►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 4 mai 2017
Dacă mai doreați o dovadă că la Primărie s-au adunat toți tăntălăii »
Acest Acer V17 Nitro este un laptop de tip desktop replacement cu acel ecran de 17,3 inchi și greutate pe măsură, dar hardware-ul său este de top și performanța dinamită, cum ar spune cei pricepuți în ale cuvintelor.
Acer plasează acest sistem în gama de gaming și pe bună dreptate, având în vedere placa video GeForce GTX 1060 cu 6 GB memorie RAM pe care o are. Singurul lucru ce-l deosebește de sistemele lor de gaming numite Predator este aspectul ceva mai cuminte al carcasei, de laptop “normal”, ceea ce poate atrage suplimentar și fotografi, videografi sau alte persoane cu activități ce necesită hardware puternic.
Specificații Acer VN7-793 Aspire V17 Nitro Black Edition:
Preț: încă nu e listat în magazine, estimez în jur de 7000-7500 de lei.
Acesta este sistemul testat de mine. Există diverse alte configurații pe piață, având de ales între modelul de 15 (V15 Nitro) sau 17 inchi, ecran Full HD sau 4K, stocare în diverse configurații. Personal aș alege rezoluția Full HD și modelul de 15 inchi, ceea ce va asigura și un preț mai mic.
Acer V17 Nitro este din plastic, dar bine făcut, carcasa fiind foarte bine închegată. Nu pare fragilă în nici o zonă, nu flambează, nu troncăne. Capacul monitorului este texturat și acoperit cu un material cu aspect cauciucat, ceea ce-i asigură o priză bună. În zona interioară, în jurul tastelor, avem un plastic pe care se văd mai rapid amprentele.
Tastatura este iluminată cu o lumină roșie, fără niveluri de reglaj. Există un bloc numeric complet în partea dreaptă, iar în general tastele sunt spațiate și ușor de utilizat, cu o cursă plăcută. Câteva probleme sunt la tastele săgeți, în zona aceea, unde nu înțeleg de ce le-au apropiat așa mult încât nu le poți simți bine la deget. Loc era destul, le-au înghesuit degeaba acolo.
Touchpad-ul de sub tastatură este mare și are un cititor de amprente în partea din stânga-sus. Touchpad-ul poate fi și apăsat, moment când face un zgomot destul de puternic față de alte touchpad-uri.
Balamalele sunt solide, iar monitorul nu are joc. Sub monitor se află acel sistem Tobii eye-tracking care-ți urmărește pupilele ochilor și își dă seama la ce te uiți, ceea ce-ți permite să comanzi în unele jocuri din privire, de exemplu te uiți la un loc, apeși Space și personajul tău se duce în locul în care te-ai uitat. Mie mi se pare că doar ridică de pomană prețul sistemului, având în vedere că nu-i compatibil decât cu puține titluri, iar gamerii serioși vor prefera o comandă precisă din mouse sau tastatură.
Porturile sunt împărțite între stânga și dreapta. USB-urile din stânga sunt de tip USB 2.0, cele din dreapta sunt 3.0. Portul LAN de tip RJ-45 este ușor rabatabil, ca la alte laptopuri.
Difuzoarele sunt 4 la număr, iar cele de pe fundul laptopului sunt foarte bune (spoiler de la următoarea secțiune).
Laptopul se încălzește în partea de sus a tastelor și sub ecran, o zonă unde nu prea duci mâna, și poate ajunge până pe la 45 de grade din ce-am măsurat eu. Acer se laudă cu un sistem special de răcire cu două ventilatoare puternice (care periodic inversează sensul pentru a elimina praful) și guri mari de evacuare. Din păcate, sistemul de răcire este zgomotos atunci când lucrează din plin, inclusiv uneori cu un sunet destul de ascuțit, ușor de sesizat.
Ecranul fabricat de AU Optronics are acoperire de culori 100% sRGB, 98% NTSC și 100% AdobeRGB, din ce găsesc pe net. Luminozitatea maximă depășește 300 cd/mp și este foarte uniformă, modelul testat de mine nu avea bleeding de lumină.
Mai mult, ecranul este tratat anti-glare și menține nuanța culorilor din orice unghi de vizualizare, chiar dacă luminozitatea scade cu vreo 20-30% atunci când îl privește din unghiuri extreme de peste 70 de grade. Mie mi s-a părut că V17 Nitro este foarte bun la acest capitol.
Din păcate, n-am înțeles de ce au pus acest ecran 4K. În Windows vine setat implicit pe zoom 200%, că la 100% ai nevoie de lupă ca să citești textul programelor. Prin urmare, un prim avantaj al rezoluției mărite este negat de această scalare. Video 4K? Merge. Netflix 4K? Poate merge, aici e incert, sunt anumite cerințe impuse de Netflix. Gaming 4K? Placa Geforce 1060 nu e suficient de puternică pentru asta, iar eu zic că mai bine joci Full HD cu setări Ultra decât 4K la setări Medium, nu?
Există două unități de stocare, un SSD foarte rapid de tip NVMe de 256 GB, fabricat de Toshiba, și un HDD de 1 TB și 5400 RPM, fabricat de Seagate.
SSD-ul, fiind NVMe, este printre cele mai rapide testate de mine până acum. CrystalDiskMark obține rezultate de peste 2500 MB/s la citire secvențială și 1200 MB/s la scriere secvențială și 599 MB/s la citire aleatoare:
Am măsurat numărul de operațiuni input/output pe secundă și am atins 153.000 la scriere aleatoare și 212.000 la citire aleatoare. Prin comparație, un SSD pe clasicul port SATA atinge maxim cam 560 MB/s la citire și în jur de 90.000 IOPS.
HDD-ul de 1 TB este, însă, foarte lent în comparație cu SSD-ul. Asta e, oricum e folosit pentru stocare.
Conectivitatea wireless este asigurată de un chipset Qualcomm Atheros QCA61x4A, care integrează wifi a/b/g/n/ac și Bluetooth. Link-ul s-a făcut la 867 Mbps, iar în teste am obținut o viteză de 422 Mbps download și 500 Mbps upload (adică limita superioară a conexiunii). Mă declar mulțumit, mai ales că pentru download și mai rapid are un port LAN RJ-45 de 10/100/1000 Mbps.
Plăcile video lucrează în sistemul Optimus, adică pentru treburi stil office este utilizată cea Intel 630, cu consum redus (chiar și pe priză e important, că nu mai pornesc ventilatoarele pentru răcire), iar în jocuri sau alte aplicații intensive te poți baza pe cea nVidia GeForce GTX 1060 cu 6 GB memorie RAM, chiar dacă ușor subtactată față de una standard de desktop (1400 MHz față de un 1700 MHz, să zicem, în funcție de variantă), probabil pentru a-i putea asigura o răcire adecvată.
Placa aceasta este foarte performantă și, în Full HD, poate juca aproape orice joc modern la calitate foarte bună cu măcar vreo 40-50 FPS, uneori chiar și mai mult. În 4K nu cred că are rost să vă jucați, pentru calitate maximă a imaginii ar fi nevoie de un GeForce 1080.
Am testat placa folosind 3DMark de la Futuremark, iar rezultatele testelor au fost următoarele:
Pentru un laptop, sunt rezultate foarte bune, după cum puteți vedea și din comparațiile cu alte punctaje uzuale în acele screenshoturi.
La rezultatele bune contribuie și memoria de tip DDR4-2400 și procesorul Core i7-7700HQ din generația Kaby Lake, cu 4 nuclee fizice și 8 virtuale.
În ce privește performanța în aplicații stil office/multimedia, hardware-ul probabil vă spune că laptopul zbârnăie. În utilizare, n-am avut ce-i reproșa, răspunde bine comenzilor, nu sughite, nu ți se pare că aștepți după el.
Am făcut teste cu PCMark 8 de la Futuremark, aplicație ce testează laptopul în diverse scenarii, simulând programe uzuale de Office, videochat, editare foto/video șamd. Rezultatele sunt următoarele:
Sistemul de sunet este foarte bun, difuzoarele oferă un sunet clar, melodios, cu o separare foarte clară între canalele stereo. Am fost foarte plăcut impresionat de acest capitol, mai ales că volumul maxim este puternic.
Autonomia bateriei nu prea contează pentru așa un laptop, deoarece este mare și greu, ceea ce nu te încurajează să-l transporți. Dacă trebuie totuși să o faci și trebuie să-l și utilizez fără baterie, cred că te poți aștepta la în jur de 4 ore de browsing/office.
Am testat bateria cu PCMark 8 Home Conventional și autonomia a fost de aproximativ 3 ore cu ecranul la 40% intensitate. Testul este intens, simulează o suită de aplicații diverse, așa că pentru browsing normal sau editarea unor fișiere nu foarte complicate în Office te poți aștepta la mai mult, mai ales reducând și mai mult luminozitatea. În jocuri așteptați-vă la un pic peste o oră.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Dacă vreți un PC portabil și performant, Acer Aspire V17 Nitro poate îndeplini cu succes acest rol, inclusiv pentru jocuri de ultimă generație datorită plăcii video GeForce 1060. Laptopul este bine construit în toate aspectele sale, cu hardware de calitate la toate capitolele și un aspect plăcut, așa că poate fi un desktop replacement bun.
Nu am găsit nimic serios să-i reproșez. Autonomia mică eu nu o văd ca un punct slab, V17 Nitro fiind făcut să fie ușor de transportat de la muncă spre casă sau la clienți, dar lucrul departe de o priză este mai degrabă pentru momente speciale când ești forțat să faci asta, nu un mod uzual de utilizare. Similar, greutatea și dimensiunile sale nu sunt aspecte negative, ci consecințe normale ale clasei din care face parte.
Singurul aspect de reținut este că ecranul 4K nu-și arată utilitatea. Eu aș prefera unul Full HD pentru un preț mai mic sau chiar investind banii economisiți astfel în modelul cu SSD de 512 GB, având în vedere cât de rapid este acesta.
Preț: încă nu e listat pe magazine, estimez în jur de 7000-7500 de lei.
« Știri despre tehnologie – 4 mai 2017
Dacă mai doreați o dovadă că la Primărie s-au adunat toți tăntălăii »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
04/05/2017 la 11:43 AM
Avion in toata regula. La ce specificatii are, s-ar putea sa coste si mai mult decat ai estimat.
Iote(Citează)
04/05/2017 la 9:40 PM
Nu e vorba de pret. Am luat 3 la firma, nu acest model, dar aceeasi platforma. Sa vrei sa schimbi hdd-ul/ssd-ul? sa mai adaugi memorie ram? mai bine te impusti in c***e.
Au renuntat sa mai faca portita la carcasa sa poti sa schimbi una alta. surubaresti de te plictisesti, multe chestii lipite… parca ar fi telefoane, nu laptopuri. Nu recomand pentru acest aspect.
Totusi acer ramane in raportul pret/calitate sus. am avut laptop de acum 7-8 ani de la ei. foarte bine facut, puteai schimba usor multe chestii.
just my 0.02$
Miaunel(Citează)
04/05/2017 la 10:02 PM
Dar schimbi zilnic niște RAM sau de ce te deranjează că desfaci șuruburi în loc de o ușiță?
nwradu(Citează)
04/05/2017 la 11:53 AM
Clasicul calcul pentru un gamer – cu o investitie de 7500 lei isi ia un desktop semnificativ mai performant. Sau un desktop asemanator ca performanta plus un laptop pentru chestii uzuale. Asta in conditiile in care upgradezi mai usor un desktop pentru titluri viitoare, avand si avantajul de a-l putea achizitiona pe componente. Nu-mi dau seama exact ce categorie de gamer e in target. Iar ecran 4k,da, e pus sa sune bine, cred.
Peredhil(Citează)
04/05/2017 la 11:58 AM
Gamerul care se mișcă mult. Poate copilul care vara este trimis la bunici sau are părinți divorțați și face naveta între două case, așa că-și ia cu el laptopul, poate gamerul care deseori se duce la LAN Party-uri la prieteni acasă sau la evenimente publice de acest gen șamd.
Și nu cred că trebuie neglijată nici nișa profesioniștilor ce necesită computere puternice, dar cât de cât portabile.
nwradu(Citează)
04/05/2017 la 12:57 PM
Hahaha copilul cui, al Mihaelei Radulescu?
Giovani(Citează)
04/05/2017 la 1:02 PM
Se vând câteva mii de laptopuri de gaming, de acest nivel, pe an.
Uite o știre despre căști de gaming: “Anul trecut au fost vândute în România căşti audio speciale pentru gaming în valoare de un milion de euro, în creştere cu 55% faţă de 2015.”
nwradu(Citează)
04/05/2017 la 12:05 PM
Preț: încă nu e listat în magazine, estimez în jur de 7000-7500 de lei.
La banii astia sa vii cu USB 2.0 e penibil, hai ca nu ma asteptam doar porturi USB-C.
alxzen(Citează)
04/05/2017 la 12:09 PM
Ai văzut că are și două porturi USB 3.0, nu? Numărul de porturi e dat de ce poate placa de bază și chipseturile ei. Patru porturi totale, din care două rapide, mi se par suficiente.
Nici nu înțeleg ce ai face cu atâtea. OK, un mouse wireless, că poate nu vrei bluetooth, și un modem USB. Rămâi cu un 2.0 și un 3.0 libere. Ce mai pui acolo permanent ce să te plângi că sunt prea puține?
nwradu(Citează)
04/05/2017 la 12:31 PM
Am un coleg care și-a cumpărat un Nitro V15 Black edition și are același procesor, 16 gB RAM, doar SSD (nu știu ce viteze, că nu ne-am jucat cu benchmark-uri) și un GeForce 960 cred. Tot pachetul a fost 4000 lei și nouă ni s-a părut cam cea mai bună afacere la banii ăia. El nu se joacă, dar are nevoie de hardware cât mai performant – și e foarte mulțumit până acum. Laptopul arată mai bine decât ai crede, e foarte elegant pentru un laptop de gaming.
Era interesant de văzut cum se comportă la throttling, abia atunci vezi dacă poate fi sau nu desktop replacement. Asta cu profesioniștii e o discuție care, după părerea mea, e doar la nivel de forum. Atâta timp cât ai un monitor ca lumea și periferice nu are rost să investești într-un laptop foarte scump care oricum va fi gâtuit termic. Dacă te descurci cu ce ai de făcut pe un laptop e ok, dacă nu probabil că nici nu te mai întrebi dacă să investești într-un desktop. Da, știu, toți copiii cool de pe youtube leagă un macbook pro la un monitor 5K și fac editare video, dar nu tot timpul merge chiar așa. CAD complex sau modelare 3D nu faci pe un laptop – mă rog, faci, dar cu măsură.
dam167(Citează)
04/05/2017 la 12:35 PM
Putin off: de cand m-am jucat cu un Dell XPS 15 9560 imi este greu sa mai ma uit la alte laptoape.
Iona(Citează)
04/05/2017 la 1:19 PM
http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/acer/gaming-156-aspire-nitro-vn7-593g-fhd-ips-procesor-intel-core-i7-7700hq-6m-cache-up-to-380-ghz-8gb-ddr4-256gb-ssd-geforce-gtx-1060-6gb-linux-obsidian-black/
Nu e asta?
Rhadoo(Citează)
04/05/2017 la 3:25 PM
Aia e varianta de 15 inchi, cu ecran Full HD și fără Windows.
VN7-593. 5-ul este diagonala de 15 inchi, 3 este generația 3 a modelelor, cea cu plăci 1060. Al meu era VN7-793, dar apoi depinde și de restul configurației.
nwradu(Citează)
04/05/2017 la 10:14 PM
daca ar fi doar suruburi ar fi super. dar sa dai placa de baza jos sa pui rami? cam bataie de joc.
Miaunel(Citează)
04/05/2017 la 10:18 PM
https://www.youtube.com/watch?v=JQFn4n1Gf0M asta e sistemul.
Ca performanta nu ma plang. nota 10. ca si constructie? meh
Urasc progresul asta idiot in care utilizatorul trebuie sa se descurce exact cu ce primeste. si la telefoane la fel. nu mai poti schimba tu o piese, o baterie ca nu ai cum. MAi tine minte cineva vechile nokia ce usor se reparau? gaseai orice piesa de schimb de la baterie la difuzor, la microfon, la camera foto. totul era modular. in cateva minute schimbai tot ce era de schimbat cu 2 surubelniti si o pana de deschis. atat de simplu..
Miaunel(Citează)
04/05/2017 la 10:26 PM
Da, aia e nasol. Nu cred că au intenția să le iasă așa pentru a încurca clientul, ci se face așa din alte considerente precum răcirea sau micșorarea dimensiunilor. Unele modele permit acces ușor, altele nu, deși fac parte din aceeași gamă a aceluiași producător.
nwradu(Citează)
05/05/2017 la 2:32 PM
Folosesc de aproape un an un laptop similar (V17 Nitro Black Edition) pentru lucru (development) si gaming in timpul liber. Al meu e cu placa video 960M si are ecran FullHD. In rest la fel 16 GB RAM, SSD 250 si HDD 1 TB.
Pot spune ca e foarte rapid in aplicatiile cu care lucrez si face fata oricarui joc, desi se tureaza si se incalzeste si destul de mult in partea de langa ecran in jocurile mai pretentioase. Eu il ajut sa aiba un flux de aer mai bun, folosind niste suporti improvizati astfel incat sa stea mai ridicat de spate, nu direct pe masa. Dar e clar, se chinuie mai mult la cooling fata de un laptop dedicat pentru jocuri (ma gandesc la seria G de la Asus). Avantajul e ca pastreaza o greutate decenta. Al meu are 3.2 kg. Asus-urile respective au pe la 4.5.
Eu unul sunt foarte multumit de el si pentru mine reprezinta puntul de mijloc perfect intre performanta, factor de forma si dimensiune/greutate.
Singurul dezavantaj ar fi faptul ca este extrem de dificil de facut upgrade la orice. Chair si pentru inlocuirea memoriei RAM, trebuie scoasa tastatura, ceea ce pentru nespecialisti poate fi complicat. Asa ca asigurati-va inainte sa il luati ca specificatile harware sunt potrivite nevoilor voastre si nu trebuie sa umblati la el.
Sol(Citează)