un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

O parcare de 36 de lei pe oră

30 May 2017  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

În centrul orașului, pe Buzești la doi pași de Piața Victoriei, se află o parcare privată care costă 9 lei pentru 15 minute, adică 36 de lei/oră sau, dacă vreți așa, 8 euro/oră. Mi s-a părut amuzant.


E un tarif mai mare decât orice parcare văzută de mine în străinătate. Prin Amsterdam, pe malul canalelor înguste, costa vreo 5 euro/oră, dacă țin bine minte.

Prin comparație, 300 de metri mai departe, în parcarea gestionată de primărie, tariful este de 1,5 lei/oră.

Acum, parcarea aceea trăiește mai degrabă din abonamentele vândute firmelor din zonă, care plătesc mult mai puțin, dar tot vorbim de câteva zeci sau sute de euro, pentru a închiria permanent locuri de parcare acolo pentru angajații din top management sau cei valoroși.

Mie îmi place ideea de parcare scumpă ca business. Acel lot de teren s-ar preta perfect pentru o clădire de birouri, dar aceea se construiește cu bani mulți și apoi trebuie permanent gestionată, întreținută și vândută clienților. Parcarea, în schimb, s-a făcut cu ceva pietriș pus pe jos, două bariere la intrare și un paznic, costuri minime cum ar fi, dar sunt sigur că generează bani frumoși proprietarului. Nu ca o clădire, dar nici nu vine cu bătaia de cap aferentă.

Tariful standard, însă, poate fi interpretat în două moduri:

  1. arată situația dezastruoasă a parcărilor din capitală. Alte orașe sunt pline de parcări subterane construite pe sub spațiile publice, dar și inclusiv sub clădiri, chiar și sub blocurile vechi. Am stat cândva în Paris într-un bloc construit acum o sută de ani și sub care se construiseră, cumva, 4 niveluri de parcare subterană.
  2. e o taxă de îngâmfare. Piața Victoriei este probabil locul cel mai bine conectat la transportul în comun din București, având acolo ambele linii principale de metrou, tramvai via Podul Basarab și conexiuni de autobuze și troleibuze din mai multe direcții. Nici nu mai zic că și Gara de Nord, alt nod important pentru transportul în comun, este la 10 minute de mers pe jos. Dacă vrei totuși să vii cu mașina acolo, plătești. Sau parchezi pe trotuare, pentru că în România străzile sunt pentru mașini și trotuarele tot pentru mașini.

În alte țări oamenii au înțeles mai repede că o mașină vine întotdeauna cu costuri suplimentare: RCA, CASCO, rovignetă, revizii periodice, bani de piese de calitate, taxe de parcare șamd. La noi, toată lumea consideră că o mașină costă cât scrie în showroom și apoi cumva totul este gratuit sau nu trebuie achitat, de se ajunge ca mașinile să stea pe trotuare și pietonii să meargă pe stradă.

Uitați cum se parchează de fapt spre zona Piața Victoriei:

asus s5507

    17 comentarii

  1. E parcarea lui Dragoteanu. Visa milioane peste milioane pentru terenul ala și, când a venit criza, a rămas cu visele. Asa ca a avut ideea de a turna niște pietriș și a pune 2 bariere. Idee profitabila de altfel.
    As fi curios totuși cam câți și-au luat teapa acolo parcand fără sa știe exact cât costa..

      (Citează)

  2. In Londra, langa Hyde Park sunt parcări cu 10-12 lire pe ora. Unele din ele sunt pline la orele de vârf.

      (Citează)

  3. Exista mai scump. 9 eur / ora la Stephansplatz in Viena.

      (Citează)

  4. La care alternativa te referi mai exact? Sunt in cautarea unui loc de parcare cu abonament in zona, dar cu pret decent. Any tips&tricks are much appreciated. Am intrebat paznicul parcarii asteia cat ar costa un abonament – asa, de curiozitate. Raspuns sec: ‘300 eur + TVA’. o_O

      (Citează)

  5. Probabil cel mai des parcheaza acolo cei care merg la clinicile de langa, ale caror parcari sunt insuficiente.

      (Citează)

  6. Vlad are dreptate, eu am plătit la parcarea asta pentru că nu gaseam loc la Sanador. E drept că m-a întrebat de două ori femeia de la ghișeu dacă știu tariful, atunci era “numai” 6 lei pentru 15 minute.

      (Citează)

  7. Pe poza din street view, vad ca pretul era la jumatate in 2014… Zici ca e hotel in Mamaia.

    In aceeasi idee, in Pipera, pe strada George Constantinescu (la Farmexim) tocmai ce au amenajat o parcare cu plata. Inside story, beneficiarul nu a vrut sa dea mai mult de 10000 de euro. Da, zece mii cu tot cu sisteme de monitorizare, bariere, sistem rutier, mana de lucru etc. Pana la urma, cu scandal si cu jumatate de parcare direct pe piatra sparta (fara asfalt), a dat 18000.
    Cat de chitros sa fii, tinand cont ca are 151 de locuri, intr-o zona aglomerata. E de ajuns un calcul simplu sa vezi cat de repede se amortizeaza investitia si sa treaca pe profit.

      (Citează)

  8. Da, in parcarea aia intra in mare parte cei cu abonamente pe firma care nu au mai avut loc in cladirile de business din zona.

    In romania este extrem de ieftin sa ai o masina pornind de la impozit la stat, taxe, asigurari, pret masina.

    Nu am nici o problema ca lumea sa aibe o masina, este perfect normal, problema e ca romanul s-a nascut in masina, oriunde merge trebuie sa ia masina.
    Pe de alta parte daca nu stai pe langa metrou nu ai alta optiune, sistemul de autobuze din bucuresti este mizerabil de prost administrat

    Ca exemplu, in Irlanda salariul mediu net e pe undeva intre 2000-2500, in conditiile in care o asigurare RCA e intre 1400-2000 depinde de vechimea in condus a posesorului de permis auto.
    Sunt mijloace de a descuraja sau a diminua traficul in anumite zone dar politcienii nu vor sa suspere votantii care dupa aia tot ei injura in trafic.

      (Citează)

  9. tot cam asa de scump e si in cladirea in care se afla spitalul Regina Maria – Ponderas de pe Nicolae Caramfil.

    mai scump ca-n Amsterdam, da, unde jumatate din oras e apa
    Romania, ce sa mai zici

      (Citează)

  10. Despre parcarea asta am scris si eu in urma cu patru ani. Vad ca acum pretul s-a dublat ca, deh…

    Atunci am avut o sansa, ca am gasit repede un loc de parcare pe linia de tramvai, insa acum cand e functionala… Ghinion de nesansa, vorba aia.

      (Citează)

  11. S-a tot scumpi. Eu voiam să scriu de ea de pe vremea când costa 4,5 lei pe 15 minute. A devenit apoi 6 lei și acum 9 lei.

      (Citează)

  12. nyc 30 usd/ora…

      (Citează)

  13. Sa vezi ce misto e daca pierzi nenorocirea aia de jeton…200 ron daca vrei sa iei masina.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus