un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am băut Napue, unul dintre cele mai bune ginuri din lume

8 Mar 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

5 comentarii

Citesc cu mare plăcere revistele din avioane, găsesc tot felul de articole interesante pe acolo. În cea a unei curse Norwegian găsesc un articol despre ginul finlandez Napue, ales în 2015 ca fiind cel mai bun gin din lume pentru gin & tonic la competiția International Wine and Spirit Competition.

napue_gin

OK, interesant! Povestea ginului este și ea interesantă, cei cinci fondatori ai distileriei Kyro producând de fapt whisky din secară, dar în timpul necesar maturării acestuia au decis să producă și gin, ca să mai vândă și altceva între timp. Napue este produs din 16 plante, printre care merișoare, crețușcă (“meadowsweet”), cătină (“sea-buckthorn”) și frunze de mesteacăn (“birch wood leaves”).

Am băut ginul la barul unui hotel din Finlanda. Era la loc de cinste, în mijlocul raftului, că doar e de-al lor. Am aflat cu această ocazie cum se pronunță: exact ca-n română, napue, cu e mai lung, nu “ne-piu” de parcă ar fi englezesc. Este un gin bun, ceva mai complex decât cele englezești, cu un aftertaste mai lung și mai adânc. N-aș putea spune dacă-i mai bun decât Hendrick’s, unul dintre cele mai bune ginuri ce se găsesc în comerțul nostru, ar trebui să le degust unul după altul pentru asta.

gin_napue_5

Napue nu se găsește la noi, dar dacă-l vedeți prin străinătate, încercați-l ca să vedeți de ce ditamai juriul l-a ales câștigător.

Trei idei despre cum se bea în general ginul:

  1. întrebați sau citiți ce recomandă producătorul ca garnitură pentru un anumit gin. De exemplu, Hendrick’s se recomandă a fi băut cu o felie de castravete în pahar, Napue cu o crenguță de rozmarin și merișoare. Producătorul știe cel mai bine ce garnitură complementează sau pune în evidență aromele proprii ale ginului.
  2. dacă-l beți cu apă tonică, folosiți una de calitate. Schweppes este entry-level, un fel de suc. O apă tonică Fever Tree la 0,2 litri costă 8-9 lei, de ajunge per litru la același preț ca un gin sau un whisky, dar gustul diferă total.
  3. dacă luați gin tonic, cereți barmanului să nu toarne apa tonică peste gin, ci să vi-o dea separat. Gustați întâi ginul, ca să-i simțiți aroma originală de la mă-sa și ta-su, apoi puneți apă tonică în ce proporție vreți voi.

În 2016 categoria a fost câștigată de Herno Export Strength Gin produs de Herno Gin AB din Suedia.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Si totusi nu ne-ai spus cat costa o sticla de napueeee din asta :))

      (Citează)

  2. Era sa intreb de cand dracu’ fac gin astia din Finlanda si Suedia, dar mi-am adus aminte ce frigul naibii e acolo.

      (Citează)

  3. La noi se pronunta napue monta.

      (Citează)

  4. Îți recomand un Naked Gin Micro Premium Dry.Eu un gin suedez.Preferabil a fi consumat cu gheață și rozmarin. Pe alte meleaguri barmanul sau ospătarul NU iti amestecă băuturile, ci le servește separat. Gin tonic,înseamnă un pahar cu gin și tonica lîngă, iar pentru cocalari whisky cu redbul/cola/suc de merișoare sau ce mama dracului vrea țăranul.Ai o senzație foarte ciudată că barman,când ți se cere o Vodka Beluga cu fanta de lămâie, sau un Glenfiddich cu coca cola.
    Din fericire am scăpat .Am schimbat țara.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus