un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

CityBeacon este un echipament multifuncțional pentru orașe inteligente

4 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

La standul Intel era amplasat și un CityBeacon, un echipament stradal demn de un smart city, dezvoltat de mai multe companii pentru a asista localnicii și autoritățile publice în managementul orașului.

Este înalt și oferă un spațiu publicitar foarte vizibil pe două ecran de 55 de inchi, aflate în vârf, deci în principiu s-ar putea plăti singur prin banii generați primăriei. Fiind conectat, aceleași ecrane ar putea fi utilizate și pentru anunțuri în timp real legate de trafic, meteo, alerte sau informații de orice alt timp.

Apoi, în vârf se află camere video de supraveghere și LED-uri de iluminare a zonei. Tot acolo pot fi montați senzori ce măsoară poluarea, radiația UV și alți parametri ai mediului înconjurător.

Chioșcul oferă, bineînțeles, acces wifi la Internet în spațiul din jurul său.

Ajungând la baza acestuia, acolo se află un ecran tactil de 32 de inchi (un televizor tactil, ar fi mai bine spus) cu care oamenii pot interacționa pentru a afla informații de interes, deschide o hartă șamd. Are microfon și difuzor și poate fi folosit pentru a apela serviciile de urgență, iar tehnologii de plată contactless fac posibilă plata unor servicii precum parcarea sau reîncărcarea cartelelor de autobuz.

 

Ce vedeți aici nu-i ceva SF. Ceva asemănător ar putea construi multe companii din România, tehnologiile necesare fiind stabile și de mult timp pe piață, dincolo de construcția metalică propriu-zisă.

Este nevoie, însă, de voință în operarea unui astfel de sistem. De Internet, de curent electric, de un dispecerat care să monitorizeze camerele video și să preia apelurile de urgență, de un departament care să vândă publicitate și să actualizeze informațiile respective.

La alții există așa ceva. La noi nu și, după cum evoluează lucrurile, nu cred că va exista vreodată ceva asemănător pentru că autoritățile locale par neputincioase în a implementa orice proiect modern sau cât de cât complex. Primăria București a vrut cândva infochioșcuri prin oraș, dotate cu ecrane tactile pentru a oferi informații, și le-a vrut și cu camere video de supraveghere pe ele și cu spațiu publicitar pe spate.

Știți cum au evoluat apoi lucrurile? Cu surprize de genul “– Vai, dar noi nu avem un departament care să vândă publicitate în mod direct pe chioșcuri… acel spațiu va sta nefolosit, din păcate!” și cu “– Păi și pentru a vedea acele camere și pentru a răspunde la alarmele de vandalism e nevoie de dispecerat de securitate? Dar primăria nu are dispecerat de securitate!“, așa că n-a ieșit mai nimic. De fapt, n-a ieșit chiar nimic. PMB n-a putut obține nici măcar avize pentru racordarea chioșcurilor la curent electric, așa că majoritatea stau abandonate prin oraș, coloși de metal mâzgăliți cu grafitti.

New York are o soluție similară numită LinkNYC. Eindhoven are astfel de CityBeacons. Noi avem mașini parcate pe toate trotuarele și capcane lăsate de câini.

asus s5507

    5 comentarii

  1. De urmarit! Viata sanatoasa in era poluarii electromagnetice: https://www.youtube.com/watch?v=4NySxWMFqjQ

      (Citează)

  2. Mai este mult pana departe. Sa nu ne facem prea multe iluzii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus