►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Luați-vă o bere rece, puneți-vă șosetele călduroase, hrăniți animalele de companie și puneți-vă centura, avem de parcurs un traseu lung prin acest articol, că sunt multe de zis. Haideți să analizăm ce-au făcut principalii jucători din piață și care au fost principalele tehnologii despre care s-a discutat în 2016.
2016 pare a fi anul când această tehnologia s-a afirmat mult mai tare în viața noastră, iar prin noastră mă refer la țările civilizate, unde astfel de produse sunt disponibile. De fapt, nu-i vorba de civilizate, ci de faptul că recunoașterea vocală în română nu este o prioritate pentru marii producători.
Amazon Alexa a avansat mult; mă uit inclusiv la integrări cu becuri precum Philips Hue, unde acum poți comanda iluminatul prin comenzi vocale de genul “reduce lighting by 20%”. Google a venit tare în piață cu Home, un alt difuzor conectat și inteligent, plus cu Google Assistant pe telefoanele Pixel.
Cred că încet-încet ne îndreptăm spre comenzi vocale. Eu deja folosesc Cortana pe Windows pentru a afla mici informații, pot face asta și pe telefon cu Google Now, iar străinii au la dispoziție produse și mai complexe.
2016 a fost anul în care s-a tot vorbit despre drone ca sistem de livrare pentru curierat. Eu tot nu cred în asta și consider că magazinele doar au făcut un pic de marketing folosind acest subiect. Au fost și mici demonstrații de livrări, inclusiv eMAG a livrat un iPhone 7 cu drona (ziceau că au ales un client cu casă și i-au cerut permisiunea).
Pe partea cealaltă, a fost anul în care dronele au făcut un pas important spre miniaturizare și portabilitate prin lansarea DJI Mavic Pro și GoPro Karma. Karma a fost ulterior retrasă de la vânzare, dar cred că nișa de drone portabile va fi tot mai populară în viitor, în timp ce cele mari vor fi rezervate producătorilor video.
De departe cel mai mare scandal tech al anului, Samsung a greșit-o masiv cu cel mai performant telefon al lor, Note 7, retras permanent din vânzare după ce mai multe bucăți au explodat în prima lună. Retragerea completă înseamnă că problema era una fundamentală de design, nu ceva ce poate fi reglat din software sau prin înlocuirea unor componente proaste. Samsung va anunța spre final de ianuarie rezultatele anchetei oficiale în această problemă, dar până atunci bănuiala multora este că n-a fost lăsat suficient spațiu pentru dilatarea bateriilor, care în mod normal cresc în volum cu vreo 10% pe parcursul zilei.
Note 7 este un exemplu bun de cum o problemă poate distruge o companie. Samsung are resurse mari la dispoziție și va trece fără probleme peste acest scandal, permițându-și să piardă câteva miliarde. Cum ar fi fost însă ca acest lucru să se întâmple cu flagship-ul HTC sau Xiaomi? Să pierzi un an întreg de vânzări te poate băga direct în faliment.
2016 a fost un an aglomerat pentru Facebook, dar în opinia mea noua funcție Live este cea mai importantă. Lansarea ei către public poate aduce orice eveniment direct pe computerele și telefoanele noastre, în direct, prin video și audio. Cândva anul trecut pe la știri circulau zvonuri despre un incendiu prin capitală; m-am uitat pe harta Facebook Live și erau trei livestreaming-uri cu acel incendiu, filmat de trecători.
Mai mult, e destul de simplu să transmiți Live prin API-ul Facebook folosind camere video profesionale, microfon extern, să suprapui texte și imagini, așa că-ți poți face un fel de studio de televiziune acasă. Facebook mi se pare că a trecut în fața YouTube la acest capitol și, culmea, nu înțeleg de ce cei de la Google au lăsat să se întâmple asta. Acest Facebook Live mă atrage și pe mine, mă gândesc să fac săptămânal o mică discuție cu cine-o fi interesat.
Dincolo de asta, Facebook n-a făcut multe. A tot modificat algoritmi și programe, dar cu puține avantaje pentru utilizatorul de rând. Messenger a devenit un fel de Instagram + Snapchat, Instagram a devenit un fel de Snapchat, deși funcția Story eu o apreciez și o folosesc des.
Apple a făcut ce știe mai bine: a scos un nou iPhone, l-a prezentat ca fiind spectaculos și a rămas impasibilă la vocile sau criticile oamenilor.
O modificare importantă și încă neconfirmată în bine sau rău a fost eliminarea jack-ului audio de pe iPhone 7. Rămâne de văzut ce va însemna asta. Cu zvonurile că viitorul Galaxy S8 nu va include un jack audio, poate că această tendință va deveni generală. Nu-mi pasă așa tare, cred că poți asculta muzică și prin portul USB/Lightning, asta dacă nu vrei căști Bluetooth.
MacBook-ul Pro cu TouchBar este o altă noutate de la Apple. Culmea, laptopul a fost controversat prin alt aspect: bateria este ceva mai slabă decât la modelul anterior, ceea ce i-a dezamăgit pe mulți, de obicei MacBook-urile excelând la acest capitol.
Pe total, Apple n-a introdus nimic cu adevărat crucial anul acesta, deși este foarte posibil ca două mici modificări de-ale lor (eliminarea jack-ului audio și introducerea culorii negru mat) să devină ceva uzual în viitor.
2016 a fost și anul în care știrile au fost dominate de mașini ce se conduc singure. Tesla are Autopilot-ul ei, Uber face teste pe acest subiect, avem camioane ce se conduc singure, autobuze autonome cu IBM Watson la bord, Google lucrează cu Honda pentru integrarea lor, avem sisteme de asistență la șofat sau parcat pe aproape toate mașinile noi șamd.
Tehnologia este incipientă, abia se dau autorizațiile pentru a testa așa ceva. Cele mai avansate sisteme sunt cele de la Tesla, iar Uber testează mașini autonome în Pittsburgh, șoferul fiind acolo doar pentru a supraveghea lucrurile. Peste mulți ani, când mașinile autonome și electrice vor fi peste tot, vom ține minte că 2016 a fost anul în care ne-au ajuns pe radar.
Mă refer la Uber în România, că în străinătate nu-mi pasă așa mult, acolo compania trecând mai degrabă prin diverse scandaluri legate de drepturile “salariaților” și datoriile imense pe care le au, care însă sunt ceva normal, că nu te poți extinde în toată lumea fără cheltuieli.
În România, Uber a început 2016 cu un mare scandal legat de surge-ul din noaptea de Revelion (în 2017, acesta a fost chiar decent), iar apoi s-a extins în Cluj și Brașov. N-au avut viață ușoară. Pe de o parte Uber a făcut eforturi pentru legalizarea modelului de business, pe de altă parte intrarea în Cluj s-a lăsat cu amenzi mari și procese la tribunal, iar în București câteva mașini Uber au fost atacate de taximetriști.
Rămâne de văzut ce le aduce anul 2017. Cum Uber a declarat că România este a doua piață din regiune pentru ei, după Polonia, cred că vor lupta aici până la capăt.
Cele două mari servicii de streaming au intrat în România. Netflix a avut o evoluție frumoasă, au adăugat tot mai multe subtitrări în română, au sute de seriale, filme și documentare, timp pentru ele să fie. Amazon Prime Video este la început, așa că-i iert catalogul foarte mic.
Pentru mine a fost anul în care am început să folosesc astfel de servicii. Sunt abonat la Deezer (pentru funcția Cast către un difuzor wifi), Netflix și Prime Video. Am și HBO Go prin pachetul RDS, dar apropo, puteți avea HBO Go (doar Go, adică) și prin Vodafone, dacă o mai fi valabilă oferta cu 3 euro/lună. Pentru cei care nu au televizor sau nu vor să plătească întreg pachetul TV atașat, e soluția cea mai bună.
Pentru noi, faptul că Facebook e plin de știri false partajate de pe site-uri dubioase nu este vreo surpriză – trăim de ani de zile cu așa ceva. Străinii, însă, și în special americanii, au aflat abia anul acesta că nu trăiesc într-o lume magică a jurnalismului de calitate.
Maximul acestui fenomen a fost atins acum la alegerile din SUA, știrile false fiind unul din motivele înfrîngerii lui Clinton, zic analiștii. Probabil ați aflat că, după ce o știre falsă spunea că o pizzerie este locul de unde un apropiat al clanului Clinton conduce o organizație de vândut copii, un nebun a venit înarmat acolo pentru a-i elibera.
Faptul că Facebook a spus că va lupta împotriva acestui fenomen nu mă încălzește cu nimic. E o luptă dificilă chiar și în engleză. Pentru noi și știrile noastre în română, nici o șansă.
2016 a fost și anul în care tot mai multe site-uri au început războiul cu AdBlock, cerându-le utilizatorilor să îl dezactiveze. E un război dificil nu pentru că oamenii n-ar vrea să delisteze anumite site-uri, ci pentru că procedura în sine este destul de complicată pentru utilizatorul uzual care nu înțelege termenii.
Chestia asta va continua și în 2017. Din ce văd pe siteurile românești, acel ghid de bune practici în reclame făcut de IAB este din ce în ce mai ignorat, ne-am întors spre skinuri mari, animații, clipuri video cu autoplay șamd. Nici străinii nu stau mai bine, au reclame care rulează ca video din sidebar șamd. N-am nimic împotriva publicității, dar nu trebuie trecut un anumit prag, altfel devine enervantă în loc de informativă sau interesantă.
Se poate spune că 2016 a fost un an foarte bun pentru compania Microsoft. Compania a lansat produse bune, gama Surface fiind bine privită, a devenit mai cool, mai prietenoasă, Windows 10 merge binișor, rezultatele financiare sunt bune.
Nu știu în ce măsură reușesc să impună produse precum Edge sau Bing, dar sper să continue dezvoltarea seriei Surface. În mare parte, diversele probleme cu laptopurile cu Windows sunt cauzate de drivere proaste, fiecare producător luând ce componente vrea și integrându-le în produsul său cu mai mult sau mai puțin succes. Microsoft are șansa, prin Surface, să demonstreze că totul poate funcționa bine dacă integrezi mult mai atent hardware de calitate și cu drivere bine scrise pentru Windows.
Dincolo de asta, Microsoft dezvoltă strategic direcții precum inteligentă artificială, servicii cloud și altele ce vor aduce bani foarte mulți în viitor, când foarte multe business-uri se vor construi pe aceste fundații.
Lucrurile în România au curs bine pentru cei patru operatori telecom.
Orange a lansat serviciile noi aduse de parteneriatul ce le oferă acces la infrastructura de fibră optică a Telekom, oferind acum clienților și Internet prin fibră optică și televiziune, inclusiv în pachete triple și quad-play sub numele Orange Home. La începutul anului au lansat și Smart Home, pe final Orange Money și, mai important, au urcat din nou la mai mult de 10 milioane de clienți, după vreo două trimestre sub acest prag. În toamnă au demonstrat și viteze de peste 1 Gbps pe mobil, semn că rețeaua ține.
Vodafone a insistat mult pe calitatea rețelei prin Supernet 4G+. Mi-a plăcut ideea de a oferi net gratuit în anumite zone, întâi în întregul metrou bucureștean, apoi în Cluj și Iași. Sper să continue acest obicei sau, și mai bine, să tragă concluzia că pot mări traficul inclus în abonamente. Tot atunci au demonstrat viteze de peste 1 Gbps pe mobil, iar de-a lungul anului au avut diverse parteneriate cu HBO GO și Netflix, lansând și 4G TV.
Telekom este, aș zice eu, în transformare. CEO-ul a fost schimbat la începutul anului, iar noul manager are multă experiență în domeniu. Părerea mea este că a venit aici să reformeze compania și să o ducă spre o cotă de piață mai mare. Cum îmi spunea cineva, Deutsche Telekom nu-s obișnuiți să nu fie lideri de piață în țările în care activează.
Am văzut și demonstrații smart city de la Telekom și Orange. Sper să vedem și implementări mai mari.
DigiMobil a avut un an plin. Surpriza a venit în aprilie, când au anunțat pentru prima oară date oficiale și un număr de peste 2 milioane de abonați. La final de an au început implementarea serviciilor 4G în banda de 2100 MHz, ceea ce va permite utilizarea mult mai multor telefoane în rețeaua lor. Prețul serviciilor a fost micșorat, dar din păcate abonații vechi trebuie să meargă la un punct de lucru și să spună “vreau să mă treceți și pe mine pe prețurile reduse de la abonamentele de Internet”, că nu se ieftinesc din oficiu, dar aș spune că oferă multe pentru prețuri rezonabile.
Cel puțin în România, unde-i ca și mort. Mă uit că raportul de interacțiuni Facebook vs Twitter este de 20 la 1, pe rețeaua de micromesaje rămânând doar cei care o foloseau de multă vreme, poate nici atât. Facebook câștigă pentru că are în plus imagini, video și text mult mai bine paginat și adus în fața utilizatorului.
Twitter în România în particular merge prost pentru că n-a prins niciodată cu adevărat. La străini poți găsi pe Twitter politicieni, mari manageri, toate vedete. Ce naiba, chiar Donald Trump îi enerva pe toți de pe Twitter. La noi n-a ajuns niciodată la acest nivel și n-a avut tracțiunea necesară pentru a se ridica.
De tablete noi nu s-a auzit nimic în 2016, fiind în mare parte ignorate de producători. Ici, colo, câte un produs lansat de cei mari, să fie. Și e păcat, pentru că o tabletă performantă are ce oferi utilizatorului, dar din păcate situația a curs prost de la început: majoritatea oamenilor s-au îndreptat spre tablete ieftine, dar atât de slabe încât nu poți face mare lucru cu ele, iar alta n-au luat ulterior. Cele bune au fost victime colaterale când cele proaste au distrus piața.
Credeți-mă, am testat multe tablete, pe alea slabe, cu ecran prost și procesor lent, n-ai nici un chef să faci ceva, nu te atrage nimic. Luați în mână o tabletă performantă, una pe care programele zburdă, și veți vedea ce utilă este, mai ales cu un accesoriu deștept precum o husă cu tastatură.
Și avântul ceasurilor inteligente s-a domolit. Apple Watch 2 n-a impresionat față de prima generație, iar alte companii au renunțat la astfel de produse sau au mai scos unul sau două ceasuri, că oricum erau în lucru. Sunt curios dacă la anul vom mai vedea un Gear S4 sau un nou Huawei. Motorola, de exemplu, a oprit gama de ceasuri.
Rămâne de văzut ce va face Google, despre care se spune că pregătește vreo două ceasuri cu Android Wear pe modelul gamei Nexus/Pixel. S-ar putea să fie ultima lor zvâcnire. Nu cred că ceasurile inteligente vor dispărea, ci doar spun că s-a cam dus buzz-ul lor de altădată.
Apropo de Google, mie mi s-a părut că au stagnat anul acesta. Noroc că le vin bani din publicitate, dar în rest ei încearcă multe și reușesc puține. Cele două aplicații de messenger lansate anul acesta (Allo și… încă una) n-au prins la public. Recent au anunțat ca opresc dezvoltarea unor mașini autonome proprii și vor mai degrabă să ofere altora tehnologia respectivă, ca parteneri.
Telefoanele Pixel merg bine, dar în lipsa lor în România, nu pot zice nimic mai mult. Google Home se pare că merge la fel de bine, îmi place ideea, dar nu-i prezent în România. Sistemul de operare Android este în aceeași stare de puternică fragmentare. Practic, nu pot găsi nimic crucial introdus de Google în ultimul an.
Aici e cu dus și întors. Îmi plac aceste camere, posibilitatea de a captura dintr-un foc tot ce-i în jurul tău este uimitoare. V-am mai arătat exemple și cred în continuare în această tehnologie.
Problema este că tehnologia nu poate fi dovedită de la distanță. Ca să te bucuri cu adevărat de ea ai nevoie de camera 360 și de ochelarii VR, că altfel se văd lucrurile când ai acea imersiune completă asigurată de ochelari și căști. Când vezi propriile tale filme, propriile tale amintiri în acest mod, este fantastic.
Să dai cu mouse-ul pe ecran pentru a vedea și în alte direcții nu este însă cea mai bună interacțiune cu astfel de clipuri. Pentru un privitor din afară, pentru cineva ce n-a luat parte la acea acțiune, pare mai degrabă un chin decât o îmbunătățire.
Altfel spus, tehnologia este foarte mișto, dar pentru cel care dispune de toate cele necesare ei. Pe alții e greu să-i incluzi în acea lume.
Probabil că ceea ce va rămâne în memoria multora după acest an este Pokemon Go, care a determinat o întreagă nebunie la nivel mondial.
Dincolo de acesta, 2016 n-a fost un an remarcabil pentru jocuri și jucători. Consolele video sunt într-un mic impas, jocurile VR întârzie să apară, deși poate că generația a doua de HTC Vive le va aduce mai aproape. Ceva teren au mai câștigat jocurile massive online, vezi Battlefront, Battlefield, The Division șamd. Era și cazul ca jucătorii să devină tot mai conectați.
Lumea se joacă în continuare și pe mobil, dar mulți au rămas fani ai unor clasice precum Clash of Clans sau Candy Crush Saga. Mă bucură moda introducerii unor jocuri vechi și celebre pe mobil, pentru câțiva euro, am luat și eu Carmageddon în acest sistem.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
04/01/2017 la 8:01 AM
Apropo de Google și încercările lor nereușite, eu nu pricep nici azi de ce au închis Google Reader.
Motanes(Citează)
04/01/2017 la 8:16 AM
Habar n-am. Poate că voiau să treacă lumea la altceva, să nu mai citească feeduri, sau poate că mânca bani de pomană fără să producă nimic.
nwradu(Citează)
04/01/2017 la 9:13 AM
Puteau sa bage reclama in el asa cum fac cu gmail, gogole search si alte produse functionale, de exemplu. Cum sa nu produca? Sunt convins ca milioane de oameni din intreaga lumea ar fi preferat un produs integrat in platforma Google pt citit de feeduri, decat sa-si instaleze sau sa adere la tot felul de aplicatii, mai mult sau mai putin dubioase.
Chiar asa, o rugaminte pentru comunitate: Ce feed readere folositi? Eu testez inoreader, in momentul de fata. Pare ok, dar poate exista ceva mai bun.
motanes(Citează)
04/01/2017 la 10:43 AM
Eu folosesc feedly
Alex_b(Citează)
04/01/2017 la 12:18 PM
eu sunt abonat la rssul acestui blog cu thunderbird, ca daca tot il foloseam pt email…
D4n(Citează)
04/01/2017 la 2:43 PM
am testat digg reader, feedly, old reader și news blur. am rămas la news blur.
AI_core(Citează)
04/01/2017 la 8:06 AM
Eu nu înțeleg de ce au închis programul Nexus.
Andrei M.(Citează)
04/01/2017 la 8:15 AM
Nu l-am închis, l-au redenumit Pixel.
nwradu(Citează)
04/01/2017 la 9:38 AM
Inoreader si eu, de cand am renuntat la google reader. Foarte customizabil.
rdb(Citează)
04/01/2017 la 9:40 AM
Pixel se poate vedea de la distanta ca este altceva. Preturile sunt mai mult decat dublu pt produse fata de nexus.
Daniel(Citează)
04/01/2017 la 9:44 AM
Mi mi se poare geniala aplicatia Duo de la google si nu o vad ca un eșec. Aproape nu mai folosesc Skype. Singurele momente cand sun pe Skype este atunci cand vb cu cineva pe windows phone sau desktop. Poate anul acesta Google va aduce aplicatia si pe alte platforme…
Daniel(Citează)
04/01/2017 la 9:54 AM
feedly
petrescs(Citează)
04/01/2017 la 10:32 AM
Pe 7 decembrie PS4 a depasit 50 mil. unitati vandute la nivel mondial, iar in Romania rata de adoptie este mult mai mare ca in cazul PS3. Chiar putem spune ca PS4 este prima consola de succes in Romania.
Jocurile de PS4 au inceput sa se vanda si la noi destul de bine (chiar daca PC-ul este la putere). La nivel mondial sunt peste 7 jocuri de PS4 vandute (retail plus digital) pentru fiecare consola, ceea ce este iarasi un semn bun. Sub nicio forma nu poti concluziona ca sunt intr-un mic impas. Hai sa zicem ca Microsoft a fost intr-un mic impas cu X1, dar si-au mai revenit si ei (si au teoretic Scorpio in pregatire pentru anul asta).
Apoi tot anul asta s-a lansat PSVR care in momentul de fata are vanzari totale peste ceilalti doi laolalta (HTC si Oculus). Ca VR sta prost pe partea de software, asta e foarte adevarat. Asteptam Resident Evil 7 (si altele), insa personal eu nu cred ca numai lipsa de software este problema pentru utilizatorul de rand (cat partea de set-up uneori complicata, prea multe fire, prea multe conditii de indeplinit, controllere destul de aiurea, etc).
Vlad(Citează)
04/01/2017 la 10:40 AM
Vodafone da HBO Go si Zonga gratuit la abonamente, am din primavara 2016. Pe la 22 de euro. Pt mine merită.
Cosmin(Citează)
04/01/2017 la 6:37 PM
Despre “cearta” dintre Skype si Samsung nimic?
Toti cei care cumparasera smart TV Samsung cu camera web speciala pt TV au ramas pe dinafara pentru ca Skype a disparut pur si simplu de pe TV.
C(Citează)