un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

În vizită pe șantierul viitorului sediu central Lidl, construit pentru certificare BREEAM Outstanding

7 Jun 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

Lidl își construiește un sediu central în zona Aviației, iar clădirea, construită de suedezii de la Skanska, una dintre cele mai mari 10 companii de construcții din lume. Am vizitat șantierul.

Clădirea va fi una dintre cele mai moderne din România, având în vedere că o construiesc pentru atingerea celui mai înalt nivel al certificării BREEAM, nivelul Outstanding. BREEAM este un standard britanic pentru clădiri “verzi”, iar aceasta urmează să fie cea mai performantă construită de Skanska în țara noastră. Iată cum arată, în 60 de secunde.

Ce o face așa specială? Clădirea folosește materiale certificate ISO 14001 (standardul de mediu) și foarte multe materiale reciclate, iar lemnul are origine controlată, obținut din surse bine gestionată.

Iluminarea se face cu LED-uri pentru un consum cât mai redus, iar intensitatea luminoasă este reglată automat în funcție de lumina naturală. Lumina naturală probabil va fi suficientă pentru a ilumina clădirea în majoritatea timpului, fiind destul de îngustă și cu ferestre de sus până jos.

Încălzirea și răcirea sunt proiectate pentru un consum energetic cât mai mic. Pentru a face schimbul de căldură în toate sezoanele, indiferent dacă pentru încălzire sau răcire, se folosesc 70 de sonde îngropate la adâncime și o pompă de căldură. Aerul este împins în birouri prin niște instalații deștepte care asigură un flux natural de aer cu o răcire lentă a camerelor, eliminând acea senzație că “te bate aerul în cap” dacă stai sub el.

Mai mult, clădirea este prevăzută cu geamuri tip tripan, un sandviș din trei foi de sticlă, iar pe afară se montează un soi de obloane făcute din metal perforat și care se vor orienta automat după soare, ca floarea-soarelui, pentru a asigura umbră pe toată perioada zilei. Sau cine știe, poate că în zilele cu nori se vor deschide complet pentru a permite un flux de lumină cât mai mare.

Asta despre proiect pe ansamblu. Ca loc de muncă, sediul este format din trei corpuri, două simetrice și practic lipite, un al treilea mai mic ieșit ca o peninsulă în față lor. Va fi aici spațiu pentru 360 de birouri, au 234 de locuri de parcare, cu unele inclusiv în subteran, șapte stații de încărcare a autovehiculelor electrice, 40 de locuri de parcare pentru biciclete și dușuri pentru cei ce simt nevoia de așa ceva după pedalat (sau după o ședință dură).

Pentru angajați vor avea și o sală de fitness, o mini-cafenea la ultimul etaj, cu terasă în aer liber, iar la parter o cantină de 110 locuri. Există și o bucătărie de testare a produselor și rețetelor Lidl, aparent fac asta. Nu știu de ce, că rețete de burgeri pot să inventez și eu acasă.

Mi-a plăcut un ultim detaliu: 75% dintre deșeurile ce-au ieșit din șantier au plecat spre reciclare. Clădirea va fi finalizată la final de an.

De asemenea, la magazinul Lidl din fața noului sediu au deja o mulțime de stații de încărcare electrică disponibile gratuit clienților. Zona de nord a orașului pare bine acoperită. Bine, un Opel Astra din 2004 era parcat fix acolo, deși jumătate din parcarea convențională era liberă…

asus s5507

    20 comentarii

  1. Radu, ma uitam in filmarea ta. O construiesc suedezii dar cu mana de munca romaneasca. Altfel nu se explica dezordinea de pe santier. In afara sanctiunile pentru materiale de constructii lasate la intamplare pe santier sunt incredibil de mari. O teava lasa aiurea pe planseu poate face ravagii in materie de protectie a muncii.

      (Citează)

    • +1

      Mai e mult până departe…

        (Citează)

    • Păi munceau pe acolo oamenii, dar se dădeau din fața noastră când am intrat.

      Par să aibă o politică foarte strictă despre siguranța pe șantier, cu controlori, sistem de raportare de probleme șamd. În 408 zile au avut 3 accidente ușoare, cel mai grav fiind o tăietură la mână.

        (Citează)

    • Tocmai remarcasem odinea si curatenia de pe santier, n-am vazut dezordine.
      Interesant ca au pus sediul lanaga un magazin Lidl, ceea ce este foarte bine cand vrei sa faci ceva teste de marketing. Doar cobori si testezi in magazin, daca da rezultate extinzi in toata tara.

        (Citează)

    • Da, dar îți dai seama ce bucurie pe angajații magazinului? Vor fi mereu șefii lor pe acolo, să cumpere o pâine și să le facă observație la orice :P

      Am intrat în magazinul ăla, e mare și frumos, culoare mult mai late decât la al meu.

        (Citează)

  2. Ai folosit un stabilizator? E prea smooth :)

      (Citează)

  3. Si eu am tripane de la Salamander…super bune.

      (Citează)

  4. Zona aviației nu e destul de aglomerata ? De ce toate firmele se înghesuie in nordul capitalei ?
    Probabil șefii au vile in Băneasa așa că le convine.

      (Citează)

  5. E in spatele magazinului Lidl de la podul Baneasa, langa Elvila. Avand in vedere ca momentan au sediul in Dimitrie Pompei, cred ca tocmai ingramadeala i-a “impins” un pic in afara zonei fierbinti. De asememea, au si ceva fabrica /depozit in Prahova (Aricestii Rahtivani), asa ca pozitionarea in zona de nord a capitalei pare un pic logica. Nu lucrez la ei, dar cunosc destule detalii de pe net (gogle, goagal, etc), da’ zic eu ca e mai usor sa faci un research inainte de a arunca o telenovelistica de-asta cu “boss are vila in Baneasa”. Bine, poate o conta si faptul ca nu e un butic care se duce dupa cum decide bossulica. “decât” am zis

      (Citează)

    • Pai bossu mare are vila langa depozitul pe care l ai mentionat. Pe vizitate :)

        (Citează)

    • Da, dar este străin. Mi se pare normal că i-au închiriat vilă lângă sediu. Dacă-l construiau pe cel nou în Domnești, probabil că ulterior îi închiriau o locuință în zonă, că bănuiesc că nu apreciază să stea 2 ore în trafic.

      Mie mi se pare normal să închiriezi cât mai aproape de locul de muncă. Nu-i înțeleg pe cei care aleg să stea la distanță și să piardă minim o oră pe zi pe transport.

        (Citează)

  6. nwradu:
    De ce nu li se zice termotripane?

    :))) buna asta.
    Si da, si eu am renovat apt si am pus “termotripane” de la Salamander, cu 3 foi de sticla de cate 6 mm. Degeaba ai profil pentacameral, daca ai 2 foi de cate 4. Da’ na, toti vor 5 camere, (eventual cu jacuzzi) dar putini se uita si la ce sticla pun. Maine-poimaine apar cu folii de solar in loc de sticla, ca e mai ieftin si sigur tine cald, ca asa se coc si rosiile, nu? ))

      (Citează)

    • Cred că ești doar fandosit.
      Izolarea fonică creste mai mult cu variația mediilor de propagare. Adică, contează foarte puțin grosimea sticlei, sunetul se transmite mai bine prin sticla decât prin aer, cât trecerile din sticla în aer și invers. Mai multe treceri rezultă în atenuare mai bună. Folosești foi de sticla cu grosimi diferite, câștigi și mai mult. Un sistem tripan cu 4,6,4 sau 6,4,4 e semnificativ mai bun izolatir fonic decât al tău.

      Una din foile de geam de 6 înlocuită cu un duplex 3, 3 lipite cu folie de 1mm face minuni și îl face și rezistent la șoc mecanic.

      În ceea ce privește izolația termica contează mai mult grosimea stratului de aer. 16 mm e optim. 10 mm e suboptimal. Dacă ai geamuri de 6 puse la 10 mm unul de altul, un nene cu geamuri de 4 puse la 16 mm va face mișto de tine. Indicele de rezistență termică al aerului e mai bun decât al sticlei. Așa, grosso-modo.

        (Citează)

    • Cică astea de la ei ajung la 0,9 WK/mp

        (Citează)

  7. nwradu:
    Da, dar este străin. Mi se pare normal că i-au închiriat vilă lângă sediu. Dacă-l construiau pe cel nou în Domnești, probabil că ulterior îi închiriau o locuință în zonă, că bănuiesc că nu apreciază să stea 2 ore în trafic.

    Mie mi se pare normal să închiriezi cât mai aproape de locul de muncă. Nu-i înțeleg pe cei care aleg să stea la distanță și să piardă minim o oră pe zi pe transport.

    Geo:
    Pai bossu mare are vila langa depozitul pe care l ai mentionat. Pe vizitate :)

    Geo:
    Pai bossu mare are vila langa depozitul pe care l ai mentionat. Pe vizitate :)

    Pai si ar fi trebuit sa aiba la Targu Mures? Pe mine ma amuza comentariul ala conform caruia o companie decide o zona pentru viitorul sediu functie de adresa sefului.

      (Citează)

  8. Catalinx:
    Cred că ești doar fandosit.
    Izolarea fonică creste mai mult cu variația mediilor de propagare. Adică,contează foarte puțin grosimea sticlei, sunetul se transmite mai bine prin sticla decât prin aer, cât trecerile din sticla în aer și invers. Mai multe treceri rezultă în atenuare mai bună.Folosești foi de sticla cu grosimi diferite, câștigi și mai mult.Un sistem tripan cu 4,6,4 sau 6,4,4 e semnificativ mai bun izolatir fonic decât al tău.

    Una din foile de geam de 6 înlocuită cu un duplex 3, 3 lipite cu folie de 1mm face minuni și îl face și rezistent la șoc mecanic.

    În ceea ce privește izolația termica contează mai mult grosimea stratului de aer. 16 mm e optim. 10 mm e suboptimal. Dacă ai geamuri de 6 puse la 10 mm unul de altul,un nene cu geamuri de 4 puse la 16 mm va face mișto de tine. Indicele de rezistență termică al aerului e mai bun decât al sticlei. Așa,grosso-modo.

    Chiar util raspunsul tau. Dar daca in loc de aer se incarca cu argon, stii cum arata calculele de izolare foncia/termica? Mai invatam si noi ceva vu ocazia BREEAM :)

      (Citează)

  9. Între timp sediul a fost terminat! :-)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus