un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Furtișagurile mărunte par a fi preocuparea cea mai importantă a politicienilor noștri

8 Apr 2017  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Mi se pare că aici în România suntem complet pe dinafara problemelor și provocărilor actuale ale societății moderne. Uitați-vă pe la știrile străine și veți vedea că oamenii sunt preocupați de lupta contra terorismului, de faptul că SUA și Rusia au ajuns la un nou nivel al relațiilor tensionate, că Uniunea Europeană pare tot mai șubredă, imigrație, putere economică, viață mai lungă șamd.

Ce se întâmplă la noi? Pe ce par a se concentra conducătorii noștri? Pe furtișaguri mărunte.

Începând din ianuarie și până acum, parlamentarii și miniștri par să depună mai mult efort pe direcția “cum să furăm și să scăpăm de justiție” decât în orice alt domeniu. Chiar și toată povestea asta cu legea salarizării sau creșterea pensiilor pare de fapt o perdea de fum pentru a ascunde alte acțiuni nasoale, dacă mă iau după nivelul de efort depus în astfel de direcții. Sunt ferm convins că, dacă facem analiza la ore-om consumate, cel mai mult s-a lucrat pentru legalizarea furtului și grațierea celor deja condamnați.

După celebra Ordonanță 13 și protestele ce i-au urmat, nimeni nu pare să se fi învățat minte și să se fi potolit. Conflictul de interese a fost aproape rezolvat, în curând se dă drumul la angajat rude sau pile. Mai mult, abuzul în serviciu, care a determinat de fapt toate acele proteste, urmează a fi “rezolvat” prin Parlament. Ministrul Justiției spune că proiectul de lege nu va introduce vreun prag sub care această infracțiune dispare, dar parlamentarii vor un prag și mai mult ca sigur că-l vor introduce atunci când legea va intra în dezbaterea lor. De asemenea, va fi abuz doar încălcarea legilor și ordonanțelor, nu și a hotărârilor de consiliu, primar șamd, adică a legilor minore.

Credeați că demisia ministrului “altă întrebare” Iordache a fost o victorie a străzii? Dacă a fost, a fost una scurtă, pentru că între timp Iordache a devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților și proiectul de lege privind abuzul în serviciu ajunge tot la el (și la oameni precum Șerban Nicolae și Tăriceanu) și-l poate modifica după bunul plac. Deja puteți auzi pe fundal discursurile: “e o lege trecută prin Parlamentul ales de români prin vot legitim, de ce vă deranjează, asta este voința poporului! Ah, v-am spus că salariile medicilor vor fi de 30.000 de euro la anul?!“. Ce mai contează că nimeni n-a votat un astfel de program de guvernare, că acesta nu zicea nimic legat de abuzul în serviciu…

“Un proiect de lege initiat de 34 de deputati PSD si depus la Senat elimina pedeapsa cu inchisoarea pentru directorii si administratorii de companii ce favorizeaza alte firme, folosesc cu rea-credinta banii societatilor pe care le conduc sau se imprumuta de la acestea peste limita de 5.000 euro permisa de lege.”

Un alt furtișag mărunt. Sunt curios care-i motivația lor pentru acest proiect, ce justificare logică ar putea avea. Dacă trece, bucurie pentru managerii companiilor de stat, care nu vor mai putea fi anchetați pentru cele de mai sus. Liber la licitații atribuite după bunul plac, eventual chiar contracte directe, liber la cheltuit banii publici pe orice!

Mai știți când Dragnea se jura că nu știe nimic despre activitatea guvernului, că el nu decide ce se întâmplă acolo, că nu face, că nu intervine? Acum, după ce analiza activității DNA n-a dus la demiterea Laurei Codruța Kovesi, i-a cerut ministrului să-și justifice acțiunea, a cerut o altă analiză, l-a certat că n-a făcut ce trebuie. Păi cum era, monșer, aia cu “nu știu, nu mă bag, nu conduc eu guvernul?”.

Furtișaguri mărunte. Baba se piaptănă și țara arde? Baba e chiar România când lumea largă este ocupată cu lucruri mai complexe, mai importante pentru noi ca civilizație, cu impact mai mare asupra societății în următorii 10-20 de ani. Pe ai noștri îi interesează ce pot fura mâine și cum, dacă sunt prinși cu mâna în borcan, să nu fie pedepsiți.

Pregătiți-vă pancartele. Noroc că Piața Constituției este mare și vremea e bună.

Faceți un exercițiu de imaginație. Să zicem că sunteți șeful CNAS și ați luat șpagă 8,6 milioane de euro, echivalentul a 1.413 ani de muncă pe salariul mediu din România, dacă-i pui pe toți deoparte. Dacă mai și plătești mâncare sau întreținere, să zicem echivalentul a trei milenii de muncă. Ce-ați face cu acești bani primiți ca bonus într-o perioadă așa de scurtă?

asus s5507

    7 comentarii

  1. schimb identitatea, cumpar un yacht capabil sa traverseze globul.

      (Citează)

  2. Pai de ce sa fure doar corporatiile? Ar fi corect sa fure si romanii, nu? :))
    Lasand ironia deoparte sa ne interesam si sa iesim in piata si pentru proiectul BRUA prin care se vor scurge 40mid. de euro mai spre vest.

    “Exploatarea gazelor în Marea Neagră se apropie cu paşi mai repezi decât se prevedea până acum, însă niciunul dintre cei care deţin astăzi puterea în România nu spune realitatea: aceste gaze vor merge direct în Austria printr-o conductă construită special în acest scop.

    Iar peste 10-15 ani, când România va epuiza resursele terestre de gaz, noi vom ajunge să importăm gaz din Rusia pentru că nu ne vom putea atinge de gazul extras din apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, care va merge direct în Occident.

    Această conductă este BRUA, despre care se spune că va conecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Însă conducta vine în România cu o capacitate de 1,5 mld. mc anual şi pleacă spre Ungaria cu o capacitate de 4,4 mld. mc annual. Iar din Bulgaria de fapt nu va veni niciun pic de gaz, pentru că pur şi simplu Bulgaria nu are gaz şi nici nu este conectată la vreo magistrală din Turcia prin care este adus gaz din Orient spre Occident.

    Dar este nevoie de o dezbatere. Rezervele de gaz în Marea Neagră sunt estimate la 80-120 miliarde de metri cubi. România consumă astăzi pe an 12 miliarde de metri cubi, din care 10 miliarde producţia Romgaz şi a Petrom. 100 miliarde de metri cubi de gaz înseamnă la 400 de euro/1.000 mc circa 40 mld. euro, în funcţie de preţul gazului care va fi practicat la momentul exploatării, adică două treimi din datoria publică a statului român de 64 mld. euro. Ar trebui totuşi puse pe masă întrebările despre cum şi unde va merge acest gaz.

    Pentru orice ţară din lume, resursele naturale sunt o binecuvântare dacă cei care conduc acea ţară nu o trădează sau nu sunt corupţi, dacă ştiu să le folosească pentru concetăţenii lor. Altfel, este Africa. Există oameni care afirmă că acesta este scenariul pentru România pentru următoarele decenii. Să fim doar un teritoriu de exploatare a resurselor naturale, care urmează să fie procesate în vest. Este cineva care să-i contrazică?”

      (Citează)

  3. Asta cu vointa poporului mi-se pare atat de perfida. E precum povestea aia cu o proasta care se marita cu un golan, ala o bate si o maltrateaza, dar a fost vointa ei maica. Asa si aici.

      (Citează)

  4. @Radu, de ce nu ai SSL la site? Fara legatura cu articolul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus