un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cel mai mare salariu din România? 27.000 de euro/lună în mână!

25 Apr 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

49 comentarii

Iată cele mai mari 10 salarii lunare brute din România:

  • 172.477 lei – director general companie consultanță pentru afaceri
  • 166.103 lei – director cercetare-dezvoltare companie fabricare mașini și utilaje
  • 149.070 lei – director general adjunct în compania de vânzări cu amănuntul în magazine
  • 145.322 lei – consultanță pentru afaceri
  • 145.000 lei – director companie patiserie
  • 142.572 lei – director cercetare-dezvoltare produse chimice
  • 142.129 lei – fotbalist
  • 142.129 lei – fotbalist
  • 131.166 lei – manager IT companie software
  • 126.070 lei – președinte bancă

În principiu, nimic nou sau neașteptat. Sunt curios cine o fi pe locul 3, mă gândesc la directorul Kaufland sau Carrefour sau Mega Image, nu știu.

Consultanța pentru afaceri de obicei e un cod CAEN potrivit liber-profesioniștilor, dar aceștia nu declară salariu, ci venituri independente; în acest caz, e posibil să fie vorba de directori din marile companii de audit de la noi.

Mă bucur să văd că se câștigă bine din producția de biscuiți, pișcoturi și patiserie congelată, cum e cazul locului 5, mă bucur să văd și că doi fotbaliști au salariul trecut în cartea de muncă, nu dat pe sub mână.

Dar voiam să vă arăt altceva și acest top îmi dă exemplul potrivit. Voiam să vă arăt de ce nu sunt de acord cu introducerea unui impozit progresiv, proporțional cu salariul: pentru că cei cu salarii mari oricum plătesc taxe foarte mari.

Iată o comparație între taxele plătite pentru salariul mediu pe economie (3300 lei brut, 2300 lei în mână) și salariul cel mai mare din țară (172.477 lei brut, 120.000 de lei în mână):

Omul acela bine plătit contribuie la pensie și la sănătate cât 52 de salariați. Numai impozitul său pe salariu este cât zece salarii medii nete, iar dacă adunăm și contribuția angajatorului, ies sume exorbitante.

Da, te ia cu amețeală un salariu de aproape 27.000 de euro pe lună, bani în mână. Și da, are de unde da și mai mulți bani la stat, dar statul român îi dă ceva în plus? Vine cineva și-i spune “stimate boss, plătești impozite de 52 de ori mai mari decât salariatul mediu din România, așa că pentru tine am adus special un vaccin din asta pentru nou-născuți, de restul nu găsesc în spitale”? Mă îndoiesc.

În plus, oamenii cu bani mulți oricum contribuie și prin alte metode cu mulți bani la bugetul țării. Au construit o casă mai mare și plătesc impozit pe ea, cheltuiesc lunar mult mai mulți bani, iar statul ia TVA din aceste tranzacții, își cumpără mașini mai des, dau altora de muncă șamd.

Cu ce aș fi de acord ar fi introducerea amenzilor proporționale cu venitul salarial, ca în diverse alte țări. Când ai bani de Lamborghini, nu cred că o amendă de 900 de lei te face să nu circuli cu 240 km/h; o amendă de 2.700 de euro pică mai greu la buzunar.

Acum, subiect de dezbatere: ce-ați face dacă, în următorii ani, ați câștiga câte 27.000 de euro în fiecare lună? Eu aș închiria sau construi o vilă “cu de toate”, aș plăti câțiva angajați și paznici pentru casă, un șofer, aș cumpăra o limuzină pentru muncă și o Tesla pentru distracție, aș călători la lux, iar vreo treime din bani i-aș băga în pensie privată, asigurare de viață și investiții, că nu știi cât ține un astfel de salariu. Aș angaja și trei oameni care să-i întoarcă în locul meu cu lopata.

Și, deși suma pare fantastică, vă dați seama cât câștigă marii oameni de afaceri sau vedetele care au palate, avion personal de zeci de milioane, colecție de mașini și tablouri de zeci de milioane de dolari?

Apropo de muncă în România, Institutul de Statistică a făcut zilele trecute raportul (PDF) privind aceste activități. Iată cum arată țara:

Raportul este cuprinzător, iată alte date:

  • oficial 530.000 de șomeri (5,9%), dar 2.2480.000 de români nu sunt salariați, ci liber-profesioniști, patroni, muncitori agricoli sau neremunerați, ceea ce înseamnă incertitudine în venituri.
  • rata șomajului este de 6,6% la bărbați și 5% la femei.
  • rata de ocupare în rândul populației cu nivel scăzut de educație este de doar 41%. În rândul celor cu studii superioare este de 86,2%. Doar 3,1% dintre cei cu studii superioare sunt oficial șomeri.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii.

Populaţia ocupată cuprinde toate persoanele de 15 ani şi peste care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră în perioada de referinţă (o săptămână), în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.

Adică socoteala se face de la 15 ani și până la pensie în datele de mai sus.

asus s5507

    49 comentarii

  1. “nerenumerati”
    Asta e o gluma la adresa lui Grindeanu, nu?
    Si amenzile proportionale cu venitul au hibele lor. Adrian Minune cam cat ar plati amenda?

      (Citează)

    • adrian minune nu ar plati nici un leu. el e asistat social, vara venituri.

        (Citează)

    • Cipper: Si amenzile proportionale cu venitul au hibele lor. Adrian Minune cam cat ar plati amenda?

      Într-o țară normală, și-ar depune o declarație reală de venituri și ar plăti în funcție de ea.

        (Citează)

  2. Ar fi interesant de știut cât din populația inactivă (restul de 12 mil.) sunt copii si câți pensionari.

      (Citează)

  3. Cu cat e diferenta mai mica dintre salariul minim si maxim cu atat e mai bine pentru toti.

    Ai facut terminat 12 clase -> salariul minim, facultate -> 2x salariul minim, doctor/management -> 3x salariul minim.

    Venit mare, impozit mare. Vezi cum se impoziteaza in Nord.

    Ce poti sa faci cu atatia bani? Sa dormi pe ei? La ce iti trebuie tie 10-50-100k euro pe luna? Un om nu e in stare sa faca cat 10. Asta e mentalitatea in Nord.
    Asa a fost si in Romania odata.

    Oricum tot ce am zis mai sus e degeaba daca nu se trece tot pe sistem bancar.

      (Citează)

    • Boss, când taxezi foarte mult salariile mari produci trei rezultate:
      1. Descurajezi muncă, învățătura. De ce să învăț un skill nou sau de ce să trag mai tare la job când eventuala creștere salarială este minimă?
      2. Companiile vor plăti parte din salarii la negru.
      3. Mulți se vor gândi să plece în străinătate.

        (Citează)

    • aveam un prieten in franta care nu voia marire de 5% ca intra in alta grila de impozitare si lua de fapt mai putini bani in mana. so why bother?

        (Citează)

    • Dan Zanet: Cu cat e diferenta mai mica dintre salariul minim si maxim cu atat e mai bine pentru toti.

      Din contră, o economie sănătoasă are o dispersie mare a salariilor și-ți arată că ai multe trepte de urcat. Salarii aproape egale sună a comunism, să fim toți egali. De ce să mai muncești atunci?

      Doar cei care nu vor să muncească sau nu au ocazia să o facă vor ca toți să fie egali, de oftică.

        (Citează)

  4. Apoi câțiva angajați ( bucatar, menajera, gradinar) și paznici (2-3) pentru casă, un șofer. Vreo 7 angajati cu salariul mediu 3300 lei brut, 2300 lei în mână ajute sa te coste pe tine ca angajator 5000 lei/angajat, aproape 8 mii de euro , asa ca mai ramai cu 19000 pentru restul de cheltuieli.
    Un bilet de avion la First class spre america sau asia sare de 20,000 euro/$/persoana.
    Cand esti angajat si faci 27K/luna nu prea ai timp de vacante .

      (Citează)

    • 7 angajați? Eu mă gândeam la maxim 3, part-time :P

      Biletele la first-class sunt pentru milionarii care nu au avion privat. Eu m-aș mulțumi și cu clasa business pe distanțe lungi, plus că nu călătorești lunar.

        (Citează)

  5. Aia cu ce ai face tu daca ai castiga 27 de mii de euro pe luna, sper ca e o gluma…slabuta de altfel…eu cunosc oameni multimilionari in euro, care conduc Renault Clio…e adevarat ca nu in Romania, aici cocalareala e baza.

      (Citează)

    • Nu cred asta. Dar eu câștig bani pentru a trăi bine. Nu acțiunea de a căștiga bani mă motivează, ci ce fac cu ei după aceea.

        (Citează)

    • Nu prea conteaza ce crezi tu…eu stiu ca exista milionari discreti, nu inseamna ca nu traiesc bine, a avea bani nu inseamna a sta in ditamai magaoaia de casa si a manca cat patru. Banii inseamna libertate, nu lucruri.

        (Citează)

    • Și, mai exact, libertate să ce? Cum se manifestă această libertate la milionarii respectivi?

        (Citează)

    • exista, radu. Si io am intalnit.

        (Citează)

    • mac gregor:
      exista, radu. Si io am intalnit.

      Eu nu, toți trăiesc cel puțin bine pentru că muncesc 12 ore pe zi și apoi n-au chef de făcut mâncare sau dat cu aspiratorul.

      Cu Renault Clio încă n-am întâlnit. Nu văd de ce n-ai vrea o mașină mai confortabilă sau mai sigură. Voi aveți Renault Clio sau o mașină mai bună acum?

        (Citează)

    • Pai nu, e invers. La noi iti iei X6 si stai la bloc, eventual cu datorii cat casa. Omul de care zic eu are casa foarte faina, dar discreta, in zona foarte buna a Parisului. Cea mai mare extravaganta a lui e un ceas de 20 de mii de euro. Merge cu Clio, dar daca i se pune pata, poate sa ia un avion privat pana pe cealalta parte a planetei.

        (Citează)

    • Bine, dar ce-ai face tu cu banii? Ai trăi la fel de discret ca parizianul sau altfel?

        (Citează)

    • aceeasi problema insa ca si Giovani: nu in Romania. In Germania. Au o mentalitate mult mai avansata acolo, de aia le merge asa bine. Nu ca au resurse, sau nu stiu ce.

      E mentalitatea, si teoretic pe asta o putem importa.

        (Citează)

    • Visul lui Radu: Sa angajeze valeti si cameriste, sa locuiasca intr-un viloi, sa conduca un lambo si sa calatoreasca la first class. Cam lache pot zice…. daca ti-ar servii un angajat personal cafeaua/micul dejun dimineata, ai intoarce scafaiile fraierilor cand treci cu lambo pe langa ei, in perspectiva ta, ai reusit in viata?
      Alta intrebare: pe Matilda cand o schimbi? Ca deh, schimbi casa, masina, angajati… femeia ca femeia, imbatraneste… alaturi in lambo ai nevoie de o donsoara mondena, cu un aer tanar, etc,
      Ultima intrebare: moldovean, cumva? Parinti/bunici?

        (Citează)

    • Mai citește o dată, că n-am zis de Lambo și nici de first class. Poate vorbești despre tine.

      Iar dacă tu îți închipui că cineva care face 27.000 de euro/lună are timp să dea cu mâna lui cu aspiratorul prin casă, arată doar că nu ai imaginație sau că vorbești dintr-o oftică. Să fii ofticat pe faptul că alții trăiesc bine am mai auzit, dar să fii ofticat pe faptul că cineva visează să trăiască bine și se gândește cum ar fi asta e un nou punct de minim chiar și în societatea noastră unde capra vecinului e preocuparea principală.

      Să ghicesc: tu ai trăi la bloc și ai mânca semințe în continuare, că ești român adevărat, nu “moldovean”.

        (Citează)

    • munca e pt ca trebuie, si pentru ca asa se fac banii. E greu de invatat, de aia nemtii isi pun copiii la munca de mici.

      iti intra in sange, si scopul e insasi supravietuirea. Supravietuirea in sensul ca sa-ti faci casa, familie, si sa ai din ce trai toata viata acolo unde esti, nu sa ajungi sa te vanturi pe nu stiu unde, sau sa ajungi homless la batranete.

      O inveti bine, reusesti toate astea pana la 40 de ani, si pentru ca munca ti-a dat toate astea o pastrezi in continuare si iti inveti si copiii la fel. Ca sa supravietuiasca intr-o lume care va fi mereu rea.

        (Citează)

    • Io am Clio si nu-s milionar nici macar in lei, apai de euro nu poate fi vorba. Acu sper sa nu ma urmareasca mafiotii lui nea Giovani sa-mi fure televizorul.

        (Citează)

  6. In Franta se platesc taxe progresiv, uite un tabel: en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_France#Income_taxes

    Avantajul e ca poti declara online, unii proprietari iti cer dovada ca ai platit impozitul.

      (Citează)

  7. Nu ar fi problemă că plăteşte impozit de 52 de ori mai mare, nu ar fi problemă nici că au salarii aşa de mari (foarte bine că au), problema cea mare e alta: că şi bugetarii au salarii eXagerat de mari, şi asta fără să aibe nici un merit, nici o justificare, decît doar metoda “capetelor plecate” şi “n-ai ce să faci”. Problema cea Mare este că avem destui sugaci cu salarii nesimţit de mari, pentru care un singur patron cu salar de acela mare, plăteste impozit cît nice nu ajunge de un nesimţit de salar de acela. Deci vorbim de un raport 1:1 şi nicidecum 1:52. Problema salariilor nesimţit de mari este Problema. E adevărat, că şi amenzile, ar trebui şi alea să fie totuşi proporţionale cu salariu, sînt foarte de acord !

      (Citează)

  8. nwradu:
    Bine, dar ce-ai face tu cu banii? Ai trăi la fel de discret ca parizianul sau altfel?

    Eu am trecut de faza in care ma emotionam cand vedeam o masina de fite si ma gandeam ca asa mi-as lua si eu daca as castiga la loto. Azi prefer lucrurile mai simple…cred ca imbatranesc :)

      (Citează)

    • Bine, dar ce anume? Poate vrei o barcă în Deltă, nimic în neregulă cu asta.

        (Citează)

    • Nici macar…daca am chef de o evadare, pur si simplu imi iau rucsacul in spate si ma duc in salbaticie…dar nu condamn pe nimeni care vrea mai mult, doar ca ma dezgusta excesele, iar la noi sunt din belsug.

        (Citează)

  9. Radu, pornesti de la o premiza gresita si anume ca statul e in slujba cetateanului.
    Ceea ce nu e cazul – politicienii sunt noii boieri iar statul, slujbasii lor in mare parte.
    Impozitul progresiv nu are aplicabilitate intr-o economie ca a noastra dovada ca atunci cand a fost eliminat a crescut colectarea.

    Motivatia cu eliminarea banilor negrii nu sta in picioare atata timp cat codul fiscal nu se simplifica ci dimpotriva iar prejudiciile nu sunt recuperate.

    Sistemele de taxare sunt in mare de doua feluri – cele care taxeaza averea sau cele care taxeaza venitul/munca. Oricare este ales, taxele prea mari vor crea evaziune. Iar intr-o tara emergenta cum suntem noi, sa taxezi exacerbat munca este o prostie care nu o sa aduca nimic bun.

    Si asta se vede in practica – salariul de mai sus, desi creeaza ceva indignare, este declarat si ca atare taxat. Versus clasa conducatoare care primeste salariu de bugetar (unii chiar se plang ca doar 1000 EUR) dar care a strans averi colosale…
    In primul caz se doreste impozit progresiv in al doilea, daca nu se poate justifica bunul, in loc sa fie confiscat sa fie taxat cu 16%.

    Altfel spus daca muncesti pe bune ti se ia sigur undeva la 40-50%, daca furi poate 16%.

      (Citează)

  10. daca as castiga 27000 de euro pe luna cred ca mi-as lua o casa, ca ma dispera zgomotele vecinilor de bloc, cu ceva curte ca sa pot planta niste flori si din astea.

    si probabil mi-as lua o alta casuta de vacanta la munte, cu teren vreo 2000 de metri, sa aiba unde zburda copiii.

    si o bicicleta mai de doamne ajuta ca acum am o ieftineala ca mi-e teama ca o sa mi-o fure.

    si mi-ar placea sa merg in Japonia.

    dar cu conditia sa ai timp, ca sunt multi oameni care castiga chiar mai multi bani (nu la noi, pe-afara) dar sunt “cash rich time poor” cum se zice.

    mai bine m-ai intreba ce-as face daca as castiga niste milioane la loto: m-as lasa de munca si m-as intoarce la facultate si as dedica mai mult timp familiei si hobby-urilor.

      (Citează)

  11. Pew:
    Visul lui Radu: Sa angajeze valeti si cameriste, sa locuiasca intr-un viloi, sa conduca un lambo si sa calatoreasca la first class. Cam lache pot zice…. daca ti-ar servii un angajat personal cafeaua/micul dejun dimineata, ai intoarce scafaiile fraierilor cand treci cu lambo pe langa ei, in perspectiva ta, ai reusit in viata?
    Alta intrebare: pe Matilda cand o schimbi? Ca deh, schimbi casa, masina, angajati… femeia ca femeia, imbatraneste… alaturi in lambo ai nevoie de o donsoara mondena, cu un aer tanar, etc,
    Ultima intrebare: moldovean, cumva? Parinti/bunici?

    Si de ce esti partinitor? Adica moldovenii sunt mai redusi? Tocmai ti-ai dat cu stangul in dreptul. Chiar dezgustator de altfel.

      (Citează)

  12. Astea din ce sunt in stare sa vada cei de la fisc.
    Stiu doi directori, unul financiar, unul CEO care au mai mult de 27.000 euro pe luna.
    Unul are chiar peste 40.000.
    Dar sunt platiti prin offshore ca sa scape de taxele noastre.Si sunt sigur ca nu sunt cazuri izolate.
    Si au totul asigurat de firma: vila inchiriata, masina, card nelimitat de combustibil, telefon, decont complet de cheltuieli pentru familie (haine, mancare, scoala privata copii, etc).
    Practic nu au nevoie de salariu ca totul plateste firma.

      (Citează)

  13. nwradu:
    Mai citește o dată, că n-am zis de Lambo și nici de first class. Poate vorbești despre tine.

    Iar dacă tu îți închipui că cineva care face 27.000 de euro/lună are timp să dea cu mâna lui cu aspiratorul prin casă, arată doar că nu ai imaginație sau că vorbești dintr-o oftică. Să fii ofticat pe faptul că alții trăiesc bine am mai auzit, dar să fii ofticat pe faptul că cineva visează să trăiască bine și se gândește cum ar fi asta e un nou punct de minim chiar și în societatea noastră unde capra vecinului e preocuparea principală.

    Să ghicesc: tu ai trăi la bloc și ai mânca semințe în continuare, că ești român adevărat, nu “moldovean”.

    Nu câștig atâta și tot nu am timp sa dau cu aspiratorul. În timpul ala mai bine fac altceva, stau cu familia, ies cu cea mica afara, lucruri mai importante. Asa ca o data pe săptămână am pe cineva care vine și face curățenie (aspirat, șters praful, spălat geamuri etc). Și stau și la bloc :)
    Dar timpul meu petrecut cu familia e mai mult decât cei 50-100 de lei cât dau eu pentru treaba asta.

      (Citează)

  14. Manelist. Două nunți pe weekend. Opt lunar. 3.375 de euro / nuntă? Unul de top nu vine fără 5-10 mii, asta fără dedicații. Beat this!

      (Citează)

    • 3.375 este pretul de listă sau ce? Că unul de top ia atâta pe dedicație, probabil pleacă de la o nuntă cu minim 25.000 în buzunar, dacă nu mai mult.

        (Citează)

  15. 27.000 de euro împărțit la 8 = 3.375

    nwradu:
    3.375 este pretul de listă sau ce? Că unul de top ia atâta pe dedicație, probabil pleacă de la o nuntă cu minim 25.000 în buzunar, dacă nu mai mult.

      (Citează)

    • Ah, ok. Dar sigur sunt și venituri mai mari, doar că acestea sunt pe cartea de muncă. Din bonusuri sau freelancing probabil unii câștigă mult mai mult.

        (Citează)

  16. Eu as fi mai curios de veniturile bugetarilor cu tot cu sporuri, prime si ce o mai fi.
    Recent am vazut “assistant librarian” in Santa Monica CA, ca lua acasa 230.000$/an.

      (Citează)

  17. Pai as cheltui cat mai putin, maxim 1k pe luna daca as fi in Romania si vreo 2-3k daca as fi in afara. Restu, i-as investi pe toti, initial in cateva garsoniere/apartamente si dupa aia in alte combinatii mai riscante da cu profit potential mai mare. Cand as ajunge sa fac cateva mii pe luna pasiv sau aproape pasiv, mi-as da demisia si aia e. Daca te apuci sa-i spargi din prima o sa trebuiasca sa muncesti toata viata ca sa-ti mentii stilu respectiv de viata.

      (Citează)

  18. Dacă aș avea 27k / lună mi-aș face casa de la munte nekerman, eco, solar cu toate gadget-urile existente pe piață, mi-aș lua familia și aș trăi acolo până când aș închide ochii. Aș avea tot ce îmi trebuie, aer curat, familie, verdeață, pădure, grădină, pișcină.
    Restul banilor se vor duce într-un buncăr special construit sub casă, pentru băiețel. Cel mai sigur depozit, fără bănci, fără comisioane.

    More than enough :)

      (Citează)

    • pai uiti ca trebuie sa muncesti pentru salariul asta, eu am intele ca nu era vorba de o renta de 27K/luna, ci de un salariu

      cam greu sa faci naveta in fiecare zi de la munte pana in pipera… :))

        (Citează)

  19. Radu, cum ziceau cei de mai sus, un pic cocalaresc ce vrei tu sa faci cu banii, dar na, fiecare face ce vrea cu ce castiga. La ceea ce vrei tu sa faci, banii astia sunt putini. Uite si niste calcule (s-ar putea sa ma insel): pt vila cu “de toate” as zice un 500k pt construirea ei, pt. investitii care sa iti aduca ceva pe luna, sa zicem un 2-3k EUR iar mai ai nevoie de vreo 300-500k (5-10 apartamente). Mai pui vreo 200k pentru masini si niste mii de euro pentru stilul de viata extravagant (valeti, ingrijitori, vacante de lux etc). All in all, 1-1,2 mil. pentru care nu cred ca vrei sa faci credite, nu? Sa zicem ca poti sa pui deoparte vreo 15k / luna, rezulta ca iti ia undeva la 6-7 ani sa strangi suma asta, in caz ca nu se intampla ceva neprevazut.

    Ce as face eu cu banii? M-as muta undeva frumos cu chirie, as calatori si as investi pana cand ajung sa am un cash flow decent, apoi as cumpara o vila de epoca in Bucuresti si as reconditiona-o si i-as da o noua viata. Da, si mi-as lua o Tesla pentru afara orasului si un Smart electric pentru oras.

      (Citează)

  20. “În principiu, nimic nou”
    … atunci, de ce ai mai continuat articolul ? :))

    ps. mo’ money, mo’ problems

      (Citează)

  21. TOATE SALARIILE EGALE!
    Toti muncitorii trebuie sa aiba salariile egale laolalta cu patronii si cu presedintele tarii. Nimeni sa nu fie mai prejos. Nimeni sa nu aiba salariu sau mai mic. Daca unii au mostenire, sa si-o pastreze -este surplusul lor.

    Daca cel care castiga minimul pe economie si munceste 8h/zi, de ce sa aiba un salariu mai mic decat acela care munceste 8h/zi si care are salariu peste 3mii de lei?
    Cel de pe urma a invatat mai mult doar ca sa nu mai munceasca fizic; dar asta nu inseamna ca cel dintai munceste mai putin.
    Iar angajatorul nu trebuie sa aiba salariu mai mare decat angajatul, deoarece amadoi muncesc aceeasi norma. Ca unul munceste cu capul iar altul cu lopata este altceva -amandoi au nevoie unul de altul, si nu poate exista unul fara altul; dar amandoi muncesc la fel.

    De aceea repet: toate salariile sa fie egale! Si la fel si pensiile.

    Dar Guvernul Romaniei nu o sa vrea asta pentru ca el este format numai din oameni bogati si lor nu le place asta(sa li se scada salariile drastic). De aceea ei dau legile dupa cum le place lor.
    Dar vor face asta numai daca populatia tarii va fi o inima si-un gand. Atunci bogatii din conducerea tarii vor fi nevoiti sa o faca si nu vor avea putere sa se opuna.

      (Citează)

  22. nwradu: Din contră, o economie sănătoasă are o dispersie mare a salariilor și-ți arată că ai multe trepte de urcat. Salarii aproape egale sună a comunism, să fim toți egali. De ce să mai muncești atunci?

    Doar cei care nu vor să muncească sau nu au ocazia să o facă vor ca toți să fie egali, de oftică.

    De asta o duc asa rau tarile nordice…
    http://worldhappiness.report/news/2018/03/14/finland-wins-double-gold-in-2018-world-happiness-report/

      (Citează)

  23. Giovani:
    Aia cu ce ai face tu daca ai castiga 27 de mii de euro pe luna, sper ca e o gluma…slabuta de altfel…eu cunosc oameni multimilionari in euro, care conduc Renault Clio…e adevarat ca nu in Romania, aici cocalareala e baza.

    Giovani, ce afaceri au acei oameni care castiga milioane de euro ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus