►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
26 Jun 2017 ·
GÂNDURI ·
Iată un caz ciudat din SUA. Un american a făcut pe cont propriu un studiu despre lumina galbenă a unor semafoare, susținând că uneori ține prea puțin pentru a permite șoferilor să oprească în siguranță înainte de a primi o amendă.
Rather than investigating those claims, however, the Oregon engineering board asked Järlström to stop calling himself an engineer, and in January fined him $500 for the crime of “practicing engineering without being registered.”
Un fel de “hai lasă specialiștii să facă treaba asta”, iar amenda de 500 de dolari pare foarte mare. Ca să fie clar, omul nu este inginer diplomat, cum s-ar zice, sau nu era specializarea sa.
Amenda asta m-a făcut sa mă gândesc la alte lucruri. De exemplu, poate ar trebui aplicată una și persoanelor care toată ziua repetă diverse teorii despre vaccinuri sau medicație fără o bază reală în afară de “e o conspirație a corporațiilor care te vor oaie”.
Ești medic și totuși recomanzi bicarbonat cu lămâie? Amendă! Ești neurolog și spui că uscătorul de păr cauzează cancer la cap? Amendă!
Apoi am citit continuarea știrii. Americanul amendat a mers la tribunal, unde i s-a dat dreptate. Judecătorul a decis că-și poate prezenta oricum și oricând teoriile, câtă vreme nu o face pentru bani, din postura de specialist cu acte în regulă:
“Plaintiff Järlström may study, communicate publicly about, and communicate privately his theories relating to traffic lights throughout the pendency of this litigation as long as [his] communications occur outside the context of a paid employment or contractual relationship,”
Extinzând asta la o potențială discuție despre femei ce tot insistă că vaccinurile sunt rele (deși, cel puțin în ultimul an, au murit mai mulți copii în România din cauza lipsei lor), decizia respectivă spune că au tot dreptul să-și expună această opinie oriunde au chef, câtă vreme nu insistă că sunt medici reali. Libertatea de exprimare, cum ar fi, trebuie respectată chiar și atunci când conține sfaturi foarte proaste.
Sigur, e un caz din SUA pe care eu îl folosesc pentru a discuta o ipotetică situație din România, dar voiam să vă arăt cum gândesc alții astfel de situații.
Aș spune că este mai important decât niciodată ca fiecare să-și folosească propriul creier, nu să creadă orbește ce vede scris pe un site sau aude la televizor. Scriind diverse articole pe blog, am învățat că pentru majoritatea subiectelor nu este greu să te documentezi la un nivel acceptabil folosind surse de încredere, indiferent că-i vorba de bosoni sau traficul aerian. Sigur, durează 3-5 zile și pierzi multe ore făcând asta, dar mi se pare minimul necesar pentru subiecte importante.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
26/06/2017 la 1:00 PM
“folosind surse de încredere”
aia e problema. cand sursa de incredere se numeste olivia steer si crezi din tot sufletul ce emane cretinoida, de ce ai vrea sa cauti alte surse de incredere ? mai ales ca e un advevarat cerc de cretini care orbiteaza in jurul ei, intarind fiecare tampenie emanata.
exista cate o olivia steer in orice subiect controversat si nu ai cum sa convingi oamenii ca nu e o sursa de incredere.
user(Citează)
26/06/2017 la 2:03 PM
exact! dar bula se tot extinde…
Oana Cociaşu, Managing Partner Medic One: Majoritatea românilor se informează pe teme medicale din surse neverificate, precum forumurile sau blogurile, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătăţii lor
Şapte din zece români din mediul urban folosesc tehnologia pentru activităţi legate de sănătate, potrivit unui studiu realizat de agenţia Medic One în parteneriat cu iSense Solutions, în cadrul platformei Bold by Lowe Group, dar datele arată şi că majoritatea românilor se informează din surse neautorizate şi neverificate precum forumurile sau blogurile, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătăţii lor.
Cei mai mulţi dintre aceştia (58%) susţin că astfel au un control mai mare asupra stării de sănătate, alte beneficii indicate fiind un stres redus în ceea ce priveşte afecţiunile proprii sau ale familiei (44%) şi o comunicare mai uşoară cu medicii (42%).
Jumătate dintre românii care utilizează tehnologia fac acest lucru pentru a se informa, în timp ce 35% o folosesc pentru organizarea stării de sănătate sau a tratamentului medical (programări, remindere), 29% pentru monitorizarea indicilor de sănătate şi 23% pentru comunicarea cu medicii sau cu alţi pacienţi. Dintre românii care se informează online pe subiecte legate de sănătate, cei mai mulţi au folosit în ultimul an forumuri generale (74%), platforme online specializate (69%), grupuri din social media (37%), bloguri (32%) sau chat cu prietenii din social media (31%).
„Deşi tehnologia îi face să se simtă în control şi mai puţin stresaţi, majoritatea românilor se informează din surse neautorizate şi neverificate precum forumurile sau blogurile, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătăţii lor. De aceea, recomandarea noastră este ca medicii, mai ales cei specialişti, să comunice mai mult în online pentru a ajunge la pacienţi şi pentru a minimaliza astfel influenţa surselor nesigure sau înşelătoare”, spune Oana Cociaşu, Managing Partner, Medic One.
Mihai Dobre(Citează)
26/06/2017 la 1:05 PM
Radu, problema in opinia mea e alta: reponsabilizarea si tragerea la raspundere a celor capabili sa raspandeasca afirmatii si teorii neverificate, aproape unanim contrazise sau pur si simplu cretine.
Da, cum zici si tu, orice poate sa posteze ceva pe Facebook-ul propriu. Oricum postul ala ca ajunge mai ales cei cei care erau deja in respectiva bula.
Dar ce te faci cand Olivia vine in prime-time si poveste catre un milion de oameni care pana atunci nu mai auzisera de ea despre cum vaccinurile sunt otravuri pline de mercur si provoaca autism?
Si culmea e ca avem legi pe tema asta dar fie nu se respecta fie sunt prea blande.
Inviti nebuni in studio fara sa ai si experti din tabara cealalta?
Ce inseamna amenzi de 1-2-5-x sute de mii de lei? Amenda sa fie procent din incasarile intervelului de emisie cu probleme. Si procente gen 120-150%, sa te arda un pic la buzunar a doua oara sa nu mai faci.
Ce incetari de emisie 5 minute? Hai mai bine 5 zile fara cele 3-4 ore de prime time, sale simti.
Dan(Citează)
28/06/2017 la 1:39 PM
De acord, amenzile mai mari sunt o soluție.
Altfel, poți face varianta normală, adică chemi în studio și experți din tabăra cealaltă sau experții au și ei o asociație care, văzând că cineva spune prostii la televizor despre ceva la care ei se pricep, pot cere dreptul la replică, încă o emisiune în care să fie prezentată și părerea lor șamd.
Eu nu cred că problema generală este că niște oameni debitează prostii la televizor. Problema este că alți oameni îi văd și îi cred “pentru că e la televizor”, în loc să fie conștienți că este doar o opinie și să caute și altele înainte de a se decide pe a cui o cred.
nwradu(Citează)
26/06/2017 la 1:46 PM
cum ar fi sa imi iau amenda ca zic “bah, drumu asta nu e construit bine” pentru motivul ca nu sunt inginer de drumuri?
animaloo(Citează)
26/06/2017 la 1:48 PM
Nu garantez cu viata dar eu tineam minte ca tipul era inginer dar nu era inregistrat in statul respectiv. Spre exemplu daca esti avocat in biroul din NY nu inseamna ca poti fi avocat si in statul Florida decat daca te inscrii si in barol din Florida.
alec(Citează)
26/06/2017 la 2:38 PM
Oarecum ironic să ceri limitarea dreptului la liberă exprimare, de pe un blog public necenzurat într-o ţară care mai alaltăieri puteai fi arestat pentru emitere de păreri neconforme.
Dreptul la liberă exprimare e sfânt, şi mi se par puerile ideile astea gen statul trebuie să reglementeze tot, şi statul trebuie să ne spună cine e prost şi cine e deştept, că noi suntem proşti şi nu ştim.
Foarte departe ajung societăţile de genul, nu? Statul fiind un arbitru absolut corect, din experienţa noastră.
Soluţia e simplă: educaţia sistemul şcolar ar trebui să înveţe oamenii să judece nu să tocească, iar oamenii ca părinţi ar trebui să-şi educe copiii să judece nu să accepte orice. Bine, subiectul e mult mai larg dar ca idee principală, educaţia.
Olivia Steer e proastă, absolut de-acord, şi nu doar ea, avem întregi posturi de televiziune care sunt absolut groteşti în materie de prostie şi păreri neavizate, dar cred că direcţia opusă e mult mult mai nasoală.
În spiritul acestei idei nici unul din comentariile de aici nu sunt pertinente decât dacă vin de la absolvenţi de jurnalism, la articolele despre viteza routerelor ar trebui comentarii doar de la oameni cu master în teoria semnalelor, rutare, sau CCNA-uri, sau de ex, facultate de filosofie pentru a putea emite nişte păreri asupra unor concepte gen liberă exprimare şamd, sau altele.
manu144x(Citează)
28/06/2017 la 1:42 PM
Nu statul, ci organizațiile de care aparțin respectivii. Ești medic și debitezi prosti? Să te amendeze Colegiul Medicilor, nu poliția, pentru că le faci breasla de rușine.
Un exemplu bun este în fotbal, unde jucătorii iau amendă de la club dacă petrec noaptea, iar antrenorii iau amendă de la alte foruri dacă vorbesc prostii șamd. Cum ar fi, ai voie să faci ce vrei tu, doar că pot exista și consecințe.
nwradu(Citează)
26/06/2017 la 3:41 PM
https://www.youtube.com/watch?v=z7sZBI81TwM&list=PL2F9B67823C846F1A&index=2
toteu(Citează)
26/06/2017 la 4:01 PM
“Amenda asta m-a făcut sa mă gândesc la alte lucruri. De exemplu, poate ar trebui aplicată una și persoanelor care toată ziua repetă diverse teorii despre vaccinuri sau medicație fără o bază reală în afară de “e o conspirație a corporațiilor care te vor oaie”.” – poate ar trebui interzisa pe principiul asta si religia, daca nu e predicata de un preot catolic. Sau ortodox. Sau ortoped.
ipo(Citează)
28/06/2017 la 1:43 PM
Depinde dacă se poate demonstra un prejudiciu clar sau nu.
Preoții pot fi amendați însă de biserică, așa că nu văd de ce n-ar putea fi extins sistemul și în alte bresle.
nwradu(Citează)
26/06/2017 la 4:58 PM
Diferenta dintre cele 2 cazuri prezentatate de tine este ca unul avea date concrete bazate pe o analiza care poate fi masurata iar cealalta nu este incarcerata pentru tentaive de omor.
M Andrei D(Citează)
26/06/2017 la 9:46 PM
Era o vreme pe la anii 1800 cand amatorii, cei care faceau ceva din interes pentru un domeniu, erau priviti ca fiind adevaratii dezvoltatori si aducatori de progres. Pe atunci, sa fii platit pentru cercetare era considerat o rusine, o dovada de saracie, de egoism.
Gaelex(Citează)
26/06/2017 la 11:16 PM
Chiar azi a avut John Oliver segment despre vaccinuri https://youtu.be/7VG_s2PCH_c
TOM(Citează)
27/06/2017 la 1:12 AM
Nu inteleg ce e de mirare la cazul din articol. Doar daca pretinzi ca esti expert ai o problema, pt ca e fals si uz de fals, mai ales daca iei si bani.
In rest, poti sa zici si ca pamantul e plat, ceea ce bineinteles se si intampla.
Oamenii isi spun tampenii unii altora din cele mai vechi timpuri, acum doar avem la dispozitie internetul. Nu pot fi opriti sa o faca si nici nu e indicat.
Robo(Citează)
28/06/2017 la 1:44 PM
Să zici că ești inginer nu e tocmai fals și uz de fals, termenul este destul de larg.
nwradu(Citează)
27/06/2017 la 6:11 PM
In america exista ingineri de trafic si ai nevoie sa treci 2 examene mari si grele dupa ce termini facultatea in domeniu si ai vreo 4 ani de experienta.
Problema e ca cel care face intretinerea la o cladire de la schimbat becuri, si altele se numeste “building engineer” la fel cum secretara e “office manager”.
Pentru inginer de software nu exista o anumita liceenta pentru care sa aplici asa ca tot inginer esti.
http://imgur.com/a/1tPS6
wd(Citează)
27/06/2017 la 10:19 PM
cazul americanului ăla e atipic, mai precis sînt puțini amendați că-și dau cu părerea, și de-aia nu a surprins pe nimeni că judecătorul i-a anulat amenda.
din cîte știu în America amenzile nu se anulează cînd sînt date pe bune, de ex dacă ai trecut pe roșu sau altceva. Adică legea e legea. Ori aici, faptul că a fost anulată confirmă că a fost dată abuziv.
alias(Citează)
28/06/2017 la 1:45 PM
Da, mai interesant este că cineva a stat și s-a gândit un pic la caz, a analizat judecătorul ce poți pretinde că ești șamd.
nwradu(Citează)
29/06/2017 la 6:18 PM
In cazul asta nu cred ca tine neaparat de felul in care gandeste un judecator sau altul ci modul in care a fost construita apararea. Sistemul de justitie american e celebru pentru modul in care functioneaza si ceea ce conteaza in cazul apararii e modul prin care se demonteaza acuzatia.
Tocmai de aceea nu cred ca putem sa vorbim de treaba asta ca o regula general valabila in SUA.
Malin(Citează)