un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Filme: Logan este un film bun, dar sumbru și trist

13 Mar 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

14 comentarii

Logan este un film bun, dar am plecat din sala de cinema trist și frustrat. Nu așa vreau să-mi văd eroii. Bănuiesc că asta îl face un film bun, de fapt, adică faptul că abandonează clișeele specifice X-Men și spune o poveste întunecată și cu faze neașteptate, cu suficiente surprize pe care nu le-am prevăzut, iar eu mă laud cu faptul că prevăd multe scene în filmele pe care le urmăresc.

Dacă v-a plăcut X-Men, dacă v-a plăcut personajul Wolverine, mai ales, merită văzut. Îmi aduc aminte când am fost introdus prima oară în universul X-Men, în 2000. Eram clasa a 12-a, am văzut filmul împreună cu doi colegi, Adi și Mihai, am ieșit impresionat de multitudinea de personaje și de cât de cool erau Wolverine, Magneto sau profesorul X. Am urmărit de mai multe ori cu plăcere și restul filmelor, cu bune și cu rele, știu replici, știu scene, știu cine ce puteri avea și de ce. Acum am văzut povestea terminându-se și asta m-a întristat mai mult decât mă așteptam.

S-au schimbat vremurile. Logan are loc în 2029. Wolverine/Logan este alcoolic și abia se mai vindecă de răni, Profesorul Xavier (Patrick Stewart joacă din nou excelent) un bătrân de 90 de ani ale cărui crize necesită tratament constant. Omul care a organizat mutanții, care a salvat lumea de atâtea ori, acum nu poate merge singur nici măcar la toaletă. Lumea s-a schimbat, titlul “no country for old men” s-ar fi potrivit de minune și aici, iar filmul nu mai are nimic de-a face cu celelalte din serie și nici atmosfera lor în care personajul pozitiv făcea glume deștepte chiar și în mijlocul bandiților și știai că-i va răpune cu ușurință când i se va pune pata.

În această lume în care mutanții sunt aproape ca și uitați, Logan se găsește implicat în afacerile unei corporații și trebuie să salveze o fată de cei ce vor să o captureze. Gândiți-vă la el ca la un film normal de acțiune, doar unul în care eroul principal scoate din când în când gheare din inox din acela bun și-i taie pe toți. Povestea merge din rău în mai rău, Logan este sumbru, dezolant, o dramă adevărată.

Am înțeles și de ce s-a zis că Hugh Jackman a renunțat la niște bani pentru ca filmul să aibă un rating mult mai matur. Prima scenă îl înfățișează băgând ghearele prin creierul unora ce încercau să-i fure roțile de la mașină, iar întreg filmul este violent și nu se sfiește de la a arăta crime mult mai explicit decât în alte filme X-Men, inclusiv crime făcute de copii. Este mai realist așa, îl vedem în sfârșit pe Wolverine dezlănțuit și parcă înțelegem mai bine de ce mutanții sunt periculoși pentru că le este atât de ușor să ucidă folosind abilitățile lor speciale.

Sunt și câteva scene total neașteptate și pe care, după ce au avut loc și am trecut peste șocul de moment, mă bucur că scenariștii le-au inclus în film. Îl face diferit de alte producții, după cum vă spuneam, îl face brutal, îl face trist prin decesele uneori prea banale față de ceea ce consideri că meritau personajele. Asta e, așa au vrut să termine povestea. Iar la final se cântă Johnny Cash – The Man Walks Around, să fie în ton cu scenele în care ți se strânge inima

Trailerul folosește Johnny Cash – Hurt, în opinia mea cea mai bună melodie a artistului.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Este un film pentru o audienta matura, in stare sa aprecieze nuantele intunecate in care este facut. Prezinta un viitor sumbru, credibil, inspirat intrucatva de Old man Logan. Si a fost diferit si de alte filme Marvel, nu am vazut cameo cu Stan Lee, nu am vazut scena de dupa genericul de final, filmul se vrea cu adevarat o incheiere pentru Logan.

    Wolverine mi-a adus aminte de Max Payne imbatranit, inca erou dar cu patina varstei la vedere. Trist este ca poate o transfuzie de sange l-ar fi repus pe picioare, este stabilit ca factorul de vindecare este prezent in sange.

    Scena cu x-ul mi-a umezit ochii, pentru ca il reprezinta atat de mult si de bine pe Logan.

      (Citează)

    • @Gaelex: exact pe Old Man Logan e bazat, doar că i-au schimbat finalul. Povestea e într-un timeline paralel. Altfel, mie mi s-a părut de rahat siropoşenia de la final, m-a făcut să mă simt penibil, un soi de “Băi, cum încheiem povestea asta? Ah, ştiu, băgăm un’Daddy!’ acolo.” Yuck.

        (Citează)

  2. nu stiu ce sa zic de filmele astea care sunt de fapt niste desene animate si la un moment dat, dupa ce au stors tot ce era de stors, o dau pe drama si pe dark si pe trairi intense (vezi star wars, batman si sigur mai gasesc exemple daca ma gandesc) – in principiu chestia asta ma scoate din sarite, pentru ca ei fac asta tocmai ca sa mai scoata niste bani.
    dar na, e vorba de X-Men totusi si mai ales de Wolverine, deci sansele sa nu-mi placa sunt foarte mici.

      (Citează)

  3. Pot sa scriu aici un comentariu care are doar partial de a face cu subiectul?

    Ba, deci eu nu mai suport toate filmele astea cu super-eroi. Cred ca, la ce ora ai intra intr-un multiplex, ruleaza cel putin 2 diferite. Pe Netflix, sunt ochiometric vreo 10 seriale cu din astia si de la 1 aprilie sunt anuntate altele noi.

    Supereroii sunt noii vampiri?

    Altfel, nu mai poti vedea un film bun fara efecte speciale. Fie sunt fime “independente” din alea dubioase, fie tampenii gen “cu Rob Schneider”.

      (Citează)

  4. Despre film, pot spune doar ca mi-a placut teribil. Asa ar trebui sa fie un film cu Wolverine (unul dintre cei mai violenti supereroi).

    O mica nota: Johnny Cash – The Man Comes Around se cheama melodia de la final, nu Walks Around.

      (Citează)

  5. Un alt film trist dar care abodreaza un subiect actual este “I, Daniel Blake”. Foarte bun filmul.

      (Citează)

  6. 2000? Wow. Cat de tarziu. Desenele le-ai ratat?

      (Citează)

  7. io am fost la Lego Batman tocmai pentru ca astea erau si asteptarile mele de la Logan, si n-aveam chef de tristeti.

    A fost ok, dar nu chiar la nivelul lui The Dark Knight cum zic unii. Un pic sub.

    A mers ca insight in mintea lui Batman, is cateva faze antologice. Iar actorul din rolul principal a jucat mai bine decat Christian Bale :) ceea ce arata cat de slab a fost si este inca jucat batman in filme.

    Se ia nota de 7.7 de imdb si se calculeaza asa
    – minus 1 punct pt 3D
    – minus 0,5 pct pt dublat in romana
    – minus 1 pct pt chestii political correct – chiar n-aveam chef de lectii ca e ok ca un orfan sa aiba 2 tati, nu intr-un film cu Batman, mars ma
    – minus 0,5 pct pentru exagerarea peste cal pe alocuri

    Daca reusiti sa il vedeti 2D si fara dublare, merita vazut.

      (Citează)

  8. Lucrurile bune trebuie să se termine la un moment dat. Nu mai puteau lungi prea mult personajul, era normal. Mi-a plăcut mult și pentru că am avut parte, din fericire, doar de fani și toată lumea s-a bucurat și s-a întristat în același timp.

    @Nashu Mare: nu sunt atât de multe filme cu super-eroi. Dă vina pe Marvel și pe primul film Iron Man. Oamenii au planuri pentru filme pe următorii 5-6 ani deja. Nu toate filmele cu super-eroi sunt la fel. Nici filmele din seria Avengers nu sunt toate la fel de bune.

      (Citează)

  9. Mie mi-a placut. Mai ales ca ultimele filme X-men au fost proaste rau (da’ rau vere). Asta in schimb a fost ceva diferit. Putea sa fi fost scurtat cu juma’ de ora acolo, dar am inteles ca aveau nevoie de timp ca sa faca audienta sa inteleaga despre intreaga situatie.

      (Citează)

  10. Și mie mi-a plăcut filmul. Eu am descoperit personajele odată cu desenele. De altfel X-men au multe povești din astea cu un viitor sumbru. Mie mi-a adus aminte de One Man’s Worth (și Old Man Logan).

    Și Logan nu se găsește implicat în afacerile oricărei corporații, ci aceeași corporație care a făcut experimente pe el.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus