un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mentalitatea celorlalți este dușmanul persoanelor cu handicap din România

15 May 2017  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

România este la pământ în ceea ce privește orice aspect legat de oameni cu nevoi speciale sau cu diverse forme de handicap. De la probleme cu școlarizarea copiilor cu sindrom Down și până la spitale unde bolnavii sunt ținuți legați cu lanțul de pat, de la lipsa sau blocarea rampelor pentru accesul celor în scaun cu rotile și până la imposibilitatea nevăzătorilor de a se deplasa în condiții cât de cât normale prin oraș, suntem în epoca de piatră la astfel de capitole.

Mai țineți minte reportajele despre oameni cu picioarele amputate, siliți totuși să se deplaseze anual la medici sau Casa de Pensie pentru a-și dovedi handicapul? Probabil că le mai țineți. V-am mai arătat și imaginea de mai jos, cu un om silit să coboare în stradă pentru că trotuarul era blocat de o mașină.

Și să nu credeți că și în alte părți este la fel. Nu, în Europa civilizată nu vezi mașini parcate pe trotuar, nici măcar una, rampele sunt peste tot, autobuzele opresc la bordură și se lasă într-o parte pentru a permite coborârea facilă, accesul celor cu handicap este înlesnit în orice loc. Prin comparație, sunt curios la noi câte dintre platformele mobile montate pe la metrou chiar lucrează și câte semafoare de pietoni mai au difuzoare funcționale.

Dar la noi nu-i vorba doar de lipsa rampelor sau a instalațiilor de asistență, ci de lipsa de gândire din partea oamenilor față de cei cu astfel de probleme. Aș putea spune chiar lipsă de compasiune, de bun-simț, pentru astfel de situații, că atunci când parchezi pe un trotuar de nu mai au loc oamenii să treacă în picioare sau când blochezi trecerea de pietoni nu se poate spune că nu observi acest aspect, ci doar că nu-ți pasă.

Un bun exemplu de mentalitate defectuoasă l-am văzut zilele trecute într-un reportaj Digi24. Un nevăzător a fost dat afară dintr-un autocar de către șoferul acestuia, pe motiv că nu are voie înăuntru cu câinele ghid. Ce fel de om dă afară cu forța un nevăzător nu știu, nici ce teamă ar fi putut avea de acesta și handicapul său. Omul a chemat poliția, care a dat amenzi șoferului și firmei de transport.

Dar uitați reacția femeii care deține firma de transport:

Eu consider că nu trebuia sancționat pentru că persoana handicapată nu a prezentat documente de legitimație de handicap și nu a prezentat documente pentru câine. El când s-a prezentat la mașină avea numai foile emise de DGASPC și vroia să intre cu tot cu cățel, un dulău mare care nu avea nici măcar etichetă de ghid.

Adică avem un orb, dar incidentul e din vina sa pentru că nu a putut dovedi cu acte că-i orb. N-a mers cu ele în mână la șofer, ca să-l creadă acesta că e orb, un handicap altminteri greu de dovedit. Mai mult, n-a avut documente pentru câine, iar câinele nu s-a putut legitima pentru a-și dovedi rolul de ajutor necesar.

Asta e mentalitatea unora.

Într-o țară normală, n-ar mai călca nimeni în autobuzele firmei Trans Polosam din Iași. Locuitorii de acolo ar trebui să-i dea afară din oraș, în șuturi. În România, cei din autobuz au stat nepăsători când șoferul l-a îmbrâncit pe om, i-a dat un șut câinelui și a închis ușa după ei, deși legea îl obligă să-i accepte câinele în mijlocul de transport.

ProTV a prezentat asta într-un reportaj pe 7 aprilie și nu s-a întâmplat nimic. Abia ca urmare a viralizării de pe Facebook, situația a ajuns la Liviu Dragnea care a dat trei telefoane și s-a făcut lumină. Au fost apoi dezbateri în mai multe studiouri de televiziune, s-a implicat ministrul de interne, s-a transmis în direct de la Pașcani șamd, deși tare mă tem că toată această implicare este o bună ocazie de PR pentru PSD, nu o reacție uzuală.

Uitați aici mai pe îndelete toată treaba, plus un interviu cu respectivul domn pe același profil.

asus s5507

    26 comentarii

  1. si daca il credea pe cuvant si cainele ala chiar nu era antrenat special.. si ar fi ranit un alt pasager?
    cine i-ar fi platit firmei banii pe care ar fi fost obligata sa ii acorde despagubire?

      (Citează)

    • Era un orb însoțit de un câine în lesă, dar neantrenat special și violent? Prea mici șansele.

        (Citează)

    • proprietarul cainelui. doh.

        (Citează)

    • Trebuie sa fii imbecil sa te uiti la omul ala si sa nu-ti dai seama ca-i orb. Trebuie sa fii si mai imbecil sa-i ceri sa demonstreze ca-i orb.

        (Citează)

    • Daca si un labrador e “dulau” atunci un ciobanesc caucazian ce e? Un monstru ceva. Sa fim seriosi, desi sunt o rasa inteligenta, nu sunt chiar cei mai curajosi caini, riscul sa atace pe cineva fiind foarte mic. Si da, daca ataca pe cineva stapanul era responsabil penal.

        (Citează)

    • se stie ca labradorul este o rasa extrem de periculoasa si ca in general orbii merg cu caini de lupta pe strada.
      Caine de lupta care nu a ripostat deloc cand soferu a facut un soferism

        (Citează)

    • Fiindca asta fac orbii – merg la misto prin oras cu caini violenti, ca sa urce in autobuze (lucru extrem de usor si convenabil) si apoi sa faca show.
      Ai naibii – chiar suna inainte cu doua zile sa rezerve loc pentru ei si caini, asa ca bietul om.

      Ioane, arata putina compasiune pentru cei din jur, mai ales daca sunt invalizi.

        (Citează)

    • De astia cu mentalitatea ta se vorbeste in articol.

        (Citează)

  2. Noi suntem poporul care a avut experimentul Pitesti. Cand o sa avem conditii decente pentru persoanele cu handicap, descendentii lui Elon Musk vor construi hoteluri la periferia sistemului solar.

      (Citează)

  3.   (Citează)

  4.   (Citează)

  5. Dureros si trist.
    In sondaje suntem ‘credincioasi’, ‘patrioti’ si ‘ospitalieri’ dar realitatea e cu totul alta.
    Soferul cat si firma ar trebui desfiintate – patroana firmei abereaza ca persoana nu avea acte la ea in conditiile in care omul facuse rezervare iar soferul nici nu a stat la discutii.
    Aceeasi atitudine, gasita in deosebi la stat, de a justifica incompetenta si furtul prin lipsa unor ‘formalitati’. De a-i considera pe cei din juri, cetateni de mana a doua.

      (Citează)

  6. Z:
    Fiindca asta fac orbii – merg la misto prin oras cu caini violenti, ca sa urce in autobuze (lucru extrem de usor si convenabil) si apoi sa faca show.
    Ai naibii – chiar suna inainte cu doua zile sa rezerve loc pentru ei si caini, asa ca bietul om.

    Ioane, arata putina compasiune pentru cei din jur, mai ales daca sunt invalizi.

    zat, ma, ca amuzant mai esti…

    altfel, mi se pare interesant cum radu insista acum cateva zile ca legea e lege si trebuie respectata si cand nu ne convine (ceva cu injuraturi si amenzi).. si astazi spune ca ar fi trebuit sa i se permita accesul cu caine in autobuz, chiar daca nu avea actele doveditoare.
    da, e in natura umana sa avem preferinte, insa putina consistenta (macar impusa rational) n-ar strica.

      (Citează)

    • De ce lege vorbesti?

        (Citează)

    • john2381: altfel, mi se pare interesant cum radu insista acum cateva zile ca legea e lege si trebuie respectata si cand nu ne convine (ceva cu injuraturi si amenzi).. si astazi spune ca ar fi trebuit sa i se permita accesul cu caine in autobuz, chiar daca nu avea actele doveditoare.

      Nu există o lege care să solicite acte doveditoare pentru câine.

      Există în schimb o lege care permite accesul câinelui-ghid în autobuz și orice alt loc public.

      (5) Cainele-ghid care insoteste persoana cu handicap grav are acces liber si gratuit in toate locurile publice si in mijloacele de transport.

      De asta s-a și dat amenda. Ce zice femeia aia de la firma de transport este o tâmpenie, o dovadă a necunoștinței legilor. Câinele nu trebuie să umble cu buletinul în dinți.

      Dacă vrei musai să te dai deștept arătând contradicția privind ce zic într-o zi și ce zic în alta, caută întâi legile respective ca să te asiguri că există.

        (Citează)

  7. nwradu:
    Era un orb însoțit de un câine în lesă, dar neantrenat special și violent? Prea mici șansele.

    si daca totusi… ?

      (Citează)

    • bine ca nu te deranjeaza faptul ca majoritatea covarsitoare a cainilor pe care ii intalnim in parcurile pline de copii nu au nici botnita si nici macar lesa (“nu face nimica, domnu'”), in schimb te ingrijoreaza teribil un labrador antrenat pt insotirea orbilor.

        (Citează)

  8. nwradu
    Există în schimb o lege care permite accesul câinelui-ghid în autobuz și orice alt loc public.

    de acord pana aici.
    dar eu am voie sa urc in autobuz cu ciobanescul mioritic?
    dar cu ciobanescul german?
    dar cu bichonul?
    dar cu maidanezul?

    daca raspunsul la oricare din intrebarile de mai sus e “nu”.. atunci ma intreb cum deosebeste soferul un caine-ghid de un caine si atat?

    e bine sa respectam legea cu cainele-ghid zic.. dar sa nu incalcam nici legea / regula / etc cu “fara caine” in autobuz.

    ps. te rog, nu intelege ca sunt impotriva cainelui sau a stapanului sau (ba din contra), insa am o problema cu responsabilitatea in general si mi se pare iresponsabil sa iei de bun ce zice un “civil” fara sa faci o minima verificare, mai ales in actiuni care pot afecta siguranta publica.
    cum ar fi ca atunci cand vin pompierii sa stinga un incendiu sa spuna vecinul ca nu mai e nimeni inauntru si pompierii sa nu verifice?

      (Citează)

    • Dacă ai un handicap și spui că acela este câinele tău, trebuie să te lase. În caz că se cere un control, probabil trebuie să scoți niște documente privind handicapul, dar pentru câine nu există documente conform legii.

        (Citează)

    • Legea nu obliga persoanele cu dizabilitati sa care o dovada dupa ele. Singura dovada e certificatul de incadrare in grad de handicap care e o foaie A4 pe care nu o cara nimeni (inclusiv eu).

      Mai sunt alte documente specifice ca legitimatia pe baza careia ai transport gratuit dar pe care nu scrie clar ce handicap ai.

      @nwradu scuze daca acel comentariu postat de mine a parut reclama de nu e public. Vreau doar sa vada toata lumea care e realitatea. Si crede-ma, nimeni nu realizeaza. Toate cunostintele mele raman uimite cand incep sa le arat cate nereguli sunt.

        (Citează)

    • Tu chiar ai un handicap…

        (Citează)

    • Te-am intrebat si mai sus, ca tot esti destept. Ce lege a respectat soferul?

        (Citează)

    • pe afara nu te lasa cu cainele in autobuz dar daca spui ca e caine ghid te lasa, nu iti cere nimeni nimic. Cainele ghid de obicei are un ham pe el si scrie GHID la fel ca cel din poza.
      Ca e posibil unii sa faca la misto nu poti sa ii pedepsesti pe toti si sa ii pui s umble cu dosar cu sina la ei si cu teancul de documente doveditoare.

        (Citează)

  9. Robo:
    bine ca nu te deranjeaza faptul ca majoritatea covarsitoare a cainilor pe care ii intalnim in parcurile pline de copii nu au nici botnita si nici macar lesa (“nu face nimica, domnu’”), in schimb te ingrijoreaza teribil un labrador antrenat pt insotirea orbilor.

    faci o presupunere eronata.. chiar ma deranjeaza (desi imi plac cainii si pe majoritatea ii pot gestiona) cand ii vad fara botnita (in special) in preajma copiilor.
    si pe deasupra ma deranjeaza si insotitorii care nu strang in urma cainilor lor.

    totusi, altul era subiectul discutat aici.

      (Citează)

  10. Permite-mi sa te contrazic putin ca stau de atatia ani in vest. Se parcheaza si pe aici pe trotuar atunci cand e vorba de o urgenta, de descarcat ceva etc.
    Daca esti langa masina si vine o mama cu carucior cu bebelus sau vreo persoana cu dizabilitati sau de ce nu chiar un pieton sanatos tun si-ti cere sa muti masina o muti fara comentarii.
    Daca refuzi s-o muti sau pleci de langa masina si o lasi acolo e suficient ca respectivul sa faca o poza si s-o trimita pe Whatsapp politiei ca sa-ti iei o amenda usturatoare.
    Atata tot! Nesimtirea nu se opreste la Nadlac pentru ca nesimtiti sunt peste tot si chiar si Romania ii exporta. Ce diferentiaza in fond Romania de restul lumii are strict legatura cu faptul ca legile si procedurile sunt facute bine si se aplica.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus