►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Cum se anunță Mobile World Congress 2017
Noile procesoare AMD Ryzen sunt deja disponibile la precomandă »
24 Feb 2017 ·
Am senzația că orice cartier rezidențial nou construit vine cu surprizele lui, descoperite abia după ce te muți acolo. Surprizele pot varia de la “ne plouă în casă” și până la “chemați elicopterul, nu mai avem drumuri pe care să ajungem acasă”.
Ultima variantă o pățesc acum cei din Greenfield, un cartier nou-construit în Pădurea Băneasa. Accesul se făcea pe un drum forestier ce începea undeva pe la Grădina Zoologică, drum pe care instanța l-a declarat interzis traficului auto uzual, așa că a fost închis. Cei din Greenfield intră acum pe un alt drum, foarte îngust și lung, știrile spunând că cei 2 kilometri se pot parcurge chiar și în 2 ore din cauza blocajelor.
Vina este, evident, a dezvoltatorului. Acesta se angajase să construiască un drum de acces direct din Șoseaua de Centură, dar nu a făcut-o în ultimii ani, preferând să folosească ilegal drumul forestier. Conform asociației Eco-Civica, dezvoltatorul Greenfield a încălcat mai multe legi de mediu și urbanism, încât li s-a anulat până și PUZ-ul, iar orice dezvoltare a ansamblului după acel moment a fost o infracțiune:
Primaria Generala a stiut de toate aceste incalcari ale legii, a indus in eroare celelalte autoritati si a mai si avizat planurile. Toate aceste lucruri, cu prezentarea de date false, au constituit si obiectul unei prime anchete penale in care Parchetul spune ca persoanele anchetate, din Primaria Generala, au fost gasite vinovate, SI-AU RECUNOSCUT VINA, dar fiind fara cazier, familisti si angajati, s-a luat decizia aplicarii unor amenzi.
I-auzi! Faci un întreg cartier rezidențial, încasezi milioane de euro vânzând apartamentele, iei o amendă și atât pentru asta.
Acum, cu un cartier construit prin încălcarea legilor, aceiași dezvoltatori forțează mâna primăriei printr-un șantaj de genul “avem 5000 de oameni care locuiesc aici, faceți ceva!”. Mai exact, cer reîncadrarea drumului forestier ca drum de acces, pe principiul “am construit cu japca aici, acum dă-mi-l legal”. “Forțează mâna primăriei” s-ar putea să fie un termen prea dur; poate că primăria abia așteaptă să le dea tot ce doresc, mai ales dacă se ung bine mecanismele.
O parte din vină este și a celor care au cumpărat apartamente acolo. Problema nu-i recentă, ci de doi ani se cunosc toate cele spuse mai sus. Acum doar a fost blocat drumul de acces și scandalul a început să fie unul real, nu doar unul pe hârtie. Mă gândesc, totuși, că oamenii care vor să dea 100.000 de euro pe un apartament cercetează întâi și dacă totul este legal construit și dacă, în caz de nevoie, are cum să ajungă o ambulanță la ei acasă.
Digi24 are un reportaj și despre alte ansambluri rezidențiale cu probleme mari de acces. Dezvoltatorii nu construiesc drumurile pe care s-au angajat că le vor face atunci când au obținut avizele, ba mai mult, bucățile de drum sunt împărțite prin cotă indiviză locatarilor, făcând practic imposibilă modernizarea lor, mai ales că în multe cazuri proprietățile sunt cumpărate cu credit bancar și inclusiv băncile ar trebui implicate în efortul comun de asfaltare. Până apare acela pe site (că tocmai a rulat la televizor), citiți-le pe acesta mai vechi.
« Cum se anunță Mobile World Congress 2017
Noile procesoare AMD Ryzen sunt deja disponibile la precomandă »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
24/02/2017 la 12:00 PM
Chiar Primaria a avizat planurile si a mintit. Unde ar putea cumparatorii intreba daca totul e legal?
Ionut(Citează)
24/02/2017 la 5:17 PM
Romania e tara tuturor posibilitatilor! Nu, nu e SUA, ci Romania!
Exemplu rezidentialul Estic Park (esticpark . ro) este construit fara probleme de niste agenti Mosad (banuim cum au facut cele 15mil$) in cooperare cu Ontanu & Co. pe un teren mlastinos langa o fosta groapa de gunoi unde s-au adus o parte din deseurile de la cazaturile din ’77, deci se constuieste o alta cazatura, in 6 luni fiind deja gata un bloc, de nu are timp betonul sa se “usuce”,
Deci cand va fi urmatorul cutemur de se va scufunda ansmblul, antreprenorii vor fi de mult prin Israel, deja s-au vandut apartamentele din faza de proiect, s-au platit de pe cateva scheme pe hartie, totusi noroc ca au mai si construit ceva caci am vazut cazuri in care antreprenorii au fugit cu banii in insule.
M D(Citează)
24/02/2017 la 12:05 PM
Retarzii care si-au luat acolo, cam cat credeau ca tine? Numai cine are banii ne-munciti ii arunca asa prosteste.
Gaelex(Citează)
25/02/2017 la 8:01 AM
Asta voiam sa zic si eu…cine arunca 100 de mii pe un apartament in padure, are banii tot din spagi, iar restul sunt cretini.
Giovani(Citează)
25/02/2017 la 9:36 PM
Eu știu oameni care și-au luat acolo apartament cu muncă și credit la bancă.
Doi la mână, apartament în pădure e super-mișto, iar acolo ești relativ aproape de oraș.
Trei la mână, la mine în bloc un apartament costă tot 100.000 de euro și vorbim de un bloc din 1990, nu de ceva modern în pădure.
nwradu(Citează)
24/02/2017 la 12:10 PM
Ce inseamna spaga!
Primaria, prin functionarii ei, incalca legea si emite avize false unui dezvoltator care face blocuri de milioane. O nimica toata asa ca ii amendam doar.
In schimb daca tu cetatean faci o zugraveala sau modificare gard fara aviz, ai cazier.
C(Citează)
24/02/2017 la 12:17 PM
Am vizitat greenfied acum 6 ani, cand cautam locuinta.
Si atunci se spunea ca se va face drumul si se va drege.
Mi s-a parut incredibil ca trebuie sa merg pe drum forestier pana acolo, am vrut sa renunt imediat dar daca tot venisem… oricum nu mi-a placut nici complexul si nici apartamentele pt ca inghesuiala era mare si atunci, iar intre timp s-au mai construit blocuri.
Mi se pare absurd sa cumperi intr-o inghesuiala din aia doar pt ca e padurea aproape, nu foloseste la nimic daca sunt 1000 de vecini pe o raza de 100 de metri in jurul tau.
Evident, am cumparat in schimb un apartament intr-un bloc nou construit cu picioarele, dar macar n-am 100 de vecini in bloc si stiu ca nu mi se poate inchide strada :-)
Robo(Citează)
25/02/2017 la 9:37 PM
Ce bloc? În ce zonă ai cumpărat?
nwradu(Citează)
24/02/2017 la 12:24 PM
“Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get”.
KMean(Citează)
24/02/2017 la 12:25 PM
Inca un aspect, primaria si Firea intervin aici nu fiindca le pasa de locatari ci fiindca se creeaza un precedent pentru exproprieri/acces in padure.
Pe modelul aeroportului Baneasa – dai avize ilegal si apoi le folosesti ca sa matrasesti intreaga zona indiferent de obiective.
C(Citează)
24/02/2017 la 12:54 PM
Cam toate cartierele rezidentiale sunt asa sau urmeaza sa ajunga intr-o situatie asemanatoare.
Ma rog, ma refer la cele “de la periferie”.
In popesti-leordeni de exemplu nu ai trotuar, stradutele sunt mega inguste de abia poti sa faci virajul iar praful si noroiul sunt la ele acasa.
In militari rezidence densitatea blocurilor e mai mare chiar si decat in china, la fel, trotuare nema, mizerie si noroi la tot pasul, drumul de acces rupt in doua, super ingust si fara trotuar pentru oameni. un singur drum pentru mii de oameni. blocurile sunt construite asa “subtire” ca efectiv auzi cum face pipi cel de deasupra ta.
In prelungirea ghencea nici nu mai vorbesc, stai cu orele ca sa intri in oras.
Mi se pare cea mai mare prostie sa-ti iei casa in mizeriile astea de “noi cartiere”. Pe langa astea pot spune ca dristor, pantelimon sau colentina sunt oaze de liniste si de calitate a vietii.
Trecand mai departe, doamne fereste sa ne gandim la un cutremur caci daca investitorii au gandit tot numai profit si atat, cred ca cimentul din blocurile alea e probabil mult mai slab decat la blocurile din anii 70-80, nu mai zic de fundatie, seriozitatea lucrarilor, etc.
Pensionarul(Citează)
25/02/2017 la 9:39 PM
Noi am cumpărat un apartament într-un bloc nou și diferența se vede. Tavane mai înalte, lift mare și modern, alt fel de oameni printre vecini. Câtă vreme e și bine făcut, merită treaba.
nwradu(Citează)
24/02/2017 la 2:58 PM
Mie mi-a suflat un spiridus acum ceva timp ca reprezentantii Romsilva ar fi cerut 3 apartamente ca sa schimbe incadrarea drumului forestier in drum public dar cei de la Greenfield nu ar fi vrut sa le ofere decat doua asa ca s-a ajuns la conflictul asta mexican.
BobbyR0(Citează)
24/02/2017 la 3:14 PM
La fel de plauzibila si varianta ta!
Andrei Daniel(Citează)
27/02/2017 la 4:56 PM
LUL, au esuat negocierele la 3 apartamente? Ce amatori. Pai sa ia lectii de la fostul primar al Selimbarului (langa Sibiu): http://www.turnulsfatului.ro/2015/11/15/dosarul-maricuta-dna-un-bmw-x6-spaga-pentru-fiu-61-de-apartamente-spaga-pentru-tatal-primar/
Sol(Citează)
24/02/2017 la 3:25 PM
Felicitari Gaelex pentru atributul de retard oferit perfect gratuit. Ai si tu o parere inteligenta si ti-ai exprimat-o public.
droid04(Citează)
25/02/2017 la 9:40 PM
E felul lui de a spune “oameni”. Jumătate din comentarii includ apelativul retard despre cineva :P
nwradu(Citează)
24/02/2017 la 5:18 PM
Romania e tara tuturor posibilitatilor! Nu, nu e SUA, ci Romania!
Exemplu rezidentialul Estic Park (esticpark . ro) este construit fara probleme de niste agenti Mosad (banuim cum au facut cele 15mil$) in cooperare cu Ontanu & Co. pe un teren mlastinos langa o fosta groapa de gunoi unde s-au adus o parte din deseurile de la cazaturile din ’77, deci se constuieste o alta cazatura, in 6 luni fiind deja gata un bloc, de nu are timp betonul sa se “usuce”,
Deci cand va fi urmatorul cutemur de se va scufunda ansmblul, antreprenorii vor fi de mult prin Israel, deja s-au vandut apartamentele din faza de proiect, s-au platit de pe cateva scheme pe hartie, totusi noroc ca au mai si construit ceva caci am vazut cazuri in care antreprenorii au fugit cu banii in insule.
Mihai Dobre(Citează)
24/02/2017 la 8:28 PM
Se cearta intre ei pe forumuri: https://forum.softpedia.com/topic/317183-greenfield-residence/page__st__702#entry20743352
Deea(Citează)
24/02/2017 la 9:48 PM
Salut Radu, o mica observatie la poza pusa acestui articol ar fi ca in realitate drumul forestier reprezinta doar ~20-30% din ce ai tratast tu acolo si reprezinta partea din spre Greenfield (350m). Restul de 80% este drum cu 2 benzi asflatat si cu o calitate mult peste media din Romania.
O alta observatie ar fi ca acele cozi kilometrice s-au sfarsit un ultimele 2 zile cand restul populatiei a inceput sa afle despre inchiderea drumului si nu mai incearca sa ocoloasca cozile de pe DN1 pe acea scurtatura prin padure.
Un al detaliu ar fi ca initial Romsilva nu a avut nimic impotriva circutalului prin padure, dupa finalizarea procesului din Dicembrie acestia lasand accessul liber. Nimeni nu are nimic de castigat prin inchiderea acelui drum, ba din contra, gradul de poluare crescand probabil de zeci de ori, cele cateva sute de masini din GF ce foloseau acel drum (maritatea oricum foloseau DN1 ca sursa de acces) mergeau inainte 2 KM intre Greenfield si Zoo, acum fac 7 km + cateva zeci de minute de stat pe loc in coada ). Cei de la Eco-Civica nu au primit spaga solicitata corespunzator asa ca au decis sa se duca in instanta impotriva Romsilva pe motiv ca de ce nu inchid drumul forestier daca au castigat procesul. Romsivla intr-un mod logic a decis sa inchida accesul pentru a evita un viitor proces.
A fost mistificat destul de mult in ultima saptamana cum “nerorocitii de bogatani din Padurea Baneasa” distrug frumusete de padure cu masinile lor, cand de fapt era o scurtatura folosita de alte mii de masini care nu au nici o treaba cu Greenfield pentru a economisii timp si benzina ( se poate citi si poluare ) ce acum sa mutat de pe partea dreapta ( Alea Teisani ) pe partea stanga ( Alea Privighetorilor) si nimic mai mult :)
http://imgur.com/a/lCpA9
Ar fi ceva frumos daca media s-ar mobiliza la fel de mult si atunci cand cei din Greenfield fac campanie pentru strans gunoaiele din padure si alte asfel activitati.
Stefan J.(Citează)
25/02/2017 la 9:43 PM
Toată lumea n-a primit șpagă și de asta…
Legea e lege, indiferent ce-i motivează pe cei de la Eco-civica, Romsilva sau alții.
Eu sunt de acord ca drumul să fie blocat și dezvoltatorul să construiască altul, așa cum s-a angajat că va face. Pădurea Băneasa e ultima pădure din jurul orașului, dacă acum se face o excepție va urma alta și alta, până nu mai rămâne nimic acolo.
Au strâns gunoaiele? Sunt băieți buni, să le fie iertat totul!
nwradu(Citează)
24/02/2017 la 9:54 PM
Vrei sa vezi treaba misto ala mosiu negoita? Intra pe palladium residence. Blocul 3 a ramas cu preturile de pana acum x+5% tva, se scoate tva-ul si au lasat preturile x. Pentru blocul 4, care o sa fie gata la anul, preturile afidate sunt mai mari cu 5%, fix cat erau inainte cu tva :)))
Guvernul, taiem tva-ul sa incurajam cumpararea, javrele yuhuuu 5% profit in plus pentru noi. Tipic negoita….
Pew(Citează)
25/02/2017 la 9:43 PM
Normal, așa se întâmplă mai mereu.
nwradu(Citează)
25/02/2017 la 4:23 PM
@stefan j Ba eu am de castigat ca s-a inchis ca merg cu kinderii prin padure si cand e noroi mai mergeam si pe bucata aia asfaltata cu bicicleta. Si se circula de parca ar fi pe autostrada. Iar pe bucata neasfaltata se ridica praful de nu poti respira pana departe in padure. F bine ca l-au inchis, sper sa ramana asa
Vlad(Citează)
27/02/2017 la 10:50 AM
Cred ca ai avut noroc :)) . Eu am vecini ce au si caini , unul din ei il lasa sa-si faca nevoile pe scara si dupa nu vrea sa recunoasca(noroc ca avem camere). Nu mai vorbesc de galagie(taraf tv) si mizerie pe scara. Cel mai ieftin apartament 65000 euro cel mai scump 150000 euro.(nu in Bucuresti) . Nu stiu de unde se aduna nesimtiti …ca si in Bucuresti in bloc vechi incepuse aceeasi problema(cu tineretul). Imi amintesc cand ne-au pus mamele (prin 96-98)la bloc sa racaim toate gumele de mestecat de pe scara blocului(evident ca tot noi turbo le aruncasem :)) ). Ei bine noi acum ajunsi mari , trec pe acolo nu mai are nimeni copii mici ca s-au schimbat generatiile dar de la intrare pana in golul de scara blocului plin de gume de mestecat.(au venit cativa tineri unii mai mici in varsta decat mine,dar se pare ca au venit cu obiceiuri prost deprinse)
Nemo(Citează)
27/02/2017 la 12:24 PM
Asta nu vreti sa intelegeti dumneavoastra – ca legea este lege. Si legea permite scoaterea terenului din circuitul forestier .. prin urmare drumul acela este posibil sa fie realizat. Conform legii.
Si daca legea este lege si instanta a confirmat ca Str Vadul Moldovei este drum forestier… ar trebui sa fie inchisa inca de la intersectia cu Iancu Nicolae… nu la marginea padurii.
George(Citează)