►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă vă încântă ideea unui hard-disk portabil, de dimensiuni generoase, atunci să vedeți cât de mult vă va plăcea un SSD portabil, rezistent la apă, praf și șocuri mecanice cu toate certificările necesare. Modelul testat de mine este ADATA SD700 de capacitate 256 GB, despre care producătorul spune că atinge maxim 440 MB/s viteză de transfer. Vedeți mai jos ce-au arătat testele mele.
Specificații ADATA SD700:
Preț: 491 de lei la PC Garage, în acest moment, pentru cel de 256 GB.
SD700 vine într-o cutie în care am găsit și un cablu USB și o mică broșură cu instrucțiuni. Cablul este USB tip A tată la un capăt (USB normal, adică) și acel ciudat microUSB 3.0 la celălalt capăt, acea mufă dublă. Probabil că generații viitoare vor avea port USB tip C reversibil pe dispozitiv.
ADATA SD700 este foarte ușor, abia dacă-l simți în mână. La 100 de grame, este mai ușor decât telefoanele uzuale de astăzi, iar dimensiunile sale (practic, un pătrat cu latura de 8,3 cm) îl fac ușor de purtat în buzunar sau în tot felul de alte echipamente.
Carcasa este metalică, de culoare neagră, și are o ramă cauciucată (care poate fi galbenă sau neagră) ce protejează suplimentar la șocuri. Același cauciuc acoperă portul USB pentru a-i asigura protecția la apă și praf IP68.
Nu sunt multe altele de spus. Pe o parte a carcasei scrie ADATA SSD și dedesubt se află un mic LED albastru. Nu există butoane sau alte elemente de menționat.
Certificările sunt importante:
Cele de mai sus, plus viteza mare de transfer pe care o veți vedea în testele de mai jos, îl recomandă pe SD700 nu doar pentru utilizatorii uzuali care vor o memorie portabilă de mari dimensiuni (de ce să alegi un SSD extern de plastic când poți avea unul rezistent?), ci și pentru fotografii sau videografii care vor o unitate portabilă de backup cât mai bună pentru materialul realizat, pentru oamenii de afaceri care poartă cu ei documente importante, pentru cei ce călătoresc în zona mai dure precum drumeții montane, deșerturi șamd.
L-am introdus în apă și surpriza plăcută a fost că plutește la suprafață. A trebuit să-l forțez eu cu mâna în jos pentru a-l scufunda complet. A funcționat fără probleme după acest test, desigur.
În mod normal, vi l-aș fi arătat și demontat, ca să vedem ce memorie are și ce controller, dar ar fi însemnat să distrug protecțiile de mai sus și n-am vrut asta.
Unu la mână, interfața este USB 3.1, dar SD700 este compatibil cu USB 3.0 și USB 2.0, bineînțeles. Poate fi utilizat direct în orice calculator, cum ar veni.
Doi la mână, memoria utilizată este de tipul 3D NAND cu celule TLC. Aceste memorii oferă o densitate mai mare de memorie decât cele tradiționale și sunt noua tehnologie utilizată în SSD-urile moderne.
Trei la mână, ADATA declară o viteză de transfer de 440 MB/s la citire și 430 MB/s la scriere, așa că rămâne să verificăm acest lucru. Am făcut mai multe teste în această privință.
Folosesc acest test deoarece este foarte popular “în industrie”, iar programul este gratuit și deci vă puteți testa și voi unitățile de disc curente pentru a le determina viteza (download CrystalDiskMark).
După cum puteți vedea în screenshot, viteza obținută de mine este la fix cu cea declarată de ADATA, deci se confirmă specificațiile lor:
CrystalDiskMark folosește patru teste considerate clasice în testarea unităților de disk:
Cei 8 GB din partea de sus a ferestrei de testare spun că testul a scris în total 8 GB și a făcut-o de 5 ori. Am testat și cu alte setări, dar rezultatele sunt practic aceleași.
Această metodă de testare cu scrieri/citiri secvențiale și aleatorii este una clasică pentru unități de stocare. Operațiunea secvențială, mai ales cu blocuri mari, este cel mai simplu caz de utilizare. Operațiunea aleatoare simulează mai degrabă modul în care lucrează sistemul de operare, citind și scriind bucățele mici din tot felul de fișiere, iar un queue depth de 32 stresează la maxim controllerul de memorie.
Dacă testele de mai sus sunt ușor dificil de înțeles ca exemple concrete, fiind mai degrabă gândite de cei ce cunosc arhitectura sistemului pentru a-l stresa la maxim, am făcut propriile mele teste folosind fișiere normale:
Acesta va fi testul meu standard în viitor. Folosesc un PC cu o placă de bază Asus Z170 Premium, un intel Core i5 6600, 32 GB memorie RAM. Am conectat SSD-ul pe cel mai rapid port USB (le-am testat pe rând).
Mi se pare un mix bun, cum ar zice reclama. Pentru test, am făcut un disc virtual în memoria RAM a calculatorului, ca să nu fiu limitat de un alt SSD de pe care le copiez și citesc. Am copiat fișierele respective și am calculat viteza de transfer împărțind dimensiunea totală la timpul cronometrat de transfer.
Iată rezultatele:
Din nou, rezultate foarte bune. Fiind primul SSD extern testat după aceste metode, nu am cu ce să-l compar, dar am testat alte două unități de stocare, adică un card microSDXC foarte rapid (UFS-I clasa U3) și un stick USB 3.0 de 32 GB. Diferențele sunt foarte mari și sunt determinate de capacitatea superioară a controllerului din SSD de a scrie informația cu viteză constantă și, desigur, de calitatea superioară a memoriei 3D NAND Flash:
Programul PCMark 8 de la Futuremark este foarte des utilizat de marile site-uri/reviste sau de organizațiile de testare pentru tot felul de benchmark-uri de componente, alături de 3D Mark (care-i produs tot de ei). Îl am și eu și am rulat testul Storage Test 2.0 pe această unitate.
Testul respectiv simulează un comportament real. Cei de la Futuremark au înregistrat cândva modul în care anumite programe (Photoshop, Illustrator, Word, PowerPoint, Excel, World of Warcraft și Battlefield 3) folosesc unitățile de stocare și acum testul repetă aceleași încărcări de copiere și scriere pe unitățile testate fără a fi nevoie de acele programe instalate.
Cum este un test complex și cu diverse tipuri de accesări, rezultatul final este sub cel maxim declarat. În viitor intenționez să testez mult mai multe SSD-uri interne și externe și veți vedea acolo cum se plasează unul față de altul.
Rezultatul este următorul:
Și mai exact iată-l pe cel complet, ca să-l puteți compara cu altele:
Am mai făcut și alte teste. De exemplu vă spuneam că majoritatea testelor de scriere fac asta folosind blocuri de 4 KB și apoi de 128 KB, rezultatele fiind diferite pentru că solicită diferit controllerul și modalitatea de adresare a celulelor de memorie. Am testat scrierea și citirea secvențială și aleatoare folosind blocuri tot mai mari de la 4 KB până la 8 MB, cu o coadă de 32:
După cum puteți vedea, performanța crește constant, cum era de așteptat, cu un mic sughiț pentru blocurile de 256 kB. Programul de testare este IOmeter, care folosește alte principii decât CrystalDiskMark pentru a accesa unitatea, așa că rezultatele nu trebuie comparate direct cu CrystalDiskMark, ci analizate separat.
Trăgând linie, mă declar foarte mulțumit de ADATA SD700. Seria SE700 de la ADATA oferă 500 MB/s prin USB 3.1 Gen 2, dar nu oferă aceeași carcasă rezistentă la apă și șocuri precum acest SD700 și eu aș accepta cu bucurie compromisul. În condițiile în care unitățile interne SSD, conectate prin SATA 600, ajung cam la 530 MB/s, să ai un SSD extern bine făcut și cu performanțe de 440 MB/s mi se pare un lucru excelent.
SSD-ul se încălzește în utilizare, dar nu foarte mult. După câteva ore de astfel de teste, carcasa abia dacă depășea 30 de grade, adică era călduță la atingere, dar nu deranjant de caldă.
ADATA pune la download programul HDDtogo, care se va copia singur pe SSD și va putea rula de acolo. Interfață este destul de frustă și pare complicată, dar programul oferă câteva funcții gândite pentru cei ce călătoresc cu toate fișierele lor importante pe acest SSD și vor să reia munca de la orice PC unde-l conectează:
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
ADATA SD700 este un SSD portabil performant, bine făcut, ușor de transportat și la un preț bun pentru ceea ce oferă. Personal nu i-am găsit nimic de reproșat; dacă aveți nevoie de o unitate externă de stocare, SD700 este un model foarte bun.
Preț: 491 de lei la PC Garage, în acest moment, pentru cel de 256 GB.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
30/01/2017 la 7:03 AM
Cum e compatibil si cu USB 2.0 (@ 0.5 A) cand spui ca are nevoie de alimentare 0.9 A (standardul USB 3.0) ?
nFo(Citează)
30/01/2017 la 9:21 AM
Îl înfigi într-un port USB 2.0 și funcționează. Ce-i drept, cu 42 MB/s, dar așa e normal.
Alimentarea din specificații este valoarea maximă. Pentru transfer mai lent funcționează și cu cât îi dă USB 2.0.
nwradu(Citează)
30/01/2017 la 10:30 AM
Cu ce camera ai facut poza cu termoviziune?
E cumva Flir ONE?
Calin(Citează)
30/01/2017 la 8:27 PM
Nu, ceva asemănător de la Seek Thermal. Are un domeniu mai mare decât Flir One, dar rezoluție un pic diferită.
nwradu(Citează)
30/01/2017 la 2:56 PM
Am vrut sa comentez, mai devreme, că mi se pare scump. Acum am verificat si pe emag cel mai ieftin SSD portabil, la 250 GB, costă 624 lei. Şi nici nu e antişoc. Dar e Samsung. Deci ADATA ăsta e foarte bun.
motanes(Citează)
30/01/2017 la 6:07 PM
Functioneaza conectat la un telefon sau tableta? Android sau Apple?
Gaelex(Citează)
30/01/2017 la 8:28 PM
Nu știu, n-am avut cablu. În specificațiile oficiale spune că merge și pe Android.
nwradu(Citează)