►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am primit patru routere D-Link la test, așa că voi actualiza topul cu mai multe modele ale acestui producător. Astăzi, câteva cuvinte despre modelul DIR-880L.
Specificații D-Link DIR-880L:
Preț: în jur de 550 lei la eMAG și PC Garage la data scrierii articolului, verificați prețul actual.
DIR-880L este o unitate albă, bine făcută și cu aspect plăcut, deși ușor cam mare. Mi-au plăcut antenele, care au o formă ceva mai inedită, și mi-a plăcut mult cablul inclus în cutie, un cablu UTP alb și plat. Îți dă impresia că ai luat un router premium. Sunt incluse până și două șuruburi cu dibluri pentru prindere în perete.
Routerul are în spate cele patru porturi RJ-45 de 1000 Mbps pentru rețeaua locală, portul de Internet, un USB 2.0 pentru imprimante sau alte dispozitive, un buton de reset, un buton On/Off și conectorul de alimentare.
Portul USB 3.0 este pe lateral. Pe partea cealaltă este un buton WPS ceva mai bine disimulat în carcasă. Partea de jos este aproape în totalitate perforată pentru ventilație, iar cea superioară are 6 LED-uri mici de stare.
Am testat folosind firmware-ul 1.07 de pe site-ul oficial. Pe cablu am obținut 928 Mbps pe speedtest.net, adică 116 MB/s (8 biți fac 1 Byte, da?), un rezultat foarte bun. Orice este peste 920 Mbps, ba chiar peste 900 Mbps, este performant și nu mai contează rezultatul exact decât pentru palmares.
Pe torrente am obținut o viteză medie de 91 MB/s, cea mai mare de până acum, iar în timpul transferului am văzut și vârfuri de 101 MB/s. Este mult mai mult decât obțin majoritatea altor routere, care se plasează de obicei în intervalul 65-75 MB/s.
Dacă speedtest este un test simplu, aproape sintetic, testând performanța pe o singură conexiune, în cel de torrente testez capacitatea routerului de a gestiona zeci, poate sute de surse de la care trage părți mici din respectivele fișiere. Mai mult, eu măsor viteza medie de transfer, incluzând aici timpii ceva mai lenți de la început și final, obținând însă așa o imagine ceva mai bună într-un caz practic. Rezultatul obținut de DIR-880L mi se pare excelent.
D-Link DIR-880L este un router AC1900, adică o capacitate totală de 1900 Mbps. Obține această cifră prin 600 Mbps în banda 2,4 GHz, pe standardele 802.11n, g sau b, și 1300 Mbps în banda 5,2 GHz pe standardele 802.11ac/n/a. Tehnologia SmartBeam asigură o direcționalitate a semnalului (care mi s-a părut suficient pentru un apartament sau o casă normală).
Pe banda de 5,2 GHz n-am ce-i reproșa routerului, am prins 604 Mbps (75,5 MB/s) în test, un rezultat excelent. Rezultatul pe 2,4 GHz a fost ceva mai slab, doar 182 Mbps (22,8 MB/s). Aici dau vina pe firmware-ul routerului, care la partea de wireless nu permite o configurare avansată. Mai exact, nu pot impune canale de 40 MHz, setarea fiind “20 MHz sau Auto 20/40 MHz”. Oricât am testat eu, routerul a ales mereu canale de 20 MHz.
Am testat sumar și viteza pe portul USB 3.0 (pe cel 2.0 nu are rost să conectați vreo unitate de stocare, este pentru imprimante). Rezultatele au fost asemănătoare cu ale altor routere, de genul 29 MB/s la scrierea pe un disc extern conectat pe USB și în jur de 33 MB/s la citirea de pe el (transfer din router în PC, cum ar fi) pentru un film de dimensiuni mai mari, iar pentru multe fișiere mici vitezele sunt și mai mici. Pentru viteze mai mari (duble, chiar triple), trebuie să investiți într-un NAS. Modulul SharePort din software face accesibilă respectiva stocare în mod simplu din Windows.
Ca software, D-Link DIR-880L are unul prietenos, organizat în patru secțiuni. Vezi ce dispozitive sunt conectate, poți stabili prioritatea lor printr-un QoS (de exemplu, televizorul smart ar putea avea prioritate maximă, ca să nu întrerupi Netflix-ul când faci un download), poți face două rețele guest, are suport pentru IPv6 și VPN. Înscrieți-l în sistemul mydlink și poate fi controlat și de la distanță prin aplicația de telefon mydlink Lite, ceea ce poate fi o funcție utilă când îl instalați la alții pe acasă și trebuie schimbată de la distanță vreo setare.
Performanță bună pe cablu, performant și pe wireless în 802.11ac, ceva mai slab pe banda mai joasă și la transferul USB 3.0, dar aceste lucruri deja nu mai contează foarte mult. Mi-ar fi plăcut o interfață mai avansată, pentru inginerul din mine, dar ignorând asta D-Link DIR-880L este un router bine făcut.
Preț: în jur de 550 lei la eMAG și PC Garage la data scrierii articolului, verificați prețul actual.
Alte articole bune despre rețelistică wireless:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
14/03/2017 la 5:39 PM
sper ca torentul era cu o distributie de … Linux, merita o clarificare sa nu fie probleme ;)
Mihai Dobre(Citează)
14/03/2017 la 6:20 PM
Da…era o distributie de Linux(xxx) de 6.85GiB :))))
Dan(Citează)
14/03/2017 la 11:18 PM
Sau un pachet de pe Netflix, la care oricum plătește abonament.
Gabi Miron(Citează)
15/03/2017 la 12:06 AM
Well, nu chiar, că am nevoie de un torrent luat din România cu cât mai mulți seederi. Dar îl șterg ulterior, n-am ce face cu el. N-am mai piratat de multă vreme filme sau muzică, îmi dau Netflix + HBO + Deezer + Soundcloud mai mult decât pot duce.
nwradu(Citează)
14/03/2017 la 5:59 PM
Oare cum se face torsionarea firelor de cupru la acel cablu plat?
Dorin(Citează)
14/03/2017 la 6:45 PM
Sigur era Linux…. partea a doua. “Linux se intoarce” 2016
Patrunjel(Citează)
14/03/2017 la 7:44 PM
Mie plasticul acela alb nu imi da impresia de produs premium din poze. Mai curand din contra.
Suporta DD-WRT sau OpenWRT? Mie nu imi plac routerele D-Link din cauza unul DIR-850 de acum cativa ani, de aproape 2x mai scump decat asta si nu ii batea semnalul pe 5GHz neam.
Gaelex(Citează)
15/03/2017 la 12:09 AM
E un plastic grosuț, plăcut la atingere, unitatea pare bine îmbinată. Am văzut routere ieftine, zici că-s jucării, dar nu-i cazul cu acesta.
Asta cu semnalul e complicată. Când fac testele, măsor întâi semnalul și văd cum modificări de câțiva centimetri la antena plăcii wireless reduce sau crește cu câteva procente calitatea semnalului. Depinde totul de prea multe aspecte, de la tipul pereților la forma casei, echipamentele cu care testezi șamd.
nwradu(Citează)
14/03/2017 la 9:40 PM
Care 550 lei? La PCGarage e 750 lei, acelasi pret in ultimele 30 zile. Deja este pret de router premium.
Doru(Citează)
15/03/2017 la 12:07 AM
La eMAG era 540 lei când am scris. Chiar și la 750, costă cam cât celelalte modele concurente. Cele cu software mai complex pentru QoS sau backup 4G sunt de obicei mai scumpe de atât.
nwradu(Citează)
15/03/2017 la 8:05 AM
Corect ar fi sa precizezi ca NU, NU este 550 de lei pe eMAG.
Este 550 de lei in eMAG marketplace, vandut de FLANCO.
Gaelex(Citează)
15/03/2017 la 9:09 AM
Toate review-urile il dau cu semnal bun, dar la mine nu a fost cazul. Poate din cauza ca e casa, nu apartament, dar nici jos nu aveam semnal in toate camerele, iar sus doar intr-una aveam cat de cat.
QoS-ul functioneaza in ultimele variante de firmware, au fost o perioada lunga de timp in care nu functiona si nici nu se oboseau sa repare facilitatea.
Intr-adevar, la transfer cablu si wireless (unde ai semnal) merge perfect, la fel si redare media de pe dispozitive USB atasate.
Eu am avut o problema urata cu wireless-ul, dupa o perioada daca te deconectai de la el nu te mai puteai reconecta deloc, decat dupa un restart (veneai acasa si nu te mai puteai conecta la wifi cu telefonul sau laptop-ul). Chiar daca am setat sa faca un restart o data pe saptamana (in versiunile noi de firmware a aparut optiunea asta) la fel facea. Am intalnit problema si la altii pe net. La service mi l-au trimis inapoi ca nu au putut recrea problema. S-a rezolvat printr-un schimb in service pentru alta problema (cu fw 1.07 nu mergea netul deloc, documentat cu inregistrare de ecran).
Daca il maxim 2-3 saptamani merge perfect, cu firmware minim 1.07 nu ai multe probleme. Daca il tii mai mult (2 ani in cazul meu), poti sa observi diverse chestii.
Am trecut la un Asus RT-N18U care e la mare distanta la puterea semnalului (5GHz e inutil acasa la mine, am semnal doar in camerele de langa router) si exista firmware-uri alternative daca ai nevoie. La mai putin de jumatate din pret.
In plus, o optiune pe care nu am vazut-o niciunde la niciun review de router, pe N18U daca ai HDD extern sau alt dispozitiv USB conectat la el si redai continutul media de pe televizor, daca te uiti la un fisier video si il opresti, cand te uiti din nou continua de unde ai ramas. Chestie marunta, dar te ajuta mult. Stiu ca unii au NAS sau alte metode de a se uita la filme, dar cel mai ieftin e sa iei un HDD extern si sa il bagi in router. Pentru asta trebuie sa mearga bine transferul pe USB (macar 20MB/s, altfel e inutil).
D-Link mai au putin de lucru la partea de software, interfata 880L arata bine dar sunt destul de putine optiuni. Noroc cu moderatorul de la forum-ul de suport, face cat 10 oameni, te ajuta la orice chestie si incearca sa faca diagnostice impreuna cu tine, sa vada daca problema e la setari sau la router, iar daca e cazul transmite celor de la D-Link problema sa fie remediata intr-un viitor firmware. Ca 80% din probleme nu sunt remediate, e alta treaba.
rdb(Citează)
16/03/2017 la 12:59 AM
Nu am înțeles în final – Asusul este mai slab sau mai bun la semnalul pe 5 ghz?
Gigi n(Citează)
16/03/2017 la 9:54 AM
N-am fost destul de explicit. Asus-ul nu are banda de 5GHz, doar de 2.4. La 2.4 am comparat puterea semnalului, si e mult mai buna la ASUS.
Asta deoarece in banda de 5GHz semnalul scade foarte mult la trecerea printre pereti, astfel incat am semnal doar in camera alaturata, in rest foarte slab.
rdb(Citează)
01/07/2017 la 2:54 PM
L-am gasit la 430 ron, oferta la Evomag. Ma gandesc ca merita din plin la banii astia. Gresesc? Am alte optiuni mai bune pana in 450 ron?
Alexandru D(Citează)