un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Raportul Samsung despre Note7: două defecte diferite pentru baterii, același rezultat exploziv

24 Jan 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Uneori Universul conspiră împotriva ta. Ceva rău se poate întâmpla, chiar și cu măsuri de precauție. Două rele la rând, însă, au o probabilitate mică de apariție, dar totuși prin asta se pare că a trecut Samsung cu Note7 și scurta, dar exploziva sa existență.

Raportul făcut public despre cauzele problemelor telefonului arată că primul lot de baterii, fabricate chiar de Samsung SDI, au avut o problemă ce ducea la un scurtcircuit interior și, în carcasa capsulată a telefonului, la o explozie. Al doilea lot de baterii, fabricate probabil de un furnizor extern numit Amperex, au fost afectate de o problemă total diferită ce conducea tot la un scurtcircuit și apoi la o supraîncălzire care, în spațiul mic din din carcasă, crește presiunea și tot la o explozie se ajungea.

Mică probabilitatea să pățești așa ceva de două ori la rând, dar iată că se întâmplă. Și ce-i și mai interesant este că nu au fost greșeli grosolane, greșeli vizibile, ci vorbim de microelectronică, de greșeli făcute la nivel de milimetru sau micrometru în straturile fine din interiorul bateriilor. Raportul, făcut după ce trei companii independente au analizat în paralel bateriile și inclusiv alți factori precum posibile defecțiuni apărute la transport sau cauzate de hardware-ul telefonului, arată cât de sensibil la erori și imperfecțiuni este întreg procesul tehnologic pentru astfel de dispozitive. Fără o testare riguroasă înainte de a le trimite în piață, astfel de probleme pot apărea oriunde.

Trecând la cauzele precise ale problemelor Note7, primele baterii aveau probleme la colțul din dreapta-sus, unde ansamblul de straturi de cupru, aluminiu, grafit și însăși electrodul negativ erau deformate, ceea ce conducea la un scurtcircuit intern. Aveți mai jos imagini despre cum ar fi trebuit să arate lucrurile la colț și cum arătau de fapt.

Bateriile cu probleme (explodate sau doar umflate) din al doilea lot nu mai aveau un singur punct din care porneau toate necazurile, ci scurtcircuitul apărea în diverse zone. Diversele analize ale celor trei companii au arătat că problemele erau generate în principal de o sudură imperfectă ce lăsa impurități de cupru în construcția anodului (electrodul pozitiv al acumulatorului). Aceste impurități, generate probabil de graba de a produce acumulatorii, străpungeau stratul superior și cauzau un scurtcircuit.

Două probleme total diferite, ce ar fi putut apărea la loturi fabricate la o distanță de câțiva ani, la modele diferite, la firme diferite. La Samsung au apărut una după alta, asta mi se pare cel mai ironic la întreaga situație. Probabilitatea este infimă.

Primul recall de Note7 a avut loc pentru problemele de la colțul bateriilor. Modelele “safe”, a doua ediție, cum ar fi, includeau celelalte baterii, cele cu imperfecțiuni de sudură. Probabil că Samsung ar fi putut produce o a treia ediție (“și mai safe”), dar cine ar mai fi avut încredere? Au pierdut 5 miliarde de dolari anulând complet modelul Note7. Recent au confirmat că în 2017 va exista un Note 8 (care poate că oficial se va numi Note8, fără spațiu, ca și acesta).

Două chestiuni au rămas în aer:

  • de ce procesul de testare a telefonului înainte de lansarea sa n-a descoperit respectivele probleme? A fost într-adevăr grăbit pe piață pentru o lansare înaintea competitorului iPhone 7 Plus? Sau dacă testarea internă le-a descoperit, ce s-a întâmplat apoi? S-a mers pe “lasă-o că poate merge și așa”? Pentru că testarea include și inspectarea cu raze X și utilizare intensă, pe lângă alte 6 teste, deci ar fi trebuit să fie descoperite respectivele probleme.
  • raportul nu precizează ce procent din telefoanele Note7 produse avea baterii cu astfel de probleme? Toate, caz în care cele care au explodat au fost acelea care au cedat primele, dar ulterior ar fi cedat (explodat) toate? 20%? 2%?

Dacă doriți să consultați rezumatele rapoartelor celor trei companii, începeți de aici, sunt la final linkuri către prezentările Powerpoint.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Două probleme total diferite, ce ar fi putut apărea la loturi fabricate la o distanță de câțiva ani, la modele diferite, la firme diferite. La Samsung au apărut una după alta, asta mi se pare cel mai ironic la întreaga situație. Probabilitatea este infimă.

    Probabilitatea nu este infimă. Este infimă doar dacă te gândești că cele două probleme sunt independente, dar nu sunt. Există o cauză de bază care le acoperă pe ambele: au lucrat grăbit (întâi ca să bată Apple, apoi ca să rezolve problema) și la limita capabilităților tehnice (baterie cu capacitate cât mai mare într-un telefon cu un spațiu interior cât mai mic). Nu a fost doar ghinion.

      (Citează)

  2. Stiu ca o sa sun ca un fanboy apple acum, dar asta nu e singurul caz al lor. Primul meu telefon cu touch a fost un Samsung, nici macar Android nu avea pe el. Bateria umflata dupa 1 an si jumate de folosinta, nu mai puteam sa inchid carcasa.
    Mama prietenei are un Samsung S4. Folosit 2 ani de prietena si apoi predat ei. Bateria umflata si se incingea foarte mult la incarcare.

    Prietena are acum un S6 Edge. Folosit un an si deja nu mai ajunge cu baterie acasa in timp ce sta doar cu netul pornit la munca si nici nu-l freaca pentru ca nu are cand.

    Ce sa mai spun de imaginea asta:
    http://imgur.com/a/yAUyN

    Mie compania asta imi pare ca nu are directie deloc, a adaugat tot felul de gimmicks in touchwiz-ul ala, au stricat androidul si a iesit un telefon care la inceput se misca ok, iti ia ochii, dar se strica in 2 luni mai rau ca windows xp.

    Am avut numai telefoane android, un nexus 5 timp de aproape 3 ani si nu am intampinat problemele de care se plange lumea cu samsung.
    Acum am trecut pe iOS si urasc sistemul de operare. M-as intoarce la android, dar niciodata samsung.

    Sa nu se inteleaga gresit, am avut recent problema cu iPhone sa se inchida bateria la frig daca e sub 50%. Am fost, mi l-au schimbat cu totul. By the way, Orange service, foarte multumit de ei, n-am avut probleme, in ziua in care am dus telefonul a fost si inlocuit.

    Ca si concluzie, mie unul imi pare ca in dorinta asta de a scoate mai repede telefoane noi pe piata se face rabat la calitate (valabil pt. ambele tabere) si asta nu din cauza inginerilor, ci unor capete patrate de marketing care sunt la conducere si uita de satisfactia clientului in detrimentul profitului.

    Steve jobs a spus bine aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZBma82g3Uag

      (Citează)

    • Toate bateriile se umflă în timp, nu-i ceva ciudat aici.

        (Citează)

    • Iti spune cineva care a exploatat intens Samsung S2, S4 si S6 mai bine de 2 ani/model(mai ales gaming) ca vorbesti pe dinafara.

      In prezent am un S6 achizitionat imediat ce a aparut pe piata si n-am absolut nici o problema cu bateria. Sotiei i-am lasat S4-ul, dupa o utilizare intensa de peste 3 ani de zile, singura problema pe care o are cu el este ca nu mai tine bateria mult si trebuie incarcat mai des.

      Cu nici unul dintre modelele de Samsung folosite n-am avut probleme cu umflarea bateriei. Pe toate modelele am avut instalate jocuri care necesitau resurse pentru a rula optim ceea ce ducea la un consum crescut al bateriei si o incarcare mai desa. Ca exemplu, doar pe S4 si S6 am jucat Injustice cateva ore pe zi. Le-am incarcat si de 2-3 ori, zilnic.

      Frati-miu a detinut pe rand un S3 si un S5 iar altcineva din familie are un S6 dual sim de peste 2 ani si ca sa vezi, nici o problema cu terminalul sau bateria. Coincidence? I think not. They just fucked up with Note 7.

        (Citează)

  3. Eu inca mai astept momentul ala magic in care vor incepe investitiile serioase intr-o noua tehnologie pentru baterii. Da, poti zice ca Tesla lucreaza la asta de ani buni, dar sincer cred ca vorbim doar de o extindere la limita a tehnologiei actuale.

    Poate se lucreaza in secret la baterii nucleare si nu stim noi, dar momentan nu am vazut nimic concret anuntat a fi gata de intrat pe piata, ci doar experimente reusite pe ici pe colo…

      (Citează)

    • Imi imaginez ca daca ar fi existat o astfel de tehnologie viabila DPDDV tehnic si economic, ar fi fost implementata. O astfel de revolutie ar aduce profituri uriase celor care ar aduce-o pe piata. Posibil sa fie o limitare tehnica insurmontabila. O analogie ar fi frecventa procesoarelor pe siliciu, care in jurul valorii de 4 – 5 GHz aduce beneficii mici raportate la costuri (consumul si caldura disipata cresc enorm). In acel caz solutia a fost paralelizarea – mai multe core-uri la frecventa mai mica. In cazul bateriilor nu exista o astfel de optiune.

        (Citează)

  4. Daca tot au descoperit cauza macar or sa fie mai atenti pe viitor.Concluzie: graba strica treaba.

      (Citează)

  5. Asa se intampla daca faci DFMEA-ul deampulea.

      (Citează)

  6. Samsung e o firma mediocra. Ofera specificatii bune dar la pret mai mic decat competitia, deci undeva tre` sa taie din costuri. Comparabil as zice ca sunt ca AMD fata de Intel.

    Si zic asta avand un TV Samsung cuparat acum ~4 ani. La inceput mai pornea singur noaptea (nu mai face acum asta :)) dar am dat vina pe fantoma pe care o avem noi in casa :)). Apoi cand urmaream filme de pe stick se intrerupeau si trebuia sa le re-pornim. Uneori facea de 10 ori in timpul unui film, alteori niciodata, alte ori nu puteam vedea filmul. Si am dat vina pe stick, am folosit 3-4 stick-uri si la fel… Si are un singur slot USB.

    Am luat un LG. Merge ok, are 3 sau 4 USB-uri…nu face nici cea mai mica figura.
    Se misca mai lent, dar stiam asta inainte sa-l cumpar.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus