un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Nu mai pot cu Balena Albastră

4 Apr 2017  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Digi24 pare să-și fi găsit un subiect precum a fost Elodia pentru Dan Diaconescu: Balena Albastră, un joc de adolescenți despre care postul TV are zilnic măcar una sau două știri, în ciuda faptului că nu-i pasă nimănui de acest joc, că cel mai probabil nici nu există și că nu au nici măcar știri despre asta, ci doar o mână de copii ce dau vina pe balenă pentru orice boacănă fac ei.

Care-i știrea, mai exact? Că adolescenții au jocuri tâmpite? Nu-i nimic nou aici! Oare redactorii își închipuie că, în lipsa provocărilor aduse de acest joc, tinerii de astăzi își petreceau timpul croșetând sau jucându-se țomapan? Probabil că da, chiar dacă realitatea e diferită.

Din 17 martie și până acum, Digi24 are nu mai puțin de 30 de articole diferite pe acest subiect și difuzează unul în fiecare jurnal al zilei. Iată niște citate:

  • Poliţia a identificat şase copii care au accesat jocul „Balena Albastră”. Cel mai mic are nouă ani.
  • Autorităţile din Galaţi sunt în alertă după ce şapte copii au fost descoperiţi, întâmplător, la ore, de un profesor, cu urme de tăieturi pe mâni. Unul dintre copii a recunoscut că joacă Balena Albastră.
  • Jocul “Balena Albastră” ar putea ajunge şi în comisia SRI. Un senator PNL, membru în comisie, propune ca săptămâna viitoare să fie audieri în acest caz, în încercarea de a stopa fenomenul.
  • Din cauza jocului Balena Albastră, Prefectura Vâlcea se întruneşte luni într-o ședință de urgență.
  • Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, lansează marți campania de conştientizare „Stop joc! E viaţa ta!”.

Vă dați seama că, în ridicolul acestor știri, cineva vrea ca SRI-ul să oprească “fenomenul”? Sau că însuși ministrul de interne, după ce probabil a aflat tot ce se poate despre acest joc dintr-un SMS primit de la SRI, sta în fața unor școlari pentru a le spune că jocul e periculos, asta în timp ce Poliția Română, pe care o păstorește, ridică neputincioasă din umeri în fața oricăreia dintre miile de contravenții sau infracțiuni clar vizibile din orice colț al orașului? Sau că primarul capitalei, al cărei fiu a luat cândva nota 1,2 la bacalaureat, le spune copiilor ce-ar trebui să facă în viață?

În paralel, în aceeași perioadă, Digi24 are doar 4 articole despre epidemia de rujeolă din România, care spre deosebire de balena albastră chiar a produs 17-18 victime în rândul copiilor. N-ai ce știri să scoți de acolo. Rujeola nu are aerul de mister rusesc, de conspirație ocultă ce vrea să distrugă tineretul, nici nu arată ce depravați sunt adolescenții de astăzi.

Eu am crezut că Digi24 se va opri cu această serie de știri după cele ridicole din 17-18 martie, când au bătut toată ziua monedă pe cum o fată de 13 ani din Timișoara, ce-a intrat în acest joc, este amenințată, chiar terorizată de necunoscuți ce o urmăresc și-i hăcuiesc telefonul, împingând-o la sinucidere. Părinții au reclamat totul poliției. În fața poliției, fata a recunoscut că a mințit și a inventat totul pentru că voia un nou smartphone.

Practic, după acest reportaj de excepție, punctat de multe cuvinte scrise cu bold și întâmplări demne de filmul The Ring, cei de la Digi24 au descoperit că uneori copiii își mint părinții pentru a obține bani. Dacă erau în SUA, sigur luau un Pulitzer pentru această anchetă. Fiind în România, poate un premiu TV Mania sau ceva…

De asta e bun subiectul. Orice boacănă, orice greșeală, poate fi justificată de copii prin “m-a pus balena albastră, nu-i vina mea”. Digi24 pune botul, mai face o știre, mai sperie niște oameni… Sper ca Digi24 să nu descopere și Suicide Girls în același mod, că cine știe ce scriu și despre asta.

Și pentru că nu detectează ridicolul situației, Digi24 publică astăzi un editorial în care stă scris mare și lat:

Dacă înainte de zecile de articole din mass-media, inclusiv pe platforma de față, pericolul era unul imaginar, acum problemele pot deveni reale. S-a transformat dintr-un aspect “care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare” şi care poate fi periculos.

“S-a transformat” de parcă s-ar fi transformat singur, ca un fluture dintr-o larvă, nu că l-au transformat ei prin 30 de știri în 21 de zile.

(Balena Albastră este un joc venit din sfera rusească, unde jucătorii execută niște provocări primite de la necunoscuți de pe Internet, provocări ce variază între “trezește-te la ora 4” și “taie-te pe mână cu un cuțit”. Ultima provocare este “sinucide-te”, se zice. Probabil că-i inventat de vreun site de știri false (sau de Soroș, desigur), iar copiii n-au auzit de el decât din presă).

asus s5507

    24 comentarii

  1. “Sau că primarul capitalei, al cărei fiu a luat cândva nota 1,2 la bacalaureat, le spune copiilor ce-ar trebui să facă în viață?” now that’s cold, man :) vezi sa nu ajungi pe lista neagra, aia pe care i-o transmite SRI lu’ Carmendan :) sau mai rau aia pe care i-o transmite duamna firea lu’ fecioara maria :)

      (Citează)

  2. Acest joc pare a fi primul pas spre cenzurarea internetului. Ne trezim ca trebuie mai mult “control” pe internet pentru a evita astfel de “fenomene” si gata, se stinge lumina.

      (Citează)

  3. Iulian:
    Acest joc pare a fi primul pas spre cenzurarea internetului.Ne trezim ca trebuie mai mult “control” pe internet pentru a evita astfel de “fenomene” si gata, se stinge lumina.

    O tanti fara prieteni pe facebook si fara alte poze in afara de cea de la profil propunea asta pe pagina Digi24. Chiar dadea exemplu Turcia si China.

      (Citează)

  4. Cum ramine cu “stirile reale”, verificate de insusi marele guru M. Guran?…
    Asta ar trebui sa va dea de gindit si referitor la alte stiri pe care vi le luati cu sfintenie numai de la digi si celelalte din aplicatia aia jalnica.

      (Citează)

    • Nu văd nici o legătură între subiectul articolului și Guran.

      De fapt, tocmai am spus că eu sunt capabil să citesc o știre și să judec dacă o cred sau nu. Tu-mi spui că, din contră, ai lua de bună tot ce vezi pe un site de știri, motiv pentru care aplicația aia este riscantă, că dacă începi să crezi tot ce-i acolo?

        (Citează)

    • Legatura este faptul ca digi 24, hotnews si altele sint citate de Guran in aplicatia lui de “stiri bune”, iar chiar tu ai declarat ca o folosesti (dealtfel sint convins ca multi dintre cititorii tai o fac). Iar digi24 uite ce stiri bune da, cu balene albastre.
      Tot pe aici se propovaduia inchiderea televiziunilor “mincinoase” printre care nu se numara – desigur – digi24. Dubla masura, alaturi de o intoleranta dusa pina la extrem, asta vreau sa subliniez.

        (Citează)

    • Și a citat știrile astea cu balena în aplicația aia?

      Digi24 nu mai e de mult vreo televiziune de top în domeniu, s-au dus pe cancanuri și știri nelucrate, pe modelul Realitatea sau Știrile ProTV.

      Dar tot nu văd legătura cu Guran. A băgat omul tare notificări cu balena albastră?

        (Citează)

    • Emile, tot cu postadevarul?

        (Citează)

  5. Balena albastra… acest Stand Alone Complex al romanilor… lol

      (Citează)

    • “A phenomenon when a collection of similar, but unrelated, behavior by unconnected individuals creates a seemingly concerted effort.”

      Da, bună asta.

        (Citează)

  6. Se pare ca se autocritica singuri :
    “Astăzi, primarul Gabriela Firea și Carmen Dan (ministru al Afacerilor Interne) au lansat în școli o campanie pe subiectul “Balena Albastră”. Practic politicieni și artiștii apropiați lor s-au alăturat isteriei din mass-media pe un subiect construit artificial de toți acești autoproclamați “salvatori”.
    Dacă înainte de zecile de articole din mass-media, inclusiv pe platforma de față, pericolul era unul imaginar, acum problemele pot deveni reale”

    http://www.digi24.ro/opinii/balena-e-doar-un-joc-media-si-politic-700380

      (Citează)

  7. Exact ca si campaniile antidrog, campania impotriva “balenei albaste” nu face altceva decat sa para mai cool il ochii copiilor.

      (Citează)

  8. nu va suparati, vreau si eu 1 kg din balena asta albastra.
    sau pot sa gust inainte?

      (Citează)

  9. Asta este un exemplu de.. dovada a jocului.. de exemplu…

      (Citează)

  10. Televiziunile fac (indirect) reclama imensa acestui joc.
    De fapt, in Romania jocul acesta se joaca demult, sunt multe sinucideri (cred ca multi politicieni au jocat acest joc, de vreme ce prin prestatia lor jalnica s-au sinucis ca oameni politici, transformandu-se in orice, numai oameni de stat nu). :)

      (Citează)

  11. Cu sa nu vezi tu ca parinta ca al tau copil este taiat pe maini…sau alte chestii..nu am dat ”nas” acestui joc, sau stirilor despre el..mi se pare aberant si aiurea!

      (Citează)

  12. Am putea sa ne jucam si noi jocu’ asta sau ma rog sa inventam balena blogosferica sa vedem daca tot atata importanta ne da lumea… Zic si eu nu dau cu paru’

      (Citează)

  13. Eu ca vorbitor de rusa care freaca duda mult pe partea aia a internetului pot zice cu mana pe inima ca Balena Albastra e doar subiect de meme-uri si glume proaste. Nici dracu nu joaca asta.

    Si misto-urile astea sunt de vreo 2 luni, deci nu e nimic nou

      (Citează)

    • Aiurea, vii să dezinformezi și mai și recunoști că ești rus. Spune-i lui Putin că nu te credem, mii de adolescenți abia așteaptă să se sinucidă pentru a le arăta tuturor că au câștigat jocul.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus