►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Am făcut 1,8 GB trafic de date în roaming fără nici un cost suplimentar (p)
De ce defectarea unui HDD nu mai este o problemă importantă pentru mine »
9 May 2017 ·
GÂNDURI ·
Probabil ați văzut știrea despre cum încă un român a fost amendat pentru că a înjurat pe Facebook partidul PSD. Cel de la partid au făcut sesizare la poliție, iar poliția Bistrița-Năsăud i-a aplicat o amendă de 200 de lei.
Aici, la o privire superficială, ați putea spune că vedem cum partidul de la conducerea țării vrea să cenzureze vocea oamenilor ce-i critică.
Uitați însă mesajele:
Foarte bine că s-a dat amendă. Astfel de cazuri trebuie mediatizate mai mult pentru ca oamenii să înțeleagă că înjurăturile nu sunt o metodă de a te plânge, iar vitejia de monitor poate avea consecințe foarte reale. Internetul este doar un canal de comunicare, nu te ascunde și nici nu te ferește de consecințele legale ale vorbelor tale.
Îți poți exprima dezaprobarea sau dezamăgirea sau furia față de mizeriile făcute de un partid și fără înjurături vulgare, că limba română are destule cuvinte în ea. De fapt, cum am mai scris de câteva ori pe aici pe blog, înjurăturile aparțin mai degrabă exprimării orale, fiind expresia unei furii de moment, pe când în scris poți găsi cuvinte mai potrivite pentru a exprima același lucru. Ba chiar cea mai simplă cale pentru ca nemulțumirile tale să ajungă și la cei despre care te plângi este să le exprimi într-un mod civilizat, pentru că altfel la primul semn de înjurătură mesajul e șters și nimeni nu-l arată mai departe ăluia direct interesat de “pulsul societății”.
Pentru mine, atunci când comentez pe undeva sau scriu ceva, un ghid simplu este următorul: dacă aș fi în fața acelei persoane, m-aș mai exprima la fel? Și în general răspunsul este afirmativ, că fac bine distincția între ce am de transmis și canalul pe care fac asta, plus că nu mă ascund după un pseudonim. Ați observat, însă, pe Internet, cât de viteji sunt alții la înjurături și exprimări urâte.
Toată povestea asta arată și cât de diferit înțeleg românii definiția dreptului la liberă exprimare. În principiu, este vorba despre dreptul de a-ți exprima convingerile politice, religioase și de alt fel fără teama că vei fi pedepsit pentru ele. La noi, marea majoritate cred că asta înseamnă libertatea de a-l înjura pe altul de morți, mame, copii, boli și sex bărbătesc.
Cel amendat acuză acum “mentalitatea asta comunistă de a încerca cineva să-ți închidă gura”. Nu, chiar nu-i o mentalitate comunistă! Dreptul la liberă exprimare nu înseamnă dreptul de a-l înjura pe altul de morți, mame, copii, boli și sex bărbătesc.
De exemplu, dacă în Coreea de Nord spui că președintele Kim este un dictator care duce țara în ruină și deci ceri alegeri democratice, a doua zi ești săltat. Asta înseamnă să nu ai drept de liberă exprimare. Vulgaritățile de la limita psihozei se pedepsesc în orice țară.
Rețineți o idee importantă: să înjuri e ușor, o poate face chiar oricine, de asta și vorba “înjură ca un birjar”. Să-i arăți altuia de ce greșește sau de ce este ticălos folosind vorbe normale e ceva mai complicat.
Legea 61/1991:
Art. 2. – Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
« Am făcut 1,8 GB trafic de date în roaming fără nici un cost suplimentar (p)
De ce defectarea unui HDD nu mai este o problemă importantă pentru mine »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
120 comentarii
09/05/2017 la 3:14 PM
Băi PSD, dar nu mai furați că o să o belim toți dacă continuați așa. :) Hai că acum le dă o lacrimă și o să se oprească.
Măcar înjurăturile au ajuns până la ei / o parte din ei.
Teniescu(Citează)
09/05/2017 la 3:56 PM
Da, probabil au fost chiar uimiți că cineva îi înjură. Nu știau asta.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 4:52 PM
Cam cum faptul că nu le-a explicat nimeni frumos să fie cinstiți îi împiedica să nu mai fure.
Cam ce “arme” ai împotriva unora care nu respectă legea? Ne apucăm să fim cinstiți și civilizați cu ei în timp ce au o mână în buzunarul nostru?
Teniescu(Citează)
09/05/2017 la 5:01 PM
Și dacă-i înjuri ce, se rezolvă ceva?
În opinia mea, armele sunt votul și protestele, iar până atunci îți poți exprima nemulțumirea într-un mod logic, cu argumente bune, pentru ca alții din jurul tău să-ți vadă ideile și poate să se lase convinși de ele.
Dacă altul te vede înjurând, nu cred că-l convingi de nimic.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 3:21 PM
Pe acest blogger in devenire pe nume Alex Danian aka Vaca Verde cine îl amendează? https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1514158468602777&id=100000259162711
Andrei(Citează)
09/05/2017 la 11:57 PM
Nu mai e activ linkul. Ce o facut vaca verde ? O mai urmaresc din amuzament si e ok, nu am vazut nimic vulgar.
eddie(Citează)
09/05/2017 la 3:41 PM
Ba, nu, in dialogul alesi-alegatori, exprimarea si dialogul trebuie sa fie libere. Nu de alta, dar unii au de la ceilalti putere iar ceilalti au doar dreptul de a protesta. Orice forma de represalii impotriva protestului dacă nu s-a facut prin distrugeri nu ar trebui sa existe.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 4:00 PM
O înjurătură nu-i un protest. Și nu poți trage linia la distrugeri.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 4:01 PM
Injuratura este un mod de a iti exprima nemultumirea.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 4:06 PM
O poți exprima mult mai bine fără înjurături. Legea prevede diverse fapte de calomnie, ultraj șamd fără a-ți limita însă dreptul de a exprima o nemulțumire.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 4:01 PM
Cat despre “distrugeri”, citeste “prejudiciu demonstrat”
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 4:10 PM
Legea contine si ideea de “conflict de interese”. Ca politician, nu ai dreptul sa te afli intr-o astfel situatie care ar putea fi considerata asa ceva (e ilegal). In cazul unor represalii a puterii din cauza unor injuraturi, tocmai te afli.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 3:47 PM
Apropo, articolul pentru care a luat amenda este in cel de-al treilea screenshot. Primele doua sunt ulterioare amenzii.
Daca amenda pentru asa ceva nu e utilizare a puterii de represalii…
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 3:52 PM
mi-a placut aia cu vorba buna :)
deplictis(Citează)
09/05/2017 la 3:54 PM
Si injuratura e un mod de exprimare, si amenda din partea statului pentru asta e un mod de a restrage dreptul la libera exprimare. Chiar daca amenda e mica, chiar daca injuraturile sunt nasoale. Anul trecut, cand Dragnea (sau altul din PSD) a propus o lege care marea pedepsele pentru astfel de postari si tot internetul a inceput sa-i injure si sa-i ia al misto? daca s-ar fi apucat polti sa dea amenzi si atunci.
Nici mie nu imi place limbajul domnului de mai sus, dar asta e irrelevant. Consecintele experimarii tale trebuie sa vina de la societatea din jurul tau, nu de la stat. Cu atat mai mult atunci cand ceea ce ai de zis se refera la politica si politicieni aflati la putere. De altfel, sunt destui printre cei care comenteaza pe internet de partea PSDului care au un limbaj asemanator, si pe ei nu-i amendeaza nimeni.
In SUA, de exemplu, astfel de injuraturi sunt ok. La ei si calomnia e foarte greu de demonstrat. Recommended reading: Popehat https://www.popehat.com/2016/12/05/cracked-drunkenly-paws-at-free-speech-theory-again/ (si in general articolele scrise de Ken White).
Em(Citează)
09/05/2017 la 5:06 PM
Dragnea nu a propus o lege precum cea despre care zici tu. Iar dacă Internetul și-a arătat dezaprobarea pentru acea propunere, foarte bine, asta înseamnă libera exprimare, dreptul de a-ți arăta dezaprobarea față de un politician de la putere.
Pentru înjurături, însă, ar fi luat amenzi dacă Dragnea făcea plângere. Legea funcționează în toate direcțiile, nu doar în cea considerată de noi ca fiind justă.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 4:03 PM
Radule, un coleg de-al tău, de breaslă, care recent s-a radicalizat, scrie uneori în același stil ca personajul de mai sus. Când i-am atras atenția, și-a vărsat năduful pe mine, drept pentru care n-o să mai comentez vreodată pe acolo.
Dacă nu mă înșel, îl ai chiar în lista de bloguri recomandate.
Leo(Citează)
09/05/2017 la 4:18 PM
Sunt o grămadă de bloguri cu înjurături. Nu aprob sistemul, iar amenda asta (cred că a 4-a sau 5-a știre de acest gen într-un an) arată că se mai schimbă lucrurile ca mentalitate.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 4:27 PM
Dimpotrivă, fiind un limbaj relativ uzual, faptul ca amenzile vin atunci când ataci puterea arata o chestie urâtă și periculoasă
Nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 4:45 PM
Uzual e și să nu strângi după câine pe stradă, nu înseamnă că nu trebuie amendat.
Așa zicea și Severin, dacă furtul e ceva uzual, să nu-l mai pedepsim. :P
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 4:36 PM
Prefer sa-i fac incompetenti si incapabili, decat sa le zic de familie. E o mare, mare diferenta.
Leo(Citează)
09/05/2017 la 4:47 PM
Pai în cazul de față are dreptate. Diferența între cele doua cazuri este făcută de existenta sau nu a prejudiciului dovedit, după cum ziceam mai sus.
Nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 5:12 PM
E ca și cum, dacă în fața blocului tău se strâng unii și te înjură non-stop, tu nu poți chema poliția până nu demonstrezi un prejudiciu. Din fericire, nu așa merg lucrurile.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 5:25 PM
Acolo ar fi tulburarea liniștii publice. Dacă te înjura cineva la el acasă sau pe internet nu e același lucru.
Nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 5:35 PM
“Art. 2. – Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;”
E o lege din 1991.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 5:28 PM
Ah, iar ca politician, ai putea cere asta și împotriva protestelor. Ceea ce e greșit
Nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 5:40 PM
Nu, protestele sunt vizate de alte legi care le permit. Dacă e un protest cu astfel de înjurii, probabil se dau amenzi. Dacă e un protest cu violență și distrugeri, apar unii care te bat măr și-ți fac și dosar penal.
Protestele, ca și libera exprimare, presupun niște limite ale decenței.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:48 PM
Ah, proteste cu autorizatii care sa respecte regulile impuse de catre Stat Mai sunt fani: http://romanialibera.ro/politica/partide/ion-iliescu–despre-proteste–sunt-indivizi-si-forte-interesate-sa-cultive-discordia–este-regretabil-448336
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 9:06 PM
Nu înțeleg discuția despre proteste. Tocmai s-a demonstrat că acestea funcționează fără probleme în România, în limitele legii, și au efect.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 4:10 PM
Nu-i mai bine pe Twitter?
Nico(Citează)
09/05/2017 la 4:34 PM
Twitter nu e considerat spatiu public? Intreb fiindca nu stiu.
Coco(Citează)
09/05/2017 la 4:47 PM
Orice rețea socială probabil că este considerată, câtă vreme mesajele sunt “Public”
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 4:58 PM
Aștept cu interes să văd prima persoană amendată că l-a înjurat pe Cioloș, pe Nicușor Dan sau pe oricine altcineva din opoziție. Până atunci nu e semn de “normalitate” ci e clar presiune de la conducere.
Flo(Citează)
09/05/2017 la 5:20 PM
Cred că nu înțelegi normalitatea de spui asta.
Dacă cineva te înjură pe tine, poți face chiar tu plângere și vei vedea prima persoană amendată pentru asta. Nu-i nimic anormal, ci doar aplicarea unei legi ce poate interveni în favoarea oricui, nu doar a PSD-ului.
Trăim în așa debandadă legat de tot ce-ar fi normal într-o țară civilizată încât începem să-i apărăm pe cei ce fac prostii în mod repetat. “Da lasă-l mă, nu e și el om?”
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 5:11 PM
Pe acelasi sistem inseamna ca hip-hop-ul trebuie interzis in US. Ca sa nu mai spun de pornografie.
ipo(Citează)
09/05/2017 la 5:13 PM
Toate au legi care le guvernează. Hip-hop-ul niște legi ce cenzurează imagini și cuvinte la difuzarea în spațiul public între anumite ore, pornografia la fel.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 5:24 PM
De cand Politia Locala are atributii in monitorizarea Internetului? Cand deputatulcatalin radulescu ameninta si injura Politia de ce nu ia dat amendat? Cand Grindeanu fuma in Parlament de ce nu ia dat amenda?
Varza(Citează)
09/05/2017 la 5:29 PM
Pentru că amenda în cazul lui Grindeanu nu se putea da pe o fotografie făcută printr-o ușă, ci dacă era surprins de un agent constatator. Așa zice legea respectivă.
Poliția Locală nu monitorizează Internetul. Poliția primește sesizări și dă o amendă dacă este cazul, după cum scria mare în știrea inițială și, de altfel, și în ce am zis eu.
“i-a” dat, apropo.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 5:33 PM
Serios, când văd cât de mulți oameni se miră, ba chiar se indignează că o lege este aplicată, încep să-mi dau seama de ce nu se respectă nici legile elementare în România.
Cu scuza “să-i văd întâi pe alții amendați” se fac toate mizeriile din lumea asta, de la astea mici precum parcat pe avarie și până la furturile mari.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:06 PM
Problema este tocmai ca nu functioneaza asa. Este o lege folosita de putere pentru a amenda pe cineva care isi exprima un punct de vedere contrar. Asa cum au fost amendati si alti protestatari prin tara. Trebuia politia sa amende cateva sute de mii de oameni in Piata Victoriei pentru “muie PSD”?
Em(Citează)
09/05/2017 la 6:10 PM
Dacă se făcea plângere, cred că era întemeiată o amendă, da. Sigur, în acel caz era greu de identificat exact cine ia amenda, că mi se pare că nu poate fi amendat un personaj colectiv, ci trebuie găsit clar cineva.
Dar nu-i o lege făcută ieri de Dragnea. E o lege veche. Iată că se poate aplica. Aplicarea legii la noi este așa un șoc de generează ditamai discuția, se miră și ursul la televizor. Măcar de s-ar aplica toate legile, să vezi ce bine ar fi.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:09 PM
Nu e vorba de orice lege. E vorba de o lege pe care multi de aici o considera nedreapta, facuta aiurea si aplicata neconsistent.
Si OUG 13 a fost lege. Trebuia sa fie aplicata fara sa zica nimeni nimic?
Em(Citează)
09/05/2017 la 6:16 PM
Deci să înțeleg că tu ești de acord că astfel de înjurături n-ar trebui să aibă repercusiuni? Și, eventual, accepți să fii și tu înjurat ca la ușa cortului de oricine, fără să poți face nimic?
Dacă îți lua ție cineva familia la pulă, îți zicea să mori de cancer și că mă-ta mai bine căca un arici decât un avorton ca tine, mai stăteai la fel de liniștit si ziceai în continuare care ar putea da o amendă e nedreaptă?
Nu văd legătura cu OUG 13. Ordonanța era legală, după cum a decis CC. Că au retras-o ulterior prin presiunea străzii (manifestată civilizat, că în piață dacă începea unul cu înjurături la adresa lui Dragnea nu striga nimeni alături de el, iar asemenea încercări se stingeau după câteva secunde, în timp ce “fără grațiere” se striga minute în șir) este o victorie a modelității LEGALE de a exprima nemulțumirile.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:13 PM
Pe asta cine il amendeaza?
http://adevarul.ro/news/politica/scandal-parlament-deputatul-psd-nicolae-bacalbasa-facut-gesturi-obscene-afirmatii-jignitoare-faci-fractura-mai-dai-labele-1_5911a2445ab6550cb8eecb0e/index.html
De cand cetatenii trebuie sa fie sfinti si parlamentarii au voie sa fie jeguri suburbane?
mac gregor(Citează)
09/05/2017 la 6:21 PM
Ce rost are întrebarea? Nu văd nici o legătură cu acest caz.
Omul se adresa de la tribuna parlamentului, conform regulamentului de acolo, deci nu se poate adopta același articol ca la această amendă.
Dacă se simte lezată persoana căreia i se spunea că-și rupe labele gesticulând pe acolo, poate depune o plângere. Dacă plângerea e întemeiată, poate Bacalbașa va fi amendat în baza altei legi, deși nu-mi închipui în baza căreia.
Cam e o diferență între ce-a zis ăla și unul care zilnic te înjură de morți, mame, avortoni și cancer, nu? Probabil că, dacă și Bacalbașa ar face zilnic acest lucru, ar primi în cele din urmă o amendă, deși cred că imunitatea îl ferește de asta.
Cred că puteai să-ți dai și singur răspunsul acesta.
Oricum, parlamentarii s-au judecat între ei de nenumărate ori pentru afirmațiile făcute unul la adresa altuia, cu diverse rezultate. Nu-i nimic nou că, dacă te înjură sau calomniază unul, poate lua amendă. Noutatea aici vine din faptul că e pe Facebook, deși nici măcar asta nu mai e o noutate.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:19 PM
Cam asa ar fi trebuit sa arate articolul acesta : https://www.vice.com/ro/article/politicienii-astia-romani-te-au-insultat
Varza(Citează)
09/05/2017 la 6:29 PM
Articolul este despre lege, nu despre politicieni. Aceeași lege se poate aplica și dacă te înjură vecinul de la scara 2.
Mai important de reținut este că poți lua amendă dacă înjuri tu.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:37 PM
Radu, vad ca faci eforturi sa explici bunul simt unor persoane care nu-l inteleg.
Ca si politicienii, multi din comentatorii de pe-aici considera ca legea nu li se poate aplica tocmai lor. Altii, da, sa fie pedepsiti, dar nu noi, pentru ca noi sintem aia “buni”, care luptam cu hidra politicienilor, care au dat legi proaste, sau rau-voitoare. Noi daca facem ceva care intra sub incidenta lor, avem justificare, ni se iarta.
Emil C(Citează)
09/05/2017 la 6:50 PM
Ba chiar situatia este chiar despre politicieni.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 6:30 PM
Si amenda de pe Facebook nu se bazeaza tot pe o poza :(. Cum dovedeste Politia ca eu sunt autorul pe baza unui nume/ cont care poate fi fictiv. Au log-uri de la Facebook?
Legea din 1991 nu se poate aplica pe o tehnologie din alt secol. Am facut sesizari la Politia locala si in scris si nu am primit niciun raspuns, acum vad ca se misca repede la astfel de cazuri.
PS: grammar nazi :(
Varza(Citează)
09/05/2017 la 6:41 PM
Că se mișcă repede are legătură cu PSD-ul, desigur. Dar legea tot lege e.
Poți contesta amenda, dacă iei una și nu era contul tău. Nu-mi pasă așa tare de astfel de cazuri, e treabă de avocați și contestații. Legea, însă, e de mult, nu e asta prima amendă dată pentru Facebook și cred că e mai important ca toată lumea să știe că se poate ajunge până aici.
În cazul de fața, bănuiesc că dacă respectivul a zis că a primit și amenda pe hârtie, nu mai e îndoială că e cont fictiv, nu? Dacă era deștept, ștergea totul, făcea contestație și aștepta să vadă cu ce screenshoturi vine Poliția și dacă sunt acceptate de justiție.
Fiind în Anglia, înjură de acolo în continuare, că oricum n-au cum să-i dea și efectiv amenda. Asta ține de particularitățile cazului și nu mă interesează așa tare.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:43 PM
Tu, chiar daca ai mai multa scoala si stii ce e aia facebook si log-uri si alte smecherii, esti fix la fel ca si votantii cei mai prosti ai psd. Ai aceeasi mentalitate de hot si de puturos si de om caruia nu-i pasa de legi si nici macar de bunul simt.
Din cauza astora ca tine nu am putut sa empatizez cu manifestatiile de asta-iarna, unde tot timpul s-a vazut dubla masura.
Emil C(Citează)
09/05/2017 la 6:36 PM
Si amenda de pe Facebook nu se bazeaza tot pe o poza :(. Cum dovedeste Politia ca eu sunt autorul pe baza unui nume/ cont care poate fi fictiv. Au log-uri de la Facebook?
Legea din 1991 nu se poate aplica pe o tehnologie din alt secol. Am facut sesizari la Politia locala si in scris si nu am primit niciun raspuns, acum vad ca se misca repede la astfel de cazuri.
PS: grammar nazi :(
Radu, Lead by example, e un motto simplu. Daca politia vrea respect atunci sa fie echidistanta si sa se actioneze tot timpul, nu discriminator. Dezamagitor cum poti sustine cenzura pe Internet
Varza(Citează)
09/05/2017 la 6:43 PM
Dacă fac eu plângere împotriva cuiva și poliția nu o bagă în seamă, voi avea motive să mă plâng. Până atunci, susțin aplicarea legilor.
Cenzurarea unor înjurături eu nu o văd ca pe o cenzură. Ți-am zis, chiar eu dau report to Facebook în multe situații de spam, fotografii dubioase, înjurături șamd, deși tu poate ai zice că asta e cenzură. Nu este, că nu se încalcă dreptul la liberă exprimare.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:37 PM
psd e considerat institutie publica?
multumesc
alex(Citează)
09/05/2017 la 6:45 PM
Poliția așa a considerat. N-au decât să se judece cu avocați la contestație si să vadă ce e de fapt. Nu cunosc statutul partidului.
Dacă a înjurat și Parlamentul, acela este instituție publică.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:40 PM
Legea e din Romania dar serverele Facebook in US. Cum poate fi spatiu public din Romania si sub incidenta legilor de aici?
Varza(Citează)
09/05/2017 la 6:44 PM
Contează că este. Poți căuta pe Google restul detaliilor.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:44 PM
Daca privesti asa orice firma ale caror produse/ servicii le critici te poate da in judecata pentru ca i-ai adus prejudicii de imagine. Ar fi corect? Cate firme nu sunt “injurate” pe Internet pentru produsele lor. Cum ar fi sa faca plangere?
Varza(Citează)
09/05/2017 la 6:48 PM
Hai să trăim în lumea reală, că mi se pare că nu ești conștient de ea și descoperi acum roata.
DA, orice firmă chiar te poate da în judecată pentru că-i aduci prejudicii de imagine criticând-o. S-a întâmplat de sute, poate de mii de ori în România, inclusiv pe bloguri.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:57 PM
Nu pentru critici te poate da o firma in judecată. Se folosesc de alte motive de fiecare data.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 10:13 PM
Prejudiciu de imagine.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:49 PM
Eu sustin reapectarea legilor de catre stat. Deocamdata dovezile ne arata ca nu e asa si …..
Varza(Citează)
09/05/2017 la 9:10 PM
Păi cum ziceam în alt comentariu, “întâi să se aplice altora și apoi le respect și eu”
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 6:52 PM
ARTICOLUL 20
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 6:55 PM
Limita decenței spune sa nu te bășești la masă. Poate chiar să nu râgâi. S-ar impune, zic tu, o lege pentru asta?
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 6:58 PM
Aș vrea niste linkuri pentru surse. Parlamentarii au imunitate tocmai pentru declaratii, deci astfel de procese nu ar avea rost. Ca ei o folosesc pentru altceva e alta discutie.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 10:42 PM
https://www.agerpres.ro/justitie/2015/06/11/monica-macovei-a-castigat-definitiv-procesul-de-calomnie-intentat-lui-dan-sova-13-27-15
Dar e plin de astfel de situații. Jurnaliști împotriva altor jurnaliști, politicieni cu jurnaliști șamd. Nu musai înjurături, dar și calomnii șamd, după cum ziceam.
Caută pe google “câștigă procesul de calomnie” și te saturi de rezultate.
nwradu(Citează)
10/05/2017 la 9:31 AM
OK, dar astea sunt in civil. Adica unul impotriva celuilalt. Si se aduce dovada existentei prejudiciului.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 6:59 PM
pai sunt lezat si eu, pentru ca persoana aia este reprezentantul meu politic.
mac gregor(Citează)
09/05/2017 la 7:01 PM
Si eu care credeam ca a fost din cauza carnetului de partid…
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 7:06 PM
Si pe urma Radu, ced ca tu vrei sa inventezi roata.
Sa ne uitam mai bine la modelul american, si sa vedem daca acolo curtile accepta procese de genul “Partidul da in judecata un cetatean pentru ca l-a injurat”
Daca nu accepta, de ce nu accepta?
mac gregor(Citează)
09/05/2017 la 7:10 PM
Ce zice galeria atunci cand degajează portarul advers? Sunt mii de oameni la unison.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 10:23 PM
Nu știu. Poate cândva va fi pedepsită vreo galerie pentru ce face pe teren, de exemplu interzicându-i-se accesul la câteva meciuri. Nu știu dacă e posibil așa ceva.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 7:26 PM
Spre surprinderea unora chiar sustin respectarea legilor si din acest motiv ma astept ca o amenda sa fie acordata in baza unor probe irefutabile si nu in baza unei poze. De asemenea, unde regasim lista de cuvinte injurioase pedepsite de lege? Daca, injuri in rusa, greaca, etc mai e valabil :)
Varza(Citează)
09/05/2017 la 10:23 PM
Aia o decide judecătorul.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 7:28 PM
In general, daca ma injura cineva pe strada nu face nimeni nimic, si daca ma duc la politie sa depun plangere se vor sparge de ras. Dupa cum am spus: nu imi place limbajul folosit, dar nu inseamna ca omul nu are voie sa il foloseasca. Bunul simt nu se poate legifera intr-un mod in care sa aiba sens si sa se poata aplica egal pentru toata lumea. Si orice lege care ingradeste libertatea de exprimare poate fi prea usor folosita in mod abuziv de cei care au puterea, de aceea trebuie definite foarte bine situatiile in care se poate aplica.
Da, ordonata era legala, dar era imorala si contrara unor valori europene pe care incercam sa ni le asumam.
Em(Citează)
09/05/2017 la 10:35 PM
Dacă te înjură cineva pe stradă și tu depui plângere, poliția poate da o amendă dacă a fost tulburată liniștea și ordinea publică. E scrisă în acel articol.
Dacă te amenință sau lovește, intră la altă lege. Dacă te înjură în mod repetat, la altă lege.
Sper, totuși, să nu vină 2018 aici până terminăm de dezbătut diverse situații. Legea despre care este articol oricum există, ba chiar iată că se și aplică. Nu știu ce rost mai are să dezbatem dacă este oportună sau nu, deși mie mi se pare că este; poate vouă vă place “violența” pe net, nu știu, dar mie nu.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 7:28 PM
Si unde depui plangere ca politia te-a ignorat? Chiar sunt curios daca ai incercat asa ceva. Poti te rog sa detaliezi?
Varza(Citează)
09/05/2017 la 10:36 PM
Am uitat cum se cheamă, dar există instituții unde poți depune plângeri dacă polițiștii fac abuz în serviciu sau dacă nu-și fac treaba.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 7:41 PM
Nu vrei sa facem un test, eu sa te injur pe pagina ta de blog si tu sa faci o plangere sa vedem ce se intampla?
Cred ca ar fi 200 lei well spent
Gabriel P(Citează)
09/05/2017 la 10:40 PM
Eu n-aș depune plângere. Dacă o faci zilnic, probabil însă că aș depune, da, dacă un simplu banip nu merge. N-ar fi primul caz de pe bloguri, nu?
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 7:54 PM
Atunci o sa dam m@#& guvernului doar după 22 și cu parental advisory.
Ipo(Citează)
09/05/2017 la 8:56 PM
nu am nici o treaba, dar am o intrebare.
ce este frumos si ce este urat.
defineste
toteu(Citează)
09/05/2017 la 9:00 PM
Pana la urma o sa ne puna taxe si impozite pe injuraturile scoase pe gura…hai ma ce dreaq…
Chiar ca “Doamne, ocoleste-i pe romani”
nimeni(Citează)
09/05/2017 la 9:01 PM
Da, ale naibii legi.
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 9:30 PM
Sunt curios daca politia locala are mijloacele legale de a descoperii cine se ascunde in spatele unui user de retea sociala. Poate sa faca oricine un cont cu poza lui Radu si numele lui si sa tranteasca la injuraturi cat il tine tastatura. In alta ordine de idei, nu sunt de partea injuraturilor, desi le ma scap si eu si dupa regret, insa cred ca a amenda pe cineva care injura in spatiul virtual seamana foarte mult cu ceea ce se intampla pe vremea lui Ceausescu. Daca nu-l baga nimeni in seama se stingea de la sine, asa a crescut ca importanta o postare cu injuraturi urate. Radu incearca sa ne convinga ca legea e buna, e veche si se aplica corect. Aici nu sunt de acord, uite, facem o proba, eu te injur pe facebook, tu du-te linistit la politia locala si fa o plangere… sunt curios daca se misca vreunul sa faca ceva in privinta asta. Daca da, atunci dau cu placere 200lei, plus o friptura de vita stropita cu un vin bun sa imi spal injuraturile. Dar atata timp cat o lege se aplica discriminatoriu este o lege proasta. Alesii au fost, sunt si vor fi intodeauna injurati, cred ca ar trebui sa amendeze cca 50% din romani…
Apropo, acest blog este un spatiu public? Daca injur aici pe vreun ales, cine plateste? Eu care comentez sau tu ca si propietar al blogului ca permiti comentarii injurioase? Si chiar o sa vina politia locala la usa ta sa iti ceara datele mele? Nu stiu cum o fi prin alte localitati, dar eu in localitatea mea de domiciliu, am niste politisti locali care sunt doar la nivelul de fosti gardieni publici. Nu i-am vazut pe cei din birouri, or fi niste hackeri nemaipomeniti, cu aparaturi de verifica tot ce misca prin internetul romanesc, gata sa aplice legea la vreo plangere…
Coco Moll(Citează)
09/05/2017 la 10:37 PM
Cred că au fost destule știri și articole despre cum Facebook și alte mari companii cooperează cu diversele organe ale statului atunci când li se cer informații confidențiale.
Poliția poate cere de la ISP ce IP aveai, de la Facebook de pe ce IP s-a postat mesajul. Tu poți susține că cineva a venit în secret la tribunal, a făcut un cont fals și a înjurat cu numele tău. Un judecător decide dacă amenda rămâne sau nu.
nwradu(Citează)
10/05/2017 la 12:14 AM
Mda… 118 cereri catre Facebook, 54 raspunsuri. Deci tu chiar vezi politia facand asa ceva pentru un om simplu?! Mai degraba poate pentru vreun traficant sau mare mafiot cautat gen Ghita. Si oricum nu politia locala! In fine… o lasam asa. E o lege buna, bravo ca se aplica, ma simt mai sigur cand stiu ca politia locala vegheaza.
Coco Moll(Citează)
09/05/2017 la 9:31 PM
Spre surprinderea unora chiar sustin respectarea legilor si din acest motiv ma astept ca o amenda sa fie acordata in baza unor probe irefutabile si nu in baza unei poze. De asemenea, unde regasim lista de cuvinte injurioase pedepsite de lege? Daca, injuri in rusa, greaca, etc mai e valabil :)
Varza(Citează)
09/05/2017 la 9:46 PM
+1
Coco Moll(Citează)
09/05/2017 la 10:38 PM
Serios, ți se pare că trebuie să fie o listă de cuvinte? Nu-ți dai seama, indiferent ce cuvinte ar folosi cineva, dacă te-a înjurat sau nu?
nwradu(Citează)
09/05/2017 la 9:54 PM
Cel mai mulți cred că e imoral ca un tip de 45 de ani sa se sărute și sa se căsătorească cu un tip de 19. Asta e, la dracu cu drepturile omului, să se facă doar ce e considerat moral!
Alcoolul e imoral. Sa se dea lege!
Fustele roz. La fel!
Ce sa mai considerăm imoral și indecent prin lege deși practic nu există un prejudiciu real?
Gleznele feminine!
Nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 10:39 PM
Să se interzică culoarea verde de tot! Și ziua de luni!
Ce rost are să dezbatem ce-ai zis tu? Mai lipsește ideea că de ce nu interzicem și zahărul, dacă tot a fost interzis fumatul?
nwradu(Citează)
10/05/2017 la 9:33 AM
Toate exemplele mele se pot incadra in categoria “bunelor moravuri”, o chestie absolut subiectiva.
Fumatul nu a fost interzis in spatii inchise pentru ca ar fi fost imoral.
nashu_mare(Citează)
09/05/2017 la 11:01 PM
Da, pentru ca altfel e subiectivism si posibil abuz. Dar, e clar Radu ca tu esti cetateanul model si consideri ca aplicarea legii de catre Politia Locala se face in cel mai corect mod. Sper sa nu ai dea face cu un gratiat de actualul parlament
Varza(Citează)
09/05/2017 la 11:34 PM
1. libertatea ta (de exprimare) se termina unde incepe libertatea mea (de a nu mi se aduce injurii).
asa ca liberatea de exprimare prin injuraturi la adresa altuia nu exista.
2. parlamentarii au imunitate pentru ideile pe care le exprima, nu si pentru forma in care o fac.
atunci cand injura ar trebui sa fie amendati si sunt convins ca legea permite asta
3. observ ca votanti anti-psd (o parte a lor, nu generalizam) sau telespectatori gadea (o parte, as zice mare).. tot aia.
4. pana si la fotbal injuratura se sanctioneaza cu cartonas
john2381(Citează)
09/05/2017 la 11:42 PM
Treci înapoi la scorbura!
Dreptul de a nu fi înjurat sau este același cu dreptul de a nu vedea doi homosexuali sărutându-se pe stradă sau o femeie președinte.
Nu mai inventa drepturi și obligații pentru parlamentari!
Fotbalul este un joc. Se sancționează și offsideul. Regulile sunt stabilite pentru satisfacerea plăcerii plătitorilor de bilete.
Nashu_mare(Citează)
10/05/2017 la 8:29 AM
ma bucur ca ai atatea argumente in mesajul tau.
ah, stai.. nu ai.
doar pentru ca o spui.. nu o face adevarata
john2381(Citează)
10/05/2017 la 9:30 AM
Nasumare, tu cred ca esti chiar militian.
Emil C(Citează)
10/05/2017 la 9:34 AM
Mai bine militian decat pesedist.
nashu_mare(Citează)
10/05/2017 la 9:45 AM
Hai sa va zica tata cum stau lucrurile, ca vad ca v-ati incins.
1. Legea e lege si trebuie sa se aplice, nu-i nici o discutie aici. Legea nu interzice sa injuri, ci doar iti da amenda daca o faci. De aia nu este o incalcare a dreptului la libera exprimare, pt daca ar fi, la fel ai putea sa spui si ca amenda pt traversatul pe rosu e o incalcare a dreptului de miscare. Daca te baga la puscarie sau mai rau, da, era limitare a dreptului la exprimare.
2. Se poate discuta daca legea e buna sau nu, insa. Dupa mine, o astfel de lege ca sa fie buna ar trebui sa reglementeze doar raporturile dintre persoane private: te-am injurat, poti sa ma dai in judecata. Suntem 2 persoane particulare si avem aceeasi putere (teoretic).
Cand insa o astfel de lege se aplica raporturilor dintre un privat si o institutie, este o lege proasta pt ca deschide calea spre abuzuri. Asta deoarece de obicei o institutie detine mai multa putere decat un individ.
Tocmai de aia institutiile (statului) trebuie sa poata fi criticate la liber, chiar si prin injuratura. Aplicabil si partidelor, ca si ele au putere – e vorba de puterea politica.
Uite exemplu practic de abuz: pentru ca e anal-retentive si are puterea pe blog, Radu filtreaza orice comentariu care contine cuvantul “ma-ta”… dar nu toate comentariile care il contin sunt injuraturi (asta de fata nu este, desi in prima varianta continea acest cuvant).
Robo(Citează)
10/05/2017 la 10:03 AM
1. Asta cu legea-i lege si se aplica far sa se discute e un argument ridicol. Faptul ca primesti amenda ca injuri (in special institutii ale statului, politicieni, etc.) e o restrangere a acestui drept.
2. De acord.
3. Dreptul la libera exprimare se refera la relatia dintre stat si cetatean. Blogul lui Radu nu e al statului, deci Radu poate sa filtreze ce comentarii vrea el, cum vrea muschiul lui. Daca nu iti place te duci sa comentezi in alta parte.
Em(Citează)
10/05/2017 la 10:11 AM
1. “Legea e lege” e un argument ridicol?!
Felicitari, esti un neandertalian cu smartfon.
2. De acord cu “de acord”-ul tau.
3. Era un fel de glumita facuta pentru a ilustra ideea ca oriunde exista disproportie de putere, supra reglementarea poate duce la abuzuri. Sigur ca Radu e persoana privata.
Robo(Citează)
10/05/2017 la 10:15 AM
Nu te ambala :P Uită-te în jurul tău în țară, nu trebuie să te mire că 90% vor să reinterpreteze legile sau să nu le respecte sau să le respecte doar după ce le respectă alții întâi.
nwradu(Citează)
10/05/2017 la 10:20 AM
“Legea e lege si trebuie respectata” este un slogan. Exista si articolul 20 din Constitutie care il conditioneaza.
nashu_mare(Citează)
10/05/2017 la 11:04 AM
“Legea e lege” este ideea pe care se intemeiaza orice societate civilizata, nu e un slogan. Este un lucru atat de fundamental incat realmente nu mai am rabdare sa explic. Legea poate fi criticabila sau chiar proasta, dar pentru asta exista parlament si societate civila.
Pana nu intelegem chestia asta, lucrurile vor continua sa fie triste la noi in tarisoara.
Robo(Citează)
10/05/2017 la 11:06 AM
eh…
https://dexonline.ro/definitie/slogan
nashu_mare(Citează)
10/05/2017 la 11:37 AM
Da bre, am inteles, doar ca prin “slogan” lumea intelege de multe ori o formula golita de continut pentru ca majoritatea sloganurilor sunt condamnate sa ajunga asa – e efectul repetitiei pana la saturare.
Robo(Citează)
10/05/2017 la 9:47 AM
CEDO arata in cauza Handyside vs. Regatul-Unit din 1976 ca “Libertatea de exprimare constituie unul dintre fundamentele esenţiale ale societăţii democratice, una dintre condiţiile primordiale ale progresului său şi ale dezvoltării individuale.” Aceasta este valabilă nu numai pentru “informaţiile” sau “ideile” primite favorabil sau considerate ca fiind inofensive sau indiferente, dar şi pentru acelea care lovesc, şochează sau neliniştesc statul sau un segment oarecare din populaţie. Astfel o cer pluralismul, toleranţa şi spiritul de deschidere fără de care nu există “societate democratică”.
In hotărârea Jerusalem vs. Austria din 2001 Curtea a amintit că “limitele criticii admisibile sunt mai largi în privinţa unui om politic decât în privinţa unui simplu particular”.
Roibu(Citează)
10/05/2017 la 10:46 AM
asa. Asta asteptam, sa vedem cum este afara, nu interpretarile PSD.
Exista vreo tara cu democratie in care un partid poate da in judecata un cetatean pe care l-a injurat?
Nu, nu exista.
PSD vrea sa faca democratie originala, ca la noi la nimenea.
mac gregor(Citează)
10/05/2017 la 9:52 AM
Ca referinta:
https://www.youtube.com/watch?v=dz4HEEiJuGo
nashu_mare(Citează)
10/05/2017 la 10:19 AM
1. Nume nascocit + cartela preplatita cu internet = injuraturi la liber
2. Nume real + conexiune rezidentiala = facebook privacy mode on => injuri cat te tine tastatura
3. #Puie MSD #cnn #memberberries
nFo(Citează)
10/05/2017 la 10:26 AM
Dar nu înțeleg ce obții. Ăia înjurați sunt imuni.
Îți zic de la mine, că apar din când în când comentarii cu înjurături. Citesc 2 cuvinte și apăs Delete, trec mai departe în mai puțin timp decât i-a luat respectivului să scrie.
nwradu(Citează)
10/05/2017 la 11:11 AM
terapie gratuita pentru cel care a refulat si acum este mult mai relaxat ;)
sau ce indruga mister popa : http://www.eugencpopa.ro/articole/blog/injuratul/
dar, #puie msd, eu vroiam sa listez modalitatile de a te “exprima” in voie
ca sunt de folos sau sunt folosite… e alt articol de blog
nFo(Citează)
10/05/2017 la 3:55 PM
Se foloseste dubla masura . Nu agreez felul de exprimare dar nu-mi aduc aminte ca Mircea Badea sa fi fost amendat.
La fel si in situatia asta :http://adevarul.ro/locale/focsani/avertisment-liderul-romilor-vrancea-In-mai-putin-50-ani-vom-majoritarii-tara-noastra-1_58fe1c395ab6550cb8846de0/index.html
Nu am citit nimic despre amendarea pentru incitarea la ura a individului desi daca situatia era invers precis CNCD-ul era pe faza.
Am vazut videoclipuri cu romani batuti de tigani care le spuneau cu ura ” bai romane noi facem legea” sau ceva de genul.
Mad(Citează)
10/05/2017 la 8:00 PM
Mie imi place ca toti de aici au sarit cu “nimeni din tara asta nu vrea sa respecte nici o lege.” In schimb pe la proteste toata lumea o ardea cu “Cand nedreptatea devine lege, rezistenta devine o datorie!”
Intr-o democratie legile se discuta, se contesta, se imbunatatesc. E si mai important sa vorbim despre si contestam legile care limiteza in vreun fel drepturile fundamentale ale omului. Si asta nu tine doar de societatea civila si de parlament, ci de fiecare cetatean in parte.
Daca spun ca legea asta e aiurea si se aplica abuziv, nu inseamna ca nu vreau sa respect nici o lege niciodata, si chiar nu stiu cum ati ajuns de la una la alta.
Em(Citează)
10/05/2017 la 9:50 PM
Am o problemă cu asimilarea unei pagini de FB cu „spațiu public”. Poți citi postările cuiva doar dacă navighezi pe pagina lui sau dacă ești abonat la ele, așa cum poți auzi ce spune la el în casă doar dacă ești acolo; cu alte cuvinte, trebuie să vrei și tu, nu e ca și cum l-ai auzi pe stradă; ori sintagma de spațiu public, în spiritul legii 61 despre care discutăm are înțelesul de stradă, sau clădire publică.
Pe de altă parte, chiar Legea 61/1991 e o mostră de spirit comunist. A tulburat cumva incriminatul „ordinea și liniștea publică”? Mă îndoiesc să iasă așa tărăboi de la o postare pe FB. Înseamnă că a provocat „indignarea cetățenilor”. Ciudat cum apatrizii sunt exceptați de a fi luați de referință. Gândiți-vă cât de simplu e să aplici Legea 61, ajunge să găsești 2 cetățeni indignați de orice „faptă, act sau gest […]” ale cuiva și acesta e bun de amendă.
O situație de excepție cu o lege proastă, aplicată prost, și una din rarele ocazii ăn care sunt în total dezacord cu stimatul Radu.
Shade Wo(Citează)
11/05/2017 la 11:11 AM
Facebook este definit ca spațiu public de Uniunea Europeană, cu alte ocazii.
nwradu(Citează)
11/05/2017 la 9:32 AM
Treaba e simpla: ori ai libertate de exprimare ori n-ai. Acest lucru trebuie sa fie absolut, nu cu nuante.
sin(Citează)