un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O mică poveste despre Marin Pușcașu și o facultate greu de memorat

3 May 2017  ·

GÂNDURI  ·

61 comentarii

Imaginați-vă că sunt beat și vorbesc fără mare legătură între fraze despre vremurile bune din facultate, amintindu-mi despre tinerețea pierdută.

Într-o zi, acum câteva luni, mă sună un prieten și fost coleg de facultate și mă întreabă cum se numea specializarea pe care am făcut-o noi. Și… nu mai țineam minte nici eu.

Am fost chiar surprins, în interior, când mi-am dat seama că nu țin minte acest lucru. Eram ferm convins că nu voi putea uita așa ceva, că voi ține minte întotdeauna acele 5 cuvinte, mai ales că facultatea a fost o perioadă foarte plăcută a vieții, una pe care am trăit-o din plin. Acum 10 ani aș fi spus că e ca și cum mi-aș uita propriul numele.

Și m-am blocat așa, neștiind ce specializare este scrisă pe propria mea diplomă. A trebuit să caut rapid pe Google singurul cuvânt cheie care-mi venea în minte (“multimedia”) și alți termeni de context (“catedra comunicații”) ca să-mi readuc aminte că am terminat Comunicații numerice pentru multimedia și sisteme hi-fi. Numele și acum mi se pare la fel de inutil de lung și ușor confuz, genul pe care trebuie să-l studiezi un pic ca să-i descifrezi înțelesul. Noi îi ziceam “hi-fi”.

Apoi, câteva zile mai târziu, citeam despre nu știu ce elevi care se filmau și fotografiau în timpul orei. Eu n-am avut genul acesta de școală, că nu existau telefoane avansate pe vremea aceea. Am terminat facultatea în 2006. iPhone-ul urma să apară în 2007. În 2006 și anterior, abia apăreau prin mulțime telefoanele cu cameră de 640 x 480 pixeli, iar fotografiile ieșeau oribile și le vedeai pe un ecran de maxim 2 inchi. Exista 3G-ul, dar nu înțelegea nimeni la ce folosește dincolo de modemuri USB.

Știți care era distracția maximă la cursuri? Uneori se făcea o foaie de prezență ce trecea din mână în mână și ne scriam fiecare numele acolo. La final profesorul striga pe rând fiecare persoană, de verificare, și-i tăia pe cei absenți, dar trecuți acolo de prieteni. Eh, distracția maximă era când cineva trecea pe listă și numele Pușcașu Marin, astfel încât profesorul striga cu voce tare “pușcașu marin!” și noi pufneam de râs prin bănci. Oh, the fun!

Ah, iar dacă cineva din sală răspundea “prezent”, profitând de faptul că profesorul oricum nu prea ne ținea minte, și astfel Pușcașu Marin primea și puncte pentru prezența sa fictivă, mai râdeam o dată. Double the fun!

(Acum, când le scriu așa, în clar, înțeleg de ce unii spun că Politehnica e o facultate de tocilari.)

Să nu credeți că nu era Internetul și atunci. Era, doar că nu arăta ca acum. Nu aveam Facebook sau Instagram, bateria de la telefon ținea câteva zile, termeni precum “sistem de operare pe mobil” nu existau, dar în schimb foloseam Yahoo Messenger pe PC și aveam 256 kbps bandă totală acasă. Wireless nu exista pe nicăieri, cele câteva laptopuri existente se utilizau de obicei cu cablul în ele. Torrentele sunt singurele care au supraviețuit până astăzi.

Dacă voiam o idee despre un local unde să ieșim, răsfoiam niște mici reviste numite B24FUN sau 7 Seri. Noi nu simțeam că ne lipsește ceva, bineînțeles. Probabil că așa se întâmplă mereu; probabil și cei de acum 100 de ani considerau că au tot ce-i mișto și nou.

Sunt chiar curios cum e școala actuală. Chiar aș vrea să văd acum, prin ochii unui elev sau student, cum arată un curs plictisitor atunci când ai în buzunar un smartphone și toate aplicațiile moderne de pe acesta, toate tentațiile acestuia.

Am fost pe la Electronică acum aproape un an, dacă-i cineva nostalgic după fotografii mai recente.

asus s5507

    61 comentarii

  1. Eu zic sa mai verifici o data 2003-ul ala…nu de alta, dar nu ai cum sa fii atat de batran. In plus, prin 2006-2007 cred ca activam amandoi pe linkmania si parca facultatea ai terminat-o dupa ce ti-ai facut blog, ca imi amintesc exact ca ai scris despre asta la momentul respectiv. Posibil sa ma insel eu, dar daca nu ma insel lasa o adresa la care sa trimit niste lecitina de-aia buna :))))

      (Citează)

  2. torrente in 2003? precoc rau? eu foloseam DC pe vremea aia.

      (Citează)

    • Da, dar mergeau în paralel. Încet-încet a migrat lumea spre torrente. Mă rog, cine a prins cont.

        (Citează)

    • Am folosit Strong DC++, eMule, Kazza, Napster, primele 2 inca mai funcționează. In căminul unde am locuit se folosea FTP-ul, trebuia sa scanezi toată reteaua sa vezi cine are port deschis de FTP, sa copiezi IP-ul si sa accesezi share-ul vecinului apoi sa cauți prin directoare sa vezi ce are interesant.
      Aveam un AMD K6 2 cu Hdd de 4Gb, când cautam o melodie pe DC++, o alegeam pe cea care ocupa mai putin ca sa am loc pe HDD. Acum am vreo 3 HDD-uri externe de 1.5 TB.

        (Citează)

  3. Am încetat sa citesc atunci când ai scris că ai terminat facultatea în 2003.

      (Citează)

  4. poate ai intrat in 2003. altu care a facut facultatea degeaba. mai stii cum se numeau materiile? dar fostii colegi?

      (Citează)

  5. Eu nu cred ca ai fost beat vreodata.

      (Citează)

  6. In 2002-2003 era parca Ericson T68i, Nokia 8310, nu aveau camera telefoanele.
    Era moda telefoanelor cat mai mici.
    Primul telefon cu camera a fost SCP 5300 in 2002 apoi in 2004 Motorola Razr V3 a fost foarte faimos si avansat pentru vremurile lui.
    GPS a aparut pe piata prin 2005-7 cu niste deviceuri imense, daca bine imi amintesc. Iphone a aparut in 2007 dar a ajuns prin Europa prin 2008-2009. In aceeasi perioada Google a scos G1 si G2 cu androi care se tot bloca si trebuia resetat destul de des.

      (Citează)

    • La care G2 te referi? Mulți zic astfel la HTC Desire Z, care a apărut destul de târziu, având în vedere că până la el am avut HTC Hero și Desire normal. Z-ul era cel cu tastatură completă, slider.

      Dacă te referi la HTC Magic, l-am testat și, de altfel, a fost telefonul care m-a convins că trebuie să trec la Android, eu având atunci un Touch HD cu Windows Mobile.

      https://en.wikipedia.org/wiki/HTC_Magic

        (Citează)

  7. Darius Razvan

    03/05/2017 la 8:45 AM

    Si eu sunt student la politehnica din Cluj, Inginerie electrica. Tentatia este mare cu acest mic ,,pc,, in buzunar, sunt unele sali unde efectiv este bruiat semnalul, sau cladirea este problema, dar netul mobil merge ca melcul, cand iesi afara zici ca este racheta. Sunt uni profi care sunt deranjati la curs de telefon si iti atrag atentia, iar daca nu te potolesti te pofteste afara, daca mai are si o memorie vizuala buna, ai puso la examen. Grea facultate, dar are si partile frumoase.

      (Citează)

  8. Alte nume pe care le treceam pe foaia de prezenta în facultate : Cătălin Dicu, Dincă Catrinel și Mihail Abagiu. Ohhh, the fun.

      (Citează)

  9. Clasa a 11-a, C.N. Fratii Buzesti, scris in ora de engleza, dispus sa-ti raspund la întrebări :)))

      (Citează)

  10. nwradu:
    Or fi, dar n-am zis toate specificațiile cerute prin caietul de sarcini: să fie wireless și să fie și silențioasă.

    Logitech K800, care e si silent si e si iluminata, recomand :D

      (Citează)

  11. Am terminat facultatea in acelasi an cu tine si imi aduc ca, prin anul 1 de master, incercam sa ajung la o anumita adresa cautand o harta pe un Ericsson de 1 inch… mie cu siguranta imi lipsea un smartphone cu Google Maps!

    In rest, habar nu am ce specializare am pe diploma (ceva cu “economist”, probabil), nu mai tin minte numele profesorilor, nu mai tin minte nici macar numele majoritatii colegilor… experienta mea de facultate a fost destul de plictisitoare. Nici macar bancuri cu nume “amuzante” nu am facut!

      (Citează)

    • Eu am terminat un an mai tarziu. Aceleasi probleme le am si eu. Ale mele ar putea fi mai mari, ca sa imi ridic diplomele ar trebui sa am si semnatura de la conducatorul de diploma. E mai greu cu semnatura daca nu mai stii cum il cheama.

        (Citează)

    • Mai trăiește?

        (Citează)

    • Wow… La ASE am inteles ca trebuie sa platesc doar o taxa pentru ca nu mi-am ridicat diploma la timp. Avand in vedere ca e doar cea de master si nu mi-a folosit niciodata, am decis sa le-o las amintire…

      La un moment dat aparuse un zvon ca pentru ridicarea diplomei trebuie sa luam stampile de la toate caminele si bibliotecile (chiar daca nu am stat in camin), dar pana la urma s-a putut si fara (la cea de licenta).

        (Citează)

    • Eu am dus ștampilele necesare pentru diploma de facultate. Pe cea de master de la ASE n-am ridicat-o nici eu.

        (Citează)

    • Aia de master s-ar putea sa iti prinda bine. La pensie, cand vei iesi.

        (Citează)

    • Singurul avantaj a fost că pe ușa casei am scris ing. dipl. master. Radu Dumitru

        (Citează)

    • Fam ing. dipl. master. Radu Dumitru

        (Citează)

    • Ultima oara cand am fost in cimitir, am vazut scris pe o cruce “PROCUROR POPESCU ION” …am ras doua zile

        (Citează)

    • Deci nu sunt singurul care prin cimitere citește numele de pe alte cruci?

        (Citează)

  12. La cat de interesanta a fost facultatea pe care ai terminat-o tot mai frumos e sa faci penisuri diforme in cafea si sa scrii pe internet despre asta… deh… e greu cu munca in ziua de azi.

      (Citează)

    • Nu e greu. Facultatea m-a ajutat să găsesc un job bun, unde am învățat multe și mi-a plăcut să lucrez, iar pasul făcut spre project management și tot felul de proiecte inedite acolo (într-o zi un robot de dezamorsat bombe, în alta un container de control al unui radar) a fost binevenit.

      Ce zici tu sună a invidie, dar na… așa e societatea noastră.

        (Citează)

    • E invidie mare Radu. Ce sa faci… Unii reusesc in viata, altii nu….

        (Citează)

  13. pff, si eu tot CNMSHIFI am terminat. Am fost singurul om cu restanta la TV.
    sa vezi fun cand tre sa traduci asta in engleza, si sa aiba sens.

      (Citează)

    • Ce restanță? La final de anul 5 sau când? Că la noi cred că jumătate au picat televiziunea.

        (Citează)

    • really? eu am fost singurul din serie cu restanta la TV, si crede-ma ca erau multe petarde. TV parca era prin anul 4. Cam prima materie interesanta si care culmea, mi-a placut.

        (Citează)

    • Păi depinde cu cine ai făcut. Eu am avut combinația Voicu + Burlacu, profesori excelenți amândoi, dar stricți. Am scris 12 pagini la final, 10 pagini la parțial.

      La examene Burlacu a dat afară cu mâna lui vreo 15 care copiau. Câți au mai picat și fără să fie dați afară, nu știu.

        (Citează)

    • Depinde cu cine ai picat. Erau vreo 2 profi dificili. Unul dintre ei erade-a dreptul senil (bine ca a murit între examen și restanțe). Al treilea, cu care am făcut eu TV2 era de treabă, relaxat, jovial.

        (Citează)

    • Asa, Burlacu a venit sa dea examenul final în locul ăluia senil, care se îmbolnăvise deja. A cerut cursurile predate de ăla senil (mare somitate în materie, întemeietorul televiziunii Sigma blabla), aproape și-a făcut cruce și a zis “luați prima platforma de laborator, studiati-o! Ma întorc într-o oră să dăm examenul”

        (Citează)

    • La noi la TV a fost fix opusul:
      A plecat proful de curs in timpul examenului si a lasat pe un laborant sa supravegheze sala. Ala l-a vazut pe unul copiind si l-a dat afara.
      Cand iesea studentul afara, pe hol s-a intalnit cu profesorul de curs care se intorcea in sala. A aflat ce s-a intamplat si l-a bagat inapoi sa continue examenul.

        (Citează)

  14. nwradu:
    Or fi, dar n-am zis toate specificațiile cerute prin caietul de sarcini: să fie wireless și să fie și silențioasă.

    incearca Logitech K800 – e singura pe care o stiu iluminata si silenntioasa.

      (Citează)

  15. Povestea cu foaia de prezenta mi-a amintit de o faza de la cursurile mele cand ultimul coleg a completat cu ‘Vasile’ la numele tuturor celor trecuti pe lista, inclusiv fete :)) Din pacate, profesorul nu a strigat prezenta la ora aceea. Tot Poli am terminat si eu, la telecomunicatii, in Cluj.

      (Citează)

  16. primul telefon cu camera l-am vazut prin 2002. Era ceva noika. Lucram la camping in baneasa si a venit un arab sau italian cu el. Bine, facea poze fix ca un cartof :)
    deja in 2004 ericsonu avea camera si pe fata.

      (Citează)

  17. Eu am terminat, mai bine zis terminat-o cu facultatea prin 2015 si tot caterinca facuta live era baza, chit ca aveam telefoane si laptopuri. Pe aia cu prezenta o faceam si noi.

      (Citează)

  18. Tmobile Google G2 acum am vazut ca de fapt a aparut in 2010
    http://www.gsmarena.com/t_mobile_g2-3518.php

    nwradu:
    La care G2 te referi? Mulți zic astfel la HTC Desire Z, care a apărut destul de târziu, având în vedere că până la el am avut HTC Hero și Desire normal. Z-ul era cel cu tastatură completă, slider.

    Dacă te referi la HTC Magic, l-am testat și, de altfel, a fost telefonul care m-a convins că trebuie să trec la Android, eu având atunci un Touch HD cu Windows Mobile.

    https://en.wikipedia.org/wiki/HTC_Magic

      (Citează)

  19. Eu am terminat acum 2 ani.
    E plin de grupuri de facebook ale grupelor/specializarilor pe care se posteaza cursuri (poze), subiecte/variante de examen si raspunsuri.
    Nu prea vine lumea la cursuri sa stea pe telefon. Cine vine cam e atent, cine nu vrea sa fie atent nu vine.

    In schimb se copiaza de pe telefon pe rupte. Poze, pdf-uri, chiar grupuri de whatsapp in care se discuta in timpul examenului.
    Tin minte ca aveam un iphone 4s la care am cumparat o husa de silicon, cea mai ordinara si mai ieftina, doar ca sa nu-mi alunece de pe picior in timpul examenului.

      (Citează)

    • Grupurile nu erau ceva cunoscut în Electronică.

      Apoi m-am dus la ASE și acolo a venit imediat profesorul îndrumător și ne-a pus să facem grup de Yahoo pe care să se posteze anunțurile și materialele de curs.

      Eram “whoaaa… oamenii ăștia știu de tehnologie!”

      De copiat, copiam și noi încă de atunci de pe PDA-uri pe care puneam cursurile. Ce-i drept, nu prea erau PDA-uri, cred că maxim am avut 4 inși la un examen.

        (Citează)

    • Acum e plin de grupuri.
      Grupuri de camin unde se posteaza diverse anunturi gen: spal automat, vand vin de tara, diseara vedem meciul la parter pe hol la proiector, vand/inchiriez casca pentru copiat
      Grupuri de grupa/serie: se posteaza teme, cursuri, subiecte de examen, fise de laborator
      Grupuri mai generaliste, pe toata facultatea: Se discuta despre burse, inscrieri la licenta, programe de master, job-uri, practica etc.
      Caut o poza sa-ti arat un examen la Sisteme Optice de Comunicatii (SOC). Revin.

        (Citează)

    • Grupul de yahoo era o aberatie, un mass email. L-am vazut prima data cand trebuia sa ne intalnim la terminarea liceului. Colegii care facusera ASE-ul il foloseau. Eu eram gen: WTF, din astea foloseste si mama pe emailul de serviciu cand trimite ppt-uri.

      Pe vremea mea, erau pur si simplu publicate subiectele date la fiecare curs, pe serii, pe ani diferiti. Era suficient. Majoritatea profesorilor avea maxim 8 variante de subiecte pe care le rulau pe serii, randuri, zile de examen.

        (Citează)

    • In anul 1 (2010) erau grupuri de yahoo dar deja se facea tranzitia catre facebook

        (Citează)

  20. pff, eu am scris la servite, zgariate, rulouri si carticele de mi-a venit acru.

    la un moment dat a venit unu si a zis ca putem aduce un a4 cu ce vrem noi scris pe el. Challenge accepted. La seria urmatoare a zis “aduceti un a4, dar n-aveti voie cu instrumente optice de merit”.

    la majoritatea am invatat insa. nu extraordinar de mult, de 5, dar am invatat. pentru ca diferenta de la 5 la 10 e cam asa:

    0—————————————————————————–5————-10

      (Citează)

  21. Deh, bucurestean ! :)

    Noi in camine aveam net 100Mbps … :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus