un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

O lume cu prea mult plastic

26 Jun 2017  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Dacă vreți să vă speriați despre o problemă pe care nu o vedem și nu o simțim direct, dar care există și se amplifică pe zi ce trece, citiți și urmăriți acest reportaj CNN.

Este despre plastic și câte deșeuri aruncăm in oceane. Peste 5 mii de miliarde de bucăți de plastic sunt deja în oceane. Adică 5.000.000.000.000! În 2050 plasticul din oceane va depăși ca greutate toți peștii din toate oceanele. 8 milioane de tone de deșeuri ajung anual în apă și, cum nu le vom vedea până când efectul lor nu va fi o mare problemă, trec în general neobservate.

Problema nu este doar că plasticul nu dispare în mod natural, ci va rămâne în natură sute de ani, dar acesta se macină în bucăți tot mai mici, numite micro-plastic și nano-plastic, iar acestea ajung în plancton, în pești, în pești tot mai mari, păsări și până la urmă și în hrana noastră.

Principalele surse de plastic sunt oamenii: milioane de sticle de plastic sunt aruncate în fiecare zi la gunoi, milioane de pahare pentru apă sau pentru cafea, tacâmuri de plastic, pungi de plastic, ambalaje pentru tot felul de produse șamd. Eram într-un parc de distracții când, la un pahar de suc de 2 euro, mi-au mai cerut la casă o garanție cam tot atât de mare; n-am înțeles de ce, paharul era unul banal, dar scopul lor este să le refolosească sau măcar să le recicleze într-un mod controlat, așa că garanția era metoda lor de a mă sili să-l aduc înapoi. Franța le va interzice după 2020, luând măsuri în această privință. California interzice pungile de plastic prin votul cetățenilor.

Uitați și o chestie mișto de tot: la Bacoa în Barcelona, paharul de bere era făcut din amidon, care-i biodegradabil, nu din plastic. Iar amidon avem din belșug, rezultă de la tonele de cartofi pregătite zilnic. Bacoa este la următorul nivel în toate privințele, nu doar la calitatea burgerilor.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Reciclarea costa. Folosirea de materiale biodegradabile costa.
    Cat timp plasticul va fi mai ieftin, asta se va folosi.

    Macar de s-ar invata oamenii sa arunce gunoiul corect, fiecare la cosul sau.

      (Citează)

    • Culmea e că nu costă așa mult, investiția fiind recuperată pe termen lung pentru că refolosești materiale, generezi electricitate șamd. Sunt țări care vor și gunoiul altora pentru a-l recicla.

        (Citează)

  2. Am fost la ParkLake …. trebuie sa te benoclezi sa vezi in ce cos poti arunca gunoiul … NU SE FACE EDUCATIE , CODUL CULORILOR E SIMPLU … la naiba , dar ce vrei cu Olgute si Dragnei la conducerea tarii .
    Guma la ce intra ? Dar paharul de suc de carton cu pai si capac din plastic ? Le desfac inainte sa le arunc . Eu DA … dar restul ?!

      (Citează)

    • Liviu: Dar paharul de suc de carton cu pai si capac din plastic ? Le desfac inainte sa le arunc . Eu DA … dar restul ?!

      Și eu le desfac.

      Oricum, selectarea nu trebuie să fie perfectă. Se mai fac și apoi diverse separări sau se reciclează la nimereală și în proces anumite materiale se separă chimic. Important este să ai o bază bună de la care să începi.

        (Citează)

  3. Stefan Zanfir

    26/06/2017 la 8:23 AM

    De ce naiba sunt aruncate in oceane?
    Un rau mai mic ar fi sa le ingroape nu?!

      (Citează)

  4. Amidon din cartof. I lold.
    Malai. Paharul acela e din malai. Plastic biodegradabil din porumb.
    Scrie si pe pahar.

      (Citează)

    • PLA-ul (plasticul biodegradabil) se face mai exact din amidon, care e continut si in cartofi (reziduu ramas la prepararea chipsurilor), si de porumb (malai) si de alte plante, nu neaparat cereale. Deci nu e cazul de “LOL” fara un pic de documentare.

        (Citează)

    • Nu e ca si cum nu ar ar scrie pe pahar “hecho 100% de maiz”.

        (Citează)

    • E făcut din amidon extras din porumb, nu din cartof. Tot aia. So much lol.

        (Citează)

  5. Radu reportajul de pe CNN e bazat pe un studiu care a fost infirmat de cateva ori. Cel mai non-tehnic review l-am vazut aici: http://www.bbc.com/news/magazine-35562253

    Nu zic ca plasticul nu e o problema grava… dar totusi nu ajuta sa promovam o cauza buna folosind numere dubioase din studii cel putin controversate…

      (Citează)

    • Daca te gandesti ca nu poti merge la o plimbare pe munte fara sa dai de pet-uri de plastic, problema nu este indeajuns de exagerata.

        (Citează)

    • dacă berea s-ar fi băut din pahare de cristal (și vândut) atunci ar fi fost plin de pahare de cristal acolo și își tăiau animalele gâtul când mâncau iarbă etc. Plasticul nu ajunge de capul lui acolo. Poate ar trebui eliminată cauza, nu efectul.

        (Citează)

    • Teniescu: Plasticul nu ajunge de capul lui acolo. Poate ar trebui eliminată cauza, nu efectul.

      Astea din ocean ajung acolo pe un traseu lung și ceva mai greu de gestionat. Nu poate fi ușor eliminat.

        (Citează)

  6. pe mine ma enerveaza plasele gratuite pt legume la supermarket. Iei un kil de mere, pac o punga, iei 2 morcovi iar o punga.

    Pentru o serie de cumparaturi in natura ajung 10 pungi care nu se degradeaza niciodata.

    Ar trebui o lege care sa impuna pungi de hartie biogdegradabila in supermarketuri.

    foarte tari paharele din amidon.

      (Citează)

  7. am vazut recent pe facebook un filmulet cu o balena care a esuat undeva in norvegia si pentru ca nu mai avea sanse, au decis sa o impuste.

    la autopsie i-au gasit o multime de pungi de plastic in stomac, se pare ca balena a murit de foame pt ca avea stomacul plin de pungi.

    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4185038/A-whale-30-PLASTIC-BAGS-stomach.html

      (Citează)

  8. Din punctul asta de vedere, inainte de 1989 Romania statea mult mai bine la capitolul reciclare. Plus ca plasticul inca nu napadise Romania. PET-urile au inceput sa se inmulteasca pe la jumatatea anilor 90, odata cu cresterea importurilor dar mai ales dupa aparitia fabricilor de bauturi racoritoare. Intre timp a aparut si apa imbuteliata in plastic, berea la PET, si cam toate produsele lactate aflate la comercializare care la randul lor sunt vandute in ambalaje din plastic. Pentru pungile pe care le cumpar de la supermarket, eu consumatorul platesc deja ecotaxa.

    Dupa parerea mea, cei care produc plasticul (ambalajele) sunt primii care se fac raspunzatori de nivelul de poluare la care s-a ajuns. Dupa aia se face vinovat consumatorul. Cel care produce plasticul ar trebui sa fie obligat sa se ocupe si de reciclarea lui.

      (Citează)

    • La capitolul ambalaje din plastic, am uitat sa mintesc de detergenti: https://www.nwradu.ro/2017/06/am-dus-civilizatia-prea-departe/

        (Citează)

    • Dar știi cât de ușor s-ar putea rezolva? La străini există taxe pe PET, dar dacă duci altul gol nu mai plătești taxa.

      Am plătit bani în plus pe pahare de plastic sau carton, mi-au dat banii înapoi când le-am dus goale la loc.

      Cei care produc plasticul probabil plătesc o taxă la stat, ceva cu titlu de mediu. Nu cred că se face nimic pentru mediu cu acei bani. Parcă din taxa auto de mediu s-a făcut ceva pentru mediu?

        (Citează)

  9. Macar la noi in Romania pungile alea de plastic in magazine sunt contracost si ma gandesc ca o parte din banii pe care ii platesc ajung si pentru a le recicla.

    Am fost in grecia, pe litoral si la un supermarket maricel, cand am ajuns la casa sa platesc, mi-a oferit maldarul de pungi sa ma servesc cate am nevoie pentru a-mi pune cumparaturile si fara nici un cost.

    NU m-am bucurat deloc de acest “serviciu” gratuit!!

    Stim cu totii ca sunt foarte practice aceste pungi adica sunt destul de rezistente sa tina chiar si 6 – 7 kg iar dupa ce le folosesti ocupa extrem de putin spatiu pentru depozitare lor.

    Plasticul a intrat in viata noastra si suntem dependenti de ele. Asta este adevarul. Acum trebuie gasita o solutie sa le refolosim, sa le reciclam si sa nu mai ajunga in apa sau in pamant. Evident si sa folosim cat mai putin plastic/ putine pungi.

    As vrea sa se introduca o lege care sa oblige consumatorul sa plateasca o taxa de reciclare pentru fiecare obiect din plastic cumparat. Oricum sunt ieftine la achizitie, asa incat inca 50% pentru reciclare ar fi perfect.

    Instant s-ar reduce cu 50% cantitatea de plastic folosit in toata lumea si daca banii obtinut ar fi folositi pentru reciclare ar fi o solutie buna.

    Exemplu daca o jucarie de plastic costa 20 lei separat pe eticheta sa fie evidentiat si costul de reciclare de inca 10 lei. Asa cum este acum TVA-ul.
    Cost produs + cost reciclare. Administratia financiara sa adune acesti bani de reciclare si sa-i trimita catre firmele care se ocupa de reciclare, ca acestia sa cumpere masini de sortat, masini de colectat si sa plateasca oameni pentru a aduna fiecare obiect din plastic.

      (Citează)

    • Există taxe de reciclare, de exemplu la electrocasnice prețul include 1,5 lei sau 3 lei pentru o astfel de taxă. Ce se întâmplă cu banii și unde ajung ei, nu știu. Probabil la buget.

      La noi mi se pare că s-a redus numărul pungilor de când se plătesc. Eu le refolosesc, am pe acasă vreo două și le iau cu mine când merg la supermarket. Când merg la hipermarket, iau cu mine pungi mai mari.

      Țin minte că înainte luai de la supermarket câte 10 pungi, câte 2-3 produse în fiecare, plus 2 goale, să fie acolo că poate se rupe ceva. Cred însă că nu se rezolvă nimic așa, consumul de plastic crește în ritm mult mai mare decât îl pot tempera astfel de măsuri.

        (Citează)

  10. Problema nu e neaparat la oamenii de rand cum e in cazul autoritatilor.
    Pe la noi prin Mallorca exista 2 probleme ce tin de aspectul asta:
    1. Aproape ca s-a dublat numarul turistilor, insa nu s-a dublat numarul celor care ar trebui sa curete domeniul public fiindca daca s-ar angaja oameni, care sunt in somaj, risc de excluziune sociala samd. atunci ar creste costurile si n-ar mai exista bani de furat. Iar rezultatul e evident un volum crescut de gunoaie peste tot: https://zpoz.net/rR3VB
    2. Exista o legislatie extrem de permisiva in ceea ce priveste ambalajele si chestiile de unica folosinta gen pungi sau pahare. S-ar putea inaspri legislatia pentru a descuraja utilizarea anumitor chestii, dar nu exista timp pentru asta fiindca nu mai ramane timp pentru furat din banu’ public.

    Sunt sigur de altfel ca treburile astea se aplica in foarte multe tari, nu doar aici.

      (Citează)

  11. am auzit ca exista in prezent 2 surse mari de tot de poluare nebagate in seama suficient:

    – plasticul
    – cernelile tipografice care sunt incredibil de toxice. Practic orice ambalaj colorat polueaza extrem de grav, e otrava. Nu pare mult un strat subtire de vopesele pe carton, dar e. e genul de poluare pe care nu o vezi, pana incep sa moara albinele. Sau toate salamandrele din tara, de ex.

    Si iar nu vad de ce nu s-ar putea ca brandurile serioase sa isi puna ambalaje de carton nemarcat, pentru ca ele au deja o reputatie formata si daca stiu ca e Lavazza de ex, pot sa iau si in ambalaj de carton.

      (Citează)

    • Am văzut pe diverse cutii scriind că sunt făcute din carton reciclat și cu cerneală nepoluantă sau ceva așa. Parcă IKEA folosește carton reciclat pentru orice.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus