un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un deputat PSD vrea să ne reducă și mai mult puterea votului

22 Mar 2017  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Nicolicea, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, are niște idei năstrușnice privind limitarea referendumurilor, în ceea ce pare o mișcare tot mai complexă de instaurare a unei dictaturi a Parlamentului, pe principiul “ne-ați votat, acum ciocul mic, patru ani face ce vrem noi!”

Mai exact, deputatul propune următoarele modificări ale legii:

  • nu se mai poate organiza referendum dacă problema respectivă ține de competența Parlamentului. Asta acoperă cam orice motiv de referendum, pe principiul “dar ce-ți pasă ție, lasă că decidem noi pentru tine!”
  • singurele motive bune pentru referendum rămân demiterea președintelui, ulterior suspendării, rezultatul având caracter obligatoriu.
  • dacă se organizează orice alt referendum (să zicem, pentru probleme care nu țin de competența Parlamentului), acesta va fi strict consultativ, fără obligația de a transpune în legi sau decizii executive voința directă a poporului.
  • nu-mi este clar dacă pentru modificarea Constituției se va mai putea organiza referendum sau și această problemă rămâne de competența Parlamentului, care ar putea face ce dori acolo. Rămâne de văzut în textul final.

Eu aș fi vrut fix invers, aș fi vrut ca poporul să fie consultat mult mai des pentru probleme ce antrenează discuții în întreaga societate. Îmi place sistemul de la americani, unde, odată cu diverse alte ocazii de vot, se votează și pentru legi și amendamente minore, inclusiv la chestiuni legate de infrastructură. Un referendum costă, dar niște mașini de vot și noua carte de identitate cu chip electronic ar fi micșorat mult aceste costuri.

Pe scurt, însă, inițiativa lui Nicolicea micșorează puterea președintelui, crește puterea parlamentului și face orice referendum consultativ, fără mare valoare. După cum vă spuneam, un fel de dictatură pentru că puterea este concentrată tot mai mult în mâinile parlamentarilor. Măcar de-ar fi niște oameni de treabă, dar nu sunt, majoritatea cazurilor arătând doar că vor să fure cât mai mult și să scape și de mâna justiției.

Nicolicea este la al șaptelea mandat de deputat și probabil i s-a urcat la cap faptul că este deci un fel de nobil de România. Ca deputat, a fost cel care propunea ca în subordinea Parlamentului să se înființeze Garda Națională a României, o structură militară compusă din 8 brigăzi de infanterie sau cavalerie mecanizată, una de geniu, una de artilerie, plus elicoptere și avioane de luptă.

Între timp, țara arată ca-n imaginea de mai jos:

asus s5507

    16 comentarii

  1. Culmea, ţara cu cele mai multe referendumuri, e Elveţia, şi funcţionează foarte bine.
    Pe lângă asta, asta forţează cetăţenii un pic să se educe, să conştientizeze mai des despre ce e vorba.

    Pe când la noi…ţară bananieră, pe mentalitatea de: Lasă boss, că hotărâm noi, tu plăteşte acolo doar taxele de 50% pe salarizare, şi poate-ţi mai pică şi ţie un salar minim mărit, o reducere la întreţinere, chiţibuşuri din astea.

      (Citează)

  2. Elvetia nu e chiar ce cred unii…
    http://www.bbc.com/news/magazine-29765623

      (Citează)

  3. Referendumul mi se pare cea mai buna metoda de a cheltui bani publici. Educi poporul, implici poporul, minimizezi puterea unora care se cred semi-zei. Sunt absolut de acord cu modificarea legii penale si a codului de procedura penala si limitarea puterii dna etc etc dar toate astea trebuie sa fie aprobate de popor printr-un referendum, nu de aceasta gasca de hoti inculti.
    Daca articolul cu privire la imposibilitatea lui dragnea de a fi premier este declarat neconstitutional, sper sa fie un referendum in care sa fim întrebări daca vrem ca dragnea sa fie premier sau nu…pentru o condamnare de 1 an cu suspendare sunt dispus sa fraudez rezultatul pentru 99% NU.
    pe nivolicea nu poate nimeni sa-l traga de urechi?!

      (Citează)

  4. Referendumurile de la noi sunt pe buna dreptate un manifest prin care politicienii trebuie sa inteleaga semnalul de alarma ca poporul i-a ales pentru el si nu pentru interesul lor.

      (Citează)

  5. Cred ca ar trebui sa stii ca pana una alta, in sistemul democratic actual, legile sunt facute de parlament si nu de pulime, nu in strada si nici intr-o pauza de prins pokemoni; asa zisa dictatura a parlamentului e garantia ca ce am avut in Romania inainte de ’89 nu se va repeta, si ce am avut n-a fost dictatura exclusiva a unui om ci dictatura unui sistem represiv condus de serviciile secrete.

      (Citează)

    • Sistemul democratic actual este unul idealist, care presupune întâi că parlamentarii sunt oameni cinstiți, care muncesc pentru binele țării (și sunt bine plătiți pentru asta, de fapt) și deci capabili să ia deciziile corecte.

      Despre parlamentul nostru nu pot spune asta, așa că nu m-ar deranja mai multe referendumuri.

      Pe mine mă doare în fund dacă un sistem dictatorial e condus de parlament sau de serviciile secrete, contează că e dictatorial și că unii își trag mari foloase necuvenite din acele poziții, deși au fost votați acolo pentru complet alte scopuri.

        (Citează)

    • arata-mi in lume o dictatura a parlamentului, asa-i ca nu exista? ;)

        (Citează)

    • Ia zi cum erau alegerile inainte de 1989! Ce se vota?

        (Citează)

  6. Masini de vot ? Dupa scandalul din SUA de la alegeri in care au aparut acuzatii ca ar fi fost furnizate de o firma controlata de Soros ?
    Cipuri in CI ? cu numarul diavolului ? ca sa ne controleze gurvernul fiecare miscare?

    Tu esti pe treaba ta ? ;)

      (Citează)

    • Acuzații apar în orice sistem de vot.

      Eu am zis ce-aș vrea eu, că-s cu mintea la cap și nu cred în numărul diavolului. Nu mă aștept ca toți românii să vrea același lucru, ba chiar majoritatea par foarte ok cu a fi furați în continuare.

        (Citează)

  7. povestile cu numarul diavolului sunt intoxicare marca secu, oicine ia atitudine impotriva instaurarii unui stat politienesc e bagat in oala cu pupatori de moaste, sper ca intr-o zi pokemonii care au iesit mai ieri sa demonstreze pentru nimic, vor iesi sa-si apere libertatea si nu vor mai pune botul la manipularea promovata in online, inclusiv pe bloguri……

      (Citează)

    • Care este, punctual, această manipulare? Să înțeleg că tu ești de acord ca parlamentul actual să decidă totul și să fie eliminată POSIBILITATEA de a fi întrebat ce crezi despre o chestiune sau alta?

        (Citează)

    • Ii place ca poporul sa nu aiba niciun fel de control asupra unora dintre alesi. Maine-poimaine o sa vina cineva sa spuna ca “tinand cont ca Parlamentul este scula suprema in stat, sa poata modifica si Constitutia, ca doar de aia au fost pusi acolo, sa hotarasca chestii si sa stie mai bine”.

        (Citează)

    • Și apoi să aleagă și președintele. Cum a zis Tăriceanu, președintele e mai mult un ornament deoarece nu reprezintă toți românii, pe când Parlamentul da.

        (Citează)

  8. Emil C:
    Elvetia nu e chiar ce cred unii…
    http://www.bbc.com/news/magazine-29765623

    Ştii că nici Germania nu e ceea ce pare, cică prin anii 40 aveau lagăre de concentrare şi omorau oameni, pfu, nu e motorul economic ce credem noi că e. În franţa încă se tăiau capete la ghilotină până în anii 70? Sau că în america negrii trebuiau să aibe spitale şi băi separate?

    Ca fapt divers, eram sarcastic, nu văd legătura cu subiectul ce am zis noi. Da, au fost nişte chestii nasoale ce s-au întâmplat în istoria tuturor popoarelor.

    Discutam de conceptul modern în care multe lucruri sunt decise prin referendum la nivelul cantoanelor sau la nivel federal.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus