un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Un satelit european a scăpat de o coliziune în spațiu

26 Jan 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Riscul de coliziuni între sateliții de pe orbita planetei noastre și oricare dintre cele 750.000 de obiecte aflate de asemenea pe orbită, rămășite ale altor misiuni sau sateliți distruși intenționat sau nu, este tot mai mare. Recent Agenția Spațială Europeană (ESA) a primit o avertizare serioasă pentru un posibil astfel de impact ce-ar putea distruge satelitul Swarm-B, unul dintre cei trei sateliți ce studiază câmpul magnetic al planetei.

Coliziunea ar fi putut avea loc acum, pe 26 ianuarie, la ora 01:10; satelitul a scăpat în cele din urmă, obiectul a trecut pe lângă el. Mai interesante mi se par mici detalii ale anunțului făcut de ESA, mici detalii care arată în ce măsură se urmăresc obiectele de pe orbită. Credeam că-i un fel de loterie acolo, cu ceva neașteptat putându-se întâmpla în orice moment, dar uitați la ce detalii mă refer.

Avertizarea de posibilă coliziune a fost primită de ESA de la americani, de la “the US armed forces’ Joint Space Operations Center”, care le-a spus că un obiect periculos va trece la 361 de metri distanță de Swarm-B pe data de 26 ianuarie, la secunda 55 a minutului 10 a celei de-a doua ore a zilei, ora României dacă am transformat eu bine. Bună precizie!

Obiectul respectiv este mic, are o secțiune de 0,02 metri pătrați, adică de trei ori mai mică decât o foaie de hârtie A4. Americanii știu și de unde provine, este un fragment al satelitului Kosmos-375, adică un satelit rusesc lansat în 1970 pe orbită, probabil pentru a testa diverse mecanisme, și distrus ulterior în mod intenționat. De fapt, o mulțime dintre rămășițele de pe orbită au fost produse de diverse teste -militare sau nu- din perioada Războiului Rece și, ulterior, inclusiv de testele Chinei cu arme anti-satelit.

Fragmentul respectiv este suficient de bine monitorizat de stațiile de detecție pentru a i se trasa cu precizie orbita, de unde și datele că va trece la minim 361 de metri distanță de Swarm-B. Cum vorbim de orbite la 500 de kilometri altitudine, precizia respectivă mi se pare foarte mare.

Lucrurile s-au rezolvat cu bine. ESA a așteptat noi date de la stațiile de monitorizare americane deoarece, pe măsură ce trece timpul, traiectoria fragmentului urma să devină și mai ușor de calculat la nivel de metru. În paralel, ESA a pregătit satelitul pentru o manevră de ajustare a orbitei cu 30 de metri. Ieri, la ora 11:30, specialiștii au analizat noile date de la americani și au decis să nu execute manevra de ajustare a orbitei după ce riscul nu mai părea așa mare.

sursa: blogul ESA.

 

asus s5507

    7 comentarii

  1. si la noi se pravaleste dealu’ peste autostrada dupa a doua inaugurare.

      (Citează)

  2. Si noi nu-l gasim pe Sebastian Ghita.

      (Citează)

  3. Sta ca o sa se aglomereze. SpaceX+cubesats=> a lot of junk

      (Citează)

  4. Idee de companie: Firma de salubritate spatiala – ca sa curete gunoiul de pe orbita ca deja de aduna.

    Cu tine vorbesc, Elon Musk ! Sau Radu Dumitru, de ce nu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus