un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

De ce defectarea unui HDD nu mai este o problemă importantă pentru mine

10 May 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

54 comentarii

Când am mai scris despre SSD-uri sau știri despre producătorii de hard-diskuri, am văzut comentarii privind fiabilitatea lor și că, dacă e să moară o unitate, atunci moare brusc și ai pierdut datele.

Cugetând asupra acestei posibilități, mi-am dat seama că nu-mi pasă așa tare și mă bucur că tehnologia a ajuns într-un astfel de punct, având în vedere că țin minte vremuri când dischetele de 1,44 MB capacitate totală erau singura metodă realistă de a face backup (și asta dacă știai să împarți un fișier mare în multe mai mici).

De ce zic că nu-mi pasă? Păi să fac un inventar:

  • fotografiile mele sunt toate în cloud, pe OneDrive și în Google Photos (care-i excelent). Le pot oricând trage de acolo în noua unitate de stocare.
  • toate fișierele de tip office sunt și ele în OneDrive, salvate automat acolo pentru a le putea accesa din orice PC. Consecința este că au, deci, backup.
  • muzica pe care o am în hard-disk stă degeaba acolo. Am vreo 30 de GB, strânși de-a lungul timpului, dar n-am mai ascultat nimic de acolo de vreo 2 ani, că mă rezolv cu Deezer pentru hiturile noi sau albumele vechi (câțiva euro pe lună, deși, culmea, am Zonga inclus în abonament, dar îmi trebuia funcția Cast) și YouTube pentru mixuri ocazionale.
  • jocurile? Acolo ar fi nasol dacă aș pierde salvările unora, deși cred că majoritatea sunt automat salvate și în cloud. Și dacă se pierd, asta e, sunt și alte jocuri în coada de așteptare. Cât despre fișiere în sine, le am pe toate în Steam, Origin, Uplay și ce mai există.
  • Windows-ul ar dura ceva să-l reinstalez. Din fericire, kit-ul poate fi descărcat gratuit pe un stick USB, iar la instalare serverele Microsoft recunosc că am licență pe acest PC. Și prin “ar dura ceva” mă refer la maxim o oră, totuși. Toate programele pe care le utilizez le-aș descărca apoi online.

Altfel spus, dacă mi-ar pica un HDD (am unul de 2 TB în tehnologie SSHD) sau un SSD (am două de 480 GB) din cele de stocare, n-ar fi decât un inconvenient de moment și un cost suplimentar de înlocuire. Ale mele au ieșit din garanție (sau ies cam la următorul Black Friday), deși SSD-urile noi, pe care le testez acum văd că vin cu garanții de 5 sau 6 ani, ceea ce înseamnă înlocuire gratuită.

Ce încerc să spun este că posibilități de backup simplu și gratuit există, trebuie doar să le utilizați pentru ca defectarea unei unități de stocare să nu fie o mare supărare.

Același lucru și cu telefoanele mobile. Îmi vine să-mi dau palme de câte ori aud pe cineva spunând “mi-am pierdut telefonul și odată cu asta și agenda, trimiteți-mi numerele voastre de telefon!”. Eu schimb des telefoanele, testând diverse modele, iar asta este posibil tocmai pentru că toate contactele, tot calendarul, toate fotografiile și programele instalate, chiar și setările lor în unele cazuri, sunt reținute de Google șamd. E 2017, nu 2004.

asus s5507

    54 comentarii

  1. Mi-am facut abonament lifetime la pCloud, 500 GB cu vreo 200 lei, mi-am selectat folderele pe care le vreau sincronizate in Cloud si aia e.

      (Citează)

  2. Salut, pozele in Google le salvezi high quality (free unlimited space) sau original? În rest și eu am totul în cloud, doar timpul de a reinstala totul ar fi singura problemă dacă pică hardul.

      (Citează)

    • high quality, nu am sesizat niciodată diferențe de calitate între ele. Uite aici comparație https://www.nwradu.ro/2016/10/de-ce-ar-trebui-sa-folositi-google-photos-si-algoritmul-sau-excelent-de-recunoastere-a-imaginilor/

        (Citează)

    • Pana in 16mp (inclusiv), pozele NU sunt comprimate, nu difera dpdv vizual (in sensul ca ei le stocheaza in format WebP lossless compression). Ce e peste 16mp, daca le uploadezi in free/unlimited space, le vor redimensiona la 16mp si apoi salva in format WebP cu lossy compression (dpdv vizual artefactele sunt mai putin deranjante decat la compresia JPG, deci un utilizator obisnuit, fie el si tech savvy, nu va avea vreo problema cu asta).
      Pentru cei care isi tin oricum pozele in format JPG, Photos e perfect utilizabil gratis/nelimitat fara sa sesizeze vreo diferenta. Pentru cei care si le stocheaza in format RAW, atunci intr-adevar, ar fi recomandat sa le uploadeze in format “original”.

        (Citează)

  3. Eu țin colecția de pornire pe HDD, pentru maximum de reliability.

      (Citează)

  4. Valentin:
    * colecția de porn, nici pornire nu era greșit.

    Colectia de pornire, nici porn nu era rau. A amuzant pentru ca e adevarat.

      (Citează)

  5. Și atunci când nenea hackeru cel rău va sparge unul din serverele de la marii giganți ce facem cu colecția de date private?

      (Citează)

    • Sunt sigur că nenea ăla hacker v-a sparge serverul Google doar că să îmi vadă mie pozele din concediu sau de la ziua copilului. Toți neica-nimeni au auzit ei despre cum Gmail îți citește mailurile sau Facebook mesajele, când cel mai compromițător lucru de acolo este că ai rămas fără pâine.

        (Citează)

    • sau pica cloudul precum Amazon servers care a tras dupa el 20% din internet?
      Simplu folosesti ceva descentralizat si criptat cum ar fi Storj.io , in plus poti fi platit pentru spatiul pe care il pui la dispozitie pentru alti utilizatori, serviciul deja are clienti corporate din Top Fortune 100.

        (Citează)

    • asa functioneaza STORJ.IO
      https://vimeo.com/102119715

        (Citează)

    • Ceva criptat pentru pozele cu burgeri și mașini parcate aiurea? Să fim serioși.

      Eu sunt de acord cu Adrian, nu mai pot eu că hackerii îmi vor vedea pozele din concediu sau vor afla că am rămas fără pâine. Cât despre pierdut datele, ambele servicii fac backup-uri interne, mică șansa de vreo problemă.

        (Citează)

    • pai vrei sa afle toata lumea ca bloggerii sunt muritori de foame si n-au bani nici de paine? :)))

        (Citează)

  6. CatalinTanase

    10/05/2017 la 7:58 AM

    Exact așa și la mine. Pentru salvările jocurilor, acolo unde nu se face by default in cloud, folosesc Razer Cortex https://www.razerzone.com/cortex

      (Citează)

  7. Google Drive, Amazon Drive, DigiStorage, OneDrive, Dropbox – toate la prețuri decente. Nu mai spun că Google Photos e gratuit.
    Pentru cei care se plâng că hackeru’ sparge conturile din cloud (mie mi se pare un pic paranoic): există și posibilitatea de criptare la majoritatea furnizorilor de stocare cloud. Sau, de ce nu, un cloud personal acasă, care să și facă sincronizare pe 2-3 SSD-uri sau HDD-uri (dar asta costă mai mult).
    În 2017 e vremea cloud-ului…

      (Citează)

  8. Acum ceva timp Microsoft a redus spatiul de stocare din Onedrive pentru ca utilizatorii stocau multe filme si jocuri, deci mai cotrobaie cineva si pe acolo.

      (Citează)

    • Eu, cu licența de Office, am 1,14 TB spațiu în OneDrive. Momentan folosesc 100 GB și asta pentru că n-am făcut niciodată mare curățenie pe acolo.

      OneDrive e folosit oricum pentru fișierele office și pentru upload-ul fotografiile din telefon.

        (Citează)

  9. mie imi ia saptamani sa-mi aduc la zi environmentul… tot timpul imi dau seama ca imi mai lipseste ceva program pe care-l aveam inainte. Am sarit windowsuri intregi numai ca sa nu trebuiasca sa reinstalez.

      (Citează)

  10. Acronis pentru backup al Ssd cu Windows și ești protejat complet.

      (Citează)

  11. “Windows […] kit-ul poate fi descărcat gratuit pe un stick USB”

    Mai multe detalii?
    Banuiesc ca te referi la ceva oficial, nu la “magazinele de specialitate”

      (Citează)

  12. Zonga are si el cast de ceva timp. Problema la Zonga e ca au catalogul varza, albume incomplete sau cu trackurile neordonate corect, album covers lipsa sau care apar si dispar dupa bunul plac, pauze ciudate in functionare (desi conexiunea la net e ok refuza sa incarce urmatorul cantec dib playlist – posibil sa fie suprasolicitate serverele).
    Si eu as alege mai degraba deezer, dar din pacate nu e gratis :)

      (Citează)

  13. Esti un caz izolat spun, eu nu am incredere sa-mi incarc pozele pe nici un cloud , muzica ocupa mai mult de 3 tera ( FLAC ) …

      (Citează)

  14. Spotify? Sau nu e popular in Romania?

      (Citează)

  15. Homeporn-ul unde il țineți?

      (Citează)

  16. Sau ai propriul RAID gen Synology.

      (Citează)

  17. Muzica o poți încarcă gratuit în Google Play Music, limita fiind de 50.000 de melodii. Ce face match cu ce au ei îți vor oferi versiunea lor la bit rate bun 320kbps.

      (Citează)

  18. nwradu:
    Nu merge din România.

    Pacat. Nici Apple n-are un serviciu asa bun cum e Spotify.

      (Citează)

    • Teoretic poți face cont folosind un VPN de altă țară, poți asculta o vreme prin aplicația de Windows 10 sau mobil, dar din când în când SPotify se prinde că ești în altă parte, blochează tot, trebuie să reintri prin VPN…

        (Citează)

  19. nwradu:
    Teoretic poți face cont folosind un VPN de altă țară, poți asculta o vreme prin aplicația de Windows 10 sau mobil, dar din când în când SPotify se prinde că ești în altă parte, blochează tot, trebuie să reintri prin VPN…

    Am inteles. Eu sunt abonat in Dk si mi-a mers de fiecare data cand am vizitat Romania, nu s-a plans :)

      (Citează)

  20. Radu, daca vrei, putem incerca daca merge. Iti trimit un Family Invite pe abonamentul meu.

      (Citează)

  21. salut Radu, cum faci sa ti se salveze ” programele instalate, chiar și setările lor în unele cazuri” iar in cazut schimbarii telefonului sa imi fie instalate automate toate aplicatiile care le aveam pe vechiul telefon?

      (Citează)

  22. razorsbk:
    Muzica o poți încarcă gratuit în Google Play Music, limita fiind de 50.000 de melodii. Ce face match cu ce au ei îți vor oferi versiunea lor la bit rate bun 320kbps.

    Platesti pentru Google Play Music?

      (Citează)

  23. Eu folosesc de ceva timp CrashPlan: selectezi la ce foldere sa faca backup si va crea o arhiva incrementala si criptata fie pe alt calculator personal sau al unui prieten sau, daca esti dispus sa platesti un abonament lunar, face backup si in cloud (sau toate cele 3 variante).

      (Citează)

  24. Poate din punct de vedere al windowsului e simplu. Eu am propriul server care il folosesc pentru diverse functionalitati ( e-mail, cloud, support, si alte servicii underdevelopment.) Dar ceea ce poti sa iti spun ca e un pain in the neck sunt programele, ca trebuie sa instalezi o gramada de programe 3rd party care iti sunt necesare pentru navigarea zi de zi, gen: flash-player, reader, java, antivirus, vlc sau bsplayer dupa caz, musicbee pentru muzica, office, 7zip sau ceva asemanator ( eu folosesc si winrar) si lista poate continua. Iar in cazul in care folosesti laptopul sau calculatorul si pentru alte activitati in IT te asigur ca o sa ai si mai multe aplicatii, gen xencenter, vsphere ( in cazul in care nu ai web management), notepad++, putty si alte n aplicatii. Iti spun eu ca pentru mine sa reinstalez windows-ul e o corvoada.

    Dar intradevar, pozele, muzica si arhivele cursurilor de facultate si master le tin pe server care are un raid mirror, momentan de 1 TB, urmand a fi extins la 3. Si eu fac actualizarile, mail-urile sunt criptate etc.

    Intradevar varianta e un pic mai scumpa ca implica costuri de curent, investitia initiala in server, managementul serverului, numele de domeniu, certificatele ssl si costul de adresa ip statica si dedicata tie.

    P.S. Da eu nu am incredere in Google, amazon si alte solutii de stocare nu pt ca imi vede pozele la mare sau alte prostii din astea, ci din cauza algoritmilor sai de analizare a informatiilor continute ( mail-uri, documente si alte informatii asemanatoare ) pentru a-ti face un profil de marketing, dar care poate fi folosit si cu alte scopuri, gen Trump.
    P.S.2 Si skype cripteaza canalul de comunicatie intre tine si cel pe care il suni, dar in orice moment si autoritatile americane pot asculta acelasi lucru fara prea multe probleme. Acelasi regula se aplica si storage-ului criptat, in cazul in care un terorist stocheaza informatii despre un viitor atac pe google cloud, one drive, amazone etc. nu imi spune-ti voi mie ca ei o sa zica ca nu pot accessa datele ca sunt in cloud si sunt criptate. Au chei de rezerva pentru a intra si verifica continutul unui cont mai ales ca aceste drive-uri sunt sub incidenta legii americane si nu a celei europene.

      (Citează)

  25. Am Acronis cu backup pe NAS si Google Drive.
    Google Drive nu a mers calumea pe W7, am stat vreo 3 ore la telefon cu cei de la Google (jos palaria pt customer support-ul de la ei) si pana la urma mi-au dat un workaround, dar tot am avut situatii cand pur si simplu nu a sincronizat si deci nu mai am incredere in el.
    Acronis-ul da rateuri si el din cand in cand, probabil pt ca trebuie sa faca backup cu fisiere deschise etc.

    Am cam 80 de GB de date de salvat, nu e mult, dar trebuie sa fie salvate in timp real, pt ca se lucreaza constant in mail si office si orice document pierdut inseamna cateva ore de munca pierdute.

    Deci daca esti un home user cu niste poze si word-uri, da, e ok cum zice Radu. Daca insa ai lucrat 3 ore la un document pe care trebuie sa-l dai la client si tocmai ti-a crapat hardul, nu mai e amuzant. Daca ai deadline maine si tocmai ti-a crapat laptopul si nu ai pe ce lucra, iar nu e amuzant.

    De aia pt mine e importanta si fiabilitatea, pentru ca la mine e critic sa dispun de resursa tot timpul. Deci daca stiu ca un ssd dau hdd tine sigur 3 ani, il schimb eu dupa 2 ani intr-o perioada programata si am rezolvat. Daca insa poate sa crape oricand, nu ma intereseaza.

      (Citează)

  26. nwradu:
    Teoretic poți face cont folosind un VPN de altă țară, poți asculta o vreme prin aplicația de Windows 10 sau mobil, dar din când în când SPotify se prinde că ești în altă parte, blochează tot, trebuie să reintri prin VPN…

    in afara USA spotify merge doar 14 zile dupa care trebuie sa te conectezi prin vpn 1 data ca sa mearga si tot asa ! inca functioneaza

      (Citează)

  27. nwradu:
    Nu merge din România.

    Merge din Romania, doar ca trebuie creat cu CC din afara.

      (Citează)

  28. treaba pe care o astept eu cu nerabdare legata de orice solutie cloud este folosirea de mai multe conturi pe acelasi dispozitiv, fara workaround-uri

      (Citează)

    • Cel putin One drive stie asta, ai optiune de add account. Folosesc contul personal de onedrive si contul de la facultate in acelasi timp.

        (Citează)

  29. “There is no Cloud. It’s just somebody else’s computer.”
    Un Synology cu RAID 5 (4 hdd-uri de cate 4TB iti dau cam 10TB utili), nu trebuie sa fii foarte savy sa il setezi si ai o multime de aplicatii, plus ca poti accesa fisierele din deplasare prin DDNS.
    Nici mie nu-mi plae Google, chiar daca il folosesc destul de des. Devine periculos de mare…

      (Citează)

  30. Am la mai multe laptopuri si PC-uri urmatoarea conformatie. Un ssd de 120 gb pe care sa softul si lucrurile la care lucrez in mod curent + cateva hhd-uri externe pe care tin informatia. E foarte ok pentru ca lucrez cu fisiere mari si asa pot sari usor de la o masinarie la alta, fara sa sincronizez ore intregi.

    In rest am Google Photos pentru poze, DropBox de 1TB pentru chestii mai importante dar de care nu le-ar pasa hackerilor si in rest streaming la greu. Ma gandesc sa fac un RAID cu ceva TB pentru munca, dar nu e nici o graba momentan.

    Dar daca mi-ar muri un SSD, tot as injura mult. Am multe aplicatii de design grafic in care mi-am pus shortcut-urile mele. Un Illustrator sau Photoshop se instaleaza repede, da’ iti ia o saptamana pana il refaci asa cum iti place tie.

      (Citează)

  31. Eu am avut SurDoc( pt ca nu-mi place google). Toate bune si frumoase, nu am folosit tot spatiul alocat free. M-am trezit la un moment cu mail ca vor lucra doar cu firme sau ceva de genul si sa-mi accesez contul ca sa-mi iau ce aveam pe acolo. Notificarea a fost facuta cu vreo 60 de zile inainte. Toata perioada m-am chinuit sa accesez contul si le-am dat mailuri in disperare. La primele mi-au raspuns ca au probleme la conectare apoi nu au mai raspuns. Drept urmare am pierdut tot. Acum folosesc dvd,stick, hard extern mic ( ideea este ca daca se strica pierd mai putine date)

      (Citează)

  32. Pt cine face backup regulat și sistematic nu a fost niciodată o problemă enormă să-ți moară HDD-ul. Chiar înainte de clour au exista soluții ieftine. De ex un HDD extern pe USB e o soluție disponibilă de peste 10 ani.

    Problema e că mulți oameni sînt suficient de ocupați pt ca timpul pierdut cu refacerea să fie deranjant, așa cum spunea și Pluto, să reinstalezi și să reconfigurezi manual FIECARE soft și fiecare detaliu.

    Plus că legea lui Murphy zice că întotdeauna există CEVA ce nu s-a backup-uit corect, din diverse motive. Nu ceva colosal de important, dar totuși enervant.

      (Citează)

  33. S-a ales praful de vorba aia latina: “omnia mea mecum porto”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus