un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Aș vrea ca România să devină și creierul IT&C, nu doar mâna ce muncește

14 Jun 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Bucureştiul îşi consolidează tot mai pu­ter­nic poziţia de Silicon Valley al Europei de Est, devenind un hub regional de IT tot mai efervescent şi un magnet pentru in­ves­­tiţii, zice un articol din Ziarul Financiar.

În principiu, este o veste foarte bună pentru că programatorii sunt bine plătiți, mult peste media altor domenii (salariul unui programator de nivel mediu începe de la 1400 euro/lună, zice un alt studiu), iar oamenii bine plătiți cheltuie mai mulți bani pe benzină, distracție, mâncare, case, mașini și orice altceva, crescând astfel și alte domenii, alte business-uri mari sau mici.

Același lucru este valabil, de altfel, și în alte orașe. Tot mai multe firme IT se duc direct în Cluj și alte orașe din vestul țării, unde găsesc o forță de muncă la fel de capabilă, dar fără ambuteiaje în trafic.

Sectorul IT&C generează în România o cifră de afaceri de aproape 4 miliarde de euro, cu o creștere de 11% în ultimul an. Încă o cifră bună.

Cu toate acestea, senzația mea este că în România este mâna care face treaba, nu creierul care o gândește. Majoritatea companiilor IT&C vin și cresc aici din următoarele motive:

  • oameni competenți, dar cu salarii rezonabile (chiar dacă pentru nivelul țării sunt foarte mari).
  • vorbitori mulți de engleză, franceză și alte limbi străine.
  • poziție geografică avantajoasă. Suntem la un fus orar, maxim două, de restul Europei, dar și bine plasați față de Asia și chiar și de SUA. Mult mai bine decât India, de exemplu.

Am această senzație după diverse discuții cu companii de IT pe la tot felul de conferințe, târguri sau festivaluri. După un timp, anumite cuvinte cheie parcă ies la suprafață. “Testare”. În România se face multă testare, adică alții au ideea, ba chiar o pun și în practică, iar românii doar verifică funcționarea ei și corectează buguri.

Îmi aduc aminte și de alte discuții cu alte companii. “-Am lucrat și pentru Nokia. -Wow, super, ce anume? -Am făcut un software de gestionare a sălilor de ședință din sediul lor!”. O reușită bună și probabil bine plătită, dar speram să aud ceva mai apropiat de core business-ul pentru care numele Nokia era cunoscut.

Sunt zeci de mii de oameni care lucrează în programare repetitivă, în testare, în servicii suport pentru industria altora, în call-center pentru alte țări. Nu știu câți lucrează în filiale românești ale unor companii mari și câți în outsourcing clasic, dar aproape 75% din cifra de afaceri este făcută cu străinătatea.

După atâția ani, speram la mai mult. Dacă ar fi să numesc acum companii care au aici și creierul, aș spune Bitdefender și eMAG, ambele cu puternice centre de dezvoltare pentru principala lor linie de afaceri, și poate ceva pe la Electronic Arts, unde se face multă testare și dezvoltare secundară, dar au fost și lead studio pe vreo două jocuri. În rest, nu știu… mi-e greu să nominalizez companii. Sigur că sunt firme mai mici care-și dezvoltă singure un produs și afaceri în jurul lui, indiferent că vorbim de un software B2B sau un sistem de monitorizare flote auto, dar când zici Silicon Valley de România te aștepți ca măcar o companie să fie trup și suflet aici, nu doar trup.

Pentru mine, Silicon Valley este sinonim cu locul unde răsar ideile și start-up-urile ce ajung celebre (dacă au un business adresat segmentului consumer) sau măcar mari și bogate (dacă se adresează segmentului B2B). Cred că România mai are mult până să se poată numi Silicon Valley al Europei de Est.

O fi adevărată teoria aceea sociologică ce spune că regimul comunist a distrus în oameni inclusiv capacitatea de a încerca ceva diferit, de a reuși prin forțe proprii, nu prin ce-ți dă partidul. Așa o fi. Cu siguranță a fost adevărată în anii trecuți, dar acum suntem în 2017. Oamenii născuți după Revoluție au deja 27 de ani. Era timp destul pentru a apărea măcar câțiva, că în alte țări sunt oameni de 19-20 de ani care conduc companii de milioane.

La noi, tot ce văd sunt idei timide pe la hackathoane locale; un start bun, dar niciodată de cursă lungă.

asus s5507

    40 comentarii

  1. Aaa…de aia sunt preturile alea nesimtite la orice blid de mancare in Bucuresti?

      (Citează)

  2. De aproape 20 de ani lucrez pentru o firma dezvoltare soft pornita de un american (nu sunt programator). Proportia us/eu e pe la 70/30% si si aia 30% sunt pentru sateliti ai firmelor mama us. Am avut ceva incercari de contracte si in ro, dar dupa ce am fost cu el la o intalnire de “lucru” cu un politician de la primarie pentru o licitatie s-a lecuit.

    El gaseste clienti, noi ii dam solutii pentru cerintele lor.

    Perioada cea mai interesanta a fost cand gasisem 2 fete dispuse sa invete programare si statul roman ne vizita lunar sa ne prinda ca facem prostitutie. Pana nu i-a dat in judecata pe astia de la itm nu s-au calmat. Fetele chiar aveau dosare si plangere la politie pentru prostitutie, ca nu ii pacalim noi, nu exista fete programatoare.

      (Citează)

  3. Creierul poate sa fie doar cel care are banii (finantarea), Romania nu are bani.

      (Citează)

    • Ba da, că nu e nevoie de miliarde de euro din prima. Sunt destui oameni cu bani aici, destule bănci, destule fonduri de investiții șamd. Nu cred că asta e problema.

      Plus că nimeni nu întreabă de unde e finanțarea. Vreau să văd creiere românești, nu contează că plătesc chiria cu bani de la investitori din Australia.

        (Citează)

  4. Am vazut ca dai emag ca exemplu, intreaba pe cineva de la emag cat primesc programatorii, ai sa fii surprins cat de putin.

      (Citează)

    • Păi spune tu cât primesc, dacă știi ceva.

      Nu văd de ce ar mai conta salariul, însă. Ca programator, găsești oricând ceva de lucru în domeniu. Mă îndoiesc că sunt salarii mici acolo, altfel oamenii ar pleca la alte companii.

      Dacă vrei, îți spun de companii unde primești 2500 de euro pentru în medie 3 ore de muncă pe zi.

        (Citează)

  5. silicon valey de România e cluj nu București, sa fie clar!!
    Desigur ca e o gluma proasta…

      (Citează)

  6. nwradu: Dacă vrei, îți spun de companii unde primești 2500 de euro pentru în medie 3 ore de muncă pe zi.

    Nu cred ca exista asa ceva in Romania ! Poate au o perioada in care muncesc efectiv doar 3 ore, insa jobul este full time de 8 ore. Ar fi util daca poti detalia.

      (Citează)

    • Da, jobul e de 8 ore. 3 ore de muncă este rezultatul obținut de angajații care s-au cronometrat cât muncesc efectiv.

      Sistemul e cam așa: “ai o lună să faci treaba asta!” Și treaba durează o săptămână, apoi 3 săptămâni stau lejer.

      Zic asta de la oameni pe care chiar îî stiu și s-au cronometrat, nu din auzite.

        (Citează)

    • Confirm – programatorii romani nu au cultura muncii, ori integritate și din acest motiv nici skills. Nu te compari cu altcineva care lucrează 60-80 ore săptămânal – și job și side projects si educație. La noi fac ce pot la servici și freelance sau nimic. Nu se dezvolta personal și ii vezi pe aceleași tehnologii învechite cât timp încasează bani. :-)

        (Citează)

  7. Programarea se plateste bine doar fata de salariile romanesti si nivelul nostru de trai. Am destule persoane in familie care traiesc din software si pot sa iti dau exemplu de job de 2 saptamani ~ o luna care a adus 50.000 de euro.

    Dar pentru a face acel job a fost nevoie de cursuri, specializari, ani de experienta.

    Stiu de asemenea ce soft bun se poate face in Romania dar si ce soft mizerabil. In momentul de fata suntem la nivelul bananier, ceva mai complex decat un Excel, cat sa rezolve niste probleme minime.

    Se poate face soft mai bun, dar statul si firmele private din Romania nu inteleg ideea de a investi in ceva care le economiseste bani sau chiar le aduce bani. Gandirea este sa nu ii coste nimic in plus, nu gandesc sa castige in plus.

      (Citează)

  8. 1. Se face dezvoltare si la noi. La inceput proiecte secundare, ca nu esti cretin sa muti intr-o tara corupta produsul principal. E adevarat insa ca in principal facem outsourcing si munca de jos. Dar trendul e bun.
    2. Nu sunt atatia oameni pregatiti sa faca arhitectura, inovatie. La testare merge si calificarea la locul de munca. La aia multe companii pornesc din laboratoarele de cercetare din universitati. Or la noi…

      (Citează)

  9. cat creier exista in IT-ul romanesc se observa in softurile cu care sunt dotate institutiile publice romanesti, cum nu functioneaza cardurile de sanatate, cum nu functioneaza platile cu sms la podul de la fetesti etc etc

      (Citează)

    • Aia nu e vina creierului, ci a corupției. Când iei contractul pe șpagă, nu tragi să-l faci bine și rapid, că doar ești prieten cu ăia și-ți permit orice abatere.

        (Citează)

  10. Lucrez, in domeniu, mutat din orasul de malul marii in Bucuresti de doi ani. Si situatia o vad cam asa. Sunt foarte multi oameni, care au idei, incearca, dar se opresc intr-una din paradigmele
    -concurs hackathon, o diploma;
    -prezentari pe la diverse conferinte;
    -happy case, o finantare castigata pe la vreun concurs ceva;

    In acelasi timp, modelul de viata romanesc este cumva diferit fata de cel american, la noi este incurajata cumva stabilitatea si o oarecare predictibilitate(casa, masina, familie), pe cand acolo daca ai o idee cumva vei incerca mai mult. Ca si exemplu, uita-ti-va la whatsapp, aplicatia a inceput din cauza ca unul din fondatori a fost refuzat de yahoo la un interviu, alte startupuri sunt incepute de programatori care lucreaza la google, facebook etc. din ce am inteles exista si o cultura interna care ii indeamna sa incerce acest lucru mai mult sau mai putin. La noi, mai toti baietii sau fetele cand ajung la un salariu bunicel, se gandesc la o casa masina si cred ca urmatorul pas e sa aibe un copil si cam gata, poate in timpul liber sa mai incerce ceva, dar cam atat, mai sunt unii care vor sa incerce altceva, dar din pacate sunt minoritari. Si aici e o problema legata si de conditiile care iti sunt oferite in acest moment, in silicon valley, daca ai lucrat la google, ai incercat un startup ai esuat, poti incerca la alta firma fie startup fie deja hit si nu ai grija ca vei muri de foame, pe cand aici unde lucrurile se schimba de la o zi la alta, te poti trezi ca trebuie sa pleci din tara, trebuie sa faci atat de multe, doar pentru a supravietui.

    Problema nu este ca nu am avea programatori capabili sa realizeze ceva, ci este strans legata de cultura, sunt cativa care au trecut de mentalitatea asta oarecum comunista si incearca, dar au plecat de mult de prin tara, sau daca sunt, sunt foarte ascunsi.

      (Citează)

  11. @Asdad2005 “Problema nu este ca nu am avea programatori capabili sa realizeze ceva, ci este strans legata de cultura”

    iti raspund cu un articol interesant
    http://riscograma.ro/13202/salarii-productivitate/

    acolo explica ca palmasii exista, dar nu avem manageri care sa stie sa arunce navodul sa prinda afaceri/proiecte mai bune

      (Citează)

  12. Radu, sunt multe de zis, dar voi rezuma astfel: nici o șansa. Ca o comparație e ca și cum ți-ai dori sa scoatem filme bune ca cele de la Hollywood. Și ce implica un film bun?

    1) Nu avem capital (investitori cu bugete reale)

    2) Nu avem actori (antreprenori buni, cu zecile măcar). Mădălina Seghete, Emi Gal, tipii de la ubervu (către Hotspurs) și cei care au vândut către Facebook – ăștia ți-s. Cu adevărat la

    3) Nu avem industrie (și nu ma refer la faptul ca avem programatori :-) ci la network-ul tuturor celor care susțin aceste proiecte startup). Programatorii sunt executanți și nu principalul element necesar. Pana la ei trebuie produs și antreprenoriat. Ei fac ce le zici. Atât.

    4) Nu avem experiența/cultura (oamenii prefera un job stabil, și nu sunt lăsați / motivați nici de anturaj, nici de familie, sa facă altfel)

    5) Nu avem educație (sau sisteme private măcar care sa construiască acești oameni). La noi încă nu se pornește de la metodologii precum design thinking, si abordări precum MVP, AARRR. Și nu e vorba doar de educația pe care o primesti de la stat, ci și de faptul ca oamenii nu sunt autodidacți. Câți studiază singuri ce trebuie? Câți stau nopțile luni in șir pentru a se informa? Sunt mulți care fac cursurile la acumen, urmăresc high resolution podcast și startup school, și pe medium și twitter pe toți VP de design care determina produsele in cele mai bune companii? Și câți lucreaza cu Sketch și Framer, sau Origami, Principle pentru a construi și valida prototipuri înainte de a investi inutil ani de munca in produse pe care nu le vrea nimeni?

    Nici nu văd Product Designers la noi. Și înainte sa sara neavizații :) nu vorbesc de UI.

    HECK, la noi încă nu folosesc suficienți mac-uri, deci nici măcar uneltele folosite pentru platforma asta exclusiv. De asta încă cere lumea Photoshop și Illustrator. Suntem in urma. Cam pe unde suntem cu autostrăzile. Și sigur pierdem si trenul următor – AR, AI, ML, mașini autonome, electrice si ride hailing. Așa cum am pierdut și mobile (inafara de Mădălina Seghete care repet e pe val).

    Scuze pt braindump dar sunt cu bebe de mână. :-)

      (Citează)

  13. In Iași s-au deschis multe sedii ale unor companii multinaționale însă, cum ai spus si tu, cele mai multe fac testare sau pur și simplu lucrează la proiecte cu tehnologii învechite, asta pentru ca germanul sau britanicul nu vrea sa își bată capul cu ele și le dau la cei din Europa de Est.
    In general Project Managerul și Arhitectul locuiesc in Europa de Vest iar programatorii și testerii, adică cei care dau cu sapa, sunt în Europa de Est.
    Când am întrebat de salarii toți se eschivează sa plătească salarii de București deși în Iași chiria unui apartament de 2 camere este de 280-300Euro, la fel ca în capitala.

    In concluzie, pe ziarul financiar vezi articole sponsorizate de HR în care firmele se plâng ca nu găsesc angajați bine pregătiți. Pai cum sa găsești dacă proiectele sunt nașpa și oferi salarii sub nivelul pieței ?

    Exista un site: cashIT unde poți sa vezi salariile din țara pe zona de IT.

      (Citează)

  14. Sunt cateva aspecte ale problemei:

    1. Daca vrei sa vinzi un produs cu impact regional/global (sau sa oferi un serviciu de amploare similara), trebuie sa fii aproape de client – in sens de infrastructura, proximitate geografica si – destul de important – culturala. Adica sa “vorbesti” pe limba clientului si nu ma refer la abilitatea de a raspunde la telefon in engleza. Romania este la periferie din acest punct de vedere, cele 10 ore diferenta fata de Silicon Valley (cel real) chiar conteaza.

    2. Majoritatea companiilor de succes / start ups care nu pica in bot din primul an au o baza de selectie extinsa la nivel de continent sau chiar la nivel global. In lumea conectata de azi nu poti avea un produs mai bun decat vecinu’ decat cu medii profesionale incluzive, punand opinii diferite impreuna si integrand diferentele. Mediile profesionale din Romania sunt formate aproape integral din oameni de pe piata locala, foarte rar veniti de la mai mult de 200km distanta. Pur si simplu in Romania nu e un “mix” suficient de divers pentru a propulsa idei mai destepte decat bula locala. De ce nu se poate largi baza de selectie in Romania, sa aducem mai multi expati? Eh, ce lunga e lista motivelor…

    3. Outsourcing-ul (munca “la banda” pe produsul gandit de altul) merge bine din motivele enumerate de tine mai sus. Nu trebuie sa fii in contact cultural sau pe acelasi timezone cu clientul pentru a repara bug-uri sau a face imbunatatiri izolate. E intr-adevar o nisa foarte activa in acest moment, vestea buna fiind ca inca e loc de crestere pentru cativa ani de acum incolo.

    Nu am concluzii, insa nu vad prea curand vreo schimbare.

      (Citează)

    • Foarte bun punctul 2. Diversity and inclusion pentru cei care caută sa afle despre asta in engleză.

      Într-adevăr problemele și soluțiile sunt calitative într-un mediu colaborativ, mai mult decât unul solitar. Sa zicem ca nu ar fi necesar ca fondatorii sa nu fie romani, ideal nu toți (ex Mădălina cu Branch), însă pot fi și doar romani atât timp cât dezvolta companii in care aduc și persoane cu alta experiența. Ori sa aibă reprezentante și in alte tari.

        (Citează)

  15. Bitdefender și eMAG nu sunt startups, cum nici Twitter și Instagram nu sunt. Au trecut de etapa asta.

      (Citează)

  16. Ce zici boss?

      (Citează)

    • asta era la Andu Potorac cu “nu suntem buni, suntem lenesi”. Eu sunt lenes. Eu sunt lucrator in programare, nu programator, dar cunosc o gramada de programatori, d-aia hardcore.

      e nasol cu outsourcingul. Cand o sa crape s-ar putea sa doara putin piata.

        (Citează)

    • *s-ar :D

      comment dupa comment

        (Citează)

    • Dimensiunea acestor companii zic, și nivelul financiar la care au ajuns – le scoate din categoria de startups. Ori altfel, cum definim un startup?

      Cel puțin in contextul acestui articol unde se vorbește de pornit afaceri in RO, in mediul IT, sigur sunt la alta categorie. Seria B sau chiar C.

        (Citează)

  17. Bogdan:
    Am vazut ca dai emag ca exemplu, intreaba pe cineva de la emag cat primesc programatorii, ai sa fii surprins cat de putin.

    Eu pariez ca acea companie cu 2.500Euro este Deutsche Telekom

      (Citează)

  18. E o lista luuunga de firme care fac dezvoltare serioasa in Romania. Doar ca sunt un pic mai silent pe partea de PR. Adobe de exemplu are vreo 400 de oameni din care marea majoritate fac dev, nu suport.

    Endava e un player care creste destul de mult in ultima vreme.
    Mai pune pe lista Optaros, adauga si faptul ca Amazon ameninta de ceva timp cu un birou in Bucuresti si incepe sa se contureze mult mai complet piata.

    In secunda asta ne apropiem de o criza pe zona de seniori. Oameni cu 7-10 ani experienta si la care salariul sare bine de cei 2500 vehiculati mai sus. Oameni care intr-adevar sa fie creierul de care vorbesti. Firmele si proiectele au cam venit…. acum cauta sa angajeze.

      (Citează)

    • Nu neg că se face dezvoltare unde ai zis tu. Dar cred că se face acolo pentru că România este o țară totuși ieftină, nu pentru că aici este singurul loc unde există programatorii ce pot dezvolta ceea ce are nevoie Adobe.

        (Citează)

  19. Ca sa aiba vreo sansa sa concureze cu Silicon Valley si o firma sa aiba sediul central global (headquarter-ul) in Romania, trebuie sa se intample urmatoarele:
    1. In acea firma limba oficiala sa fie engleza. Adica tu, Gigel Programatorul, sa fii constient ca te duci la munca si toata ziua scrii si vorbesti in engleza, chiar daca este o conpanie romaneasca.
    2. Oameni cu experienta din Sil. Valley sa fie atrasi si dispusi sa se mute in RO. Mai este mult la acest capitol, pana si alte orase mai atractive ca Bucurestiul au de munca la asta (Berlin, Amsterdam, Paris, Stockholm etc)

      (Citează)

  20. Lucrez în Cluj ca și developer la o companie care are un produs intern de vreo 10 ani. De vreo 7 sunt eu pe el. A pornit de la o idee, a avansat încet și greu dar acum are cifra de afaceri de câteva milioane de euro. Celelalte idei au cam picat, sau aduc venituri modeste.
    Problema e ca majoritatea firmelor de aici (România) fac soft pt altii, asa ca dacă străinii vor sa schimbe cu alta tara mai ieftina, nu cred ca va fi prea plăcut.

      (Citează)

  21. Andu Potorac:
    … cultura muncii …
    Nu te compari cu altcineva care lucrează 60-80 ore săptămânal

    O idee: daca lucrezi 60 de ore pe zi esti dus cu capul! Serios!
    Nu dechid discutia ca e ilegal sa lucrezi mai mult de 48 de ore pe saptamana
    Vorbesc strict de cultura muncii.
    Daca nu esti in stare sa-ti faci treaba in 40 de ore pe saptamana esti un incompentent si tre sa-ti gasesti altceva de lucru. Pur si simplu nu substitui prostia cu timpul pierdut. Alea 40 de ore trebuie sa fie de ajuns sa-ti asigure traiul, dezvoltarea profesionala si stima de sine. Restul il pentreci cu familia, sau dupa caz cu tine insuti.
    E exact cum spui: tine de cultura muncii!
    Nici macar soldatii la razboi nu sunt asa “workaholici” E chiar obligatoriu sa ia pauze pentru ca e nevoie de ei intregi la minte.

      (Citează)

    • Poti lucra job full time + freelance clienti + side project + autodidact.
      Depinde in ce “timp” al vietii te gasesti.
      Totul e sa gasesti armonie.

        (Citează)

  22. Zilele astea e o nouă ediție FOSDEM (conferința anuală pe teme de software open-source, în Bruxelles). Deși pe holuri limba română se aude frecvent, din cele 700+ de prezentări cred că maxim 6-7 sunt susținute de români. Eu văd în asta un simptom clar al lipsei de inovație din bula IT locală; în acest context m-am gândit imediat la articolul tău, fiindcă nu văd să se fi schimbat nimic între timp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus