►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« De ce ordonanța grațierii și amnistiei ar scăpa de justiție zeci de corupți
Ce bunătăți am mai încercat în ultima perioadă – ediția de ianuarie 2017 »
19 Jan 2017 ·
A doua ediție a competiției The Venture în România a fost câștigată de echipa SOWAT, pe care juriul a ales-o pentru a merge la finala globală din Los Angeles (și, până la finala din iulie, urmează un accelerator de business la Oxford, Marea Britanie).
SOWAT a primit și premiul de 5000 de euro, dar miza adevărată este premiul mare, de sute de mii de euro, din finală.
Echipa este fondată de Khaled Al Mezayen, de origine siriană, stabilit în România acum multă vreme. Proiectul său este o stație transportabilă, gândită pentru a fi instalată în comunități mici, de 500 până la 5000 de persoane, iar stația poate filtra între 25 și 100 de metri cubi de apă potabilă la fiecare 24 de ore.
Pentru a realiza acest lucru, stația are nevoie de alimentare de la o sursă de apă dulce, pe care o va curăța de impurități folosind un sistem de filtre, și de curent electric. Am asistat la prezentarea proiectului, fondatorul a vorbit despre un ansamblu de filtre ce se spală singure și pot ține până la câțiva ani. Se bazează pe filtrarea mecanică a impurităților mai mari de 10 nanometri, nu pe utilizarea de substanțe chimice.
SOWAT deja a vândut/instalat 6 astfel de sisteme în România. Un sistem costă între 17.000 și 25.000 de euro, mi-am notat eu atunci, ceea ce pentru un sat de 5000 de oameni înseamnă acces la apă potabilă pentru 5 euro pe toată durata de viață a sistemului, care-i estimată la 10 ani. Împărțind, rezultă apă potabilă pentru 50 de cenți de persoană per an.
Cu așa cifre, proiectul ar putea avea mare succes în toată lumea. Lipsa apei potabile este o problemă majoră în unele țări și duce la un număr foarte mare de decese, în special în rândul copiiilor. Cred că nici măcar nu trebuie să se chinuie prea mult să vândă filtrele SOWAT, sunt o mulțime de organizații care strâng bani pentru a dota comunitățile din locuri izolate cu așa ceva.
Proiectul uRad Monitor, care dezvoltă un aparat pentru a monitoriza calitatea aerului, a câștigat premiul publicului, fiind cel mai votat proiect de pe site-ul oficial. A primit 3000 de euro din partea organizatorilor. Sper că i-au dat și un whisky Chivas, să sărbătorească.
« De ce ordonanța grațierii și amnistiei ar scăpa de justiție zeci de corupți
Ce bunătăți am mai încercat în ultima perioadă – ediția de ianuarie 2017 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
19/01/2017 la 2:26 PM
Aici primarii si prefectii ar trebui sa se implice in achizitionarea unor astfel de dispozitive. Cred ca nu ar fi greu de achizitionat prin proiecte europene.
florin(Citează)
19/01/2017 la 3:23 PM
5 cenți anual de persoană e un calcul al naiba de superficial.
Ai omis din calcul costul pomparii apei dulci de la sursa pana la instalație, costul energiei electrice aferente pomparii și functionarii, plus eventuale costuri de întreținere.
Asta presupunând ca îl pui pe post de fântână.
Altfel se adaugă și costul distribuției apei în localitate, atât ca pompare cât și costul în sine al rețelei, mentenanță, etc.
Catalin(Citează)
19/01/2017 la 11:26 PM
Era vorba ca ai apa dar nu e potabila si o faci potabila si le salvezi sanatatea alora (care o beau oricum asa probabil). Cum ajungea apa la ala de o bea nu se schimba, fie ca era pompata in instalatie sau carata cu bidonul, tot asa ramane, doar ca acum ar fi curata.
cris(Citează)
20/01/2017 la 11:07 AM
Cred că nu-și pune nimeni problema că apa va fi pompată în fiecare casă. Proiectul este pentru cei care scot apă dintr-un puț vai de el, cu găleata, și de acolo beau.
Sunt locuri în Africa unde localnicii merg în fiecare zi câțiva kilometri cu gălețile de apă pentru câte o sursă curată de apă. Un miliard de oameni de pe planetă nu au acces ușor la apă curată.
https://thewaterproject.org/why-water/poverty
Cât despre costuri, consumul electric este de 60W, relativ nesemnificativ. Acum, sigur, dacă în zonă nu-i curent electric și trebuie construită o centrală nucleară pentru asta, probabil va costa 8 milioane de euro pe om pe an apa potabilă, dar de asta calculul de genul acesta se face strict asupra produsului la care te referi, iar calcule de instalare și alte costuri se fac separat.
nwradu(Citează)
19/01/2017 la 5:37 PM
Felicitari! Intradevar ar mai fi ceva costuri suplimentare dar calitatea apei ar fi mult imbunatatita. Poate nu in Romania unde inca avem apa potabila curata la adancimi destul de mici.
Aimee(Citează)
19/01/2017 la 6:43 PM
Bravo lor :) Mult succes pe mai departe , e bine ca mai reusim sa scoatem capul prin lume desi finantarea in dominiul cercetarii este la pamant.
Silvanus(Citează)
19/01/2017 la 7:31 PM
da, noroc cu Khaled Al Mezayen ca reprezinta Romania.
Teniescu(Citează)