un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Rusia este tot mai aproape de a produce primul avion invizibil pentru radar

3 Jan 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Rușii au mai făcut public un set de fotografii cu noul lor avion de vânătoare T-50, un avion de generația a cincea precum F-22, F-35 și chinezescul J-20. Acesta este primul avion invizibil fabricat de ruși și ar putea intra în dotarea oficială în 2018, momentan fiind la stadiul de prototip. Este fabricat de Sukhoi, așa că mă întreb dacă-i vor spune Su-50.

Ca aspect, mie mi se pare un F-15 cu câteva accente stealth, ca să fie invizibil pentru radar. Seamănă mult și cu F-22, nu m-ar mira să se fi inspirat de acolo experții ruși. Avionul are un singur loc și două motoare și este suficient de manevrabil pentru a fi un avion multirol, inclusiv de interceptare și lupte aeriene. Poate transporta 6 rachete de diverse tipuri și are un tun de mare putere, ce poate trage 1500 de proiectile pe minut (deși avionul transportă doar 150 de proiectile).

sukhoi_t_50_04
sukhoi_t_50_05
sukhoi_t_50_08
sukhoi_t_50_12
sukhoi_t_50_15
sukhoi_t_50_18

Faptul că rușii sunt foarte aproape de a avea un avion invizibil (asta rămâne de văzut, desigur, deși nimeni nu va anunța dacă este sau nu ușor de detectat) ar trebui să fie îngrijorător pentru întreaga zonă a Europei, mai ales că prețul său este de trei ori mai mic decât al unui F-35.

sursa: RT.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Nu inteleg de ce ar trebui sa ne ingrijoram ca e de trei ori mai ieftin. Al chinezilor ar putea fi de cinci ori mai ieftin. Daca se apuca si indienii de manufacturat avioane stealth vom putea sa ne cumparam fiecare cate unul personal.

      (Citează)

  2. Rusia e mult in urma vestului din punctul acesta de vedere iar asta se vede cel mai bine in numarul de comenzi pe care le primesc de la parteneri traditionali. Pana si India, care are un numar impresionant de MIG-uri si Sukhoi-uri se orienteaza spre alte solutii. Mare parte din probleme se datoreaza de regula designului prost pe care noile modele il au, lipsei materialelor de calitate, de regula importate din Vest (in special dupa ce au fost introduse restrictiile de comert in relatie cu Rusia) si calitatii indoielnice a partii de programare.

    Una peste alta, genul acesta de stire e ok pentru moralul rusilor, dar nu prea impresioneaza pe nimeni din sfera militara.

      (Citează)

  3. Mai degraba au optimizat prin trial and error forma fuselajului. Dar motoarele sunt in cel mai bun caz similare cu cele de pe SU-35/37 inferioare celor americane. Nu mai vorbim aici de calitatea executiei si a materialelor. In plus acum F 22 de pilda are deja 14 ani in serviciu, s-a zburat intensiv cu el s-au format si rodat piloti, tehnicienis-au pus la punct tactici dd zbor si s-au invatat acele multe lectii importante care fac diferenta in lupta. Pana cand rusii sau chinezii vor avea ceva similar in numar si calitate cu F22 probabil americanii vor fi scos deja o noua generatie cu calitati de neinchipuit acum.

      (Citează)

  4. Gizăs! La 17 ani după ce sârbii au demonstrat că pot depista cu echipamente relativ vechi un avion făcut 100% pt a fi nedetectabil (F117), lumea tot îi dă înainte cu “invizibil”. Mi-a plăcut odată cum descria un militar american că avioanele astea “invizibile” au o semnătură radar echivalentă cu o minge (dacă ar fi din metal). Ce nu a zis el e că dacă vezi o minge de metal pe ecran care zboară cu 1500km/h trimiți o rachetă sau mai multe după ea ca să fii sigur ;)

      (Citează)

    • Ideea e ca intr-o confruntare air to air cel “mai invizibil” trege primul. Celalalt poate vedea doar ca vine o racheta spre el, fara a putea riposta pana ce nu se apropie suficient cat sa detecteze la randul sau inamicul (daca mai apuca). Rusii mizeaza mult pe costul avionului, greu de crezut ca un F35 poate dobora 3 T-50 cat sa devina rentabil.

        (Citează)

  5. Mi-l si imaginez pe Putin cum merge in vizita si le zice la baieti:
    Hai ba in plm! ne miscam si noi mai cu talent!?!?!
    In timp ce le arata poze cu tabara de iarna/iarna din Siberia.

      (Citează)

  6. Credeam ca regula #1 a militarilor e ca nu se lauda cu tehnologia lor. Daca avionul a ajuns in presa, putem presupune linistiti ca orice e o duda, ori ceva mult mai avansat este in lucru deja.

      (Citează)

  7. Da, tun minune, autonomie muuult mai mare, de 3x mai ieftin.. ce mai Black Friday pt avioane stealth. Insa ce e cu adevărat impresionat ca și feature la F35 este modul integrat de lupta ce permite utilizarea senzorilor din terțe părți pentru a-și păstra profilul stealth. Iar asta e priceless în condiții de lupta.

      (Citează)

  8. Credeam ca la “chinezescul J-20” ai pus link de afiliere spre alibaba.

      (Citează)

  9. Problema rusilor e cauzata de embargoul impus si de motoare.Saracii indeieni au pompat o herghelie de bani in program, sa nu aiba soarta celorlate colaborari -tanc / submarin. Prima serie e lansata cu niste motoare mult imbunatatite a unui design sovietic.Ei spera ca in 2018 il vor lansa, data la care US vor avea de 13 ani in seviciu activ F22 ,iar la F35 au inceput deja livrarile. La stealth superiority fighter conteaza cine reuseste sa trimita primul racheta, pilotii nici nu apuca sa se vada in afara radarului. Iar pana in 2025-30 americanii spera sa aiba deja generatia a 6-a ca nah…salarii de platit si corporatii de multumit

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus