►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am primit anul trecut cadou un slow cooker, dar abia cu câteva zile înainte de Revelion l-am scos din cutie. Este un Crock-pot de 5 litri, cu control digital, și am preparat un curry de pui la el ca primă rețetă, iar rezultatele au fost foarte bune.
În primul rând, ce-i un slow cooker? Este un fel de oală electrică ce gătește foarte lent mâncarea, atingând o temperatură de un pic sub 100 de grade. Temperatura aceasta scăzută se spune că dezvoltă mai bine aromele din legume și păstrează ceva mai multe vitamine și minerale din ele, dă timp aromelor să se amestece și să se pătrundă șamd.
De ce nu poți face același lucru și la cuptor? Păi teoretic poți, pui cuptorul la 100 grade. Un slow cooker atinge acea temperatură într-un timp foarte lung, cam 3 ore sau 6 ore în funcție de setarea High și respectiv Low. Majoritatea rețetelor pentru slow cooker includ un timp de gătire de 4, 8, chiar și 12 ore. Un alt avantaj față de cuptor este că slow cookerul nu trebuie supravegheat: îl pornești dimineață și când vii seara acasă găsești mâncarea făcută sau o poți face peste noapte; la terminarea timpului de gătit, aparatul trece automat într-un mod în care o menține caldă. Instrucțiunile spun să adaugi 20 de minute la timpul de gătit de câte ori ridici capacul, că se pierde căldura, așa că mai bine nu-l ridici deloc; oricum e de sticlă.
Ce vă pot recomanda, după ce l-am văzut pe al nostru, este să luați unul cât mai mare. Crock-Pot este brandul care a introdus slow-cookere pe piață, importatorul oficial este culinar.ro, le găsiți și la eMAG și alte magazine. Luându-le pe acestea ca referință, vă recomand minim unul de 3,5 litri, mai bine de 4,7 litri (care-i la o ofertă bună acum) sau 5 litri. Pare mult, dar nu este. În cel de 5 litri încape bine un pui sau o bucată mai mare de porc sau vită, ca să mâncați de vreo 4-5 ori din mâncarea preparată sau să preparați o masă pentru 6 persoane.
Componentele sale sunt o oală ce poate fi scoasă de acolo și spălată și un capac de sticlă, pe lângă unitatea principală. Țineți-l departe de copii în timpul utilizării, capacul ajunge la 80 de grade. Oala de pe modelul nostru poate fi folosită și pe foc sau în cuptor, dacă e nevoie, dar nu știu dacă toate modelele sunt la fel. Oricum nu plănuim să facem asta, avem alte oale.
Ce am descoperit este că prepararea mâncărurilor este foarte simplu. De obicei pui toate ingredientele înăuntru, tăiate după caz. Puține rețete necesită și alți pași, poate o călire a cepei sau vreun searing al cărnii. Majoritatea mâncărurilor arată ca niște tocane.
Noi am făcut, după cum vă spuneam, un chicken curry după rețeta de aici. A ieșit foarte bun. Aveți nevoie de niște pui (am luat pulpe superioare dezosate), ceapă, usturoi, ghimbir, lapte de cocos (se găsește și prin Mega Image, căutați unul cât mai natural, chiar bio), mazăre, caju și condimente precum praf de curry, sare, piper, coriandru.
Puiul se pune la început, la fel și ceapa, usturoiul și ghimbirul tăiate fin (noi le-am călit întâi, dar nu pare să conteze). Setarea High, 4 ore, iar apoi adăugați laptele de cocos și mazărea, lăsați încă 30 de minute. Instrucțiunile spun ca înainte de servire să scoți puiul din Crock-Pot și să-l destrami cu furculițele (ca un fel de pulled chicken), dar puiul era atât de moale încât s-a destrămat pe loc, în oală. Rezultatul final a fost o mâncare aproape tailandeză, de-mi părea rău că n-am pus și lemongrass în ea. Very good.
Teoretic poți face la Crock-Pot și pulled pork, dar acesta e mai simplu de făcut în cuptor, vă zic eu în viitor cum. Sunt pe net o mulțime de alte rețete (aici câteva), nu doar de mâncare stil tocană, ci și de rulouri ca la Cinnabon, supe, pilafuri, pâine, ba chiar am bănuiala că ar fi bun și de un fondue mâncat direct din vas. Este destul de versatil, așa că probabil voi mai scrie despre el.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
39 comentarii
05/01/2017 la 11:10 AM
Deloc apetisant!
nashu_mare(Citează)
05/01/2017 la 11:13 AM
Bine bine, dar rezultatul final?
in afara de textura (zici ca s-a sfarmat singur), se simte vreo diferenta la gust fata de … o cratita?
C(Citează)
05/01/2017 la 1:37 PM
Rezultatul final a fost foarte bun. Nu știu cum este față de cratiță, că nu facem așa ceva la cratiță.
O fi vreo diferență, că altfel nu prindeau așa bine în lume.
nwradu(Citează)
05/01/2017 la 11:18 AM
am avut si eu, adica nevasta, l-a folosit de 2 ori.
suna interesant aia cu gatitul peste noapte sau peste zi cand lipsesti de acasa dar in practica nu merge, nimeni nu pregateste tocana seara inainte de culcare sau dimineata inainte de plecat la munca.
nu e nimic din ce poti face la crockpot care sa nu poate fi facut la cuptor, mult mai repede daca doresti sau la fel de incet daca e necesar pentru preparare.
sunt curios daca tu o sa-l folosesti regulat.
Robo(Citează)
05/01/2017 la 1:38 PM
Păi deja l-am folosit de două ori, am mai făcut și o tocană de vită, deci încă o dată și te depășesc.
nwradu(Citează)
05/01/2017 la 11:30 AM
Misogin much? Cratita este numai pentru nevasta?
nashu_mare(Citează)
05/01/2017 la 11:46 AM
nevasta l-a vrut, nevasta l-a avut, nevasta l-a folosit.
asta a fost realitatea, am relatat cum s-au intamplat lucrurile, nu am spus nicaieri ca cratita e doar pentru neveste.
de altfel din ce am scris rezulta destul de clar ca m-a interesat si pe mine crockpot-ul, nu? eu am studiat modele si preturi, eu l-am ales si cumparat pentru ca ea a vrut crockpot.
daca credeam ca e doar pentru neveste, nici nu o bagam in seama, nu?
nevasta e pasionata de gatit, la fel ca Radu, iar eu nu sunt.
eu gatesc doar de sarbatori mancaruri traditionale, in rest fac doar mancaruri simple (cate o ciorba, paste, mic dejun, mamaliga etc) <- astea nu intra la categoria "gatit".
n-ai fost idiot de mult timp si-ti lipsea?
Robo(Citează)
05/01/2017 la 12:06 PM
“nevasta e pasionata de gatit,” este noul “eu nu sunt rasist, dar…”
nashu_mare(Citează)
05/01/2017 la 12:13 PM
habar n-ai ce vorbesti, ca de obicei.
de ex. anul trecut nevasta-mea a publicat o carte cu retete, bivolule.
ce zici, se poate spune despre un om care publica o carte cu retete ca e “pasionat de gatit”?
Robo(Citează)
05/01/2017 la 12:24 PM
Nu, zic ca e casnic si ca nu are ce face altceva. Pentru ca sotul crede ca acolo e locul nevestei.
nashu_mare(Citează)
05/01/2017 la 12:41 PM
bai, opreste-te, te faci de ras, serios.
in Romania femeile au avut si inca au 2 slujbe sau mai multe: aia de 8 ore de la fabrica/ birou si apoi o slujba de menajera si una de bucatareasa pentru barbat si copii.
Sunt milioane de astfel de femei care au slujba de bucatareasa pentru familie, dar asta nu inseamna ca toate sunt pasionate de gatit, desteptule. Cand e obligatoriu sa faci mancare in fiecare zi ca sa hranesti 3-4-5 guri nu mai poate fi vorba de pasiune.
Cele mai multe femei cu slujbe din astea de bucatareasa si menajera sunt doar victime ale mentalitatii misogine ale barbatilor de langa ele, cum esti tu.
Nu e cazul si la mine insa, nevasta-mea castiga mai multi bani decat mine si este mult mai ocupata decat mine.
Si este pasionata de gatit.
Robo(Citează)
05/01/2017 la 1:39 PM
@Robo: omul te-a frecat un pic special ca să vadă dacă explodezi așa. Nu te ambala!
nwradu(Citează)
05/01/2017 la 7:17 PM
De ce ai simtit nevoia sa amintesti ca nevasta castiga mai bine decat tine? Te simti dominat? Nu e de mirare ca o impingi si spre bucatarie, in loc sa pui tu mana sa gatesti, ca si asa munceste mai mult decat tine.
nashu_mare(Citează)
06/01/2017 la 9:42 AM
Deci Robo comenteaza ceva la postare , apare controlorul feroviar si-l face in toate felurile si tot tu ii iei partea feroviarului si il “sfatuiesti” pe Robo ” amabil” sa nu se ambaleze probabil pentru ca feroviarul iti este amic, ruda sau ceva.Buna treaba.
Andrei(Citează)
07/01/2017 la 2:48 PM
Se numește “triggered”, da. Dacă vrea unul să te momească într-o discuție pentru ca știe ca te vei enerva, mai bine îl ignori.
Eu ce-ai fi vrut să fac?
nwradu(Citează)
05/01/2017 la 12:00 PM
Eu sunt satul de momentele in care imi iese friptura/carnea uscata si nu foarte zemoasa asa ca spune-mi daca iese frageda si gustoasa cu unealta asta ca din imagini asa pare.
razorsbk(Citează)
05/01/2017 la 1:44 PM
Depinde de carne.
Pentru a doua rețetă aveam nevoie de antricot de vită, 1,3 kg. N-am găsit, am luat pulpă și spată, fiecare de 0,6 kg, gama Cora Tentații, teoretic o vită românească ceva mai moale.
Pulpa a ieșit moale, se rupea cu furculița. Spata a ieșit moale, ușor de mâncat, dar nu o separi ca la pulled pork (sau ca la pulpa de care ziceam întâi), ci o tai cu cuțitul.
În rest, slow cookerul scoate mâncare suculentă, ca la tocană. De exemplu în rețeta din acest articol, toată zeama aia, înainte să adaug laptele, a ieșit din pui și din legume, că eu n-am pus nimic altceva. Temperatura mică și capacul o țin acolo. Pentru vită, am pus vin și sos de roșii cu pulpă, așa că din nou am mult lichid acolo.
Dincolo de asta, carnea iese ceva mai suculentă inclusiv la cuptor sau tigaie dacă faci următoarele:
– iei un termometru de carne (20 de lei la iKEA) și o gătești până la temperatura necesară, nu mai mult, Pieptul de pui iese mai suculent, mușchiulețul de porc sau o bucată mare de ceafă tot așa.
– la cuptor, o faci în vas cu capac sau învelită în folie, să nu se evapore totul.
Aș zice că cel mai versatil și important e termometrul. Nici nu mai stai cu grija cuptorului sau a timpului, când dă alarma că a ajuns interiorul cărnii la 70 de grade o scoți și o mănânci.
nwradu(Citează)
05/01/2017 la 12:29 PM
Care e diferenta fundamentala intre asta si un aparat de gătit orez? ca arata similar si pare pe acelasi principiu. Înafara de termostat adica ce mi s-a stricat la aparatul ptr orez si motivul ptr care l-am si aruncat. Al meu era f simplu dar vad ca au apărut modele cu mai multe butoane si ma gândesc ca in loc de un slow cooker iesi mai ieftin cu un aparat de gătit orez.
Ioana(Citează)
05/01/2017 la 1:25 PM
Slow-cooker-ul este practic o oala pusa pe un resou. Daca ai un resou cu trepte de putere si o priza programabila care sa opreasca resoul cand vrei tu, ai practic un slow cooker.
Adica ce vreau sa spun e ca nu e nici un secret cu el, nu e vreun principiu de gatire special, e doar vorba de gatire lunga la foc mic, ceea ce fragezeste bine carnea.
Nu cunosc aparatul de orez asa ca nu stiu care e principiul lui.
Robo(Citează)
05/01/2017 la 1:46 PM
Eu habar n-am. Cred că aparatul de orez e pentru cei îngrijorați că-l ard sau ceva pe un foc normal.
nwradu(Citează)
05/01/2017 la 2:36 PM
Pai aparatu de facut orez e o oala pusa pe un resou. Sa va uitati in restaurantele chinezești, toti fac orezul asa. Inclusiv in China
Ioana(Citează)
05/01/2017 la 12:30 PM
Si mai bun este aparatul de gatit sous vide cu optiune de slow cooker.
animaloo(Citează)
05/01/2017 la 12:57 PM
Sunt curios, pot incerca cu succes sous-vide intr-o oala cu apa in cuptorul electric setat pe o temperatura corespunzatoare?
alunelu(Citează)
05/01/2017 la 1:45 PM
Ce-i un sous vide? Pui mâncarea în pungă și o gătești în apă fierbinte, ca la poșare?
nwradu(Citează)
06/01/2017 la 3:22 PM
alunelu: nu prea cred. mai ales ca apa sta la o temperatura destul de mica. exista tot felul de jucarii care sa iti transforme oala normala in gatitor sous vide
Radu: posarea e altceva.
principiul este care urmeaza: bucata de carne/leguma se considera gata in momentul in care ajunge la o temperatura X. Sa zicem vita: 56grade. Aici esti sigur ca ai carnea facuta.
Problema gatitului traditional este ca pentru a aduce mijlocul la 56 exteriorul trece de aceea temperatura.
solutia: videzi carnea. o bagi in apa, la temperatura de gatire, si o lasi. si o lasi. si o lasi. Exista chiar o reteta de 48 de ore :), dar evident e vorba de o bucata groasa de carne.
Toata carnea se gateste unitar, tesuturile grase se topesc si asa mai departe.
La final o tragi in tigaie pentru caramelizare si gata. (unii recomanda trasu in tigaie la inceput, am facut si si…nu prea e o diferenta mare)
animaloo(Citează)
05/01/2017 la 1:43 PM
Păcat ca nu ai pus o poza cu rezultatul final, un plating gen Master Chef.
silvius(Citează)
05/01/2017 la 1:45 PM
Nu e cu plating, că are mult sos. Ultimul cadru din film este platingul, am pus și pâine pentru sos. Seamănă mult cu un curry.
nwradu(Citează)
05/01/2017 la 2:03 PM
Radu, sa incerci coaste de la kaufland cu sos bbq, la final le mai bagi in cuptor 15-20 minute pt crusta, oasele ies singure de pe ele.
sorint87(Citează)
05/01/2017 la 3:57 PM
Haha, evident că nu-i apetisant, dar ar trebui să fie absolut delicios și suculent. Merge băgată carnea în chifle proaspăt coapte și servite ca un soi de pulled chicken sandwich.
Laura Paraschiv(Citează)
05/01/2017 la 3:59 PM
Mi se pare ca te incarci aiurea in bucatarie cu o magaoaie in plus. Oala si capacul se pot spala in masina de spalat? Aparatul propriu-zis se murdareste?
Una peste alta eu m-as limita la cratita si aragaz.
ipo(Citează)
05/01/2017 la 9:34 PM
Na ca acum postezi si retete pe ytb, cel mai polivalent bloggeritz :)))
Legioner(Citează)
07/01/2017 la 2:50 PM
Făceam asta de acum vreo 6 ani.
nwradu(Citează)
05/01/2017 la 9:38 PM
Eu am facut sarmale de post la el.
Le-am tinut de la 18 la 3 nopatea, avantajul mare e ca nu trebuie supravegheat daca pui apa suficienta.
Au facut senzatie la sotie la servici, nu mai aveau apa, aveau un sos cremos.
Am varianta de 2,4 litri, manual, pe LOW are 100W si pe HIGH 180 W.
P.S. Iti trimit o poza cu termometrul meu de cuptor, asa ca de la inginer la inginer.
:)
Costi(Citează)
05/01/2017 la 10:06 PM
Nu știu alții cum sunt, dar mie puiul cumpărat din magazine mi se pare o otravă, nicidecum o carne pe care să o folosești in rețete sofisticate. Puteai la fel de bine să folosești soia, oricum gustul este dat de condimente.
Mihai(Citează)
07/01/2017 la 2:49 PM
Și ce să fac, să cresc pui pe balcon?
nwradu(Citează)
06/01/2017 la 1:24 AM
@C diferenta e ca trebuie pusa multa apa apoi carnea iese foarte frageda se desprinde de pe os foarte usor si e foarte moale, legumele foarte moi si fragile asa ca in farfurie va arata ca un ghiveci, toate amestecate.
Daca iti place mancarea gatita la abur merita sa o cumperi.
O folosesti de vreo 2 ori si apoi uiti de ea, ti-as sugera mai bine sa cumperi o oala de fonta si o tigaie de fonta de calitatea si sa te documentezi cum se folosesc si cum se curata corect ca te vor tine o viata.
dw(Citează)
09/01/2017 la 8:20 AM
bravo pt crock pot,
sunt curios cum o sa ti se para cand o sa incerci si instant pot-ul.
acadea(Citează)
09/01/2017 la 8:31 AM
E un aparat sau o țigară?
nwradu(Citează)
10/01/2017 la 10:15 AM
hahaha, nu esti fan adevarat.
instant-pot este “crock-pot-next-level”
… replacing pressure cooker, slow cooker, rice cooker/porridge maker, sauté/browning pan, steamer, yogurt maker
acadea(Citează)