecare an cineva lasă acest comentariu. Am folosit însă același termen ca și ministerul.

      Teoretic situația încă este ipotetica. Încă nu s-au afișat rezultatele finale :p

        (Citează)

  8. Alin: a scris de cei care au terminat liceul in alt an :Pe lângă aceștia, au mai fost prezenți la bac 16.959 elevi ce-au terminat liceul în alți ani, din care 4.741 au luat examenul. 28%

    Ah, scuze. Prea multe grafice :)

      (Citează)

  9. Bă NwWowBiz, dacă cercetai un pic vedeai că procentul e in continuare enorm. La unii e doar 41% care dau bac-ul (era 30% în 2006) https://www.welt.de/print/die_welt/politik/article156291438/41-Prozent-der-Jugendlichen-machen-inzwischen-Abitur.html

    Nu e vina elevilor că ăia care ar trebui să-i educe și să-i ghideze în viaţă sunt incompetenţi, nerealiști sau profitori și îi împing spre școli nepotrivite.

      (Citează)

    • E alt sistem, nu pot compara. Bacalaureatul are o importanță diferită în fiecare țară. Poate ca unii nu dau deloc și merg mai departe cu media anilor de liceu.

        (Citează)

    • Ba se poate compara foarte bine. E vorba pur și simplu de câți copii au nevoie să piardă vremea cu chestii teoretice care te pregătesc pentru facultate. Și după cum vezi alții au mega succes și cu doar 40% care dau de bac (și care în mare și promovează pentru că nu sunt tâmpiți să facă școli nepotrivite).
      Te-am făcut WowBiz pentru că la fel ca ăia faci articole sterile care perpetuează prostia (mă rog, cu ceva mai mult skill la grafice în Excel). Îmi și imaginez prostimea care citește genul ăsta de articole cum dă ochii peste cap și zice “vezi frate, doar în Românica, dacă eram în Germania … ăia au toți doctorate mânca-ți-aș”.

        (Citează)

  10. Cam asa arata 12 ani 50% din populatia purtatoare de carnet scolar. 

    https://www.facebook.com/216316158823348/videos/320812941707002/

      (Citează)

  11. Mult prea simple subiectele de anul acesta.

      (Citează)

  12. nwradu:
    Cei de la profesională nu știu dacă întră în statistica mea. Dacă te uiți la sursă, numărul lor este explicat separat, dar nu înțeleg dacă totuși face parte din cei 152k.

    Din profesionala oricum nu poti intra in bac. Trebuie sa faci 3 ani de liceu pentru a putea da bacul (a 11-a, a 12-a si a 13-a)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus