►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Oferta publică inițială a companiei Digi Communications pe Bursa de Valori București s-a încheiat cu un preț final de 40 de lei/acțiune, spune Profit.ro. Dacă atât costă o acțiune, atunci calculul spune că întreaga companie este evaluată la 823 de milioane de euro.
Valoarea unei acțiuni pare neașteptat de mică și cred că și vânzătorii sunt dezamăgiți. Sigur, 40 de lei/acțiune este în interiorul intervalului estimat în prospectul de prezentare, de între 38 și 56 lei/acțiune, dar sunt sigur că toată lumea miza pe o valoare aflată în a doua jumătate, poate chiar în ultima treime a acestui interval, nu pe una aflată un pic peste minim.
Valoarea companiei pare, în consecință, mică. În fond, veniturile pe 2016 au fost de 842 de milioane de euro, iar EBITDA de 263,3 milioane de euro, indicatori foarte buni.
Oferta finală de 40 de lei/acțiune poate fi pusă pe seama unor știri recente despre probleme ale companiei cu justiția. În data de 5 mai, în plin proces de pregătire pentru listarea la bursă, DNA a anunțat că Digi Communications are calitatea de suspect într-o anchetă privind modul în care RCS-RDS a dobândit drepturile de difuzare a meciurilor din Liga 1 în perioada 2009-2011.
Știți cazul, probabil, fiind anterior un motiv de ceartă și între RCS-RDS și grupul Intact. Recent, DNA i-a pus sub urmărire penală pe Dumitru Dragomir pentru că a cerut și primit mită de peste 3 milioane de euro de la Ioan Bendei, administrator al RCS-RDS în acea perioadă. iar ancheta vizează și compania ca persoană juridică. Este genul de știre care face acțiunile unei companii să scadă sau, în acest caz, să fie listate inițial la o valoare mai mică.
DNA a anunÈ›at acest lucru pe 5 mai, în condiÈ›iile în care IPO-ul companiei Digi se desfășura în perioada 28 aprilie – 10 mai. Smack in the middle, cum s-ar zice. Unii vor vedea în asta un ghinion teribil, alÈ›ii un complot al cuiva (binomul!) de a sabota IPO-ul. ÃŽn faÈ›a acestei decizii DNA, Digi n-a avut ce face È™i a anunÈ›at părÈ›ile interesate de acÈ›iuni de desfășurarea acestor evenimente, oferind posibilitatea de a-È™i retrage oferta. Nu È™tiu câți au È™i făcut-o.
Tot pe 10 mai și RISE Project scrie despre un alt proces în care este implicată compania Digi, de data aceasta intentat de niște oameni de afaceri americani în statul Virginia. Procesul este destul de încurcat și are legătură cu o companie din Ungaria, cumpărată ulterior de Digi, iar acei americani susțin că Digi le datorează bani, dar nu-i pot obține pentru că se ascund într-un labirint de companii off-shore.
Aici e de fapt problema care ar putea speria acționarii, această posibilă structură misterioasă de companii off-shore. Cine știa despre acest proces (RISE a povestit acum faptele, dar procesul este mai vechi) e posibil să se fi ferit de cumpărarea de acțiuni Digi.
Din complexa structura de proprietate a RCS-RDS/DIGI fac parte zeci de firme offshore din Insulele Virgine Britanice, Olanda, Cipru, Luxemburg și insulele Cayman.
zice RISE Project că se precizează în acuzații. Digi se apără spunând că acuzațiile sunt nefondate și că vor dovedi acest lucru în instanță, dar rezultatul pentru IPO l-am spus la început, 40 de lei/acțiune.
Asta nu înseamnă că listarea este un eșec. Țin minte și că IPO-ul Facebook a fost sub așteptări, dar acțiunile au crescut ulterior, valorând în prezent de 4 ori mai mult decât prețul stabilit la IPO. Acțiunile Digi vor începe să fie tranzacționate la bursă pe 16 mai și vedem atunci cum evoluează valoarea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
11/05/2017 la 9:14 AM
Ai investit?
M Andrei D(Citează)
11/05/2017 la 9:40 AM
Omiti niste aspecte importante:
– datoriile firmei
– neprofitabilitatea diviziei de comunicatii unde au galopat ptr a strange abonatii ieftini
– b2b aproape inexistent, o perioada mentineau preturi absurde ptr srl uri, de ex PF platea 10e netul un SRL minim 100.
– excluderea Energy din schema
– plus investitia in holdingul din olanda, ptr ca riscurile se ramifica.
Pretul este mare si va scadea in urmatorii ani ptr ca nu exista nici un orizont in care digi sa ofere dividende.
Cristi(Citează)
11/05/2017 la 11:09 AM
Profitul general pare bun. E normal ca o divizie să nu aibă profit atunci când investește masiv ca să atragă cotă de piață.
nwradu(Citează)
12/05/2017 la 2:43 PM
http://www.zf.ro/business-hi-tech/anunt-surprinzator-al-standard-poor-s-cu-tarifele-sale-agresive-de-2-pana-la-5-euro-la-abonamente-rcs-rds-a-trecut-in-2-ani-pe-profit-operational-pe-telefonie-mobila-in-romania-15790568
john(Citează)
11/05/2017 la 11:14 AM
eu ca abonat sunt super incantat de digi. Si nu as avea nimica contra sa platesc un pic mai mult, nu neaparat in abonament, dar ceva optiuni de telefoane cu un adaos comercial mai mare.
Sa zicem gama “Sustine DIGI”.
mac gregor(Citează)
11/05/2017 la 4:25 PM
Compania e urmarita penal pentru dare de mita si mai au si un process in SUA unde li se cere in instanta o suma uriasa ca despagubire, asa ca nu e de mirare ca nu se inghesuie lumea.
Greuceanu(Citează)
11/05/2017 la 5:45 PM
Știe cineva dacă mai au reclamele alea cu pușcăriași? Ironia..
Mihaitza(Citează)
11/05/2017 la 10:38 PM
f ciudata cum au aparut o serie de lucruri despre ei exact la ipo
o mana de ajutor de la concurenta…
teo(Citează)