un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Se simt cutremurele mai mici de 5 grade?

3 May 2017  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Credeam că mai toată lumea știe că abia de la 5 grade în sus se simt cutremurele, uneori nici alea. Sau trăiesc eu într-un bloc prea inflexibil?!



Eu, de exemplu, nici nu m-am abonat pe Telegram la cutremure mai mici de 5 grade, ca să nu mă sperie de pomană alertele de acest tip. Sau, altfel spus, dacă pământul de sub voi se mișcă sesizabil și la 4,2 sau 4,3 grade, cât au avut cele două cutremure de astăzi dimineață, oare cum se va mișca la un 7,4?!

Citiți aici despre cum să primiți notificări push pe telefon la cutremure și aici despre cum să vă faceți în familie un plan de reacție la cutremur.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Gradele de pe scara Richter reprezintă magnitudinea, adică aria pe care se resimte seismul. Dacă vrei mișcarea terenului trebuie să cauți valorile accelerațiilor maxime sau chiar accelerograme (nu știu în ce măsură sunt accesibile publicului). De exemplu la cutremurul din Vrancea din 4 martie ’77 valoarea maximă a fost 0,21g, adică 0,21×9,81=2,06 m/sp, ceea ce e foarte mult. Cu toate astea, în Timișoara s-a înregistrat și 0,24g, dar într-un timp mult mai scurt.

    Acum, efectiv cum simți în oraș cutremurul depinde de teren, de infrastructura din zonă (construcțiile foarte mari, de exemplu barajele, schimbă comportarea seismică a unei arii adiacente) și de clădirea în care te afli. Cel mai tare ar trebui să resimți în clădirile înalte și/sau în clădirile în cadre (stâlpi și grinzi), în timp ce în blocurile cu regim mai mic de înălțime din panouri prefabricate deplasări mai mici și vibrații mai mari pentru că sunt mai rigide.

    În zonarea seismică se ține cont și de perioada de vibrație a terenului natural (perioada de control sau de colț în normele tehnice) și care trebuie evitată și astfel clădirea să nu intre în rezonanță. Să știi că pe o arie relativ restrânsă (la nivel de oraș și împrejurimi) poți avea diferențe mari de stratificații ale terenului și astfel percepția seismului să fie diferită.

      (Citează)

  2. Depinde la ce etaj stai.

      (Citează)

  3. Mie dimineata mi s-a parut ceva, dar foarte scurt timp si aproape insesizabil. M-am gandit la cutremur dar nu am acordat atentie si am crezut ca mi s-a parut, mai ales din cauza ca a fost o senzatie timp de cateva secunde. Acum am aflat de la tine ca a fost cutremur.
    Constanta.

      (Citează)

  4. :)))) Cat de misto e contrastul intre primele doua mesaje.

      (Citează)

  5. speedy.gonzales

    03/05/2017 la 5:42 PM

    la ora aia inca dormeam, asa ca n-am simtit nimic

      (Citează)

  6. Habar nu avea ca a fost cutremur .Si cu Siguranta nu stiam ca exista o aplicatie pentru avertizare :)))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus