►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Noua modă la tacâmuri (sper că glumesc)
Raportul Samsung despre Note7: două defecte diferite pentru baterii, același rezultat exploziv »
Huawei a lansat telefoanele Nova și Nova Plus (păcat că nu i-au zis Nova Prime, ca să sune SF) în septembrie, la IFA Berlin, și am fost impresionat acolo de design-ul lor plăcut și de hardware-ul peste așteptări pentru un telefon din clasa medie. Am testat un Nova la final de decembrie și părerea inițială mi-a fost reconfirmată, ba chiar am fost foarte mulțumit de telefon.
Având în vedere că vorbim de un telefon de 1.700 de lei ce apare foarte des în oferte pe la 1.350 de lei, Huawei Nova poate fi o achiziție excelentă acum, după cum vă arăt mai jos.
Specificații Huawei Nova CAN-L11:
Preț: între 1.350 și 1.700 de lei, funcție de campaniile de reduceri, la eMAG sau PC Garage.
Posibil să găsiți în oferta magazinelor și modelul Nova Plus. Acela are 5,5 inchi diagonală, 4 GB memorie RAM și stabilizare optică de imagine. Din câte știu, nu este vândut oficial în România (sau Europa) în acest moment, deci cel mai probabil e adus pe canale gri aici.
În cutie am găsit telefonul, un set de căști handsfree in-ear, o cheiță pentru deschiderea SIM-ului și încărcătorul cu cablu USB reversibil.
Încărcătorul are la ieșire 5 volți cu 2 amperi.
Nova arată foarte bine. Eu am avut la test versiunea Prestige Gold, apropo, iar o surpriză plăcută este că nu-i un auriu intens, ci unul slab saturat, de zici că-i culoarea untului. De la distanță, pare un argintiu. Nu vă temeți, deci, de prestige gold dacă așa îl găsiți în stoc, este o culoare chiar plăcută. Am văzut și modelul roz cândva și, la fel, este o culoare slab saturată, nu ca rozul de pe iPhone.
Carcasa este excelent realizată și îmbinată. Ecranul are o ramă îngustă, ceea ce contribuie la aspectul premium, iar sticla de pe partea frontală este frumos rotunjită și se îmbină natural cu carcasa de aluminiu. Grosimea este de 7,1 mm, o valoarea foarte bună ce contribuie la aspectul elegant.
Spatele telefonul are camera și LED-ul său în partea de sus, pe o zonă neagră de sticlă, iar în centrul senzorul de amprentă. Restul butoanelor sunt în dreapta, volum și on/off, în partea de jos este portul USB și grila difuzorului extern, iar sus jack-ul audio.
Telefonul este frumos rotunjit și stă foarte bine în mână. Cei de la Huawei au fost atenți la detalii precum prelucrarea muchiilor de pe față sau a inelului din jurul senzorului de amprentă. O fi din gama medie, ca preț, dar mie mi s-a părut că este finisat și că arată mai bine chiar și decât vârful lor de gamă, modelul P9.
Și aici Huawei Nova primește numai calificative bune. Ecranul, de exemplu, are o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli pe o diagonală de 5 inchi și, dincolo de aceste cifre, culorile sunt foarte plăcute, vii, și ușor vizibile din orice unghi. Huawei a pus și pe Nova o serie de wallpaper-uri care scot bine de tot în evidență ecranul.
Sunetul în apeluri a fost bun, nimic de reproșat aici. Nu am avut nici vreo problemă cu semnalul wifi sau 4G. Rețineți că modulul wifi suportă maxim standardul 802.11N, nu și 802.11AC, dar pentru un telefon nu mi se pare o lipsă crucială. Este unul dintre punctele unde s-a făcut un compromis pentru a obține acel preț scăzut.
Chipsetul Qualcomm Snapdragon 625, cu 8 nuclee și o frecvență maximă de 2 GHz, s-a descurcat fără probleme în utilizarea normală de Android. Am rulat fără probleme mai multe programe, am sărit imediat de la unul la altul, n-am avut niciodată senzația că ar agăța sau că aș fi eu ținut în loc de hardware-ul telefonului. Cred că aici se cunoaște cel mai bine avantajul celor 3 GB de memorie RAM pe care-i are telefonul.
Ca benchmark:
Îl puteți compara cu telefoanele voastre sau cu altele. Rezultatele sunt asemănătoare cu cele de la Asus Zenfone 3, un telefon în aceeași gamă de preț.
Camera foto face fotografii plăcute. Galbenul este ușor suprasaturat, roșul este ceva mai sesizabil suprasaturat, texturile și detaliile fine sunt corect surprinse. HDR-urile nu sunt foarte intense, ci doar îmbunătățesc detaliile din zonele întunecate.
În noapte se cunoaște că senzorul nu este la înălțimea unor flagship-uri, deși nici nu mă așteptam. Pe vremea aceea foloseam un LG G5, iată o comparație în care se vede că Nova nu poate obține aceleași detalii în lumină slabă. Diferența vine și de la faptul că Nova are un obiectiv F/2.2, pe gând G5 folosește un F/1.8. Oricum, pentru un telefon de 1350 de lei, eu mă declar mulțumit.
Bateria m-a ținut mai mult de o zi. Chipsetul și memoria RAM ajută telefonul să obțină o autonomie ceva mai mare.
Senzorul de amprentă funcționează foarte bine, iar recunoașterea degetului este foarte rapidă. Poți deschide telefonul din acel senzor, nu doar din butonul on/off de pe lateral, fiind chiar de preferat. Nu doar că aprinzi ecranul, dar în același moment și deblochezi telefonul pentru că-ți este recunoscută amprenta.
Nova folosește interfață EMUI 4.1, pusă peste un Android 6.0.1. Are părți bune și părți rele. De exemplu, am apreciat lista de notificări ce precizează clar și ora la care au apărut, funcția Do Not Disturb cu orar programabil (eu folosesc peste noapte ceva așa) și programul Meteo. Mai ai un mod Easy pentru cei care acum trec la smartphone, diverse alte meniuri și artificii prin interfață șamd.
O funcție ce pare utilă la prima vedere este utilizarea senzorului de amprentă pentru a trage în jos meniul de notificări sau pentru a naviga prin fotografii cu o mișcare corespunzătoare a degetului peste acesta. În practică, nu am folosit-o așa de mult precum credeam, degetul mare este mereu mai la îndemână.
Ce nu mi-a plăcut la interfață este lipsa unui app drawer, un meniu care să grupeze toate aplicațiile la un loc. Ca la iPhone, aici găsești toate aplicațiile direct pe ecranul telefonului, o metodă adoptată de majoritatea telefoanelor chinezești. Cum mie nu-mi place asta, am pus toate aplicațiile în foldere și folderele în alte foldere, simulând astfel un meniu de aplicații.
Am întâlnit un singur bug, după ce de vreo 40 de ori am fotografiat folosind opțiunea de deschidere rapidă a camerei, imaginea de pe ecran a început să pâlpâie spre verde. Nimic crucial, se rezolva singur după o vreme și mă îndoiesc că alții fotografiază ca mine, pentru a fi ușor de reprodus. Poate l-a și rezolvat Huawei între timp cu vreun update.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Pentru prețul său și gama din care face parte, Huawei Nova este un telefon foarte bun, peste așteptările mele. Dacă sunteți interesat de un model în gama medie spre înaltă, Nova poate fi o alegere foarte bună.
Preț: între 1.350 și 1.700 de lei, funcție de campaniile de reduceri, la eMAG sau PC Garage.
Mai uitațî-vă o dată la clipul Huawei cu Defy Expectations, ca să bociți ca la carte:
« Noua modă la tacâmuri (sper că glumesc)
Raportul Samsung despre Note7: două defecte diferite pentru baterii, același rezultat exploziv »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
24/01/2017 la 6:50 AM
Degeaba dacă n-are Quick Charge.
mihai(Citează)
24/01/2017 la 10:53 AM
E un minus, dar nu poți cere aceleași funcții ca la un telefon de 2500 de lei.
nwradu(Citează)
24/01/2017 la 12:41 PM
Eu ma asteptam sa vad review la Huawei P9. Tocmai a fost lansat in Romania. Nu la astea mai slabutze.Oricum, sa ceri pe Huawei cat pe Iphone mi se pare strigator la cer!
Adi(Citează)
24/01/2017 la 7:46 PM
Sunt multe telefoane comparabile ca pret cu acesta care au Quick Charge.
mihai(Citează)
24/01/2017 la 8:54 AM
Xiaomi redmi 4 Pro este la jumatate de pret cu wifi ac, baterie mai mare si quick charge.
Zanet Dan(Citează)
24/01/2017 la 11:05 AM
N-am văzut un astfel de telefon.
nwradu(Citează)
24/01/2017 la 12:31 PM
Si-l vei putea cumpara doar pe calea gri (QM e aici), update de soft din 2 in 3, suport … 0. Posibilitatea de soft dubios ascuns bine prin Android – mare.
mario(Citează)
24/01/2017 la 9:27 AM
“Pe vremea aia foloseam un Lg G5”.
Ce folosesti acum?
Alioja(Citează)
24/01/2017 la 12:33 PM
Eu ce nu inteleg la Huawei – de ce au si Nova si Px Lite ? Arata 90% la fel, au aceleasi caracteristici.
mario(Citează)
24/01/2017 la 12:44 PM
eu acum am luat si un Honor 8. gasit la oferta: 350E. isi cam face toti banii, in curand s-ar putea ca cei de la Huawei sa aiba cuvinte mari de spus in telefonie ( :D )
animaloo(Citează)
24/01/2017 la 12:58 PM
Telefoanele Xiaomi de la QM vin cu soft modificat dar daca stii sa treci pe versiunea oficiala ai update-uri saptamanale.
Zanet Dan(Citează)
24/01/2017 la 1:31 PM
Huawei Mate 9.Sorry
Adi(Citează)
11/03/2017 la 10:07 PM
Mate 9 pro cauta si ai sa rămâi mut
Gabi(Citează)
24/01/2017 la 1:40 PM
Eu as pune in mod constant la aspecte negative la Huawei fontul mic.
Oricat de mare il fac e prea mic incat sa iau in considerare un Huawei pt mama mea. Pt mine a fost un “spargator de afacere” (deal breaker).
KMean(Citează)
24/01/2017 la 2:24 PM
DImensiunea “Extra urias” e mica?
mario(Citează)
24/01/2017 la 3:54 PM
Nu exista Note 4 PRO, exista doar Note 4. :)
gearbest(Citează)
24/01/2017 la 4:15 PM
Cu ce aparat ai făcut poze telefonului Huawei Nova?
Mihai Ionescu(Citează)
25/01/2017 la 9:02 AM
Sony a6000 cu flash extern.
nwradu(Citează)
24/01/2017 la 5:11 PM
Sau ai putea sa iei Redmi Note 3 Pro care costa jumatate si are SD650 la banii aia, nu glume ca 625.
Carebear(Citează)
25/01/2017 la 1:16 PM
De acorc ca acel Nova este scump pentru ce ofera, singurul avantaj fiind ca arata bine, dar SD650 este totusi vechi.
625 nu este cu mult mai slab, dar are constructie de 14nm fata de 28 ai sd650 si este procesor de 2016. Mai rece si mai mult mai economic cu bateria.
dufix(Citează)
24/01/2017 la 8:34 PM
Am schimbat fontul pe YII si un P8 Lite (parca). Da, comparativ cu WPul mamei, da, e mic.
KMean(Citează)
30/01/2017 la 10:56 AM
Dupa review-ul tau si al altora de pe YT, am decis sa merg pe mana voastra.
L-am cumparat acum doua zile si sunt foarte multumit de ce ofera. Pe langa ca arata bine este si construit bine si detaliile sunt fantastice.
Nu regret ca am ales Nova. Soft-ul se misca foarte bine. Ce nu imi place e tastaura.
Poate sunt eu obisnuit cu tastaura de la Samsung de nu sunt prea incantat de tastatura de la Nova. Dar cu siguranta ma voi obisnui. Imi plac schimbarile.
Sa vedem cum se va comporta in timp…
DTC(Citează)
27/04/2017 la 2:44 PM
Ce nu gasesc in foarte multe review uri, inclusiv pe siteuri specializate pe asa ceva, e prezenta senzorilor.
Tocmai am cumparat un J5 2016, pe internet scria ca nu are giroscop dar are alt senzor care cica ar compensa, in realitate am constatat ca nu face lucrul asta si a trebuit sa dau retur.
Nici la display nu ai scris daca e LCD sau OLED sau Amoled.
mArius(Citează)
07/05/2017 la 7:59 PM
Salut, din pacate nu are Gorilla Glass 3 ci sticla aluminosilicat, conform Huawei Romania !
Alin(Citează)
13/05/2017 la 9:34 AM
Salut, din pacate nu are asa cum ai prezentat Gorilla Glass 3 ci un ecran aluminisilicat, conform Huawei Mobile Romania.
Alin(Citează)
28/09/2017 la 12:26 PM
Am telefon Huawei nova, umblam pe el și deodată s-a închis… Nu se mai deschide am încercat metoda ” recovery mode” nu se aprinde deloc, nu înțeleg de ce se întâmplă asta am mai pățit la un Samsung :(((
Anca(Citează)
28/09/2017 la 12:27 PM
S-a ars ceva, du-l la service.
nwradu(Citează)