un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Fără glume dubioase despre naziști ar trebui să fie regula zero pentru vedete

21 Feb 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

PewDiePie este un vlogger foarte celebru, suedez la origine, 27 de ani, 53 de milioane de abonați pe YouTube. Gândiți-vă un pic la acest număr, 53 de milioane de oameni care nu doar că-l urmăresc, ci au dat și subscribe la canal

Un articol Forbes din decembrie 2016 îl dă drept cel mai bine plătit vlogger din lume, câștigând peste 15 milioane de dolari pe an din YouTube (reclamă peste clipuri sau în clipuri). Părerea mea este că suma ar putea fi chiar mai mare dacă punem la socoteală și diverse acțiuni offline, precum conferințe, publicitate clasică șamd.

Acum câteva zile Wall Street Journal a publicat un articol în care susținea că suedezul este un admirator al nazismului. Nu doar că multe clipuri de-ale sale conțin tot felul de simboluri sau secvențe naziste, dar avea inclusiv clipuri în care-i plătise pe alții, folosind un site de freelancing, să desfășoare semne pe care scrie “death to all jews” și alte asemenea.

Când vrei să arăți că cineva e nazist, reușești până la urmă. Diverse cadre cu naziști sau Hitler, inserate în diverse clipuri ca material pentru a susține o glumă, sunt folosite pentru a arăta că omul e neo-nazist. În opinia mea, e ca și cum ai spune că cei ce fac clipurile acelea amuzante cu “Hitler află că…” sunt și ei naziști. Inclusiv noua sa tunsoare și noul stil vestimentar au fost comparate cu cele ale grupurilor neo-naziste din prezent.

În apărarea sa, PDP și fanii săi susțin că toate sunt glume, că acesta este stilul său de umor și că se face din țânțar, armăsar. PDP spune că i-a plătit pe unii să poarte diverse semne antisemite pentru că lucra la un material despre cât de ciudată este piața de freelancing și ce-i poți convinge pe alții să facă în schimbul câtorva dolari.

Acuzarea revine și spune că, indiferent de motivul din spatele lor, glumele cu Hitler și nazism trebuie ocolite deoarece transformă în banal o serie de crime oribile. Dacă un om urmărit de milioane se compară cu Hitler, la rândul său cu milioane de “urmăritori”, transmite generației tinere ideea că nazismul era cool, în loc să-i îndemne să afle adevărul despre cel mai mare violent din istoria omenirii.

OK, de la vorbe la fapte. O companie Disney a renunțat la contractul pe care-l avea cu PDP. O zi mai târziu, chiar YouTube a renunțat la contractul pentru un serial special făcut în colaborare cu respectivul blogger.

PDP rămâne cu canalul său, publicitatea de acolo și restul veniturilor pe care le are, dar părerea mea este că a pierdut câteva milioane de dolari din această afacere.

Ce mă uimește este că, după zeci sau sute de alte cazuri similare, în continuare diverse vedete fac astfel de tâmpenii mari prin care se exclud singure din “cercul de aur”. Pare a fi lecția de bază ce le-ar trebui spusă celor ce trec de un anumit nivel de celebritate: nu fă glume cu naziști, evrei, negri și homosexuali!

Serios, nu știu la ce se gândesc oamenii aceștia când fac așa ceva. Oare cred că gluma lor va fi apreciată și lăudată, în timp ce zeci, poate sute de alte vedete și-au luat-o masiv după astfel de întâmplări?


Între timp, în bula noastră de YouTube, vloggerii încep să facă întâlniri cu fanii la modul profesionist pentru a nu mai apărea situații de genul celor din trecut, când înghesuiala a pus prematur capăt unor încercări. Ideea era bună, însă. Dacă fanii se calcă în picioare pentru a vedea vloggerul preferat, estimam că vor apărea evenimente organizate profesionist, cu program clar și bilete pe bani, profitând de această tendință.

Bianca Adam (“Tequila“) a ajuns la 1 milion de abonați YouTube, ceea ce, pentru România, mi se pare imens. Florin Grozea, prin agenția lui, și Best Music organizează o întâlnire cu fanii ei, iar biletele costă 50 de lei pentru 800 de oameni și 100 de lei pentru 200 de persoane ce o vor și întâlni personal (“meet and greet”). Făcând calculul, reiese un venit de 60.000 de lei. Nu știu cât costă chiria sălii și cât ia fiecare parte de aici, dar sunt bani serioși, măcar câteva mii de euro de căciulă bani veniți ca bonus datorită popularității ei/canalului. Dacă se repetă o dată pe lună în câte un oraș mare, faceți voi calculul pentru un an.

Cel mai popular vlogger român rămâne Mihai Holhoș, Doza de haș, cu 1.166.000 abonați.

Din păcate, vloggingul românesc și, în mare parte, și cel străin, rămâne tot la nivelul de glume, umor și miștocăreală. Ceva serios pare imposibil de construit acolo, în opinia mea, dovadă că cele mai populare canale din lume (și din România) sunt despre gaming sau făcut mișto de proști de pe net.

Luând tot Doza de haș ca exemplu, majoritatea clipurilor sale au între 250.000 și 400.000 de vizualizări la o lună după publicare, dar cele din categoria Doza de IT (ceva de genul știri despre tehnologie, probabil) au cam 100-150.000 de vizualizări. Clipuri și mai serioase, de exemplu interviuri cu Smiley sau Lucian Mîndruță, au 120.000 și respectiv 45.000 de vizualizări în 8 luni de zile. Interviul cu Dacian Cioloș a strâns 106.000 vizualizări în 2 luni.

Cât despre milioanele de fani, o parte lasă comentarii de genul acesta, ca fanii adevărați:

Eu tot aștept de la YouTube maturizarea aceea în conținut și utilizatori. Any moment now…

asus s5507

    29 comentarii

  1. Maturizarea nu se va intampla niciodata. Privitul pe youtube si la televizor necesita timp. Una e sa citesti cateva articole, iti ia 30 de minute pe zi, si alta e sa te uiti la cateva vloguri, iti ia cateva ore pe zi. Singurii care au timp de asa ceva sunt segmentul 2-24 de ani pentru youtube si 50-90 pentru TV.

    Deci publicul youtube nu va deveni niciodata mai matur, la fel cum nici publicul TV nu va intineri, pentru simplul motiv ca oamenii pe segmentul 24-50 nu au timp de youtube si TV.

      (Citează)

    • La faza ca iti ia cateva ore pe zi sa te uiti la vloguri gresesti, in special cand vlogurile au doar cateva minute, daca au cateva ore deja sunt filme… Nu stiu la ce vloguri de uiti tu de au cateva ore si daca urmarest 1, 2 sau 3 vloggeri tot nu ajungi la cateva ore pe zi pentru ca nici unul nu va face zilnic vloguri de o ora. De exemplu, Anne Marie de la Vlogul de Marti face 2 vloguri pe saptamana de maxim 10 minute fiecare pe canalul ei in limba romana, iar pe cel de la engleza inca 2 tot asa… Si exemplele continua. Daca le aduni, nu faci nici macar o ora pe zi.

        (Citează)

  2. De ce nu urmaresc vloggeri romani? Pentru ca sunt retarzi cu coronita.

    Ar trebui sa pun o camera pe motan, sa dea live pe youtube non stop, si ar fi mai amuzant si mai interesant decat astia la un loc.

      (Citează)

  3. Mi se pare amuzant cum tocmai Disney și-a retras sponsorizarea din cauza unor glume cu naziști. Trebuie sa cauți un pic în istoria companiei ca să vezi că fondatorul avea orientare nazista.

    Sau poate tocmai de aia și acum suflă și în iaurt. Și, atunci, deducțiile din articol nu sunt tocmai corecte.

      (Citează)

  4. + inca 10k pt evenimentul Tequilei. meet and greet e 100 + bilet de acces.
    hmm, i should buy a boat.

      (Citează)

  5. transmite generației tinere ideea că nazismul era cool, în loc să-i îndemne să afle adevărul despre cel mai mare violent din istoria omenirii.

    Dacă după numărul de morți este reperul, eu zic că nu ar trebui sa se mai facă nici glume cu creștini, americani, să fie interzisa crucea, drapelul american etc. Poate daca nu am mai fi niste pizdute sensibile și am invata să gândim și altceva decât ceea ce ne spun alții să gândim…

      (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • nazismul este o ideologie care a avut ca punct central exterminarea sistematica (accentuez: sistematica) a unei rase de oameni: evreii.
      nu acelasi lucru se poate spune despre crestini si americani si despre ce mai vreti voi – nici macar despre stalinism nu se poate spune asta, acolo era altceva.

      exista aici o chestie absolut sinistra: vine un Gigel ca cei doi de mai sus si spune: pai de ce sa nu facem glume cu nazism, hai sa facem! – asta desi el nu are absolut nici un motiv decent ca sa ceara asta, ca nu e ca si cum daca excludem tema nazismului dintre temele despre care se pot face glume, gata, se termina glumele si nu mai au ce lucra comediantii.

      singurul motiv pentru care cineva este deranjat de o asemenea interdictie este anti-semitismul, latent sau nu, constientizat sau nu. Si culmea e ca de cele mai multe ori acest anti-semitism exista desi omul nici macar nu a avut un contact consistent cu evrei. E un fel de reflex mostenit.

      Tocmai din cauza asta glumele cu nazism trebuie evitate: pentru ca memoria sociala e scurta si este exact cum a scris Radu: in cateva zeci de ani nazismul va parea o chestie cool.

      Ideologiile in general sunt virusi pentru minte, la fel ca si religiile. De altfel s-a si spus despre multe din ideologiile secolului 20 ca au multe lucuri in comun cu religiile, va dau doar unul singur: ambele considera ca detin adevarul absolut.

      pentru nasu mare: stiu ca urmeaza un atac la persoana, asa ca iti spun de pe acum ca nu sunt evreu, nu sunt crestin si nu sunt nici homosexual – trebuie sa gasesti altceva.

        (Citează)

    • Mulțumesc! Am câștigat o bere datorita comentariului tău de mai sus.

        (Citează)

    • :-))
      hai noroc!

        (Citează)

    • Robo:
      nazismul este o ideologie care a avut ca punct central exterminarea sistematica (accentuez: sistematica) a unei rase de oameni: evreii.
      nu acelasi lucru se poate spune despre crestini si americani si despre ce mai vreti voi – nici macar despre stalinism nu se poate spune asta, acolo era altceva.

      Exterminarea sistematica in functie de rasa, religie sau nationalitate sunt unul si acelasi lucru. Singurele diferente intre nazisti si crestini sunt cateva sute de ani si echipamentul din dotare.

        (Citează)

    • hai ca nu-i asa de gre: crestinismul nu isi propune nicaieri sa extermine o populatie anume.
      sigur, prin Biblie poti gasi tot felul de dubiosenii pentru ca Biblia e plina de dubiosenii, dar important e ce intentioneaza sau au intentionat cei care sunt sau au fost adeptii crestismului.

      sau, ca sa-ti raspund la comentariul initial: nu, nu numarul de morti este reperul.
      problema nu este numarul de morti, ca se pot gasi foarte multe alte lucruri care au dus sau duc la un numar de morti comparabil sau mai mare.

      problema este ce si-a propus aceasta ideologie numita nazism.
      asta e un prim nivel de evaluare a unei ideologii: ce vrea, ce-si propune.
      nazismul pica chiar si acest prim test.

      apoi sunt ideologii care isi propun lucruri ok in principiu, dar care in practica s-au dovedit dezastruoase – asta ar fi un al doilea criteriu si este motivul pentru care de exemplu putem spune ca comunismul este o ideologie toxica.

      acum aplica criteriile la crestinism: isi propune lucruri ok (chiar foarte ok) si are rezultate mixte, dar totusi pe ansamblu rezultatele cuantificabile zic eu ca sunt bune, fie si numai prin prisma faptului ca morala/ etica pe care civilizatia occidentala o are in prezent are radacini preponderent crestine.

        (Citează)

    • Am scris un comentariu mai lung dar e in moderare si probabil acolo va ramane :-)
      Ideea e ca e absurd sa spui ca crestinismul si-a propus sa extermineze programatic oameni.

      Deci nu, criteriul dupa care judecam nu este doar numarul de morti, ci ce-si propune si ce rezultate are o anumita ideologie. Exista ideologii bune, proaste, exista ideologii odioase si apoi exista nazismul.

        (Citează)

  6. Maturizarea în conținut și utilizatori? Sunt sigur ca ai auzit de cerere si oferta. Atat timp cat o sa ai retarzi care se uita atunci o sa ai si continut. Iar foamea de bani e maaaaaare…

      (Citează)

  7. Ma simt bătrân pentru ca azi e prima data când am auzit de Bianca Adam (“Tequila“) , prima data credeam ca vorbesti de Anda Adam.
    Calitatea video-urilor este data si de ce vrea publicul, tinerii nu sunt interesați de politica sau chestii serioase, totul e caterinca si vrajeala.
    La următorul nivel este vlog-ul de fashion care are suficienți urmăritori.

    E interesant topul: https://socialblade.com/youtube/top/country/ro/mostsubscribed

      (Citează)

  8. Nu puteai sa o spui mai corect :)
    Sau cu rusi ! in special rusi ca Stalin l-a batut pe Hitler la scor la distanta!
    iar crestinii in general… ce au facut in America Latina, nu vreti sa stiti.

    Dar asta este, istoria e scrisa de cei care castiga si de data asta killer-ul a pierdut si si-a luat toate mizeriile in spate.

    Generatiile urmatoare vor uita no matter what, asa este natura lucrurilor.
    Cu toate astea asa este, glumele nu prea sunt de bun augur, in special de rusinea celor mai batrani care sunt mai aproape de evenimente.

    Adrian: Dacă după numărul de morți este reperul, eu zic că nu ar trebui sa se mai facă nici glume cu creștini, americani, să fie interzisa crucea, drapelul american etc. Poate daca nu am mai fi niste pizdute sensibile și am invata să gândim și altceva decât ceea ce ne spun alții să gândim…

      (Citează)

  9. 50/100 lei pentru un eveniment cu o “vedeta” de pe la noi? Biletele la comic con pe 3 zile sunt 60-90 RON cu acces la toate panelurile – meet and greet costa extra (si 20-60 accesul pt 1 zi, in functie de zi si de cand iti cumperi biletul) . Si cu entertaineri care sunt amuzanti si cand nu esti fan.

      (Citează)

    • 70 lei biletul la comic con si acces pe 3 zile, deci ai dreptate. nu se compara, desi eu consider ca nu strica niciodata sa ai o experienta unica in viata si sa mergi si la evenimente care la prima vedere nu se merita, dar cine stie ? :D

        (Citează)

  10. wtf e bianca adam ? ce bullshit de canal e ăla ?

      (Citează)

  11. @Robo, e adevarat ce zici dar pe aceeasi idee cred ca ar trebui luat in considerare si faptul ca in prezent exista grupari radicale ca ISIS, dar si alti fundamentalisti islamici, care au ca ideologie exterminarea crestinilor. Dovada stau sutele de mii de crestini ucisi in Orientul Mijlociu in ultimii ani. Si cu toate astea se fac glume gramada pe seama teroristilor si nimeni nu ia nicio atitudine.

      (Citează)

  12. Numai râdeț de naziști, că e și ei oameni!

      (Citează)

  13. Toate bune pana l-ai numit pe hitler the worst. The real master Genrikh Yagoda .

      (Citează)

  14. Bai PDP, aveam pretentii de la tine. De ce nu ai cumparat telefonu’ lu’ Hitler daca esti sustinator ?

      (Citează)

  15. E 2017, credeam ca de anul trecut, noiembrie mai precis, credeam ca a murit politcally correctness-ul. Please people, stop being hypocrites!

      (Citează)

  16. Cu parere de rau, am citit doar primele doua paragrafe din articol. Sunt relativ nou pe blogul tau, mai treceam o data la cateva saptamani inainte, insa in ultimul timp intram zilnic. Sunt profund dezamagit de lipsa totala de informare si documentare a spetei din partea ta; puteai avea bunul simt sa te uiti macar la video-ul lui pewdiepie in care raspunde la acuzatiile astea. No, mai bine aruncam cu cacat si preluam parerea altora despre X, desi noi habar nu avem ce e X.

    Clipul lui pewdiepie se numeste “My response…”, parca. Sugerez sa il urmaresti si sa ai bunul simt, etica si deontologia de a reveni asupra articolului de mai sus macar cu un LE sau PS.

    Altfel, numai bine!

      (Citează)

  17. Mea culpa, señor, m-am calmat (ma deranjeaza foarte tare emiterea de pareri privind subiecte nedocumentate), am citit tot articolul, si pare ca ai vazut clipul despre care vorbeam mai devreme. Astfel ca te rog sa imi accepti scuzele.

    On-topic: Gluma/ele cu nazisti facute de pewdiepie este relativ “docila”, personajul asta face si a facut mereu, glume exagerate si la limita decentei; DE AIA are 53 de milioane de subscriberi. Ai/aveti idee cati subscriberi are #2 de pe YouTube?! Pewdiepie e la ani lumina in fata tuturor vloggerilor si asta tocmai din cauza glumelor exagerate pe care le face. A pierdut niste bani? Da. A pierdut subscriberi? Probabil. Credeti ca ii pasa de bani? In repetate randuri a afirmat ca, pentru el, mai important e sa fie auzit, sa ii fie receptionat mesajul. Which he still does pretty much the best in business, daca ne uitam la cifre. Vorbim despre canalul care face milionul de vizualizari la cateva ore de la postare..

      (Citează)

    • În general ajută să citești întreg articolul și apoi să comentezi. Acesta este și fluxul normal al site-ului, semnalizat de prezența comentariilor DUPĂ articol :P

        (Citează)

  18. Radu, țin sa cred ca nu ai urmărit cu atenție ce s-a întâmplat cu WSJ, PDL, Disney, etc. Faptul ca WSJ publică un articol/o știre nu o legitimizează în mod automat. Ok, glumele alea sunt duse la extrem, în sensul ca un asemenea număr de subscrieri aduce și o responsabilitate imensa pentru creatorul conținutului și ca ar trebui sa fie atent sa aducă disclaimerele corecte în prim-plan de fiecare data. Dar să fim serioși, PDP nu are nicio treabă cu nazismul, mai degrabă ne uităm câtă ură e în Europa acum cu valurile de naționalism – în UK, Franța, Spania, Italia, Ungaria, România, etc. – ură comunicată cu ușurință către milioane de oameni prin intermediul TV-ului și a ziarelor corupte/compromise.

    New media asta aduce în plus, perspectiva individuala a omului, nu exista un producător, editor, scenarist în spate și asta atrage enorm de mulți oameni. Observ ca te uiți la YouTube ca ceva neînsemnat, fără sa crezi ca ar putea avea un impact semnificativ în viitor, insa cred ca te înșeli.

    Faptul ca Disney și youtube (parțial) și-au retras suportul, e doar oportunitate pt. PDP, subscriberii rămân, va crea cu siguranță conținut ca și până acum, pentru că oamenii vor continua să caute conținut original iar și iar.

    Btw, spre deosebire de YouTube, ai spune ca TV-ul e un mijloc media matur?

      (Citează)

  19.   (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus