►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
3GPP, organizația care se ocupă de standardele de comunicație mobilă, a arătat recent logo-ul pentru 5G. Este cel de mai jos.
Alți oameni mai deștepți decât mine spun că 3GPP a luat o poziție ceva mai directă, dând clar acest termen “5G” și acest logo pentru a evita situațiile de la generația anterioară a tehnologiilor de comunicație, când unii spuneau 4G, alții LTE, mai a apărut și un LTE Advanced, iar la începuturi câțiva operatori au numit 4G o extindere a tehnologiilor 3G spre viteze mari.
Pentru cei care nu sunt la curent, 5G = a cincea generație a tehnologiei de comunicații mobile. De obicei fiecare nouă generație schimbă complet frecvențele de transmisie și modulațiile și îmbunătățește tot sistemul pentru a fi în ton cu necesitățile moderne.
5G rămâne pentru mine un mister (sau nu mai sunt eu la curent cu noutățile? Altă întrebare!), în sensul că avem logo, nu avem forma finală a tehnologiilor. Încă suntem în perioada în care diverse firme sau organizații fac propuneri de standarde, una dintre ele urmând a fi aleasă pentru a stabili clar acest 5G. Am auzit diverse variante de la comunicații în frecvențe de 5 GHz și până la utilizarea unora de 60 GHz între stații și 39 GHz între stație și terminalul mobil (parcă, acum chiar scriu din memoria de acum doi ani).
O mulțime de firme împing diverse standarde (Intel, Qualcomm, Nokia, Alcatel, Ericsson șamd), miza fiind sumele uriașe de bani din joc: dacă standardul tău este cel ales, toți ceilalți îți vor plăti niște taxe pentru a-l implementa în rețelele sau telefoanele lor. Vorbim de miliarde de euro de-a lungul anilor.
Orizontul de timp este 2018 pentru alegerea unui standard, 2020 pentru primele rețele 5G. Personal, sper să împingem un pic acest termen spre 2022 sau 2025, mi se pare că 4G-ul încă are multe de oferit (vezi experimentele Vodafone și Orange cu transfer de peste 1 Gbps) și că îi trebuie dat timp să crească. Între timp, eu am creat noul tag 5G pe blog, să fie.
sursa: TelecomTV.com
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
10/02/2017 la 1:56 PM
“O mulțime de firme împing diverse standarde (Intel, Qualcomm, Nokia, Alcatel, Ericsson șamd), miza fiind sumele uriașe de bani din joc: dacă standardul tău este cel ales, toți ceilalți îți vor plăti niște taxe pentru a-l implementa în rețelele sau telefoanele lor. Vorbim de miliarde de euro de-a lungul anilor.”
E un pic confuzant paragraful acesta: producatorii de echipamente nu obtin bani din implementarea standardului, ci din patentele (care ajuta dezvoltarea tehnologiei). In crearea standardelor, se alizaza deopotriva producatori de echipamente, cu producatori de chipuri, cu operatori mobili si cu industrii verticale (vezi auto, utilitati etc.). Si ei nu lupta pentru impunerea propriilor standarde, ci vor sa contribuie la crearea lor din ratiuni de marketing si faima pe de o parte, si pentru a-si deschide noi oportunitati. In prezent, toti operatorii telecom au incetinit putin investitiile in dezvoltarea retelelor mobile.
5G se va fi dorit a fi nu doar o evolutie din punct de vedere a vitezei in reteaua de acces, ci se vrea a fi suportul pentru ceea ce se cheama IoT, cu tot ce inseamna acesta: numar imens de dispozitive conectate (miliarde), consum redus de energie, latente foarte mici, securitate plus impactul pe care il are in partea de core a retelei (servicii variate, globale, furnizate in cloud etc.).
Din pacate, marketingul a obligat jucatorii sa se axeze doar pe cresterea vitzelor de acces, asa se explica multiplele anunturi (de tipul: https://www.ericsson.com/news/170125-ericsson-and-orange-demonstrate-speeds-beyond-10-gbps_244010065_c sau https://www.ericsson.com/news/170207-ericsson-st-ericsson-bmw-group-korea_244010065_c si mai putin de tipul https://www.ericsson.com/news/2076554).
In concluzie, 5G ar trebui sa insemne o evolutie fata de 4G mai mult decat cresterea vitezelor download/upload, insa pana acum nu s-a intamplat asa. Este similar cu ce se intampla in industria auto, unde caii putere si timpul 0-100 vand mai bine decat arhitectura suspensiilor, rigiditatea sasiului, sistemele de siguranta active/pasive, feelingului la volan etc.
Octav(Citează)
10/02/2017 la 8:39 PM
unde e ma plusul cand ai nevoie de el?
D4n(Citează)
12/02/2017 la 6:06 PM
Dacă-i 5, de ce are 3 lăţei?
5 contra unu(Citează)
12/02/2017 la 7:34 PM
Așa a vrut artistul.
nwradu(Citează)