un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Huawei P10, noul lor vârf de gamă

17 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Huawei a lansat două telefoane de top la Barcelona, P10 și P10 Plus, diferența principală dintre ele fiind obiectivul foto ceva mai luminos de pe modelul mai mare. Eu am testat P10 normal, care, cu un ecran de 5,1 inchi și o grosime de 7 mm, s-ar putea să fie singurul telefon flagship de la marii producători pentru cei ce-și doresc o dimensiune cât de cât rezonabilă a smartphone-ului.

După cum se dovedește, Huawei P10 este un model performant la toate capitolele, iar niște îmbunătățiri în interfață au eliminat și acele câteva lucruri pe care de obicei le consideram aspecte negative în review-urile altor modele.

Specificații Huawei P10:

  • ecran 5,1 inchi, rezoluție 1080 x 1920 px, IPS, sticlă Gorilla Glass 5
  • cameră foto duală, monocrom 20 megapixeli + color 12 megapixeli, stabilizare optică, focalizare cu detecție de fază și laser, obiectiv F/2.2 Summarit-H, filmare 4K @ 30 fps, slow-motion Full HD @ 120 fps
  • cameră frontală 8 megapixeli, F/1.9
  • chipset Kirin 960 octa-core la 2,4 GHz max, 4 GB memorie RAM
  • stocare internă 64 GB și slot microSD
  • wifi 802.11ac, LTE inclusiv banda 38, Bluetooth 4.2, USB tip C, cititor amprente
  • baterie 3200 mAh, nedetașabilă, cu încărcare rapidă
  • dimensiune 145,3 x 69,3 x 6,98 mm, greutate 145 grame
  • Android 7

Preț: preț anunțat 649 euro. România nu-i în primul val de lansare, probabil va apărea aici prin aprilie.

Există și modelul P10 Plus, care are 5,5 inchi diagonală, rezoluție 1440 x 2560 pixeli, camere cu F/1.8 și baterie de 3.750 mAh. Dacă nu vă deranjează dimensiunea mai mare (și prețul mai mare), eu aș lua P10 Plus pentru avantajele sale.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Telefonul, deși frumos ambalat, vine însoțit de accesoriile clasice: handsfree pe cablu, cu o mică telecomandă pe fir, încărcător și cablu USB-C, agrafă pentru scoaterea cartelei SIM din telefon.

 

Încărcătorul oferă la ieșire 5V și 4,5 amperi, că tehnologia de încărcare rapidă de la Huawei se bazează pe creșterea în curent. Având în vedere amperajul maxim de 4,5 A, dublu, aproape chiar triplu față de alte tehnologii de încărcare, vă recomand să utilizați întotdeauna cablul original Huawei pentru încărcarea telefonului. Nu vreți ca acel încărcător să bage 4,5 amperi prin vreun alt cablu prost făcut, s-ar putea topi.

CONSTRUCȚIE

N-am ce-i reproșa lui P10, telefonul este bine construit și îmbinat, cu un aspect serios și un sentiment premium când îl ții în mână. Eu am testat modelul negru, dar vă reamintesc că Huawei a lansat și două culori speciale, Greenery (un soi de verde ales culoarea anului 2017 de către Pantone) și Dazzling Blue, un albastru ceva mai închis. Eu aș alege una dintre aceste culori, dacă ar fi să-l cumpăr, iar ca alternative aveți și alb, argintiu, roz sau auriu, ultimele două fiind destul de slab saturate, nu ceva de care să vă temeți.

Telefonul folosește o carcasă metalică dintr-o singură bucată pentru spate și laterale, care sunt frumos rotunjite. Îmbinările se simt la deget doar în zona ecranului acoperit cu sticlă Gorilla Glass 5, iar marginea este frumos conturată de o linie argintie.

Senzorul de amprentă este plasat sub ecran și, cu setările potrivite, poate fi folosit și ca buton de Home, Back și Recent Apps. Butoanele On/Off și de volum sunt în dreapta și au un click foarte hotărât și o cursă mărișoară, ușor de simțit la deget, iar în stânga se ascunde cartela SIM. Porturile sunt în partea de jos, unde avem un jack audio, USB-ul reversibil și grila unui difuzor extern.


Spatele este simplu și discret. Camerele foto sunt în partea de sus, ca și la P9, iar lângă ele se află un flash în două culori, plus un text despre Leica. Sigla Huawei de mai jos este ceva mai slab vizibilă.

Singurul lucru minor de reproșat este tendința telefonului de a fi “alunecos”, mai ales că-i rotunjit pe lateral, dar așa sunt carcasele metalice în general. I-aș mai reproșa și aspectul prea serios, prea banal aș putea spune. Huawei n-a vrut să îndrăznească ceva diferit decât prin culorile respective.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul, ca la alte telefoane Huawei văzute anterior, oferă culori foarte frumoase, foarte saturate. Huawei a inclus niște wallpaper-uri superbe și e mai mare plăcerea să le vezi pe ecranul de deschidere. Luminozitatea este suficient de mare pentru a fi folosit ziua în amiaza mare, iar vizibilitatea este mare din orice unghi.

Cititorul de amprentă funcționează ireproșabil, fiind foarte rapid. Abia dacă atingi degetul de el și telefonul se deblochează. Mai mult, același cititor este folosit drept buton capacitiv pentru cele trei comenzi clasice din Android: Back la o apăsare scurtă, Home la o apăsare lungă, swipe din lateral pentru Recent Tabs. Sistemul nu mi s-a părut intuitiv la început, dar funcționează foarte bine și m-am obișnuit imediat cu el. Mi se pare atât de mișto (pentru că elimină butoanele Android de pe ecran), încât l-aș vrea și pe alte telefoane.

Sunetul este, de asemenea, foarte bun atât pe difuzorul pentru apeluri, cât și pe speakerul extern, care oferă un volum puternic și cu puține distorsiuni. Dacă hobby-ul vostru este să urmăriți YouTube la volum mare, P10 vi-l satisface bine.

N-am avut probleme nici cu semnalul, deși cel wireless a fost cu câțiva decibeli mai slab decât pe telefonul meu. Nimic important, însă, am avut semnal și bandă în toate situațiile în care mi le-am dorit.

Stocarea internă vine din prima cu 11 GB ocupați de firmware. Puțin bloatware, iar o parte dintre aplicațiile preinstalate pot fi permanent eliminate din sistem. Cei 4 GB de memorie RAM sunt, de asemenea, bineveniți.

Trecând la teste benchmark, le-am făcut pe cele disponibile gratuit, ca să le puteți încerca și voi pe telefonul vostru. Rezultatele au fost următoarele:

  • 143.526 puncte în AnTuTu Benchmark, un rezultat foarte bun.
  • 1934 puncte single-core și 6082 puncte multi-core în Geekbench.
  • 2341 puncte în 3D Mark, test  Sling Shot Extreme, un alt rezultat foarte bun.
  • PC Mark, test Work 2.0 – 6198 puncte. Acesta este un test lung, care măsoară performanța telefonului prin browsing, rulare de filme, deschidere de fișiere și alte operațiuni.
  • PC Mark, test Work 2.0 Battery Life – 7 ore 17 minute. Acesta test repetă operațiunile până când duce bateria de la 80% la 20%, extrapolând de aici rezultatul. Îl puteți compara cu altele de pe net sau cu rezultatul telefonului vostru, dacă aveți 7 ore timp să-l lăsați neatins. De exemplu, un Galaxy S7 Edge scoate aproape 7 ore, la fel și Pixel XL, iar Huawei P9 doar 6 ore și 20 de minute.

Chipsetul de la bord este un HiSilicon Kirin 960, un model produs de Huawei și aflat la a doua implementare în aceste telefoane, după ce anterior a apărut și în Mate 9. Este fabricat în tehnologia de 16 nm și folosește 8 nuclee într-o arhitectură big.LITTLE, adică 4 rapide și 4 mai eficiente energetic, pentru task-uri simple, cu frecvențe maxime de tact de 2,36 GHz și respectiv 1,84 GHz.

Are un controller rapid de memorie RAM, iar stocarea internă este de tipul UFS, nu ceva mai lentul eMMC de la Kirin 950 de pe Huawei P9. Nucleele procesorului sunt cu 20% mai eficiente energetic decât Kirin 950. În testele celor de la AnandTech, Kirin 960 este superior unui Snapdragon 820 (în câteva teste nu, dar vorbim de zeci de teste sau elemente testate). Rămâne de văzut cum se compară cu noul Snapdragon 835, care-i construit la 10 nm.

Încărcarea rapidă își face bine treaba. Vă spuneam că are un încărcător de 5 volți și 4,5 amperi, bateria câștigă procente importante în câteva minute.

CAMERELE FOTO

Huawei P10 insistă mult pe sistemul foto și sunt multe de zis aici, așa că i-am făcut propria secțiune. În primul rând, o explicația a sistemului foto-video de pe P10.

Pe spate sunt două camere. Un senzor este monocrom, cu o rezoluție de 20 megapixeli, celălalt color de 12 megapixeli, ambele stabilizate optic și folosind obiective SUMMARIT-H făcute în colaborare cu Leica, obiective de 27 mm și deschidere F/2.2

Ideea este că senzorul monocrom surprinde detaliile fine dintr-o scenă, iar cel color nuanțele, telefonul prezentându-ți apoi imaginea combinată, desigur, rezoluția optimă fiind 12 megapixeli. Poți alege să folosești doar senzorul monocrom, dacă vrei, pentru imagini alb-negru care, uneori, surprind fotografii mai luminoase.

Peste ele, Huawei a inclus ceva software de analiză și îmbunătățire a imaginilor (cu sloganurile “every show is a cover shot”), soft care, de obicei, detectează că fotografiezi un om și defocalizează software fundalul, obținându-se un efect de adâncime de câmp. Detecția fețelor oamenilor nu-i chiar perfectă, uneori fiind defocalizate și mici bucăți din părul lor sau extremități. Modul acesta poate fi activat și dezactivat, fiind la latitudinea fotografului dacă vrea să surprindă o persoană sau vrea să se vadă clar și ce avea aceasta în spate.

P10 Plus are același sistem foto, dar obiectul este mai bun, un SUMMILUX cu F/1.8, care probabil surprinde imagini mai bune în lumină slabă.

Focalizarea este rapidă, iar telefonul are suficiente setări, inclusiv un mod manual unde apare și opțiunea de a salva fișiere RAW. Poți dezactiva sunetul de declanșare.

Iată câteva sample-uri foto, încep direct cu gogoșile care de fapt erau cronuts, adică gogoașă, dar cu aluat ca de croissant, nu cocă pufoasă, acoperite manual cu diverse ingrediente (Chok Barcelona, pe Rambla):


Fotografiile mi se par foarte bune. Telefonul surprinde bine scena, inclusiv zonele puternic sau slab iluminate, iar culorile sunt realiste, naturale, cu excepția roșului care iese mai saturat decât îl văd ochii noștri. Texturile sunt bine înregistrate, deși în lumină slabă apare o estompare ceva mai vizibilă a lor.

Am fost chiar uimit de unele detalii fine din fotografii, de exemplu am găsit mici scame pe materialul pantalonilor pe care cu ochii cred că nici nu le observam:


Dacă vreți, puteți fotografia și monocrom. Uneori scenele arata mai interesant așa, mai ales noaptea, când lumina slabă oricum poate estompa culorile:



Alteori, ies la iveală detalii în plus. Observați clădirile din lateral sau tavanul:


Pe total, camera foto își face bine datoria, inclusiv în lumină slabă. DxOMark o clasează foarte sus în topul lor (și puteți citi review-ul lor detaliat, inclusiv cu teste de studio). Personal nu-i pot reproșa decât lucruri ce s-ar putea rezolva din software cu vreun update viitor: HDR-urile sunt prea blânde și nu scot destule detalii în situațiile cu iluminat complex, camera frontală nu cred că face HDR-uri, ceea ce-i păcat (veți vedea când veți dori să faceți selfie cu un apus de soare frumos în spate), iar interfața necesită cam multe atingeri pentru a comuta între moduri, pentru a activa HDR-ul și alte opțiuni. De exemplu, ca să filmezi apeși pe filmare, telefonul trece în modul filmare, apoi mai apeși o dată pe noul buton Record.

INTERFAȚĂ

Aici m-a așteptat o surpriză plăcută. P10 vine cu interfață EMUI versiunea 5.1, iar aceasta permite activarea grupării aplicațiilor instalate sub un buton, un app drawer cum se zice. Lipsa sa a fost principalul meu reproș vizavi de interfața telefoanelor Huawei testate anterior, voi mi-ați spus că aș putea instala un alt launcher ca să rezolv asta, dar acum mă bucur că a rezolvat-o chiar Huawei.

 

Dincolo de această opțiune, vă spuneam că poți avea butoanele din Android pe ecran, în partea de jos, sau deloc, înlocuite de senzorul de amprentă. O apăsare scurtă înseamnă Back, una mai lungă Home, un swipe din lateral înseamnă Recent Apps, iar comenzile sunt ușor de învățat și utilizat. Mi-a plăcut acest sistem, l-a gândit bine Huawei, pot concluziona acum după ce am folosit telefonul vreo săptămână.

Și mai sunt multe alte elemente bune în interfața Huawei:

  • tastatura SwiftKey vine preinstalată, trebuie doar trecută pe limba română pentru a prezice foarte bine cuvinte, inclusiv cu diacritice.
  • wallpaper-uri frumoase și opțiunea de a fi schimbate automat zilnic (nu pare important, dar eu foloseam o aplicație oficială Google pentru asta).
  • filtrarea luminii albastre și se poate seta un interval orar și nivelul de filtrare.
  • un meniu mai intuitiv de configurare a modului de afișare a notificărilor.
  • scanner de viruși de la Avast.
  • arată mult mai bine organizat ce consumă bateria, grupat pe hardware și software, de exemplu poți afla exact cât consumă Bluetooth-ul pe zi.

Mai sunt și alte opțiune precum posibilitatea de a face screenshot cu scroll, split screen, gesturi șamd, dar nu ceva nemaivăzut sau foarte util.

Ca programe preinstalate, unele pot fi dezinstalate imediat (de exemplu, Tripadvisor sau unele Huawei), altele nu. Din cele rămase, unele sunt utile (muzică, meteo, oglindă etc), altele nu (HiCare e un soft de suport tehnic, de busolă n-au toți nevoie etc).

CE E BINE

CE E RĂU

  • Hardware performant
  • Dimensiuni rezonabile
  • Sistem foto de calitate
  • Se mai putea îmbunătăți interfața camerei foto.

CONCLUZIE

Huawei nu se abate de la linia trasată de P9 cu această nouă generație. Un model echilibrat, bine construit, performant, fără nimic de reproșat, dar nici cu ceva extraordinar de menționat de partea lui, P10 ia modelul de succes al anului anterior și-l aduce la zi în toate aspectele.

Preț: preț anunțat 649 euro. România nu-i în primul val de lansare, probabil va apărea aici prin aprilie.

asus s5507

    18 comentarii

  1. Tare asta. Sunt curios cine naiba va da 2900 de lei pe un Huawei….

      (Citează)

    • Eu mă aștept ca un S8 să coste 800 de euro la lansare, deci…
      Dar asta cu “pe un Huawei” nu mai ține. De vrei 3 ani, Huawei este acolo sus cu ceilalți mari.

        (Citează)

    • De cand au scos iphone sigur sunt acolo sus cu cei mari. Sunt surprins de cata lipsa de inspuratie pot da dovada….

      nwradu:
      De vrei 3 ani, Huawei este acolo sus cu ceilalți mari.

        (Citează)

    • Huawei este cel mai mare producator de echipamente de telecomunicatii din lume (nu e doar un brand chinezesc). A inceput sa joace tare pe piata smartphone-urilor de cativa ani. E doar o chestiune de timp pana ajunge numarul 1 si aici. Mai intai au copiat pe altii (ca toti chinezii de altfel), acum culeg roadele iar in viitor vor da tonul cu tehnologii noi: au bani, au oameni, resurse si oricum totul se face in China.

        (Citează)

    • Poti sa spui 3000 de lei,cu bataie. Este ENORM! Si da, Samsung va fi 800 euro. Adica mai mult decat enorm! Stiti ca mai pui ceva si iti iei o masina??? Da, o rabla. Dar in care te urci si porneste. Masina nu telefon!

        (Citează)

    • Salut! Tocmai am facut precomanda la Orange si costa 560 € , versiunea black. Pretul este “la liber” si, in plus, vine cu un huawei fit – cadou. Deci, de unde ai scos tu 2900 de lei?

        (Citează)

  2. nwradu:
    Eu mă aștept ca un S8 să coste 800 de euro la lansare, deci…
    Dar asta cu “pe un Huawei” nu mai ține. De vrei 3 ani, Huawei este acolo sus cu ceilalți mari.

    Meh… o fi ca si specificatii. Ca si calitate/usability e discutabil. Problema este ca deja multi oameni nu mai vad rostul in a da 2900 de lei pe un Samsung cand gasesti telefoane la 1500 de lei care fac fix acelasi lucru.

    Diferenta intre un flagship de 3000 de lei si un android de 1500 e insesizabila pentru marea majoritate a cumparatorilor. De aia nu inteleg de ce un brand chinezesc are pret de Iphone.

      (Citează)

  3. nwradu:
    Eu mă aștept ca un S8 să coste 800 de euro la lansare, deci…
    Dar asta cu “pe un Huawei” nu mai ține. De vrei 3 ani, Huawei este acolo sus cu ceilalți mari.

    Cine mai dă șase sute dă euroi pe un smartphone în general?

      (Citează)

  4. Cine il cumpara, sa aiba grija de folia care vine din fabrica pe ecran, ca sticla de sub ea nu e tratata impotriva amprentelor. (“No oleophobic coating below factory fitted screen protector.”)

    http://www.androidcentral.com/huawei-p10

      (Citează)

  5. dar nici nu seamana cu iphone.. deloc chiar ..

      (Citează)

  6. imi place “cum sa dai banii pe X”. Pai plm, oamenii normali dau banii pe obiect nu pe numele lui.

    *nu as da 3000lei pe un telefon nici daca face cartofi prajiti

      (Citează)

  7. 650 euro pe un Huawei cand Oneplus 3T e 440, topkek.

      (Citează)

  8. Am p9 De cand a aparut. Rootat, cu soft custom pe el. Este demential. Lucrul care mi-a placut cel mai mult la el este faptul ca amprenta este pe spate, il deblochezi cu aratatorul in timp ce tii telefonul cu alte 2 degete pe laterale…. Imi ofera siguranta ca nu il scap pe jos….. Acum au mutat senzorul in partea de jos, ca la samsung. Ca sa dai cu degetul cel mare pe senzor si sa il tii in aceeasi mana trebuie sa muti centrul de greutate al prinderii si risti sa scapi telefonul pe jos….
    Neinspirata idee….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus