un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review de SSD: ADATA SX950 XPG pentru gaming

25 May 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

ADATA SX950 este al doilea SSD testat de mine cu intenția de a obține un top al SSD-urilor de pe piață, exact cum am făcut și la routere. Eu zic că este mare nevoie de unul pentru că, inclusiv după cum arată testele de până acum, uneori o diferență de 30 de lei poate însemna dublarea performanței.

ADATA SX950 XPG este un SSD pentru gaming, spune producătorul, ceea ce se traduce pe performanță crescută în toate privințele. Se găsește în variante de 240 GB, 480 GB și 960 GB, iar în specificații arată foarte bine, având memorie 3D MLC și același controller performant, cu funcții variate de sporire a performanței, ca și pe gama SU900 testată anterior de mine. Un bonus plăcut este garanția de 6 ani de zile.

Specificații ADATA SX950 XPG:

  • format 2,5 inchi intern, protocol SATA 3 (6 Gbps)
  • citire la 560 MB/s, scriere la 520 MB/s (cifre oficiale)
  • 80.000 IOPS citire, 90.000 IOPS scriere random 4 kB (input/output operations per second, cifre oficiale)
  • memorie 3D MLC NAND
  • controller Silicon Motion SM2258 pe 4 canale
  • memorie RAM integrată pentru cache
  • SLC caching
  • LDPC (corecție de erori) și tehnologie RAID Engine
  • MTBF 2.000.000 ore (mean time between failures, un fel de timp mediu până se defectează)
  • TBW 800 TB (total bytes written, adică scrie și citește minim atât de-a lungul vieții, cifră oficială)
  • 6 ani garanție

Am explicat mai jos majoritatea termenilor.

Eu am testat modelul de 240 GB. Ca la aproape toate SSD-urile, modelele de capacitate mai mare vor oferi o performanță ușor crescută. Oficial, ADATA spune că cele de 480 și 960 GB vor oferi 90.000 IOPS în loc de 80.000 IOPS la citire și o viteză de scriere de 530 MB/s în loc de 520 MB/s. TBW-ul se dublează la 400 și respectiv 800 TB de date.

Preț: în jur de 580 de lei la PC Garage.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Pachetul include SSD-ul cu o grosime de 7 mm, o ramă pentru a-i crește grosimea la 9 mm și un adaptor metalic pentru montarea în bay-uri de 3,5 inchi.

Cei de la ADATA l-au vrut înapoi sigilat, așa că nu l-am demontat. În interior are un controller Silicon Motion SM2258, același ca și pe SU900.

TEHNOLOGIE

Iată o explicație a majorității funcțiilor și tehnologiilor integrate în acest SSD. Le explic în fiecare review deoarece domeniul este nou și prescurtările sunt numeroase.

Pentru SX950, memoria este de tip 3D MLC. 3D, în sensul că celulele de memorie nu sunt așezate doar în plan, ci și vertical, ca niște cutii puse atât una lângă alta cât și una deasupra celeilalte. MLC înseamnă Multiple Level Cell, adică fiecare celulă poate stoca 2 biți.

Este o memorie bună. Nu toate SSD-urile de ultimă generație folosesc memorie cu celule așezate 3D, iar tehnologia MLC este cea de mijloc, în sensul că există și memorii ce pot reține un singur bit pe celulă (SLC) și memorii ce pot reține trei biți pe celulă (TLC), deși acestea din urmă sunt chiar foarte noi și lumea încă deliberează dacă sunt mai fiabile sau nu decât MLC-urile.

Faptul că memoria este structurată 3D și că mai mulți biți pot fi scriși în fiecare celulă duce la viteze mai mari de accesare și la miniaturizarea memoriei, ceea ce permite ca în formatul clasic de SSD să încapă mai mulți gigabytes. Astfel de memorie a făcut posibile sau a tras în jos prețul SSD-urilor de capacitate mare.

Controllerul, acel Silicon Motion SM2258, este un model destul de performant, zic eu. Pe lângă toate funcțiile uzuale de monitorizare, TRIM (gestionează mai bine spațiul eliberat) șamd, include și următoarele în SX950:

  • SLC Caching – o parte mică din SSD este folosită drept cache rapid, scriind informația acolo înainte de a o transfera în celulele clasice de memorie pentru stocare pe termen lung. SLC Caching accelerează deci scrierea.
  • DRAM Buffer – înseamnă că are o memorie de probabil 128 MB ce accelerează suplimentar scrierea și accesarea datelor pe SSD.
  • algoritmi de utilizare uniformă a celulelor de memorie – adică le folosește treptat pe toate, nu scrie informația nouă în celulele din care una veche a fost ștearsă, ci le solicită de-a lungul timpului pe toate.
  • 4 canale de acces, ceea ce-i bine. Există controllere și cu 8 canale, dar și cu mai puține.
  • LDPC low density parity check – controllerul se asigură că biții scriși sunt corecți, împiedicând pierderile de date ce-ar putea apărea prin degradarea celulelor. Împreună cu utilizarea uniformă a stocării (inclusiv prin funcția numită RAID Engine), astfel de tehnologii lungesc mult timpul de viață al SSD-ului, dovadă și garanția de 5 ani și cifra mărișoară TBW.

TBW înseamnă total bytes written și în cazul lui SX950 este de 200 TB. Cifra de obicei se exprimă pe durata garanției oferite, în acest caz 5 ani, adică ADATA spune că SSD-ul va rezista fără probleme de degradare dacă scrii 91 GB/zi (și se dublează pentru variantele de 480 GB și din nou pentru 960 GB). Mai mult, asta nu înseamnă că nu poți depăși acel TBW – este doar un indicator.

REZULTATELE TESTELOR

Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.

Pentru SSD-uri testăm vitezele de scriere și de citire în diverse scenarii și cât de multe operațiuni input/output poate face pe secundă în diverse scenarii.

Eu testez folosind atât teste cu scenarii reale (copiere de fișiere, PCMark), cât și teste sintetice, ce solicită SSD-ul pentru a-i afla limitele maxime. Toate rezultatele sunt mai jos. Am testat până acum 6 SSD-uri (deși acesta este doar al doilea review, dar urmează și celelalte), așa că vă voi arăta și cum se compară cu alte modele de tip SATA.

ADATA spune că, oficial, performanțele lui SX950 sunt 560 MB/s citire și 520 MB/s scriere, iar ca număr de operațiuni I/O aleatoare pe secundă avem 80.000 pe citire și 90.000 pe scriere. Vă reamintesc că protocolul SATA 3 are o limită maximă teoretică de 600 MB/s.

De asemenea, aceste viteze de transfer sunt pentru citire și scriere secvențială (ca atunci când copiezi fișiere), iar rezultatele sunt bune pentru majoritatea SSD-urilor. Mai important este să vedem ce se întâmplă la citire și scriere aleatoare și pe bucăți mici, precum face sistemul de operare, și să vedem cum variază performanța atunci când folosim o coadă de comenzi mai mare (un fel de paralelism ca la procesoarele multi-core).

Iată valorile maxime obținute de mine în teste:

ADATA SX950 240 GB Oficial Obținut în teste
Viteză maximă scriere 520 MB/s 507 MB/s
Viteză maximă citire 560 MB/s 557 MB/s
IOPS scriere random 90.000 87.746
IOPS citire random 80.000 70.785

Pe scurt, rezultatele sunt foarte apropiate de cele promise, SSD-ul SX950 fiind printre cele mai bune testate până acum și, mai important, potrivit și pentru discul sistemului de operare, dar și ca unitate de stocare.

Iată cum se raportează la alte SSD-uri testate de mine în ce privește vitezele maxime înregistrare și IOPS-ul maxim:

Până acum este al doilea în aceste teste. Eu am ordonat rezultatele după rezultatul de la citirea de pe SSD deoarece aceasta mi se pare cea mai importantă, fiind cea care spune cât de repede încarcă sistemul de operare, deschide fișiere, citește un film șamd. Scrierea oricum este rapidă și se face ceva mai rar.

În ce privește transferul real de fișiere, am testat folosind următoarele pachete:

  • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fișier.
  • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.
  • folder cu diverse cărți și alte documente, 5,2 GB în 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere.

Rezultatele sunt următoarele:

În regim mixt, copiind deodată toți cei 17 GB, am obținut o viteză medie de 454 MB/s la scriere și 520 MB/s la citire. Viteza variază în timpul copierii, scăzând ușor după ce se umple acel buffer DRAM, crescând dacă datele pot fi automat comprimate de controllerul SSD-ului, iar unele tipuri de fișiere solicită mai mult controllerul decât altele.

Iată cum stă față de alte SSD-uri testate:

 

Am scris și apoi citit 17 GB în doar 73 de secunde (și asta fără mecanismul de caching automat din Windows). Rezultatele mi se par foarte bune, de fapt puteți observa că la acest capitol ADATA SX950 este depășit doar de un singur alt model până acum, iar acel HyperX Savage este unul tot foarte performant pentru gaming, overclocking șamd.

PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.

În cazul lui ADATA SX950, rezultatele au fost foarte bune, fiind întrecut doar de modelul similar ADATA SU900:

Acum teste sintetice, când bombardez SSD-ul cu pachete de anumite tipuri pentru a vedea cât de rapid sunt scrise sau citite și cum reacționează controllerul la date compresibile, la scriere multithreaded sau la comenzi simultane de accesare.

Iată cum variază viteza de scriere și de citire secvențială în funcție de mărimea blocurilor trimise SSD-ului:

Rezultatul este bun, viteza minimă nu este foarte mică, iar SSD-ul “accelerează” rapid la viteza maximă odată ce îi trimiți sau ceri blocuri de măcar 16 kB.

Viteza de citire atinge valori mari imediat ce ajungi la o coadă de 2 comenzi. Cea de scriere are o ușoară variație, arătând o slăbiciune a controllerului pentru QD4:

Accesarea aleatoare arată precum în graficul de mai jos. Controllerul își face bine treaba, vitezele fiind mari deși i se solicită să scrie sau să citească din zone diverse ale memoriei:

Dacă folosiți un program ce știe să scrie sau să citească date în mod multi-threaded (o analogie bună este cu folosirea a mai multe nuclee de la procesoare), avantajele nu sunt foarte mari, SX950 obținând și în accesare single-threaded viteze mari. Totuși, eventualele slăbiciuni ale controllerului în scrierea sau citirea cu un singur proces dispar atunci când solicitările sunt multiple, după cum era de așteptat:

Dacă datele pot fi comprimate, controllerul acestui SSD nu o face mai deloc. Acesta este un avantaj, că alte SSD-uri raportează performanțe mari folosind teste cu date compresibile, în timp ce ADATA SX950 are aproximativ aceleași viteze de transfer indiferent de tipul datelor, performanța fiind egală în toate situațiile:

 

Un alt aspect de interes pentru un SSD este IOPS-ul, câte operațiuni poate face pe secundă. Pentru accesare single-threaded, graficele arată așa:

Iar cifrele maxime pentru IOPS în accesare aleatoare cu blocuri de 4 kB se obțin la accesarea multi-threaded, când graficul arată complet alte niveluri. Acesta este un comportament normal.

Comparat cu alte SSD-uri testate până acum, ADATA SX950 obține valori IOPS mari, o caracteristică a modelelor performante:

Iată și rezultatele altor teste făcute cu programe gratuite, pe care le puteți încerca și voi pe unitățile proprii:

CrystalDiskMark:

Anvil Storage:

CE E BINE

CE E RĂU

  • Garanție 6 ani (dacă o acordă și la noi magazinele).
  • Performanță foarte bună în toate testele și situațiile.
  • N-am găsit nimic de raportat.

CONCLUZIE

ADATA SX950 este unul dintre cele mai bune SSD-uri testate până acum, fiind performant atât pentru sistemul de operare, cât și ca disc secundar pentru stocare de fișiere sau instalare de jocuri. Ca performanțe este apropiat de alte câteva SSD-uri de top, dar garanția de 6 ani este un avantaj care ar trebui să vă încline spre acest model ADATA.

Pe baza tuturor testelor și cu o formulă inventată de mine, dau puncte și fac topul de mai jos ca un indicator rapid al performanței. ADATA SX950 se plasează pe locul 2 până acum, dar la diferență foarte mică de concurența sa.

Preț: în jur de 580 de lei la PC Garage. O alternativă la fel de bună este modelul ADATA SU900, îl găsiți la PC Garage.

asus s5507

    7 comentarii

  1. La 580 , iei un EVO 250 si mai ramai cu bani de vreo 4GB RAM sau o iesire in oras . Adata … este cam optimist la plasarea produselor in piata.

      (Citează)

  2. Intr-adevar performantele sunt la nivelul unui 850 evo, poate chiar mai mici la citire 4KB. Impresionanta este insa valoarea TBW de 200 TB. Merita ptr cine cine il foloseste intens ptr jocuri. Pe de alta parte si Samsung ofera 5 ani garantie iar peste 5 ani ssd-urile actuale vor fi (aproape) relicve. Cu siguranta interfata S-ATA actuala va disparea treptat si va fi inlocuita de PCI-E cu viteze net superioare. Una peste alta pe mine ma amuza foarte mult dezbaterile de n pagini pe forumuri in legatura cu “ce SSD sa aleg”. Marea majoritate a utilizatorilor nu vor sesiza nicio diferenta de viteza real life intre diversele ssd-uri pe s-ata.

      (Citează)

    • Cred că vor sesiza la aplicații care folosesc intensiv unitatea.

      Peste 5 ani desigur că nu vei mai avea nevoie de acest SSD, dar e mișto ideea că primești altul dacă ți se strică până atunci.

        (Citează)

  3. Cu 6 ani garantie stai linistit ca poti sa il folosesti pentru lucru intensiv pe el cu multa scriere de fisiere, nu doar pentru instalat Windows sau alt sistem de operare.

      (Citează)

    • Problema este că magazinele noastre dau 3 ani garanție, dar probabil că poți scrie la ADATA pentru cea extinsă, cum se întâmpla uneori cu Logitech.

        (Citează)

  4. Oare pentru un server de baze de date ar fi bun SSD-ul asta sau trebuie ceva mai performant ?

      (Citează)

    • Serverele cu SSD-uri sunt foarte performante, dar pentru servere se fac alte teste și e posibil ca alte SSD-uri să fie mai bune.

      Mai exact, pentru servere se testează două lucruri:
      – funcționarea “steady-state”, adică SSD-ul se umple ochi și se vede cât de repede caută sau scrie informație pe un disc plin, simulând astfel o bază de date mare. Uneori se scrie de 3-4 ori capacitatea sa înainte de testare.
      – andurantă, adică se scriu zile întregi mii de GB, nu musai cu scopul de a strica SSD-ul, dar de a vedea dacă încep să apară sincope de performanță.

      Eu n-am de gând să fac astfel de teste, mă îndoiesc că cineva va citi bloguri pentru așa ceva.

      Rapid, așa, pentru servere aș alege ceva cu garanție bună și IOPS cât mai mare.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus