un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum să faceți planurile pentru noul an să fie mai mult decât o glumă legată de rezoluții

2 Jan 2017  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Ideea unor planuri/rezoluții făcute de Anul Nou nu-i rea, nu-i rea deloc, fiind acea perioadă în care oamenii analizează anul anterior și se gândesc ce le-ar putea îmbunătăți viața. Cred că lumea ar fi mai fericită dacă ar face acest lucru chiar mai des, dar totul a ajuns subiect de glumă pentru că ideile se enunță oarecum la mișto și nu sunt transformate într-un plan concret. Întreaga sărbătoare a Revelionului lucrează împotriva lor, de fapt.

Așa că haideți să îmbunătățim procesul. V-am spus că-mi plac listele. Faceți și voi mai multe liste.

Prima listă poate fi cu ce trebuie rezolvat prin casă. Eu, de exemplu, trebuie să astup vreo două găuri din perete cu glet, să repoziționez o cameră video de supraveghere după ce-i trag priză separată și să fac oarece curățenie în debara, că s-au strâns niște cutii misterioase pe acolo. Nimic prea urgent, dar dacă le pun pe o listă și le văd din când în când în fața ochilor, le voi rezolva până la urmă, că intervine gândul acela de “băi, de la începutul anului zic că voi face astea”. Sau poate de la începutul lui 2016; nu contează asta. Trebuie să schimb și caloriferele, așa că știu că trebuie să le dimensionez pentru fiecare cameră, să fac o cercetare de piață pentru a estima costurile și, imediat ce se oprește RADET-ul, să trec la treabă.

Apoi, faceți o listă cu toate problemele legate de sănătate. Eu trebuie să ajung la stomatolog ca să-mi rezolv o plombă veche, că uneori intră mâncare acolo. Puteți trece pe listă și altele, de exemplu o verificare a alunițelor, 5 kilograme în minus șamd. Important este să faceți și un plan legat de asta, că acele kilograme nu vor dispărea singure, așa că puneți câteva idei pe foaie, de genul “mai puțină pâine, mai multă salată, mers la sală, hai să încep să alerg”. Asta le fixează în subconștient și data viitoare când sunteți la cumpărături memoria vă va atenționa singură că parcă urma să cumpărați mai multă salată, iar o reclamă la reduceri de preț la un magazin de articole sportive vă va face să intrați și acolo, că parcă erați în căutarea unor adidași cu talpă moale.

O listă cu destinații de călătorie este mult mai plăcută de făcut. După ce puneți 4-5 posibile locuri pe listă, aveți o direcție spre care să vă orientați căutările de bilete ieftine de avion sau oferte speciale. Altfel, momentele vin, vă prind fără un țel bine format și trec. Noi, de exemplu, voiam să mergem anul trecut în Colmar, dar nu eram foarte siguri de asta, așa că lunile au trecut în timp ce noi am dezbătut care ar fi cel mai bun itinerariu până acolo și cea mai bună perioadă pentru călătorie. Ne-am trezit prin august că e mult prea târziu pentru orice plan.

La fel de bine merge și o listă cu ce vreți să faceți în noul an pentru voi. Cea mai importantă listă, cum ar fi. Eu, de exemplu, aș vrea să învăț să schiez. Nu doar că-mi place ideea de a schia, dar asta mai deschide și posibilitatea unor alte concedii frumoase în timpul iernii. Îmi zic asta de mai mulți ani, dar fără un plan concret este greu de pus în aplicare. Un plan concret ar avea câteva puncte precum “să cumpăr haină și pantaloni de schi” și “să investighez unde, cum și când decurg lecțiile de schiat”. Altfel, va mai trece un an și la final îmi voi spune “iar n-am făcut nimic pentru a învăța să schiez”, ceea ce n-ar trebui să vă mire: dacă nu faci nimic către un țel, nu se va întâmpla nimic. No input, no output.

Majoritatea lucrurilor se rezolvă cu planuri și organizare, așa că începeți să le creionați.

mauritius_beachcomber_victoria_73

asus s5507

    10 comentarii

  1. Eu am lista de TODO-uri in Google Keep, de la chestii simple gen: Curata laptopul de praf pana la Excursii în Croatia.

      (Citează)

  2. Referitor la Colmar. Noi am fost pe la sfarsitul lui Septembrie. Se zice ca fiind parte din ruta vinurilor e bine sa faci in perioada aia asta daca vrei sa si degusti, dar ai si alte vatiante cum ar fi piata de Craciun. In Septembrie-Octombrie peisajul arata foarte misto cu viile cu struguri, inca sunt si flori pe la ferestrele caselor. O alta varianta ar fi piata de Craciun (bine, noi de fapt am fost odata in Septembrie-Octombrie si inca odata in aprilie-mai). Daca vizitati Colmar, recomand niste satulete apropiate cel putin la fel de frumoase: Eguisheim, Kayserberg, Ribeaville, Riquewhir. Astea cumva pot fi legate in 2 zile cu o masina inchiriata, 2-3 satulete pe zi. Sunt mici. Ar mai fi si Obernai, Turkheim si binenteles Strasbourg. Obernai si Turkheim nu mi-au parut la fel de frumoase ca celelalte dar ar putea sa va placa totusi.

    La a doua vacanta cand am fost in aprilie-mai am legat cu alte satulete gen Brugge sau de prin Olanda (Giethoorn, Edam, Marken, Volendam, Lise cu Keokenhof si lalelele dar aici trebuie sa verifici perioada) si ne-am deplasat cu trenul intre tari. Asta daca iti place stilul asta si vrei o vacanta mai lunga.

      (Citează)

  3. Majoritatea lucrurilor se rezolvă cu planuri și organizare.

    Cu bani si timp.
    N-am auzit pe nimeni sa zica ” vai, nu pot sa merg la stomoatolog ca nu am plan si organizare”.

      (Citează)

    • NU, dar tot ai nevoie de programare, deci de planificare. Iar daca mai ai si altele de facut, programarea la stomatolog trebuie sa “incapa” intre celelalte activitati ale zilei. Deci tot la organizare ajungem.

        (Citează)

    • Plomba aia de-mi trebuie mie costă vreo 100 de lei, nu cred că-i vorba de bani, dar trag de ea de minim un an.

        (Citează)

  4. frate, esti penibil !

    M-am abonat la tine, crezand ca scrii si tu ceva intelingent si ma mai destept si eu!
    Esti penibil, nu faci decat sa scrii, cu intarziere, tot ce stim deja..
    pa

      (Citează)

  5. catalinx: Cu bani si timp.
    N-am auzit pe nimeni sa zica ” vai, nu pot sa merg la stomoatolog ca nu am plan si organizare”.

    Am o amică. Are bani și are timp. N-o ține nici un 9-17 ocupată. Ce crezi tu că spune pentru o tonă de lucruri pe care trebuie să le facă și sunt restante? “Săptămâna asta trebuie să mă organizez să merg la sală”, “azi trebuie să mă organizez să merg la solar” etc. În majoritatea cazurilor nu-i ies planurile. Oameni diferiți acționează (sau uneori nu acționează deloc) diferit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus