un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ceva bun în Windows 10: kit de reinstalare în caz de upgrade

20 Feb 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Am lucrat zilele acestea la depanat două laptopuri. La primul am schimbat SSD-ul cu unul mai mare. Al doilea a avut boală lungă și nu l-am putut salva, vă spun altădată despre el.

Schimbarea SSD-ului am făcut-o cu reinstalare de Windows 10, că oricum era cam prost configurat și fără nimic crucial instalat, ocazie cu care am văzut cât de ușoară a făcut Microsoft posibilitatea acestui upgrade. Principala mea grijă era partiția aia de recovery pe care aș fi pierdut-o complet schimbând SSD-ul și lipsa oricărui cd-key de activare, că nu era nimic lipit de laptop.

Nu mai ai nevoie însă de nimic. Pentru un upgrade precum cel de mai sus, se descarcă acest utilitar oficial Microsoft care face pe un stick USB (sau DVD) un kit de instalare de Windows 10. M-a întrebat la început ce limbă vreau și ce versiune de Windows; am selectat versiunea care venise preinstalată cu laptopul și limba engleză, știind că pot adăuga ulterior altele. Apoi a început procesul de creare a acelui stick USB bootabil, utilitarul respectiv descărcând de unde o ști el un kit de Windows și copiindu-l pe stick.

După descărcare, am demontat laptopul, am scos SSD-ul, am pus SSD-ul nou și am repornit laptopul cu stick-ul USB înfipt. A butat de pe stick, a instalat Windows-ul fără probleme, iar activarea licenței s-a făcut automat online pentru că serverele Microsoft știau că am avut o versiune de Windows 10 Home legată de numărul de serie al plăcii de bază, așa că instalarea nouă a fost activată fără probleme. End of story.

Simplu și rapid. Anterior aveam serial number-ul notat pe undeva sau laptopul venea cu un abțibild lipit de el, care în timp pierdea culorile și textul. Era totul mult mai complicat. Cu acest utilitar, vă puteți face singuri de la orice calculator un kit de instalare Windows 10.

Dacă vreți să faceți un upgrade de unitate de stocare cu păstrarea intactă a Windows-ului și a programelor instalate, aveți nevoie de un program de clonare. EaseUS Todo Backup este gratuit. Variante plătite găsiți pe la Acronis. E mai dificil cu clonarea, ar trebui să căutați posibilitatea utilizării unui stick USB sau unui hard-disk extern ca stocare temporară pentru datele clonate, altfel aveți nevoie

În funcție de ce SSD cumpărați, puteți primi și un program de clonare. Eu am ales un Crucial 500 GB pe interfață M.2 SATA și pentru că include o licență de Acronis True Image HD pe care n-am folosit-o în cele din urmă, dar a fost un bonus bun.

Apropo de unitățile SSD în format M.2, înainte de a cumpăra una nouă trebuie să știți două lucruri foarte importante despre ce tip de unitate suportă computerul vostru:

  • lungimea ei: majoritatea laptopurilor merg pe SSD-uri de lungime 80 mm (se numesc M.2 2280 – adică lățime 22 mm și lungime 80 mm), dar verificați în specificațiile oficiale pentru tipul vostru de model/part number. Există și alte lungimi. Sigur că un SSD de lungime mai mică încape în locul unuia mai mare, dar de obicei SSD-urile M.2 sunt ținute pe poziție de un șurub care le agață la capăt, așa că cel mai bine ar fi să achiziționați ceva potrivit.
  • tipul protocolului: M.2 este un model de SSD cu aspect de plăcuță lunguiață, fără carcasă, utilizate de obicei în laptopuri. Unitățile SSD de tip M.2 pot veni însă în două tipuri diferite de conectare la placa de bază, SATA-3 și mai noul și mult mai rapidul standard NVM. Diferența de aspect este subtilă și o vedeți mai jos: plăcile de bază cu port M.2 și protocol SATA acceptă SSD-uri cu două “găuri”, cu două ghidaje, pe când cele cu NVM au o singură “gaură”.  Din nou, citiți cu atenție specificațiile laptopului vostru înainte de a cumpăra ceva.

m2_satam2_nvm

Dacă luați ceva greșit, măcar comandați online ca să puteți face retur în 14 zile. PC Garage și eMAG au sute de SSD-uri listate în magazin. Care este cel mai performant SSD din listă sau dintr-un anumit domeniu de preț ar fi o discuție mult prea lungă ce necesită teste și informații despre controllerul utilizat în interior. Personal, aș spune că pentru un laptop uzual nu este așa important, că oricum nu-l veți întinde la maxim. Luați unul pe care scrie măcar 500 MB/sec citire și scriere și e ok.

asus s5507

    24 comentarii

  1. nwradu, “mama” laptopurilor ranite :)

      (Citează)

  2. Se vede ca nu ai mai avut probleme cu Windows-ul sau cu pc-urile. Utilitarul ala a aparut odata cu Windows 8.
    Activarea pe baza de mb, banuiesc ca e pentru variantele oem de Windows, pentru cele retail ai nevoie de serial.

      (Citează)

    • În general nu am probleme cu Windows-ul, că știu să-l întrețin și să-l depanez. Cred că am reinstalat Windows XP o singură dată (și din vina lor, că abia în SP2 au introdus un utilitar de reconstruire pe la winsock), 7 niciodată, 10 niciodată.

        (Citează)

  3. “A butat” :D

      (Citează)

  4. exista un program care iti genereaza key ul in clar al windowsului pe care il rulezi.

      (Citează)

  5. am si o intrebare care ma preocupa zilele astea si are oarecare legatura cu articolul.

    intrebarea este daca pot monta un SSD cu form factor M.2 intr-un bay in care in mod normal intra un harddisk de 3.5 inci.

    mai precis e vorba de bay-ul unui micro server HP Gen 8 (pe care inca nu l-am cumparat, deci nu stiu cum arata)

    stiu deja ca un SSD de 2.5 inci poate fi montat intr-un bay de 3.5, dar ma intereseaza despre un M.2

    in mod curios, nu reusesc sa gasesc pe google.

    multumesc frumos, sper ca pot folosi comentariile si pentru altceva decat injuraturi :))

      (Citează)

    • M.2 SATA 3.5 inch adapter (sunt și dual stil RAID). Ai grijă ca SSD-ul să fie SATA și nu doar eNVM.

        (Citează)

    • Multam.
      Intre timp am vazut si eu adaptor si nu intelegeam de ce sunt si cu 2 ssd-uri – inteleg ca e pt RAID.

      La SSD-urile de 2.5 nu trebuie adaptor cu electronica, corect? Adica tb un cadru pt diferenta de marime, dar mufa se potriveste, nu?

        (Citează)

    • Da.

        (Citează)

    • Robo: La SSD-urile de 2.5 nu trebuie adaptor cu electronica, corect? Adica tb un cadru pt diferenta de marime, dar mufa se potriveste, nu?

      Să ai grijă, totuși. Tocmai am luat țeapă cu un rack intern care e doar SATA2. Nu înțeleg de ce are electronică în el, în loc să prelungească o simplă mufă.

        (Citează)

  6. Mosule le-ai facut varza

    SSD (fie 2.5 fie M.2) se poate conecta pe interfata SATA (cum ai zis si tu) sau PCIe.
    Protocolul de comunicare folosit (interfata software daca vrei) poate fi IDE (in trecut), AHCI (cel mai folosit in prezent) si NVMe(cel mai nou protocol).

    primele M.2 au fost pe SATA (+AHCI), apot treptat au aparut pe PCIe(+AHCI, primele pe 2 linii, mai nou pe 4 linii) si cele mai noi pe PCIe (pe 4 linii +NVMe).

    Ca idee AHCI a fost folosit din inertie la SSDuri, el fiind proiectat pentru HDD. NVMe a fost proiectat de la 0 special pt SSDuri, indiferent de formatul lor (2.5, M.2) sau de interfata fizica (SATA, PCIe)

      (Citează)

  7. Asteptam articolul ,, Cum se configureaza windowsul dupa o instalare de la 0 “ ;)

    Si bineinteles povestea cu al doilea laptop

      (Citează)

  8. Da, asta cu “media creation tool” e chiar tare. Am folosit-o și eu de vreo câteva ori.

    Am aflat de el pe vremea când era update-ul gratuit și am făcut update la un laptop vechi, nefolosit, pentru a putea, la un moment ulterior când urma să-i fac upgrade de hdd+RAM, să folosesc “media creation tool” și să instalez totul pe curat.

    Deci da. :)

      (Citează)

  9. EaseUS ala nu merge daca dpdv al spatiului de stocare faci un downgrade. De exemplu, e degeaba daca treci de la un hdd de 500gb la un ssd de 240 sau 480.
    Sice ca destinatia trebuie sa fie cel putin egala ca marime cu sursa, chiar daca pe sursa ai ocupat doar 10-20%

      (Citează)

    • Folosește Clonezilla și va merge. E suficient de inteligenta aplicația că să știe cât e ocupat și cât nu, astfel încât să te poți încadra în noii parametri

        (Citează)

  10. Tot un crucial am ales si eu, dar de 275 gb.

    Exista o problema cu software-ul ( meh, bonus) care s-a intamplat si aici in casa. O cunostinta a folosit acronis-ul si dupa aceea a inceput sa mearga laptopul sacadat, probleme, etc. Dupa putin research am inteles ca ar fi o problema cu acronis-ul si windows 10, cand il muti de pe un device pe altul.

      (Citează)

  11. Partea interesanta a fost când am vrut sa clonez ssd.ul nvme din Razer Blade PE unul mai mare. Doar că pt moment nu exista niciun “enclosure” extern care sa suporte standardul nvme, și musai nu vreiam sa pierd partitia de recover de la Razer. Soluția in final fiind Clonezilla , o versiune free si beta cu care am reușit copierea completa a ssd.Ului pe un altul normal extern pe usb, apoi am montat cel de.al doilea SSD nvme restaurant imaginea sistemul de pe cel normal usb.
    Cat despre Cheia Windows eu am folosit un utilitar să văd exact ce cod am, care se numește Belarc Advisor.

      (Citează)

  12. Daca vreti SSD, luati-l acum de la PCGarage cat sunt la promo modele cu stocuri mai vechi. Modelele ieftine de 240/256Gb se vor duce inspre 500 de lei.

    Si nici macar nu vor fi stocuri, umbla un zvon ca a venit Apple si cumpara tot ce prinde iar fabricile nu fac fata cu productia pe formatul nou 3D NAND.

      (Citează)

    • Apple vinde prea puține ca să facă din astea.

        (Citează)

    • In conditiile in care fabricile de MLC trec la TLC si 3D NAND TLC si nu pot sa produca nici asa, nici asa, ce crezi ca se intampla cu pretul cand vine Apple si pune cerere pe cantitate dubla fata de anul trecut?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus