un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am testat: Asus RT-AC58U, router AC1300 cu rezultate bune în teste

24 May 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

RT-AC58U este un alt model Asus intrat de câteva luni pe piața noastră, oferind o capacitate totală de 1300 Mbps pe wireless, un port USB 3.0 și firmware-ul uzual Asus. Îl găsiți deja în topul routerelor gigabit, ca să vedeți cum se situează față de altele.

Specificații Asus RT-AC58U:

  • patru porturi LAN și un port WAN 10/100/1000 Mbps
  • wireless total 1300 Mbps, împărțit în 400 Mbps pe banda 2,4 GHz, standardele 802.11b/g/n MIMO 2×2, și 867 Mbps pe banda 5,2 GHz, standardele 802.11a/n/ac MIMO 2×2
  • un port USB 3.0
  • QoS adaptiv, backup 3G/4G cu modem USB, control parental, rețele guest, print server
  • dimensiune 207 x 148.8 x 35,5 mm, greutate 395 grame

Preț: în jur de 430 de lei la eMAG și PC Garage.

O alternativă apropiată ca performanță, dar fără port USB 3.0 și cu 100 de lei mai ieftină, este Asus RT-AC1200G+, pe care îl găsiți la eMAG și PC Garage.

CUM ARATĂ

Routerul are patru antene externe, dar nedetașabile, ci doar pot fi orientate după dorință. Plasticul negru este texturat ca la alte modele Asus.

Pe spate se află, în ordine:

  • butonul de reset
  • butonul On/Off
  • mufa de alimentare
  • cele patru porturi LAN
  • portul WAN albastru
  • butonul WPS

Portul USB 3.0 se află în partea din față, pentru acces facil.

Routerul este surprinzător de mic și de ușor.

REZULTATELE TESTELOR

Nimic de reproșat la acest capitol, toate rezultatele sunt excelente.

Pe cablu am prins 933 Mbps pe speedtest.net și o medie de 67 MB/s pe torrente. Repet, este viteza medie, cu tot cu momentele lente de la început și final în ecuație, pentru un torrent de aproape 7 GB. Mă declar mulțumit.

Capacitatea wireless totală este de 1300 Mbps, împărțită astfel între cele două benzi:

Rezultatele testelor au fost foarte bune. Pe 802.11ac am obținut 599 Mbps download  cu 492 Mbps upload, pe frecvența de 5,2 GHz și canal de 80 MHz. Rezultatul este impresionant având în vedere că vorbim de un maxim teoretic de 867 Mbps, iar de obicei cea reală este la jumătate din cea teoretică.

Pe frecvența joasă de 2,4 GHz am obținut 263 Mbps download cu 229 Mbps, pe un canal de 40 MHz. Un rezultat bun.

Acoperirea este bună, antenele mari fac treabă bună.

Am conectat un SSD extern pe USB și am testat vitezele copiind un film de dimensiuni mari și un folder cu câteva sute de fotografii, situații uzuale pentru o posibilă stocare în rețea, zic eu. Rezultatele au fost bune pentru un router:

Interfața include funcții bune, destul de uzuale pentru Asus: poți face un backup al conexiunii cablate folosind un modem USB 3G sau 4G, poți activa control parental cu blocarea accesului la anumite site-uri, un QoS cu reglarea benzii pentru diversele echipamente conectate la router. Există și funcții de VPN, de IPv6, ba chiar și una numită AiCloud 2.0 ce te conectează la un cloud virtual Asus.

Mi-a plăcut mai mult că poți impune o anumită lățime de bandă pentru canal, ca să convingi routerul să lucreze la 80 MHz în banda superioară.

Nu mi-a plăcut că firmware-ul este destul de greoi și orice modificare se aplică după câteva secunde de gândire și practic un reset al întregului router. Am văzut modele, inclusiv la Asus, care aplică imediat modificările făcute.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță wireless foarte bună.
  • Funcții precum backup 4G.
  • Preț apropiat de gama modelelor AC1900.

CONCLUZIE

Asus RT-AC58U este un model performant la toate capitolele, iar diferența de preț față de RT-AC1200G+ este justificată prin portul USB 3.0 și performanța wifi un pic mai bună. Singura sa problemă este că se apropie la preț de modelele din categoria superioară AC1900.

Preț: în jur de 430 de lei la eMAG și PC Garage.

Alte articole bune despre rețelistică wireless:

asus s5507

    6 comentarii

  1. Nu stiu,dar la ce e atat de bun portul ala USB 3? Multumesc.

      (Citează)

    • Unele routere au client de download de pe torrente, pui un hard extern pe USB 3.0 si descarca direct pe el.

      De obicei se foloseste cu un hard extern si continut de accesat de catre toti cei din retea. Filme, muzica, fisiere de lucrat pe ele.

      La banii astia trebuia sa aiba suport DD-WRT (are?) si antene detasabile ca sa putem pune unele mai puternice.

        (Citează)

  2. Sunt curios cum a reusit sa scoata 32.9 MB pe 802.11n cand maximul de obicei este pe la 15 MB.

      (Citează)

    • Nu-i nimic ciudat. Pe canal de 40 MHz de obicei scoți 230-250 Mbps.

      Maximul teoretic este 600 Mbps, că vorbim de patru streamuri de câte 150 Mbps. Unele routere merg chiar mai departe, folosind o modulație mai puternică, pentru 800 sau chiar 1000 Mbps pe banda de 2,4 GHz, dar trebuie ca și echipamentul client să poată susține acea modulație.

      600 Mbps, însă, e oarecum standard. De obicei în practică se prind cam jumătate, dar cu o placă de calitate poți obține chiar spre 60-70% din această capacitate. În cazul de față, am prins 263 din 400 Mbps maxim teoretic, nu-i nimic extraordinar la mijloc.

        (Citează)

  3. Pe mine m-a lasat Wi-Fi-ul (hardware) dupa aprox. 5 luni de utilizare. Nu am inlocuit routerul ci am pus diferenta si am luat AC-66U care pana acum se prezinta bine.

      (Citează)

  4. Testat recent acest router si pot spune ca am prins in jur de 630mbps pe wireless ac. Laptopul e un macbook air gen 2013. Avnd un procesor quadcore ajuta mult la partea de routare. Un aspect interesant este ca si partea de wireless este q4019

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus