un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review de ultrabook: Acer Swift 3 generația nouă, un ultrabook normal

16 Jun 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Acer Swift 3 este un ultrabook standard, dacă pot spune așa, având în vedere că design-ul său este unul deja uzual pentru ultrabookuri. Practic, este un laptop portabil, cu hardware bun, dar fără un aspect care să atragă toate privirile; pentru asta, încercați mai degrabă Swift 7, ultrabook-ul de lux de la Acer care are sub 10 mm grosime.

Acest Swift 3 testat de mine este un model foarte nou, produs în aprilie 2017 și aproape fără nici un review deja pe net, făcând parte din cele anunțate luna trecută.

Specificații Acer Swift 3 SF314-52G:

  • ecran IPS de 14 inchi, rezoluție Full HD 1920 x 1080 px, fără touchscreen, ecran cu sticlă Gorilla Glass
  • procesor Core i7-7500U la 2,7 GHz
  • 8 GB memorie RAM tip DDR3
  • două unități de stocare internă pe SSD de 128 GB și 480 GB
  • două plăci video, cea integrată Intel HD Graphics 620 și una nVidia Graphics cu 2 GB memorie RAM
  • 802.11ac MIMO 2×2, un port USB 2.0, două porturi USB 3.0, un port USB-C, un port HDMI, cititor carduri SD, jack audio
  • cititor de amprente
  • tastatură iluminată
  • grosime 17,95 mm, greutate 1,8 kg

Prețurile vor începe de la 649 euro în Europa, deși modelul testat de mine este aproape de vârful gamei și va costa mult mai mult.

CONSTRUCȚIE

Carcasa este din aluminiu și este bine asamblată, deși mi-ar fi plăcut ca balamaua să fie de aceeași culoare. Sigla Acer se află pe carcasa monitorului.

Acum 3 ani aș fi spus că-i un laptop subțire, dar acum are pur și simplu o grosime și o greutate uzuală pentru vremurile actuale în ceea ce privește un laptop normal de lucru, fie el casual sau office.

Tastatura mi-a plăcut mult pentru că tastele sunt bine spațiate, plus că sunt și iluminate. Au o cursă confortabilă și sunt ușor de simțit la deget. N-am înțeles de ce au înghesuit așa tare tastele de săgeți, dar pare a fi o tendință uzuală în laptopurile de azi.

Observați sub tastatură un touchpad de dimensiuni uzuale și, în dreapta, cititorul de amprente. Mie îmi place ideea, am avut anterior laptop cu cititor de amprente și mi se părea mult mai ușor să-l deblochez în acest mod decât tastând cine știe ce parolă complexă gen rățușcă23.

Iată cum sunt organizate porturile, cu cele USB 3.0 în partea stângă, probabil partea pe care se află și controllerul lor în placa de bază. Alimentarea este tot în stânga.

Monitorul se poate deschide la 180 de grade, deși nu înțeleg nici de ce aș vrea asta.

Problema cea mai mare la capitolul Construcție este însă ecranul acoperit cu Gorilla Glass, opțiune pe care chiar nu o înțeleg deoarece îl transformă într-unul glossy deși, atenție, nu este tactil. Ce rost are? Câți dintre voi și-au zgâriat ecranul laptopului de-și doresc acum sticlă Gorilla de protecție?

Pe total, Swift 3 se conturează ca un laptop normal, care nu iese în evidență prin vreun design extraordinar, dar nici discutabil, dar cu acest ecran Gorilla care pe mine m-a deranjat.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

La acest capitol, Swift 3 se prezintă bine. Procesorul este un Core i7-7500U din generația Kaby Lake, cu două nuclee fizice și patru virtuale. Memoria totală este de 8 GB, dar tip DDR3, nu DDR4.

Sistemul video este format din două plăci video în ceea ce nVidia numește Optimus: cea Intel HD Graphics 620 pentru munca de birou și una GeForce 10 pentru jocuri, cu 2 GB memorie RAM proprie. Nu este un laptop de gaming, nici pe departe, dar poate asigura momente de casual gaming, cum se spune, în tot felul de jocuri free-to-play care de obicei nu au cerințe mari sau în jocuri mai vechi.

Am folosit 3DMark pentru a testa grafica și rezultatele sunt cele de mai jos. Time Spy a obținut un scor de 1.144 puncte, fiind cel mai recent test din programul de benchmark, făcut pentru DirectX 12. Fire Strike, generația anterioară de testare, a obținut 3.113 puncte.

Am făcut teste și cu PCMark 8, care utilizează o suită de aplicații pentru a simula scenarii numite Home, Work și Creative, unde proporția între aplicații simple, jocuri, office și editare multimedia diferă. Am făcut varianta clasică, apoi varianta Accelerated a testelor, unde sistemul utilizează placa video pentru a accelera prin OpenCL rularea aplicațiilor. Rezultatele sunt acestea:

Test Punctaj
3DMark Time Spy 1.0 1.144
3DMark Fire Strike 1.1 3.113
PCMark 8 Home Conventional 3.0 2.884
PCMark 8 Home Accelerated 3.0 3.648
PCMark 8 Work Conventional 2.0 3.307
PCMark 8 Work Accelerated 2.0 4.844
PCMark 8 Creative Conventional 3.0 2.897
PCMark 8 Creative Accelerated 3.0 4.362

Le puteți utiliza pentru a compara cu alte laptopuri de pe net. Am rulat teste similare și pe Zenbook 3 și pe Aspire V17, dar nu are rost să le comparăm deoarece sunt laptopuri din alte game, construite pentru alte scopuri.

Stocarea inclusă este performantă. Vorbim de un SSD Kingston de 128 GB (cu sistemul de operare preinstalat) și un Micron de 512 GB ca unitate secundară.

Unitatea primară are rezultate bune la citire și destul de slabe la scriere secvențială și aleatoare. Mai mult, controllerul ei obține rezultate mari prin compresia datelor ce trebuie scrise în memorie, scorul în Anvil Storage fiind aproape triplu când se utilizează date comprimabile.

A doua unitate, cea Micron, are rezultate mult mai bine și la scriere, iar diferența între comprimabile și necomprimabile nu există.

Iată și rezultatele PCMark 8 Storage pentru cele două unități:

Rezultatele la copierea de pe unități externe prin USB 3.0 arată cam aceeași tendință. Diferența de performanță între unitatea C: și cea D: este foarte mare:

Acer spune că bateria poate scoate 10 ore de utilizare. Probabil că cifra este atinsă cu ecranul la minim și cu aplicații deloc intensive, în rest rezultatele variind mult. Inclusiv pe browsing nu se poate spune cât de mult pot varia că ați sesizat cum unele site-uri folosesc flash sau o interfață complexă ce solicită mult procesorul și sistemul.

În testul PCMark de benchmark al bateriei, rezultatul a fost de aproape 4 ore. PCMark 8 testează bateria rulând continuu testul Home Conventional până când epuizează 80% din aceasta, după care face o estimare. Rezultatul este bun, 4 ore de utilizare intensă, continuă, sună foarte bine. Testul l-am făcut cu monitorul setat la 30% din luminozitate, o valoare confortabilă pentru ochi.

Ecranul este de bună calitate, culorile fiind vii. Sticla Gorilla îl strică, după cum vă spuneam, reflectând orice lumină din cameră.

Difuzoarele asigură un sunet puternic, dar ușor metalic, lipsit de frecvențele joase. Nu-i ceva neobișnuit pentru laptopuri, deși mă așteptam ca pe un model de această grosime să fie difuzoare ceva mai bune.

Pe wireless am obținut în jur de 133 Mbps la download și 480 Mbps upload. Swift 3 se poate conecta în modul 802.11ac.

Căldura pare bine ținută sub control. Indiferent câte teste am rulat, temperatura la suprafața laptopului nu a depășit 42 de grade Celsius și asta în partea sa superioară, aproape de baza ecranului, pe unde probabil este evacuată căldura de la procesor. Se simte cald, dar nu cât să fie deranjant. Când intră în ecuație placa video nVidia, se încălzește suplimentar și acea zonă de deasupra touchpad-ului.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Laptop bun la toate.
  • Ține bine căldura sub control.
  • Ecran glossy.
  • Sunet lipsit de frecvențe joase.

CONCLUZIE

Acer Swift 3 este un model bun pentru cei ce-și doresc un laptop normal, bun la tot ce ține de utilizare acasă și la birou, poate și cu un pic de gaming fără pretenții. Singurul său dezavantaj real este ecranul glossy pentru că este protejat de sticlă Gorilla, decizie pe care nu o înțeleg.

Prețurile vor începe de la 649 euro în Europa, deși modelul testat de mine este aproape de vârful gamei și va costa mult mai mult.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Cam era de asteptat ca SSD-ul Kingston sa aiba rezultate proaste la scriere, folosesc orice memorie gasesc si asta inseamna ca uneori IC-urile sunt chiar de gunoi.

    Iar pentru business din asta de integrator au vandut cele mai ieftine si cele mai proaste unitati din stoc. La scriere e chiar mai prost decat V200-le meu, care ala macar atinge 200 Mb/s, unde ar fi trebuit sa fie peste 400 si chiar inspre 500.

    Si am un al doilea V200 care asa face, pentru ca deh, e luat din UK, nu din black friday local.

    Micron in schimb este tata si mama lor, ei fac Lexar si Crucial si au parteneriat cu Intel pe partea de memorie flash.

    Ecran IPS, full HD, usurel, rapid, e un laptop OK daca si produci bani cu el, pentru ca este destul de scump. E puternic si usor de carat, asta conteaza, sa te poti misca repede si la propriu si la figurat.

    Autonomi de 4 ore nu e rau, HP-ul meu se lauda acum cu vreo 3 ore jumatate si fac doar browsing pe net.

      (Citează)

  2. Monitorul se poate deschide la 180 de grade, deși nu înțeleg nici de ce aș vrea asta.

    Ooo, eu cred că e foarte util. Mi s-a întâmplat de multe ori să fac o prezentare și să nu am proiector și tot ce pot face e sa întind ecranul pe masa de lucru și să arat cu degetul.

    În plus, în autocar, avion, pus pe genunchii ridicați (că asta e spațiul), ai nevoie să îl deschizi mai mult de 90 de grade. Pentru mine dacă nu are așa ceva e deal breaker.

      (Citează)

  3. E cam mică autonomia de 4 ore pentru un ecran de 14 full HD. Ar trebui să fie undeva pe la 6 ore, măcar pentru browsing, dar problema e probabil la software și nu știu când se vor mai rezolva din problemele astea pe windows.

    Cu toate astea, pe la 900 euro găsești de 15 ceva mai echilibrat tot de la Acer și nu cred că pierzi prea mult la capitolul portabilitate.

      (Citează)

    • 4 ore făcând constant ceva destul de complicat, că în browsing ține mult mai mult. Nu compara acea autonomie decât cu alte rezultate PCMark.

        (Citează)

  4. Ultrabook ? Pai sunt laptopuri de gaming la fel de groase acum, in 2017. Nu inteleg de ce are gorilla glass devreme ce nu are touchscreen *facepalm*.

    In orice caz, feriti-va de acer.

      (Citează)

  5. LA 800 Euro gasesti Swift 5 cu baterie care tine 9 ore real (12 conform producatoului) si cu sunet bun. i5, 8GB RAM si 256 SSD NVMe. Din pacate (sau din fericire, depinde de cerinte) ecranul e tot glossy, dar cu rama foarte mica.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus