un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Tehnologiile smart city din Alba Iulia vor ajuta turiștii să descopere orașul (p)

15 Feb 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Sper că mai țineți minte că în decembrie v-am prezentat pe larg ce tehnologii moderne sunt implementate în Alba Iulia, transformându-l treptat într-un smart city, cel mai avansat oraș românesc din acest punct de vedere.

V-am spus atunci despre cum tehnologiile respective vor ajuta locuitorii orașului pentru a le face o viață mai bună: iluminat inteligent, rețea wireless de tip LoRaWAN pentru a interconecta diverși senzori din oraș, autobuze monitorizate în timp real, calitatea aerului monitorizată în timp real, clase digitale în școli, interacțiune digitală între primărie și cetățean șamd.

Acum să vă spun despre cum diversele tehnologii smart city implementate de Orange România în acest program pilot ajută turiștii. Să nu uităm că Alba Iulia se pregătește pentru o mare sărbătoare în 2018, cu sute de mii de vizitatori și inclusiv primari din mii de alte localități invitați de oficialitățile orașului. Dincolo de asta, aceleași tehnologii sper să fie aplicate cândva și în București, Sibiu și alte orașe care primesc mulți turiști; n-ar fi greu, iar beneficii ar fi pe multe planuri.

HOTSPOT-uri WI-FI PUBLICE

Asta e de bază, desigur, de asta și încep cu ea. Oferind turiștilor acces la Internet, Alba Iulia face primul pas pentru a le oferi apoi diverse alte servicii digitale. Puncte de acces wi-fi au fost deja instalate întâi în Gară și Autogară, punctele de intrare în oraș, astfel încât, odată ajuns acolo, să decizi mai simplu încotro o iei.

Cetatea Alba Carolina, punctul central pentru turiști, este, de asemenea, acoperit wi-fi, iar hotspoturi sunt instalate și în autobuze încă din luna septembrie. Primăria primește, inclusiv prin intermediul lor, feedback de la cetățeni referitor la ce tip de evenimente să mai organizeze, posibilitatea introducerii parcării cu plată pentru turiști sau interesul pentru anumite acțiuni.

În dezvoltare este aplicația City Analytics, care folosește conexiunea la Internet pentru a semnala primăriei, printre altele, unde este posibil să se congestioneze traficul și unde ar fi nevoie de măsuri în funcție de interesele turiștilor și locuitorilor.

BEACON-uri INFORMATIVE

250 de beacon-uri vor fi instalate în 225 de puncte din oraș pentru a trimite celor din jur informații de interes despre respectivele obiective. Dintre acestea, 138 sunt deja instalate în diverse puncte importante din cetate și oraș, inclusiv la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, Colegiul Economic “Dionisie Pop” și Universitatea “1 Decembrie 1918”.

Acest punct mi se pare cel mai interesant și aș vrea să-l văd implementat în București inclusiv pentru bucureșteni, deoarece potențialul este mare.

Probabil ați văzut că diverse clădiri de prin orașele noastre sunt declarate monumente istorice, iar o placă mică, prinsă de perete, îți spune un pic din istoria lor și ce le face speciale. Acele plăcuțe sunt destul de greu de văzut și nu prea te fac să traversezi strada pentru a vedea ce nume poartă o vilă și ce istorie are.

Acum niște ani, când au început să apară codurile QR, spuneam că mai bine lipim și din acelea pe clădire și, la o scanare cu telefonul, te-ar putea duce automat pe Wikipedia sau pagina web a Primăriei cu explicații mult mai detaliate. Adică una e să vezi un muzeu pe exterior, o clădire cenușie care nu transmite multe, alta este să poți accesa pe loc un website care-ți arată și ce poți găsi în interior, făcându-te să cumperi bilet.

Tehnologia a înaintat spre beaconuri bluetooth și aplicație pe telefon (pe care, în Alba Iulia, portalul wi-fi gratuit te sfătuiește să o instalezi). Beacon-ul, o cutiuță cu baterie ce se lipește pe perete, emite un semnal bluetooth low energy foarte simplu, practic un identificator. Aplicația din telefonul tău sesizează acest semnal, se conectează la un server și-l întreabă “stimate domnule server, sunt în zona unui beacon cu codul de identificare yyy, care-i faza cu el?”

Și serverul răspunde, trimițând către telefon informații ce-ți spun că te afli lângă un muzeu sau o casă memorială sau o statuie, uite și o fotografie, uite si ce-i în interior, uite informații despre acces, istorie și de ce să-l vizitezi. Dă-i un share!

Tehnologia aceasta (despre care v-am mai spus că a fost implementată anterior în malluri pentru a trimite oferte de la magazine) nu mai necesită interacțiune din partea ta. Informația îți este propusă direct, îți este transmisă, atrăgându-te să descoperi ceva nou. Sunt posibilități mari aici, un telefon cu bluetooth activat permanent nu mai consumă bateria ca acum 4 ani, iar eu mi-aș dori ca așa ceva să fie implementat în orice oraș pe care-l vizitez.

Și gândiți-vă și la altă posibilitate. Ești în autobuz, te duci spre centru. Telefonul îți semnalizează că te afli lângă un obiectiv turistic deoarece a detectat un beacon, iar rețeaua wireless gratuită din autobuz îți permite să primești toate informațiile necesare despre acel loc. Cobori, vizitezi, mergi mai departe.

Iată fotografii cu niște beaconuri instalate prin oraș:

DESCHIDEREA INFRASTRUCTURII CĂTRE ALTE START-UP-URI

Cam acestea sunt pentru turiști. Vestea bună este că infrastructura locală de comunicație, de exemplu noua rețea LoraWAN (care acoperă întreg orașul) va fi deschisă start-up-urilor care vor să dezvolte alte proiecte pe baza ei. Aici se va vedea imaginația antreprenorilor de a inventa noi programe în favoarea turiștilor sau localnicilor.

De exemplu, mă gândesc că orice local din oraș ar putea fi conectat la această rețea LoRaWAN, care poate fi folosită pentru a interconecta senzori cu diferite aplicabilități, fiind o tehnologie ce consumă mult mai puține resurse față de o rețea celulară.

Sau iată un alt exemplu la care m-am gândit acum: cu ajutorul beacon-urilor din gară, aplicația oficială pentru turiști își dă seama că pleci din oraș (că poate anterior a detectat beaconuri din oraș și trage concluzia că l-ai vizitat deja). Vine cu o întrebare: “Pleci din oraș? Răspunde la un scurt chestionar despre experiență!”. Și te poate întreba ce ți-a plăcut și ce nu, pe unde ai fost, ce localuri ai recomanda, dacă vrei să reclami vreunul pentru că n-ai primit bon fiscal, de unde ești și ce vârstă ai și, pac-pac, Primăria capătă mai multe informații despre turiști decât poate obține prin sondaje. În fond, ești în Gară, ai de pierdut ceva timp, iar wi-fi-ul este moca.

Proiectul pilot Alba Iulia va avea un loc de cinste la Innovation Labs 2017, unde Orange România este unul dintre partenerii principali de ceva ani și unde va exista o categorie separată pentru proiecte gândite pe infrastructura smart city. De fapt, întreg programul se va desfășura sub umbrela Smart Territories (alt termen nou!), care include domeniile Smart City, Smart Agriculture, retail, securitate cibernetică, sănătate și stil de viață.

Se va oferi acces la infrastructura de hotspoturi fixe și mobile, la datele adunate prin senzorii și aplicațiile despre care v-am spus aici. Smart city este un termen pe care-l vom auzi tot mai mult în următorii ani.

    10 comentarii

  1. Salutare, o mica precizare, Grupul Școlar “Horea, Cloșca și Crișan” e in Abrud, in Alba Iulia e Colegiul National cu acelasi nume :)

    In rest ma bucur sa vad explicate mai in detaliu toate tehnologiile ce urmeaza sa fie implementate in oras in conditiile in care in presa locala putem citi doar comunicatele de presa standard din care nu intelegi mare lucru.

      (Citează)

  2. O directie foarte buna. Trebuiesc introduse cat de curand si masinile care se conduc singure, in special pentru judetul asta. Urmeaza Arges si Prahova.

      (Citează)

  3. am inteles ca luna viitoare trebuie sa ajunga si releele psihotronice

      (Citează)

  4. Îți imaginezi asemenea tehnologie implementată în Centrul Vechi din București ?
    Așa este, nici eu, mai ales când ai avut primari că Oprescu și Gabriela Firea Pandele.

      (Citează)

    • Din păcate, astfel de implementări pornesc mereu cu orașe mai mici și apoi se duc spre cele mari.

      Centrul Vechi s-ar putea să nu supraviețuiască unui cutremur, așa că nici eu n-aș investi acolo.

        (Citează)

  5. Eu sunt interesat daca vor avea un API gen transport of London cei de la STP Alba Iulia.Ca apoi dezvoltatori de aplicatii de transport in comun sa se poate folosi de API sa integreze mersul autobuzelor in timp-real in aplicatie.

      (Citează)

  6. Raduu mamii, puiuleee… te-ai plimbat prea mult pe afara…uiti ce primari am avut / avem.Daca le faci un businesa case solid de furat cu tehnologii smart city ar iesi o treaba… (proasta)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus