un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

E bine că monumentele istorice sunt vandalizate, poate că așa se vede mai clar în ce paragină sunt

7 Apr 2017  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

În secret, mă bucur că cineva a vopsit ilegal câteva clădiri declarate monument istoric din capitală pentru că astfel se mai atrage atenția asupra soartei tragice a acestor clădiri.

E mare scandal acum după ce cineva a văruit coloanele clădirii Rosenthal de pe Calea Victoriei, oarecum vizavi de magazinul vechiul sediu al poliției. Am văzut inclusiv aroganța și ironia supremă în declarația Primăriei Generale despre cum cine vandalizează un monument istoric riscă dosar penal, așa că vor investiga cine a văruit pereții clădirii.


Așa arată coloanele nou vopsite. Uitați-va la ferestrele de la primul etaj, toate mâzgălite cu graffiti.

Așa arăta clădirea înainte:

De ce este asta ironic? Pentru că ani la rând, PMB nu a făcut nimic pentru clădirea Rosenthal. În stradă, printre coloanele acum văruite, miroase a urină de-ți ții respirația și grăbești pasul când treci pe acolo. Toate ferestrele, absolut toate, sunt vopsite cu graffiti, iar pereții sunt vandalizați la fiecare etaj. Clădirea este abandonată de mulți ani, în paragină, așa că diverse bande de copii și-au făcut de cap în interiorul ei.

Iar acum PMB are tupeul să pară indignată că pereții au fost văruiți? Mai ales când văruiala a fost făcută de primărie sau de RAAPPS, după cum arată toate indiciile, pentru că nu vorbim de o vandalizare. Cineva chiar a văruit pereții ca să mai acopere mizeria de pe ei.

V-am mai arătat, în trecut, în ce paragină este monumentul revoluției. Dale sparte, marmură cu graffiti, mizerie necurățată de ani de zile, totul în centrul Bucureștiului, acolo unde este de obicei prima oprire a grupurilor de turiști străini.

Tot zilele acestea cineva a văruit gardul casei Cesianu de pe Calea Victoriei 174. În roz. Este vorba chiar de paznicul clădirii, pe care fie l-a pus proprietarul să dea o mână de vopsea pe gard, fie a fost într-un exces de zel, dar e clar că n-a avut decât roz la îndemână.

Casa Cesianu arată la fel de rău precum clădirea Rosenthal. Casa pare părăsită, ușile sunt acoperite cu metal. Primăria amenință acum cu sancțiuni, după ce ani de zile n-a dat doi bani pe acea casă. Uitați-vă în fotografia cu gardul roz, se vede graffiti-ul în partea dreaptă.

Iată cum arată întreaga casă:

 

Despre fetița ce și-a scrijelit inițialele pe Coloana Infinitului a lui Brâncuși sigur ați aflat deja. A făcut-o pentru că a putut, dar e un copil, atât îl duce mintea. Faptul că nimeni nu supraveghea acel monument arată de fapt dezinteresul pentru soarta sa.

Dar e bine ca astfel de întâmplări să ajungă cât mai des în atenția oamenilor. Poate așa vor conștientiza mult mai mulți că Bucureștiul este un oraș frumos, că are potențial turistic mare, că o plimbare pe Calea Victoriei, mai ales acum că i-au lărgit trotuarele, este o experiență frumoasă și ar fi și mai frumoasă dacă toate acele clădiri minunate ar fi renovate sau măcar spoite cum trebuie pe afară. În alte capitale europene toate fațadele sunt impecabile și nu doar în centrul orașului. Pur și simplu cei de acolo cer și aleg să nu trăiască în mizerie, ci înconjurați de frumos.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Chestiile ălea cu sprayul cu vopsea nu sunt grafitti ci sunt tagginguri grosolane. http://www.differencebetween.com/difference-between-graffiti-and-vs-tagging/

      (Citează)

    • Da, de acord. Cum le zic eu, copii care nu au somn și se semnează pe toate gardurile.

      Mă întreb ce-o fi așa cool la asta. Teoretic oricine ar putea să o facă, dar 99% dintre oameni preferă să doarmă noaptea.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus