un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Statistic ne merge bine, practic nu prea

2 May 2017  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Comisia Europeană publică PIB-ul pe cap de locuitor la nivel de regiune, iar în România situația este cea tristă de mai jos (prima coloană este PIB-ul în milioane de euro, a doua este PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat în euro):

Uitați aici harta cu macroregiuni. Observați că Bucureștiul face bani de între două și patru ori mai mult decât alte regiuni în ambele raportări, iar nord-estul țării este una dintre cele mai sărace zone din Europa. Diferențele sunt foarte mari.

M-am uitat la Grecia și Cehia, țări cu care România este des comparată deoarece are aproape același PIB total, deși pe cap de locuitor stăm mult mai prost pentru că avem o populație mult mai mare, însă observați altceva acolo:


Ați observat? E o constanță în dezvoltare, toate regiunile țării sunt uniforme și contribuie aproximativ egal la economie. Asta înseamnă, putem spune, și un nivel de trai aproximativ identic între regiuni. Puteți să vă uitați la toate țările UE în raportul PDF.

De ce? Nu știu explicația oficială, dar aș putea să pariez că are legătură cu dezvoltarea infrastructurii și cu programe guvernamentale de atragere de investiții în toate zonele. Tocmai pentru a preveni o situație precum cea a României trebuie ca investițiile în regiunile ce rămân în urmă să fie încurajate prin oricare dintre zecile de metode de a atrage companii acolo. Dar na, cineva trebuie să aibă cap pentru a face asta.

Acum partea și mai proastă: sunt țări întregi care nu au nici o regiune mai săracă decât Bucureștiul. Nici una. Asta ca să înțelegeți ce bine trăiesc alții în Europa. De comparația între Neamț-Iași-Suceava-Botoșani-Bacău-Neamț și alte regiuni ale Europei mai are rost să zic?


Am scris acestea și pentru că pe la știri pot apărea unele înșelătoare.

De exemplu, într-o zi am văzut următoarea exprimare:

România rămâne a 17-a economie ca mărime din UE, dar s-a apropiat de Cehia și Grecia

Afirmația se bazează pe faptul că PIB-ul România aproape a ajuns la aceeași valoare precum cel al Cehiei și Greciei, acel 159 de miliarde de euro față de 166 sau 175 de miliarde. Din păcate, PIB-ul nu spune mare lucru. PIB-ul pe cap de locuitor da.

Cehia are o economie la fel de puternică precum a României, dar de două ori mai puțini locuitori, așa că, simplist vorbind, acolo se trăiește de două ori mai bine. Sau, ca alt exemplu, India are o economie cu un PIB uriaș, dar PIB-ul pe cap de locuitor este foarte mic deoarece sunt peste un miliard de oameni la care se împarte, așa că de asta asociem India cu imagini de sărăcie.

Iată niște date de la FMI pentru 2016:

Clasament PIB mondial Clasament PIB per capita
  • India – locul 7
  • Brazilia – locul 9
  • Olanda – locul 17
  • Norvegia – locul 30
  • Grecia – locul 49
  • Cehia – locul 50
  • România – locul 51
  • Noua Zeelandă – locul 53
  • Qatar – locul 55
  • Ungaria – locul 58
  • Luxemburg – locul 75
  • Luxemburg – locul 1
  • Norvegia – locul 3
  • Qatar – locul 4
  • Olanda – locul 15
  • Noua Zeelanda – locul 22
  • Grecia – locul 38
  • Cehia – locul 39
  • Ungaria – locul 56
  • România – locul 69
  • Brazilia – locul 70
  • India – locul 140

Observați că India și Brazilia, în top 10 țări ca putere economică totală, ajung pe 140 și respectiv 70 când raportăm la numărul de locuitori care trebuie să beneficieze de acel motor economic. Luxemburg face pasul în sens opus: are un PIB modest, dar puțini oameni, motiv pentru care este țara cu cel mai înalt nivel de trai din Europa și, de altfel, din lume. Qatar este un alt exemplu bun.

România o fi aproape de Cehia și Grecia ca produs intern brut, dar mai avem mult până să-i ajungem cu adevărat la indicatorul care contează pentru fiecare dintre noi.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Scade salariile “politicienilor”, ajutoarele pt BOR și tva-ul pentru produsele esențiale

    Apoi împărțim PIB ul frățește și ce viață vom avea ;)

      (Citează)

  2. bucurestiul face de atata ori mai mult si pentru ca firmele cu sucursale in alte orase aleg bucurestiul ca oras “principal”.

      (Citează)

  3. trebuie sa intelegem ca principalul motiv pentru care majoritatea regiunilor din tara sunt subdezvoltate este ca exista tot felul de baroni si baroneti locali care nu numai ca spoliaza, dar impiedica in mod activ dezvoltarea pentru a putea tine captiva populatia si a o determina sa voteze intr-un anumit fel.

    daca nu credeti, cititi articolele recente despre cum e in Teleorman, unde Dragnea este, practic, un stapan de tip feudal; aproape toata lumea depinde, intr-un fel sau altul, de Dragnea: fie lucreaza la stat, fie lucreaza la firmele controlate de el prin interpusi… deci oamenii mor de foame daca il supara pe stapan.

    Din pacate, politicienii au reusit sa ne spele atat de bine creierele in 27 de ani incat inca multi dintre noi traim cu impresia ca Romania e o tara saraca, ca nu sunt bani, si de aia nu ne mai urnim o data din mocirla. Ori asta nu e adevarat: bani sunt suficient, numai ca sunt furati sau risipiti de reteaua care tine statul captiv.

      (Citează)

    • Eu sunt de acord. Dacă ții oamenii în sărăcie, e mult mai ușor să-i convingi să voteze cu tine când apoi le promiți o mărire de salariu sau de pensie.

        (Citează)

    • Nu doar prin promisiuni ii determina sa-i voteze, ci si prin amenintari directe: de ex. acum la protestele recente multi oameni din orasele mici nu au iesit de teama de anu fi vazuti. Au fost multe cazuri prezentate in presa.

        (Citează)

    • Lumea voteaza cu cei care le-au marit pensia, salariile. Sa ne uitam de ce Tariceanu care numai aberatii vorbeste a luat un procent destul de mare la alegeri, pentru ca acum 10 ani a facut angajari masive si a impartit bani.
      Alegerile se castiga cu ajutorul sindicatelor, bisericilor cam prin toate tarile democratice.
      Radu tu sustii de ceva vreme ca Romania e bogata, unde sta ascunsa bogatia ?
      Conform http://atlas.media.mit.edu/ The top exports of Romania are :
      -Vehicle Parts ($4.29B)- de fapt exportam mana de lucru ieftina, echipele de ingineri si creatie sunt mai pe la vest
      -Insulated Wire ($3.8B)- tot mana de munca ieftina, ma gandesc ca e vorba de cablajele pt auto
      -Cars ($3.44B)- noroc cu Dacia si Ford
      -Refined Petroleum ($2.03B) – extras aproape gratis si apoi vandut pe afara
      -Rubber Tires ($1.55B)- mana de lucru ieftina
      -Haine-papuci – iar mana de lucru ieftina si munca lohn
      -Grau si Porumb dar apoi le importam in cantitati duble sau triple
      -Medicamente
      Importam 4.3% vehicle parts 2.84B, banuiesc camajoritatea sunt piesele de la Dacia si Ford. Aici mi se pare ciudat ca imoortam piese de 2.84 B si vindem masini de 3.44B adica facem 0.6B din asamblarea de masini.
      Medicamente de 2.39B o medie de 1200Euro/an pe cap de locuitor.
      Petrol Crud de 3.5 B si rafinat de 1.17B.
      Carne de porc si branza de vreo 500Mil/an.

        (Citează)

  4. In ultimii 80 de ani am fost tot timpul dupa Bulgari cea mai saraca tara din Europa si acum tot la fel suntem.
    Cand media in Europa e de 28900 si Romania e la 8100 iar Bulgaria la 6300.
    Pana sa ajungem la nivelul de Irlanda, Danemarca, Suedia, Olanda, Austria melcul tusti in tufis.
    Cum putem ajunge acolo ? doar prin educatie dar cum bugetul e cel mai mic pe Europa pe educatie sa nu ne miram ca batem pasul pe loc.
    Cea mai mare problema in Romania e lipsa infrastructurii de la autostrazi, sosele rapide, aeroporturi pe care sa poata fi operate avioane cargo.
    Dupa ce rezolvam asta vom avea probleme cu lipsa oameniile calificati si atunci vom importa de pe alte meleaguri.

      (Citează)

    • Da pai exact la infrastructura ma refeream cand am spus ca exista eforturi active de a impiedica dezvoltarea. In 10 ani umpli tara de autostrazi, cu conditia sa vrei asta. La noi insa doar studiul de fezabilitate dureaza cativa ani si ce s-a construit s-a construit la unele din cele mai mari preturi pe km din lume, nici elvetienii prin munti nu contruiesc la fel de scump ca noi la campie.

      Situatia de la noi cu autostrazile deja nu mai poate fi explicata doar de incompetenta sau hotie, mie imi este clar ca clasa politica nu vrea.

        (Citează)

  5. Cu cateva mici exceptii….am fost mereu pe ultimul loc in Europa din punct de vedere economic. Nu inteleg de ce este lumea suprinsa acum.

    Pana la urma este si normal avand in vedere ca..scuzati cacofonia…clasa politica NU VREA deloc o economie puternica, oameni bine educati, infrastructura etc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus