un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Apropo de radiație, poate nu știați care-i cea mai periculoasă sursă din jurul nostru

17 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Mi se pare că nu mai sunt multe de zis despre radioactivitatea de la Muzeul de Geologie dincolo de ce-am discutat aici. Totuși, mai e un aspect interesant, dacă tot a aflat lumea despre doze de radiație:

  • Doza naturală de radiație este de aproximativ 1-3 milisievert/an (mSv/an), în funcție de țară, altitudine șamd.
  • Doza suplimentară încasată de cei ce locuiesc la 75 km de o centrală nucleară este de 0,0001 mSv/an.
  • Mâncatul unei banane – tot 0,0001 mSv, dar pe loc. Banana reține foarte bine anumite particule radioactive din sol. Practic, primești de la o singură banană aceeași doză precum locuitul timp de un an în zona unei centrale nucleare.
  • Doza de radiație la Hiroshima, acum – 2,6 mSv/an
  • Limita stabilită de CNCAN pentru personalul expus profesional radiațiilor (medici radiologi, securitate cu raze X etc) – 20 mSv/an
  • Radiația fosilelor de mamut depozite sub o prelată în curtea muzeului de Geologie – 20 mSv/an, dacă stai la mai puțin de un metru de ele.
  • Doza încasată de plămânii unui fumător de 20-30 de țigări pe zi – între 60 și 160 mSv/an.

Nu o zic eu, o zice Office of Research Services din National Institute of Health al guvernului SUA și, de altfel, multe alte asociații medicale după studii detaliate asupra particulelor din fumul de țigară.

Asta pentru că frunzele de tutun rețin ușor particule de poloniu-210 și plumb-210 din îngrășământul folosit pentru a crește tutunul, particule care se păstrează în frunze inclusiv după procesarea lor pentru a fi transformate în țigări. Cantitatea de poloniu din fumul de țigară este infimă, dar prezența acestuia în mod repetat în același țesut (plămânul) are efecte foarte nocive pe termen lung.

Alte studii au arătat că 75% din poloniul din fum este eliminat de fumător, făcând și fumatul pasiv (statul în fum) la fel de toxic. Culmea, poloniul nu-i toxic în afara corpului, radiația sa nu trece prin piele, dar în interiorul corpului 10 nanograme constituie o doză letală prin inhalare. Nanograme! Exprimat altfel, un gram de poloniu poate otrăvi 20 de milioane de oameni, din care 10 milioane ar muri.

Țigările produc vreo 60 de alți carcinogeni. Poloniul este doar unul dintre ei.

asus s5507

    30 comentarii

  1. Si cenusa de la carbuni (aia care iese din termocentrale) e o sursa de radiatii.

      (Citează)

  2. dealtfel am auzit ca aia de la Cernavoda renunta la uraniu, de cand cu articolul lui Tolontan.

    Devin bio, folosesc oase de mamuti. Conform tabelului din articol, is mai tari ca uraniul imbogatit.

      (Citează)

  3. Daca atat de multe retine o banana iti dai seama cat retine o ciuperca? Pai cine mananca ciuperci culese din natura trebuie sa straluceasca in intuneric.
    Ciupercile absorb nu doar minerale, dar si Poloniu, Paladiu si Radon.

      (Citează)

  4. Robo ai legătura…

      (Citează)

    • multumesc nea_caisa, am preluat legatura.

      avand in vedere ca toata mancarea e plina de chimicale, bananele sunt iradiate si stiu eu un om pe care l-a calcat camionul pe trotuar, eu zic sa incepem toti sa traversam strada cu ochii inchisi.
      daca e sa se intample ceva, se intampla oricum.
      dumnezeu are grija de noi, ca am dat bani la popa.

        (Citează)

    • Wrong. Lock him up. Drain the swamp.

        (Citează)

  5. despre polistirenul folosit la anveloparea blocurilor nu zice nimeni nimic?
    despre pvc-ul folosit la fabricarea termopanelor?
    in Germania au fost interzise in constructii de mai bine de 15ani, folosesc celuloza si vata minerala, iar la ferestre lemn stratificat.
    noi primim fonduri europene sa le cumparam de la ei (majoritatea producatorilor au capital strain deci banii raman inhouse) si sa le folosim in locuintele noastre
    in conditiile in care este cunoscut faptul ca isi pierd din eficienta energetica incepand cu al 5-lea an…prevad un plan, anyone see the big picture?

      (Citează)

  6. mai mancati banane dupa specificarea de mai sus ?

      (Citează)

    • Nu e indicat sa mananci banane in timp ce esti in avion, la 10-11.000m incasezi un bonus 0.005 mSv / ora!
      saracele maimute…impatureau banana in staniol.

        (Citează)

  7. acum e clar de ce a aparut legea anti-fumat, o sa-i adune cei de la cernavoda pe toti fumatorii, ca sa nu mai foloseasca uraniu.

      (Citează)

  8. Bravo pt articol, Radu!

      (Citează)

  9. Mihai Dobre:
    despre polistirenul folosit la anveloparea blocurilor nu zice nimeni nimic?
    despre pvc-ul folosit la fabricarea termopanelor?
    in Germania au fost interzise in constructii de mai bine de 15ani, folosesc celuloza si vata minerala, iar la ferestre lemn stratificat.

    Poti detalia putin cele legate de polistiren si tamplaria pvc? Ai ceva lectura suplimentara?

      (Citează)

    • Am invatat si studiat foarte multe cand mi-am construit casa, revin cu un sumar de linkuri desi sunt usor de gasit pe google toate controversele pe tema polistirenului, sper ca Radu sa aprobe comentariul ulterior pt ca stiu ca cele cu linkuri sunt in curs de moderare si de obicei nu prea mai apar public pe blog.
      Pe scurt in unele tari, solutia termoizolarii cu polistiren e interzisa (Norvegia), in altele e considerat cancerigen (Canada), in Germania testarile facute pe cladiri termoizolate cu polistiren constata economii nesemnificative de energie (fadadele expuse la soare sunt cele mai afectate, polistirenul suferind procesul de SUBLIMARE) dar si prezenta radioactivitatii sau a unor substantelor toxice precum stirenul sau benzenul, considerate cancerigene pentru om.
      La ei se recomanda vata bazaltica si ferestrele din lemn stratificat (mai bune si mai “elastice” ca pvc-ul la amplitudinile termice) permitiand totodata respiratia cladirii.
      Combinatia de polistiren si tamplarie pvc reduce aproape de zero capacitatea de transfer de aer, prin porozitate, a zidurilor exterioare, efectul obtinut e un apartament nesanatos ca o cutie etansa din plastic; vaporii de apa din condens raman captivi in masa zidurilor, favorizeaza aparitia mucegaiului si distrugerea termoizolatiei.
      Statistic in tarile care au interzis aceste materiale de constructii a crescut riscul de a dezvolta astm, bronsite sau boli de plamani.
      In Gemania de ex. a fost interzisa acum multi ani incalzirea in pardoseala, au constatat o crestere a comotiilor cerebrale, explicatia e simpla, fizica termodinamica – efectul de termosifon, piciarele incalzite+ capul rece+schimb termic+peste 45ani=atac cerebral

        (Citează)

    • deci daca vrei o casa sanatoasa care sa respire, fara condens trebuie evitate aceste materiale, din pacate autoritatile nostre care avizeaza materialele de constructii dorm sau nu vor sa reactioneze (ca asta e directiva din Vest), in concluzie daca nu se respecta acest lucru vom avea din ce in ce mai multi oameni bolnavi de bronsite, astm, boli de plamani, asta din cauza faptului ca aerul viciat din interiorul incaperii nu se evacueaza corespunzator, iar aerul viciat e mai periculos decat cel poluat de afara

        (Citează)

    • si in lanturile de supermarketuri straine aceeasi problema, de ce sa consumam mere romanesti, mai nasoale ca aspect dar ceva mai sanatoase cand putem sa mancam merele austiece, nemtesti de zici ca sunt din plastic, perfecte! Deh ne luam un infringement mic daca vrem 51% produse romanesti la raft…poveste reala: am cumparat prin martie 1kg mere minune productie austria de la market sa le dau muncitorilor pe santier, prin septembrie duc masina la toaletare completa si ii ofer si un aspirat interior, ca era cazul, la cate materiale am carat cu saracuta de ea, vine angajatul si imi spune ca a gasit un mar sub scaunul din dreapta, ma uit dubios la acesta, desi era putin prafuit l-am sters in palme si era aproape ca nou, coaja un pic incretita, in rest numai bun de mancat, si da era un mar stat timp de 6 luni stat in frig, apoi in caldura torida, concluzia o trage fiecare.

        (Citează)

    • Asteptam linkurile. Combini jumatati de adevar cu falsuri grosoloane, si de fapt tema comentariilor tale e cum Vestul a dat ordin sa saraceasca aceasta tara bogata, frumoasa si plina de mere sanatoase. Salariul ti-l iei direct in ruble, mihail?

        (Citează)

  10. Nu draga Boris, in euro, de la propria corporatie pe care am cladit-o caramida cu caramida in ultimii 10ani, crezi ca Estul nu face la fel? Diferenta e ca vestul o face din pix si contracte, iar estul din kalashnikov prin forta, diferente de abordare cu acelasi rezultat, preferam ca in timpul razboiului sa nu fim panarame si sa fii ramas alaturi de nemti, nu e timpul pierdut nici acum, prefer sa declaram razboi germaniei si sa ne predam, ne-ar fi mult mai bine.
    Banuiesc ca esti generatie mai noua, eu sunt nascut mai devreme :) dar sa stii ca asa e imperialismul draga Boris, daca vrei NATO, UE trbuie sa renunti la Petrom, la industrie, la independenta energetica, la oxigenul padurilor (vezi Schweighofer-regele austriac al lemnului romanesc) etc. etc.

    uite asa devii colonie unde inghiti tot ce ti se trimite in pachetel de la centru (daca zic corporatie spune lumea ca sunt cu rusii) …

    Pofta buna!

      (Citează)

    • preluat de pe Digi24, probabil postul rusilor /ungurilor de vreme ce sustin corporatiile si protestele pro Victoriei :)))

      Marile companii vând produse mai proaste în Est la preţuri ca în Vest

      Autorităţile ungare susţin că marile companii obişnuiesc să comercializeze produse de o calitate inferioară pe piaţa din estul Europei, chiar dacă este utilizat acelaşi brand şi preţ ca în ţările din vestul Europei.

      Oficiul Naţional pentru Siguranţa Alimentelordin Ungaria a analizat un număr de 24 de produse alimentare comercializate prin supermarketurile Lidl şi Aldi. În urma analizei, s-a constatat că versiunea locală a napolitanelor Manner este mai puţin crocantă decât cea vândută în supermarketurile din Austria. De asemenea, analiza a identificat o altă diferenţă de calitate în ceea ce priveşte crema tartinabilă Nutella, care este mai puţin dulce în Ungaria decât în Austria.

      „Personal, am fost consternat când am citit acest raport. Cred că vorbim de cel mai mare scandal din ultimele zile”, a declarat şeful cabinetului lui Viktor Orban, Janos Lazar. Acesta a susţinut că Guvernul va lansa o evaluare pe scară largă a produselor comercializate în ţară.

      Ungaria nu este singura ţară îngrijorată de calitatea inferioară a produselor comercializate în ţările din fostul bloc comunist din centrul şi estul Europei. Autorităţiile slovace au anunţat săptămâna trecută că au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi aspect în aproape zece produse alimentare vândute local, prin comparaţie cu aceleaşi produse din Germania şi Austria. Administraţia Sanitară Veterinară şi pentru Alimente a dezvăluit că aproape jumătate dinntre alimentele testate au o compoziţie cu mult diferită faţă de produsele vândute de acelaşi brand în ţările din vestul Europei. „Clienţii se aşteaptă la aceeaşi calitatea de la acelaşi brand, oricare ar fi ţara de producţie sau comercializare”, a declarat ministrul slovac al Agriculturii, Gabriela Matecna.

      Inspectorii au testat 22 de produse alimentare care se găsesc atât în supermarketurile din Slovacia (în special în Bratislava), cât şi în Austria (în localităţile de graniţă Kittsee şi Hainburh). Printre alimentele testate au existat lactate, produse din carne sau peşte, ciocolată, brânză, băuturi şi produse de patiserie. Inspectorii au analizat atât ambalajul, informaţiile despre compoziţie şi gramajul, cât şi culoarea, gustul şi mirosul. „Până la jumătate din produse s-au remarcat prin diferenţe semnificative ale calităţii”, a declarat Matecna. În acest sens, produsele alimentare comercializate local conţineau mai puţină carne şi mai multă grăsime, îndulcitori şi conservanţi decât în Austria. De asemenea, aveau gramaje mai mici în Slovacia, dar aceleaşi preţuri ca în Austria.

      Asociaţia Consumatorilor din Slovacia a întreprins teste similare în 2011, atunci când au fost analizate o serie de produse ambalate din Germania, Austria, Cehias, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria. Acele teste au confirmat că mai multe companii multinaţionale comercializează produse de o calitate diferită, dar sub acelaşi brand, în anumite ţări din UE. De asemenea, inspectorii au descoperit că era păstrată calitatea doar în cazul ciocolatei Milka.

      Comisia Europeană a susţinut anterior că aceste acuzaţii sunt lipsite de orice fundament, iar companiile multinaţionale sunt libere să adapteze calitatea produselor în funcţie de piaţa de comercializare.

        (Citează)

  11. Stimate Dobre, hai cu linkurile alea că eu tot caut și nu găsesc nimic. https://www.google.de/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=fu%C3%9Fbodenheizung+verbot (FYI nu confunda încălzire în pardoseală cu încălzire cu stocare)

    Sunt în continuare fascinat de mitul ăsta urban cu respirația pereților și cum pereții practic sunt ca niște diode. Umezeala doar iese, indiferent de condițiile meteo de afară. Literalmente de fiecare dată când o cunoștință sau rudă și-a pus termopane, invariabil au început să comenteze că fac umezeală și igrasie de la termopane și că ce nașpa sunt. Totuși când i-am întrebat unde cred ei că se duc ăia 1-2 litri de apă din rufele puse la uscat în cameră au cam tăcut. Ca să nu mai zic de asta https://www.google.com/search?q=how+much+water+exhaled+per+day

    Pereții nu respiră, au cel mult o capacitate redusă de absorbție în tencuială. De “respirat” respirau ferestrele comuniste care nici noi-nouțe nu etanșau ca lumea așa că deschide geamul, aerisește și nu te mai defeca pe tine cu conspirațiile.

    PS: nu o mai da în diverse cu mâncarea că și așa am deviat de la radiații,

      (Citează)

    • @nea_caisă sunt in curs de moderare, nu cred ca ajuta foarte mult concluziile specialistilor germani, care oricum sunt niste prosti iar noi stim mai bine, iar daca ai o parere diferita sigur esti troll platit de rusi.

      probabil faci parte din generatia “de colivie” cum le zic eu celor nascuti-crescuti la bloc-cotet, care se hranesc doar cu ce vine ambalat la cutie si isi culeg informatiile din bula lor de facebook, aceste informatii se gasesc in jurnale stiintifice, cauta pe jstor . org , informatia si cercetarea academica o gasesti mai greu in sursele de cancan

      in fine pana apar linkurile iti predau o lectie de chimie, poate nu ai chiulit in liceu si iti reamintesti notiuni cum ar fi ca:
      in componenta PVC avem
      -ftalati care perturbă sistemul endocrin
      -bisfenol A (BPA) care si el perturbă sistemul endocrin, iar cercetarea stiintifică asociază BPA de cancerul mamar, avorturi spontane, disfuncţii erectile si de boli cardiace, nu inseamna neaparat ca daca ai termopane nu ti se scoala plua ci e doar o incidenta statistica, cumulata cu alti factori…

      in componenta polistirenului expandat regasim
      -PBDE (eteri difenili polibromurati) si PBB (bifenili polibromurati) pentru ignifugarea acestuia iar prin expunerea la cadura / raze solare de pe fatade atat polistirenul (anvelopare/izolare termica) cat si poliuretanul (spuma folosita la etansarea termopanelor cu fatada) trec prin procesul de sublimare , adica trec din stare solida in cea gazoasa eliminand acest “gaz sanatos”

      Totodata s-a constatat ca eficientizarea energetica a locuintelor creste continutul de RADON si de alte gaze care de asemenea sunt periculoase pentru sanatate. O locuinta foarte bine izolata fata de una normala poate creste concentratia de radon de 2-3 ori.
      Si ca sa revenim la subiect radonul un gaz RADIOACTIV natural, fara miros care este a doua cauza principala a aparitiei cancerului pulmonar (cauza principala pentru nefumatori), acesta poate fi detectat cu ajutorul unui kit de testare special…da nu-i problema ca putem aerisi mai des :))
      Deci nemtii sunt niste idioti ca au renuntat la pvc in favoarea tamplariei de lemn stratificat, la fel de eficient si rezistent ca un pvc dar mai sanatos, deh lemnul pleaca din Romania catre ferestrele lor iar noi le primim pe cele din pvc, prin fonduri europene (unde si noi contribuim cu bani la aceste fonduri) iar liniile lor tehnologice de fabricare a profilelor si industria chimica duduie si isi amortizeaza costurile, deh le-a cazut fisa mai greu dar s-au desteptat intr-un final, concluzie in Germania pvc si polistiren nu se folosesc, vizitati orice santier doriti!

      -radonul – da e radioactiv ca sa revenim la subiect, cum ziceam a fost interzis pt ca polistirenul e “radioactiv” cand prin expunerea la cadura / raze solare pe fatade se sublimeaza (trece din stare solida in cea gazoasa) eliminand acest gaz

        (Citează)

  12. asteapta sa fie moderate

      (Citează)

  13. @Mihai Dobre merele alea de la supermarket sunt cu o ceara alimentara, pe cand cele romanesti au doar ceara naturala a lor pentru ca agricultori romani se asteapta sa vanda din livada, daca se poate direct din pom. Nu se gandesc ca lumea mananca mere tot anul, nu doar in sezon.

      (Citează)

  14. Mihai Dobre:

    in fine pana apar linkurile iti predau o lectie de chimie, poate nu ai chiulit in liceu si iti reamintesti notiuni cum ar fi ca:in componenta PVC avem
    -ftalati care perturbă sistemul endocrin
    -bisfenol A (BPA) care si el perturbă sistemul endocrin, iar cercetarea stiintifică asociază BPA de cancerul mamar, avorturi spontane, disfuncţii erectile si de boli cardiace, nu inseamna neaparat ca daca ai termopane nu ti se scoala plua ci e doar o incidenta statistica, cumulata cu alti factori…

    locuintelor creste continutul de RADON si de alte gaze care de asemenea sunt periculoase pentru sanatate. O locuinta foarte bine izolata fata de una normala poate creste concentratia de radon de 2-3 ori.
    Si ca sa revenim la subiect radonul un gaz RADIOACTIV natural, fara miros care este a doua cauza principala a aparitiei cancerului pulmonar (cauza principala pentru nefumatori), acesta poate fi detectat cu ajutorul unui kit de testare special…da nu-i problema ca putem aerisi mai des :))

    Întrebare tâmpită: dacă polistirenul și termopanele izolează așa de bine astfel încât să crească concentrația de radon așa de mult și umezeala să nu mai intre în casă, prin ce metoda intră în casă compușii de BPA & co. de la polistirenul pus la exteriorul zidurilor?

    Și cum se produce această sublimare dacă polistirenul e acoperit de tencuiala?

      (Citează)

  15. @mihai dobre: încă din 90 ne-am umplut de reclame “Gealan – sistemul german de geam termopan” care era, evident, cu PVC. O grămadă de firme germane, cu PVC.

    Și în toată lumea, nu numai în Germania, găsești geamuri termopane cu rame de PVC. Sigur, mai sînt și cu metal, dar și cu PVC.

    Acu’ gata, s-a descoperit în Germania ca PVC-ul nu e bun și tb lemn stratificat.
    Dubios, aș zice.

    Oricum… indiferent din ce faci ramele, aerisirea cel puțin o dată pe zi e de bază. Se găsesc acum și soluții de montare a unor fante în anumite porțiuni ale geamului, care lasă să treacă în permanență un pic de aer (deci intenționat pierzi din etanșeitate).

      (Citează)

  16. nwradu:
    Prin magie, desigur.

    te stiam inginer :) oricata plasa din fibra de sticla ai folosi la armarea tencuielii tot crapa ori ai rosturi ori diferente ale grosimii stratului si indirect porozitati. Cauta despre radon si vei gasi info chiar si pe digi24 , plus masuratori realizate de un ong in Ro plus o teza de doctorat la Cluj unde poti citi sj metode de reducere cu izolatii din folie antiradon pe sub parchet si tencuiala din pereti. Din viteza nu am scris ca sursa radonului e chiar pamantul si/sau materialele folosite la constructia respectivei locuinte, inclusiv materialele de la interior, acesta fiind un gaz eliminat natural prin lipsa de aerisire devine nociv o data cu cresterea concentratiei…dar pana la urma tot trebuie sa murim de ceva, ca doar nu vrem sa ajungem la 100de ani si eventual sa murim de plictiseala ;)

      (Citează)

  17. Deci fumatul si tigarile tin varful de pericol si voi discutati de PVC si polistiren cu atata ardoare…because fuck logic :)))

      (Citează)

    • 1) pt tigari dupa lungi dispute exista totusi un avertisment ca dauneaza grav sanatatii, anumite materiale de constructii nu vin cu nicun warning / disclaimer sa stii macar la ce te expui daca vrei cel mai ieftin in loc de mai scump / ecologic.
      2) Fumatul e o alegere, daca vreau sa fumez e optiunea mea, atata timp cat in casa la mine nu intra fumul de la vecinul. Oricum in cazul meu sunt inconjurat de vegetatie si nu am inca vecini. Sa vezi ce semisfera nebuloasa se obeserva in special dimineata si seara deasupra capitalei, e ca un clopot urias de smog peste, ca deh codrii vlasiei au fost pusi de foc de colorati nu ca la Viena.

      In schimb la anvelopare nu prea te poti opune, nu poti alege lemn stratificat si vata bazaltica ori celuloza… pentu ca costuri! Asa vine directiva de la UE ori ca ei ori deloc, mai greu poti pune ce materiale vor locatarii…

      Pot alege doar in cazul in care eu sunt si finantatorul si beneficiarul constructiei, dar cati sunt fericitii posesori de case, eventual facute fara constrangerea bugetului si lipsa unui credit in care fiecare m2 construit e calculat la centima, astefel incat valoarea creditul de constructie sa fie cat mai mic pentru ca dobanzi!

      Eu zic ca ramanem mai sanatosi (fizic si psihic) daca plecam! Recomand reportajul facut de Carmen Avram numit In Premiera – Sufocarea Romaniei, la Viena e aer curat :)

        (Citează)

  18. Banana nu “reține foarte bine anumite particule radioactive din sol”, ci este un fruct foarte bogat în potasiu. Iar potasiul are trei izotopi, din care cel radioactiv, potasiu-40, se intalneste la fecare 10000 de atomi de potasiu neradioactivi (stabili). Iată de ce apare biata banană în toate discuțiile despre radioactivitate :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus