un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum să alegeți cel mai bun aspirator pentru casă (p)

25 Jan 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Mi-au trecut vreo patru aspiratoare prin mână doar în ultimii doi ani, fie pentru noi sau alese pentru rude, așa că iată un ghid îndrumător de achiziție, dacă cel curent se decide, pe neașteptate, să intre în grevă pe termen nelimitat. Refuzați șantajul, înlocuiți-l cu unul nou!

Așadar, ce aspirator să alegeți?

Unul fără sac. Nu văd avantajele unui sac. Aspiratoarele moderne au un recipient de plastic în care se adună praful și gunoaiele aspirate, recipient care se golește apoi în coșul de gunoi; eu, ulterior, îl spăl cu apă fierbinte și-l las să se usuce înainte de a-l atașa la loc. Sacul tradițional, care avea scopul de a nu lăsa praful prea fin să iasă din aspirator, este înlocuit acum cu un filtru HEPA, care la rândul său se poate spăla.

Unul fără apă. În general se spune că aspiratoarele cu apă “trag mai bine”, dar asta pentru că sunt mari și atunci dotate cu motoare mai puternice. Apa este utilizată ca element de filtrare pentru aerul cu praf, dar personal nu i-am văzut niciodată avantajele. Astfel de unități sunt mari, trebuie umplute cu apă, devine grele și mai dificil de manevrat prin casă, plus că după fiecare aspirare, dacă nu sunt curățate și uscate temeinic, ajung să miroasă urât.

Eu cred că datul cu aspiratorul trebuie să fie o activitate cât mai ușor de făcut pentru a nu deveni o corvoadă. Să fie ușor, să tragă bine, să înfășoare la loc cablul din prima, fără rateuri, să fie ușor de manevrat, de învârtit, de curățat.

Ce să alegeți, atunci? Un aspirator normal, modern, fără sac, de putere cât mai mare. Nu vă gândiți la consumul de electricitate, că aspirarea durează câteva minute în fiecare săptămână, deci diferența este neglijabilă, însă motorul mai puternic poate face diferența între 95% și 99% scame luate de pe covor.

Uitați câteva elemente cheie după care se vă uitați:

  • sistem ciclon sau “cyclone” pentru recipient, care face aerul să se învârtă și să depună mai eficient praful în interior. Nu-i obligatoriu, dar e un bonus.
  • filtru HEPA, adică high-efficiency particle arrestance filter, adică un filtru care reține particule foarte mici de praf pentru ca acestea să nu fie evacuate din aspirator înapoi în casă. Acesta este obligatoriu, dar din fericire majoritatea aspiratoarelor sunt dotate cu așa ceva.
  • cablu cât mai lung. 6 metri este o lungime uzuală, nu luați mai mic.
  • capacitate cât mai mare pentru recipientul colector. Asta nu înseamnă neapărat că-l veți goli mai rar, dar un recipient mare înseamnă că aerul circulă fără probleme prin el și deci aspiratorul trage bine un timp mai lung până se umple.
  • putere cât mai mare, după cum ziceam. Comparația ar trebui făcută la puterea de aspirare, dar unii producători declară doar puterea totală consumată.

Setați-vă un buget maxim și luați ce-i mai bun în acea sumă de bani, analizând în funcție de cele de mai sus. Majoritatea aspiratoarelor vin cu aproximativ aceleași accesorii.

Noi acasă avem un Samsung VC15SVNDCRD, 1500 W, capacitate 2 litri, și sunt mulțumit de el. Are și un reglaj de putere, dar l-am ținut mereu la o linie sub maxim. Este genul despre care poți spune că trage praful și de la vecinul de sub tine.

Luați de la producătorul vostru preferat de electrocasnice, dacă vreți. Dirt Devil este un brand intrat mai recent în România, dar este o firmă americană veche de la 1905 și care în 1955 a intrat în business-ul de aspiratoare. Uitați-vă și pe oferta lor, au prețuri normale. Dacă vreți ceva special, uitați-vă pe cele Dyson.

Care-i treaba cu aspiratoarele cu spălare? De obicei folosesc filtrare prin apă și pot fi utilizate și pentru a “trage” lichide de pe podea sau pentru a spăla covoare. Eu cred că sunt greoaie, mai bine duceți covorul la spălat profesional din când în când și gata, dar dacă vă interesează astfel de funcții, un astfel de aspirator vă trebuie.

Aspiratoare verticale: acestea sunt foarte utile la casa omului, dar ca al doilea aspirator, nu ca cel principal. Spun asta pentru că au o putere mult redusă față de un aspirator normal, nu trag de la aceeași distanță, nu scot praful din covor ca să-l facă precum nou, nu iau părul de pisică din țesături șamd.

Avantajul lor este în altă parte. Sunt mult mai portabile și sunt alimentate cu baterii, așa că este extrem de simplu să aspiri toată casa cu ele. Credeți-mă, când nu trebuie să umbli pe la prize, să tot tragi de cablul de alimentare și să te lupți cu un tub clasic de aspirator, totul devine incredibil de ușor. Te miști imediat prin casă, aspiri în 10 minute un întreg aspirator.

Aceste aspiratoare verticale devin deci ideale pentru întreținerea casei, pentru a menține curățenia mult mai bine. Cei cu copii mici și-ar putea dori așa ceva, la fel și cei cu animale de companie care lasă blană.

Majoritatea aspiratoarelor verticale se încarcă într-un docking station. În funcție de buget, luați unul 2-în-1, adică ce are o unitate mică detașabilă cu care, la o adică, puteți aspira și prin mașină sau în cine știe ce alt loc mai special. Uitați-vă și pe tipul bateriilor: aspiratoarele cu acumulator Li-Ion se încarcă mai repede decât cele Ni-MH. Uitați un Philips interesant: 2 în 1, baterii Li-Ion de 18V.

Aspiratoare robot: acele mici unități circulare ce se mișcă singure prin casă, spre deliciul filmelor cu pisici de pe Internet. Sunt mai scumpe pentru că incorporează tot felul de tehnologii, de la camere video ce folosesc pentru orientarea în casă la senzori de nivel de praf, senzori de navigare în jurul obstacolelor, roți speciale pentru a trece de mici praguri, telecomenzi, aplicații de telefon șamd.

Eu le văd ca fiind tot pentru a menține casa curată. Mai mult, sunt îndeosebi utile în genul modern de casă, mai degrabă fără covoare, cu mobilier sub care poate încape roboțelul, fără cabluri, fără cotloane inaccesibile șamd. Am văzut demonstrații foarte bune ale tehnologiei de la Samsung sau LG sau iRobot Roomba, dar adevărul este că momentan aceste modele, în special cele de top, sunt excentrice.

Totuși, gândiți-vă la modul următor: nu doar că vă ușurați munca de aspirare a casei, dar o va face un robot! Dacă nici asta nu sună cool…

Dacă tot m-am uitat prin listele eMAG pentru acest articol, am decis să-mi iau un astfel de aspirator Philips de scame, că e 38 de lei și review-urile sunt și mai bune. Nu mai este la modă rola de hârtie cu lipici?

    34 comentarii

  1. Sa-mi zici daca aparatul ala de scame e bun la ceva. Rola cu lipici aduna parul sau chestii care stau pe bluza. Aparatul ala reduce aspectul ala de scamosat al puloverelor. Cel putin asa sper :)

      (Citează)

  2. Am si eu un aspirator Samsung fara sac (cum ai tu dar are si telecomanda pe furtun). In fine, de abia astept sa se strice si sa imi iau unul clasic cu sac. Imi ia mai mult timp sa spal filtrele (ala de sub recipientul de plastic) decat sa fac curat in casa. Daca nu il speli se reduce mult puterea de aspirare. O mizerie de aspirator si cum spuneam de abia astept sa se strice.

      (Citează)

  3. Vechi de 3 ani, dar merita citit:
    https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/1pe2bd/iama_vacuum_repair_technician_and_i_cant_believe/

    Dupa ce am incercat cateva variante, am ramas la un aspirator cu sac.

      (Citează)

  4. Acum mulți ani, cu maxim entuziasm, mi-am achiziționat primul aspirator fără sac.
    Trebuie spus că, până atunci, mai lucrasem cu un aspirator cu sac de pânză (Ceaika 3 pentru cunoscători) și, după ăsta, cu unul cu sac de hârtie.

    Eram în culmea fericirii, simțeam progresul tehnic pe pielea mea cum ar veni.
    Totul a fost minunat până când am vrut să golesc recipientul de praf.

    Inevitabil, când îl goleam, ridicam nori de praf în jurul meu. La coșul de gunoi din bucătărie era exclus. Am încercat pe balcon, într-un sac de gunoi. Aceeași problemă – foarte mare dacă erau și rufe la uscat acolo.
    La ghenă, distracția era maximă. În funcție de ora din zi și de temperatura exterioară, uneori, pe tubul ghenei se formează un puternic curent ascendent. Rezultatul? Dezastru.

    Până la urmă am renunțat și mi-am luat altul, cu sac de hârtie S-bag. Totul e minunat.

    PS: Aspiratorul fără sac a ajuns la casa de la țară. Acolo se poate goli în curte, la tomberon, fără nicio problemă.

      (Citează)

    • Direct pe genă mi-am luat-o și eu, a venit tot praful înapoi.

      Goleste-l într-o pungă după ce-l bagi practic în ea și-l lovești ușor ca să cadă totul.

      Poți și să stropești praful un pic, ca să nu mai fie așa plutitor.

        (Citează)

    • Am 2 acasa, unul cu sac pentru uz zilnic si unul fara sac, umed/uscat, pentru bricolaj.
      Ambele sunt geniale pentru ce le folosesc. Cel cu sac filtreaza perfect (HEPA 13, 99,999999999etc particule filtrate), e silentios, trage bine (doar parchet) si este extrem de usor de folosit. Sacul l-am schimbat prima oara dupa 8 luni. Cel umed/uscat e la randul lui foarte bun cand ma apuc sa demolez pereti sau cand tai lemne (il conectez la unelte) dar e destul de zgomotos, nu filtreaza la fel de bine si cand trebuie sa curat filtrul parca as folosi si masca.

        (Citează)

  5. Nu ai probleme cu Samsungul ala ca numai trage la fel de bine dupa ceva timp?
    ca mie imi scoate numai peri albi…

      (Citează)

    • Nu, se ține bine după un an și ceva, probabil este la 90% din performanța inițială. Dar îi spăl mereu filtrele după utilizare. Vezi că are unul și la ieșire, un capac negru care astupă un filtru.

        (Citează)

    • Si eu am Samsung de ala dar sunt foarte dezamagit. Al meu are deja 3 ani dar nici cand era nou nu era foarte bun. Abia astept sa il schimb.

        (Citează)

  6. din cate stiu nu e aspirator de scame, e un “taietor” de scame, adica iti taie scamele de pe haine si le aduna. E bun pt hainele scamosate, dar nu are rolul unei role cu lipici.

    Eu am unul si sunt ft multumit, e bun pt hainele de lana si alte haine care se scamoseaza urat.

      (Citează)

  7. Am avut fara sac un Samsung de 1600W si nu opreste 100% praful. Acum am unul pe apa cu care fac 1 data pe saptamana si unul vertical legat la curent (nu cu baterii) pt mentananta. Avantajele celui cu apa sunt evidente, zero praf in casa dupa aspirare si in plus modelul pe care il am eu chiar are putere de aspirare mare. Nu e un efort mare sa il curat dupa folosire, o data pe saptamana. Cel vertical ocupa putin spatiu si e usor, in 2-3 minute aspir rapid intrarea in casa si bucataria si nu e nevoie sa il curat dupa fiecare aspirare.

      (Citează)

  8. Cred ca am mai zis acum cativa ani pe aici despre aspiratorul fara sac si nu mi-am schimbat parerea, este o mizerie!!! Cum zicea si Adrian – cand golesti recipientul e horror , am incercat si eu pe balcon intr-un sac de gunoi ca sa nu mai umplu casa la loc cu praf – spre bucuria vecinilor :| , dar faceam mizerie pe balcon, cu ditamai norul de praf cand scuturam plus ca inhalam praf desi imi legam o esarfa pe fata …
    “Poți și să stropești praful un pic, ca să nu mai fie așa plutitor. ” daca faci asta devine noroi si chiar ca nu il mai scoti prin scuturare si ca sa fie distractia completa dupa cateva utilizari daca nu bagam o surubelnita printre toate lamelele filtrului ( cam 30 min dura operatiunea ) nu mai tragea . Tin minte si acum ziua cand am luat unul cu sac dupa, ce zi fericita !
    Acum am un Philips cu S-bag works like a charm :)

      (Citează)

  9. am un roomba 650 de mult, casa e aranjata o idee, nu am mai dat cu aspiratorul normal de numai stiu cand. face o treaba excelenta. (avem un singur covoras in casa, restul e parchet + gresie, il face luna si pe ala, si acolo dam gustari la copil). filtre si perii se gasesc la chinezi ieftine.

    cand ma gandesc ca initial am vrut sa sar peste idee ca aveam impresia ca e vreo divizie apple imi vine sa imi dau cu pumnii in cap.

      (Citează)

  10. Ma uitam și eu după aspiratorul Samsung dar m-am descurajat când am văzut ca are peste 15 review-uri cu o stea.

      (Citează)

  11. Nici eu nu agreez aspiratoarele fara sac din motivele expuse deja de ante-comentatori.

    Pt mine aspiratorul cu sac de unica folosinta e sfant de cativa ani. Dupa aspiratorul cu sac refolosibil am avut fara sac si apoi am ramas la sac de unica folosinta (S-bag).

      (Citează)

  12. Cel mai bun aspirator ( pt mine ) l-am găsit pe Amazon Germania, dar de poate găsi și pe site-ul producătorului : Arnica Bora. Ce știe el sa facă: “barboteaza” praful în apă astfel încât pe cealaltă parte sa nu mai iasă nimic și include și un filtru hepa. Din ceea ce am găsit pe net e un producător mic, independent undeva pe lângă Munchen dacă nu mă înșel. Și-au meritat toți banii.

      (Citează)

  13. Salve Radu

    Te-ai lasata de afiliere ? Am vazut cu surprindere ca linkurile catre emag sunt directe.

      (Citează)

  14. Cred totusi ca exagerezi, ma indoiesc sincer ca poti aspira praful de la vecinul de dedesubt, nu vad cum ar functiona asta.

      (Citează)

  15. Aspirator fara sac? Nu, mersi, iti mai trebuie unul cu sac sa aspiti bucataria cand il scuturi. Aspirator fara sac sa-si ia vecinul meu de deasupra, daca tot e atat de puternic.

      (Citează)

  16. Am doua aspiratoare si un motan (are sens mentionarea lui aici, desi il tund la fiecare sase luni). Un aspirator este cu filtrare prin apa, celalalt uscat, fara sac. De acord cu tine, Radu, ca este mai greoi de folosit. Dar eficienta lui bate efortul de la sfarsitul aspirarii (demontarea, spalarea).
    Le folosesc pe amandoua, dupa caz. La o curatenie mai generala cel uscat ramane in cutia lui. Cel cu filtrare prin apa mai este foarte bun si atunci cand am de aspirat praf fin, de tencuiala, de ex. Pentru ca la cel uscat este foarte probabila infiltrarea prafului spre blocul motor.

      (Citează)

  17. Si eu am cochetat cu aspiratorul ala de scame, insa parca nu-mi inspira incredere, pentru ca ca este alimentat de baterii. :D

      (Citează)

  18. Si eu am cochetat cu aspiratorul ala de scame, insa parca nu-mi inspira incredere, pentru ca ca este alimentat de baterii. :D

      (Citează)

  19. Claudiu:
    Sa-mi zici daca aparatul ala de scame e bun la ceva. Rola cu lipici aduna parul sau chestii care stau pe bluza. Aparatul ala reduce aspectul ala de scamosat al puloverelor. Cel putin asa sper :)

    E foarte bun. Avem de ani buni si noi. NU e aspirator de scame. Le taie pur si simplu. Nu confundati cu rolele cu lipici din IKEA cu care cureti parul de pisica sau scame de pe tine. Asta face un pullover vechi sa fie frumusel iar.

      (Citează)

  20. PS: noi am avut de la Myria unul de 15RON. Apoi am luat pe asta Philips ce este mult mai bine construit (acelasi principiu dar nu te chinui sa-l desfaci pentru a fi golit)

      (Citează)

  21. Am avut și noi pana prin august unul fără sac, 2400w putere. Trăgea destul de bine, dar spre sfârșit parca nu mai aspira cum trebuie, trebuia să-l țin către maxim sa aspire. Deja după o vreme ma saturasem sa tot curat bolul ala :). A murit după vreo 4 ani de folosință, asa ca cei 300 de lei au meritat.
    Acum am luat un miele cat and dog. Cu sac și încă ceva filtre după sac. Pot sa zic ca face toți banii. Nu as mai reveni la cel vechi :).
    Putere parca are doar 1600w și vreo 6 trepte de putere. Cum eram obișnuit de la celalalt, am pus pe treapta 5 și am vrut sa aspir covorul, nu prea am putut, asa puternic trăgea, ca ridica și covorul :)). Sacul e foarte bine făcut, nu trece niciun fir de praf sa ajungă la al doilea filtru.
    Are și o grămadă de accesorii, un sac ajunge pt 3-4 luni. Sacul se arunca, nu ai cum să-l cureți. Am încercat sa scot din el niște jucării mai mici dar nu am reușit, asa presat era praful în el.
    Cablul e lung, nu știu câți metri are, dar poți aspira tot apartamentul fără să-l muti în alta priza.
    Asa ca eu recomand un aspirator cu sac, nu neapărat putere mare a motorului ci putere se aspirare asa cum zici și în articol (asta de 1600 aspira mult mai bine decât cel vechi de 2400).

      (Citează)

    • Si eu tot Miele dar ceva gen allergy. Putere are 1200W (cred ca si al tau la fel e, Miele parca face de 800 sau 1200). Din cate am citit, ideea e sa folosesti doar saci Miele ca sa eviti riscul de a se rupe. Oricum nu ii schimbi asa des.
      Pentru parchet, vezi ca au o perie speciala lata de 40cm.

        (Citează)

  22. Claudiu:
    Sa-mi zici daca aparatul ala de scame e bun la ceva. Rola cu lipici aduna parul sau chestii care stau pe bluza. Aparatul ala reduce aspectul ala de scamosat al puloverelor. Cel putin asa sper :)

    Să știi că așa este. Eu am un noname, chinezărie și își face treaba foarte bine.

      (Citează)

  23. ipo:
    Aspirator fara sac? Nu, mersi, iti mai trebuie unul cu sac sa aspiti bucataria cand il scuturi. Aspirator fara sac sa-si ia vecinul meu de deasupra, daca tot e atat de puternic.

    @ipo după 5 ani de zile mi-a murit cel cu sac. S-a dus motorul. Am luat modelul de Samsung prezentat de Radu mai sus, 350 lei cu garanție extinsă, fără sac. Cei drept se umple mai repede lăcașul, dar e mult mai practic. Ai sistem de filtrare a mizeriei + burete + opritor la ieșirea aerului. E mult mai ok decât vechiul cu sac. L-ai scos, l-ai scuturat în tomberon, ai dat un jet de apă pe el și e ca nou.

      (Citează)

  24. De ani buni am un Samsung fara sac si nu l-as schimba pentru nimic in lume! Am avut si o mizerie de aspirator cu apa, acum zace la casa de la tara a socrilor. Si nu, nu se umple camera de praf dupa ce il golesti, e suficient sa pui recipientul de plastic putin inauntrul pungii de gunoi si sa scuturi usor, fara crize si smucituri. Voilà, praful ramane integral in punga.
    PS: Mai exista persoane care isi umplu casa de covoare si mochete?! Daca da, renuntati la mizeriile astea, mentin praful, murdaria si acarienii,si pe urma va mirati ca aveti alerii si astm.

      (Citează)

  25. La cele cu apa nu mai faci praf, dar trebuie sa schimbi apa desi si sa fii cu grija sa nu o versi. Nu e o chestie prea grea, totusi.

    Noi avem cu apa, e OK daca dai cel putin saptamanal. Avand si motan, se aduna foarte mult par iar cel cu apa nu face fata.

      (Citează)

  26. Am un aspirator cu sac de la un prieten si este super ok. schimb sacul la cateva luni, are cablu de 10 m, merge in regim umed sau uscat si il am de 3 ani si nu a facut nici o problema. este un aspirator care nu se gaseste in magazine. cele din magazine sunt pentru 2-3 ani de folosire. am dat un ban si cred ca o sa-l las si mostenire.
    il gasiti aici: http://www.pro-curatenie.ro/produse/aspiratoare-profesionale/aspiratoare-profesionale-pentru-praf-si-lichide/produs/aspirator-profesional-numatic-psp-370.
    succes in alegerile viitoare. nu fac reclama ca nu e firma mea si nici a mamei mele, Dumnezeu s-o ierte! vad ca va chinuiti si e bine sa aveti informatia asta.
    retineti ca cel mai important lucru la un aspirator este debitul de aer aspirat (care e dat de constructia turbinei) si sistemul de filtrare. daca va intereseaza puterea la un aspirator aceea este puterea motorului care nu va da puterea de aspirare ci cat curent electric consuma.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus