►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Târgul Consumer Electronics Show (CES) s-a desfășurat, conform tradiției, în primele zile ale anului în orașul Las Vegas. CES este axat mai mult pe electronice și electrocasnice, nu pe dispozitive mobile și gadgeturi, dar putem găsi destule lucruri interesante pe acolo. Iată ce mi s-a părut mie interesant.
Tocmai ce începeam articolul despre tehnologia în 2016 spunând cum asistenții personali precum Amazon Alexa, care-i un difuzor ce răspunde la comenzi vocale cu tot felul de informații pe care le găsește pe net sau le deduce, devin tot mai populari.
Acum, la CES, Alexa a fost cel mai popular nume, deși Amazon n-a lansat nimic nou. Au făcut-o alte firme, integrând Alexa în dispozitivele lor.
Huawei, de exemplu, a prezentat un telefon cu Alexa. Vine ca un concurent puternic pentru seria Nexus cu Google Assistent, bravo lor pentru că au fost primii.
Industria auto a devenit mare fan Alexa, de asemenea. Volkswagen a anunțat integrarea tehnologiei Amazon pe viitoarele mașini, la fel și Ford prin sistemul Sync 3. Alexa probabil că-i și mai utilă când ești la volan pentru că nu doar că-ți răspunde la întrebări de genul “ce am în agendă astăzi?” sau “cum va fi vremea în weekend?”. Și pentru cei ce cumpără de pe Amazon, poți la fel de bine să spui, în timp ce conduci, “cumpără lapte și un dinozaur gonflabil” și lucrurile se rezolvă.
Mai mult? Printre diversele gadgeturi ce integrează Alexa am găsit și acest roboțel făcut de LG. Nu-i doar un difuzor rece, ci ecranul său îi permite să ia diverse chipuri și să-ți și afișeze diverse informații, asigurând o atmosferă mai plăcută și o utilitate mai mare. Ah, iar frigiderul acela cu un touchscreen mare, pe care vi l-am arătat de la IFA anul trecut? Nu mai rulează Windows și Cortana, ci WebOS cu Alexa.
Nu-i un televizor, ci un set-top box foarte rapid, construit pe Android cu un chipset Tegra X1. Afișează imagini 4K HDR la 60 FPS, scoate audio Dolby Atmos și DTS-X, face streaming de pe toate platformele video, ai jocuri, Google Play șamd. Include controller și telecomandă. Să vedem cât succes va avea pe piață.
nVidia a anunțat multe alte lucruri bune. De exemplu Geforce Now, serviciul lor de gaming în cloud (jocul rulează pe niște servere, iar către PC-ul tău se face streaming video și nu ai nevoie de hardware performant), este acum disponibil pe MacOS. Geforce Experience include acum streaming video către Facebook Live, ca să arăți tuturor cum te joci. Tot nVidia a prezentat și tehnologia pentru monitoare HDR 4K cu G-Sync, pe o rată de 144 Hz.
Porniți de aici pentru articole despre fiecare.
CES a fost tradițional un loc de prezentare a celor mai noi generații de televizoare, iar ediția 2017 nu a fost excepție. Se pare că marii producători (LG, Sony, Samsung) s-au orientat spre televizoare în care ecranul este separat de partea hardware și de porturi, care devin o cutie pe care o poți monta în alte părți. Unii transformă acea cutie în subwoofer cu două difuzoare suplimentare și astfel ai și un sistem sonor de calitate.
Dintre toate televizoarele prezentate, cel mai admirat a fost al lui LG, modelul W7 de 65 de inchi. Are 2,6 mm grosime, cântărește 7,7 kg, este 4K HDR și cu un panel probabil de calitate foarte bună.
Tehnologia asta are șansa să revoluționeze piața moto. Se numește Honda Riding Assist și intervine automat pentru menținerea stabilității la viteze foarte mici, precum cele de manevră la pornirea de pe loc, strecurarea prin trafic sau parcarea.
Motocicleta nu are nevoie de asistență umană pentru a sta dreapta. Următorul pas este al motocicletelor autonome, care se conduc singure.
Intel continuă dezvoltarea de computere miniaturizate prin acest Compute Card, un sistem ce are 95 x 55 mm, ceva mai mare decât un card bancar, și 5 mm grosime.
Sistemul rulează pe un procesor cu arhitectură Kaby Lake, are wireless și Bluetooth, dar nu este gândit ca un personal computer, ci ca unitatea de procesare pentru tot felul de instalații precum smart TV-uri, chioșcuri, electronice și electrocasnice ce vor deveni astfel smart (sau și mai smart). În fond, vorbim de interacțiune prin voce, interfețe complexe șamd.
Dimensiunile mici sunt utile și ulterior, când vei putea cumpăra un Compute Card mai nou pentru a-l înlocui pe cel vechi.
Asus Zenfone 3 Zoom este o nouă generație a modelului cu zoom optic. Zoom-ul optic deja a fost eliminat, telefonul are două camere pe spate, una de 25 mm și alta de 59 mm distanță focală, ceea ce asigură o fotografie normală și respectiv una ca la un zoom optic de 2,3x. Este o soluție asemănătoare cu ce oferă iPhone 7 Plus și probabil multe alte telefoane în 2017.
Camerele se prezintă bine, au focalizare cu detecție de fază, au 12 megapixeli fiecare, iar cea frontală are 13 megapixeli și un obiectiv F/2 pentru selfie-uri cât mai bune inclusiv în lumină slabă. Prima generație Zoom, însă, chiar avea zoom optic 3x, ca la o cameră foto point-and-shoot.
În rest, ecranul este de 5,5 inchi și chipsetul este un Snapdragon 625, ceea ce pare destul de slab acum, dar Asus are deja pe piață alte telefoane cu hardware performant și nu pot fi toate în acea gamă. Bateria are 5000 mAh, ceea ce sună bine de tot.
Că veni vorba de hardware performant pe telefoane, Asus a prezentat și modelul Zenfone AR, primul care implementează tehnologiile Google Tango și Daydream. Ambele au legătură cu realitatea augmentată virtuală. Tango folosește camerele telefonului (trei la număr, una principală, una pentru detecție de mișcare și alta pentru adâncimea câmpului vizual, ce folosește și un mic proiector în infraroșu) pentru a mapa locul din jurul tău și apoi te poți juca pe ecran, în realitate augmentată, cu el. Sunt și alte consecințe interesante, de exemplu poți măsura distanțe în unele situații, după ce telefonul mapează 3D împrejurimile.
Daydream se referă la realitate virtuală, telefonul are o rezoluție suficient de mare pentru a constitui o soluție bună pentru ochelari VR.
Hardware-ul este excelent: ecran de 5,7 inchi la rezoluție 2560 x 1440 pixeli, Super AMOLED, chipset Snapdragon 821, 6 sau 8 GB memorie RAM, stocare internă până la 256 GB și acceptă card de până la 2 TB (nu că ar exista vreunul, dar asta e limita la memoria accesabilă), baterie de 3300 mAh, dual-SIM cu 4G Cat 12 (600 Mbps).
Mie ambele telefoane mi se pare că sunt demonstrații tehnologice sau măcar adresate unei nișe mici, așa că nu cred că se vor vinde ca proverbiala pâine caldă, dar dacă Asus are timp și oameni pentru dezvoltarea lor, bravo lor.
Zenbook 3, un ultra-ultra-portabil prezentat în 2016, a fost upgradat cu modelul Zenbook 3 Deluxe. Laptopul are dimensiunile unuia de 13,3 inchi, dar ecran de 14 inchi pentru că rama acestuia este foarte subțire. Ultrabook-ul are 1,1 kilograme și 12,6 mm grosime, iar hardware-ul include procesor Kaby Lake, 16 GB RAM, stocare 1 TB, Gorilla Glass 5 pe un ecran Full HD, trei porturi USB de tip C, carcasă de metal. Sigur, l-aș vrea, dar probabil va costa enorm.
V-am spus deja despre ea, citiți aici toate detaliile și discuția.
Trebuie să precizez că majoritatea site-urilor străine au lăudat și un dispozitiv numit Willow Smart Breasts Pump. Scopul ei este să folosească motorașe pentru a obține, ehm, laptele matern, astfel încât femeia respectivă poate face altceva în acel timp, pompa făcându-și singura treaba în interiorul sutienului ei. De exemplu, femeia poate călca rufe sau da cu aspiratorul sau poate munci cu spor.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
16/01/2017 la 11:31 AM
Daca motocicletele s-ar conduce singure, ar fi mai putine pe strazi.
nashu_mare(Citează)
16/01/2017 la 2:19 PM
Care e “treaba” cu motocicletele astea care nu se rastoarna??? Pe ce principiu functioneaza ?
Gabi(Citează)
16/01/2017 la 3:17 PM
Inteleg ca pe pincipiul Tom Hanks, cum statea el pe bicicleta la stop fara sa puna piciorul jos (parca in The Man with a Red Shoe), controlezi directia ghidonului pe directia de cadere. Cand am facut scoala pentru A, se laudau cei de la scoala ca ne invata sa facem chestia asta dar am zis ca mai bine pun un picior jos, e OK.
nashu_mare(Citează)
17/01/2017 la 9:47 PM
Se lasă singure mai jos, pentru stabilitate, și mișcă singure ghidonul pentru a menține echilibrul. E ca la bicicletă, la viteze foarte mici, când mișto tu din ghidon aproape pe loc pentru a menține echilibrul.
nwradu(Citează)
16/01/2017 la 11:42 AM
Noul TV box Nvidia Shield este de fapt identic hardware cu cel vechi, are controllere puțin diferite și software-ul mai bine (teoretic) pus la punct. Nu e mare diferența și mă bucur că nu am luat Nvidia Shield, cu un TV box așa-numit chinezesc.
Mihai(Citează)
16/01/2017 la 5:20 PM
Pe ala chinezesc nu cred ca te poti juca Real Racing 3 fara lag si cu detalii medii cel putin.
razorsbk(Citează)
16/01/2017 la 11:55 AM
Nu ai pus hyperlink la “V-am spus deja despre ea, citiți aici toate detaliile și discuția.”
Asta cu mulgatoarea pentru femei, ca sa poata face treaba suna ingrozitor. Probabil urmeaza mulgatorul pt barbati, sa fie sperma pt viitor si sa calmeze oamenii la locul de munca.
KMean(Citează)
16/01/2017 la 3:42 PM
Există o căsuță de căutare cărea dacă i-ai fi dat termenul “Faraday” ți-ar fi dat niște rezultate printre care și ăsta (al doilea, primul fiind articolul de față): https://www.nwradu.ro/2017/01/faraday-a-aratat-masina-electrica-ff91/
Alx MAX(Citează)
17/01/2017 la 9:48 PM
Eh, am uitat linkul, e cel dat de Alx MAX într-adevăr.
nwradu(Citează)
16/01/2017 la 12:06 PM
Referitor la asta:
“Geforce Now, serviciul lor de gaming în cloud (jocul rulează pe niște servere, iar către PC-ul tău se face streaming video și nu ai nevoie de hardware performant)”
Ar fi foarte frumos daca ar fi asa, dar pe site-ul lor zice ca de fapt ai nevoie de Shield, adica de consola lor: https://shield.nvidia.co.uk/support/geforce-now/system-requirements/2
Sau imi scapa mie ceva?
corny(Citează)
16/01/2017 la 6:12 PM
Da, ti-a scapat ca esti pe pagina dedicata nvidia shield. Daca intri pe pagina geforce now early access ai sa vezi ca e disponibil pentru mac si pc.
Claudiu(Citează)
16/01/2017 la 12:09 PM
Când își schimbă Alexa numele în Skynet? Întreb pentru un prieten
Nico(Citează)
16/01/2017 la 2:12 PM
Dupa fuziunea dintre Alphabet si Amazon..
Gabi(Citează)
17/01/2017 la 9:49 PM
Mai are de învățat câteva limbi, că dacă nu-i poate cuceri pe toți deodată, degeaba.
nwradu(Citează)
16/01/2017 la 9:30 PM
Ai avut deja Nvidia shield ca sa poti spune asta? Eu cred ca glumesti cu chinezariile astea de box_uri. Mi-am luat shield inca din decembrie 2015 si de atunci doar asta folosesc pt partea de multimedia pentru TV. In plus primele 3 luni de jocuri Nvidia au fost gratis si……dupa mai bine de un an eu inca tot nu sunt facturat pentru jocuri. A mai patit cineva asta?
kllaus(Citează)
16/01/2017 la 10:52 PM
Nu articolul il cautam. Ma gandeam ca poate a uitat de hyperlinkul de pe “aici” si nu si-a dat seama.
KMean(Citează)