un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Test: Tenda F3, router de 60 de lei cu acoperire wireless bună

28 Apr 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Nu contează cum m-am trezit cu un router de 100 Mbps la teste, având în vedere că eu testez unele de 1000 Mbps pentru topul routerelor, dar dacă tot a venit, iată-l prezentat rapid.

Tenda F3 costă 50-60 de lei în magazine, ceea ce-l face potrivit pentru situații când e nevoie de cel mai ieftin echipament funcțional, de exemplu montat pe la părinți pe acasă, ca să aibă o conexiune de net, sau undeva unde ții doar câteva camere wireless de supraveghere. Cum ar fi, unde nu faci download de viteză.

Specificații Tenda F3:

  • 3 porturi LAN 10/100 Mbps și un port WAN
  • wireless b/g/n 300 Mbps în banda 2,4 GHz
  • 3 antene externe
  • dimensiuni 127,4 x 90,5 x 26 mm

Preț: între 50 și 60 de lei la eMAG și PC Garage.

CUM ARATĂ

Routerul este mic și ușor, ceea ce-l pretează și pentru instalare pe perete inclusiv, zic eu, cu o bandă dublu-adezivă de calitate. Plasticul este de o calitate mai bună decât mă așteptam, carcasa fiind mai bună decât la unele routere gigabit ieftine pe care le-am testat anterior.

Pe spate sunt patru porturi RJ-45, din care unul pentru conexiunea la Internet și trei pentru rețeaua internă. Urmează mufa de alimentare și butonul combinat WPS/reset.

Avantajul său sunt cele trei antene, destul de lungi, care asigură un semnal puternic routerului. Nu sunt detașabile.

PERFORMANȚĂ

Având porturi de 100 Mbps, pe cablu atât duce, 100 Mbps.

Pe wireless routerul m-a surprins plăcut făcând default canal de 40 MHz și stabilind conexiunea la 300 Mbps, conform specificațiilor. Testul de viteză a arătat în jur de 80 Mbps.

Capacitatea de 300 Mbps ar trebui să asigure că routerul poate gestiona mai multe conexiuni simultane, chiar dacă pe internet ar fi limitate la țeava de 100 Mbps. Transferurile interne prin rețeaua wireless sunt ceva mai limitate probabil din cauza procesorului, o copiere de fișiere dintr-un calculatorul în altul, ambele conectate pe wifi, se face cam la 50 Mbps.

Semnalul routerului este foarte bun, am obținut un RSSI identic, chiar mai bun, decât al multor routere de 10-20 de ori mai scumpe. Cei de la Tenda au pus antene de bună calitate, plus că F3 (și modelele asemănătoare Tenda F303) sunt printre puținele routere de acest preț cu trei antena externe, nu două.

Ca funcții integrate nu am ce menționa. Există posibilitatea de a bloca anumite URL-uri și de a limita banda, DDNS, DMZ și routere manuală, plus posibilitatea de a transforma routerul într-un repetor de semnal.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Semnalul wireless este puternic.
  • Materiale bune pentru carcasă.
  • Pentru prețul său, nimic.

CONCLUZIE

Pentru prețul său, este un router foarte bun. Din păcate, vremurile moderne îl fac fezabil doar în acele situații în care limitarea la 100 Mbps pe intrare nu reprezintă o problemă.

Preț: între 50 și 60 de lei la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Radu, cea mai proasta experienta am avut-o cu un router Tenda acum 4 ani.
    Mentionez ca sunt la al 4-lea router de cand utilizez internetul. Primele doua au fost TP Link, al 3-lea un Tenda si cel din prezent un Cisco.
    Tenda al meu a rezistat o noapte. L-am configurat si la sfarsit dau sa achimb userul si parola de administrate. Surpriza, in loc de admin si ce parola default era userul si parola de la RDS (aia de la PPOE). Zic, ok, nu-i bai o modific. Surpriza, cand sa intru iar in panelul de Administrare era tot userul de la PPOE.
    Fac update firmware. Aceeasi problema. Dupa 4 ore de nervi a sfarsit la gunoi.
    De atunci nici prin cap nu-mi trece sa mai utilizez un Tenda!

      (Citează)

    • Din experienta proprie, Tenda face produse de foarte proasta calitate, de unica folosinta aproape.

      In gama de 100 RON exista routere mult mai okay, gen router N12+ – care are nu doar hardware mai puternic dar permite si custom firmware (Padavan).
      In acest moment N12 e la promotie la un magazin mare si vine cu un adaptor wireless de 50 RON.

        (Citează)

  2. Probleme cu Tenda F3, se resetează la șocuri ușoare de tensiune, uneori chiar la scoaterea din priză. Și TP-link-urile se mai resetează la default, dar nu se compară cu Tenda și Netis care sunt praf la capitolul stabilitate.

      (Citează)

  3. Din review pare interesant! Din comentarii ma tem ca nu mai e asa de bun. Multumesc tuturor pentru review!

      (Citează)

  4. mie mai mult de 20 Mbps nu-mi intra-n casa, asa ca un astfel de router e numa’ bun. ideea e sa aiba acoperire buna ca la casa e mai greu sa mearga semnalul prin vreo 2 nivele si 3-4 pereti.

      (Citează)

  5. Un TP-LINK TL-WR841N costa la fel si e mult mai stabil decat Tenda, la aceiasi bani. http://www.emag.ro/router-wireless-n-300mbps-tp-link-tl-wr841n-tl-wr841n-ro/pd/DNY2ZYBBM/

      (Citează)

  6. Vila de la mare are un router Tenda, nu se stie din ce motive Internetul i-a murit. Wireless este, semnal chiar puternic, dar nu se incarca nimic de nici un fel de ieri seara.

      (Citează)

  7. Si acum prin ce postezi?

      (Citează)

  8. E bun si cel cu 2 antene, fara probleme descarc cu 40 MB/s

      (Citează)

  9. Udrea Laurentuu

    07/05/2017 la 9:48 PM

    Tenda este cea mai slaba firma de wireless. Acasa am Tenda, la munca Tenda si am colegi care au Tenda la camin. Ghiciti ce… toate trebuie scoase din priza periodic… pica 1-2 ori pe zi. Slabe rau si enervante cu atatea restarturi. Sunt instabile la viteza. Firma de gunoaie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus