un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

O poveste cu un lapte ce nu se lăsa înspumat

28 Apr 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

15 comentarii

Mi-am făcut un cappuccino și plănuiam să iau o pauză pentru a-l bea în liniște, privind pițipoance pe Instagram, dar mai bine să vă povestesc o pățanie ciudată legată de spumarea laptelui.

Acum vreo două săptămâni spumez laptele pentru cafeaua de dimineață. Spumarea aceasta, numită neoficial frotare de la englezescul froth, se face prin introducerea de abur fierbinte (iată un pleonasm, nu?) în lapte, abur care-l încălzește și-l aerează pentru a crea acea cremă foarte fină pentru diverse preparate cu cafea. Frotarea necesită ceva antrenament, iar eu încă mă lupt cu acest aspect. Inclusiv când e vorba de latte art, uneori îmi iese o floare, alteori ceva ce seamănă mai degrabă cu un penis diform.

Dacă vreți să recunoașteți o spumă bine făcută, trebuie să fie lucioasă în lumină, iar bulele de aer trebuie să fie (aproape) invizibile ochiului. Nu-i vorba de o spumă precum cea de baie, apropo, ci de un lapte care-i mai voluminos, dar se comportă în continuare ca un lichid.

Anyway, acum două săptămâni frotez lapte pentru cafenele de dimineață și nu iese nimic. Laptele arată nemodificat, neaerat. “La naiba”, îmi zic, “am fost neatent. Asta e, bem cafea nasoală astăzi!” Matilda ridică din sprâncene nemulțumită.

(Dacă sunteți curioși, am un espressor Lelit PL41E și o râșniță Macap M2M, tamper, termometru, două latiere… tot tacâmul. În viitor visez la un Lelit Grace PL81T cu PID și manometru și preinfuzie controlabilă și indicator de temperatură și țeavă de abur cu duze mai șmechere.)

A doua zi încerc din nou să prepar laptele și, din nou, nu iese nimic. Deja mă panicasem cu gândul că s-a stricat espressorul, că poate nu mai produce abur la presiunea necesară, că trebuie dus la service. Habar n-am cum e cu service-ul Lelit în România, poate vezi că stăteam două săptămâni fără cafea, ceea ce ar fi fost o tragedie adevărată.

Citesc zece forumuri. În paralel fac o decalcifiere a espressorului. Am luat cândva o substanță pentru asta, iar operațiunea durează vreo 30 de minute cu totul, că pe lângă timpul de așteptare ca să-și facă efectul mai rulez și multă apă prin espressor, ca să elimin substanța. Fac și câteva backflush-uri, dau și cu detergent care să curețe cafeaua depusă prin interior (e păcătoasă cafeaua asta, uleiurile ei se curăță greu).

Citiți și: Turul Cafenelelor, unde vizitez cafenelele de specialitate din București.

Aburul iese bine. Fac o nouă tranșă de spumă de lapte și nu iese nimic bun. Supărare +1.

Mă duc și cumpăr o altă cutie de lapte, altă marcă. Cu noul lapte iese bine. Uimire +1.

Scot vechiul lapte, din care mai erau vreo 100 de grame, și încerc o ultimă tranșă cu aceasta. Nu iese nimic.

Era de la lapte. Spre uimirea mea, cutia era destul de proaspătă, mai avea multe zile până la expirare, fusese păstrată bine, desigilată de mine șamd. Nu mirosea ciudat, nu avea gust ciudat, doar că nu se frota. N-am nici o explicație.

Culmea este că folosim Zuzu 3,5% de mai bine de un an pentru cafea. Majoritatea profesioniștilor din domeniu recomandă chiar marca Zuzu pentru că are mai multe… ceva, n-am reținut niciodată ce. Din experiența mea, spuma iese la fel și cu alte mărci sau nu sunt eu capabil să recunosc diferența din cauza lipsei de experiență. Mai mult, prin cafenele se folosește un lapte numit Bardezi, care-i produs tot de Albalact și pare să nu conțină și calciu față de laptele Zuzu produs de aceeași firmă.

Foarte ciudat.

asus s5507

    15 comentarii

  1. ceasca si farfurioara fac toti banii…very classy

      (Citează)

  2. Pentru crema de lapte este importantă cantitatea de proteine a acestuia.
    Bardezzi este un produs de marketing, a fost foarte bun când l-au lansat însă acum este mai slab calitativ decat zuzu.
    Daca vrei sa te antrenezi pentru a face crema cât mai bună si sa nu iroseşti lapte inlocuieşte-l cu apa in care pui o picătură de detergent lichid (Pur, Fairy etc)
    Succes!

      (Citează)

  3. Poate era prea proaspăt. La oua, când le bați, știu ca asta contează un pic. Sau poate prea rece. Încearcă cu diverse variabile.

      (Citează)

  4. Incearca cu un lapte pasteurizat la temperatura scazuta si neomogenizat. ( Adica are grasimea lui nu a fost extrasa din el apoi reintrodusa) Sau un lapte neprocesat, dar asta stiu ca e mai greu de acceptat :)
    O sa ramai uimit de consistenta spumei, dar mai ales de gust.
    Iese ok si cu Lapte de la munte Prodlacta (asa cumva ii zice)

      (Citează)

  5. Încearcă să faci rost de ăsta, mie mi-a mers foarte bine.

    https://lafantana.ro/produse/lapte-green-pentru-cafea.html

      (Citează)

  6. Radu, daca esti laptaro-dependent, nu sari la PL81 ci la un Heat Exchanger (vezi Expobar Office Lever sau PL62S de la Lelit). Trebuie sa strangi doua pensii in loc de una, dar pentru spumare e cvasiidentic cu mediul pro din cafenele… Imi fac timp si iti trimit un mail tehnic :)

      (Citează)

  7. Bardezi UHT gasesti la Metro. Nu stiu, in schimb, unde sa gasesc pasteurizat. Mie-mi iese bine cu el, folosind tot un Lelit, PL042 TEMD.
    Legat de instagram, tie chiar iti plac gacicile pe care le pui la NSFW? Toate sunt tunate si aranjate in genul “pisi” style. Pune si tu unele mai finute, si nu de pe instagram.

      (Citează)

  8. Am renuntat la Zuzu dupa faza cu antena3.

      (Citează)

  9. Eu folosesc Napolact 3.5%. Iese mai bine decât cu Zuzu.
    Dacă ai de unde, încearcă cu lapte de casă, se frotează mult mai ușor și omogen.

      (Citează)

  10. Am patit si eu asta de cateva ori cu Zuzu, am crezut ca am avut eu o zi proasta. Ulterior am trecut pe Napolact (de vreun an), cu asta nu am avut probleme pana acum.

      (Citează)

  11. Din experienta si din documentarea din diverse surse (inclusiv forum espressoman)
    laptele cel mai bun pt spumare este cel de 1.5% grasime , indiferent de marca si tinut la frigider. Grasimea din laptele integral impiedica spumarea.

    Spor

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus