un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Trei cadouri bune pentru Crăciun sau zile de naștere (p)

15 Dec 2016  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Fie că-i Secret Santa sau un cadou pentru un prieten despre care nu știți exact ce-și dorește, iată trei idei de cadouri care merg oricând:

O CARTE

brandon_sanderson_steelheartEu vă propun Brandon Sanderson – Steelheart. Alegerea este un pic tricky, cum s-ar spune, pentru că Editura Paladin acum o tipărește și sper să fie de găsit pe piață în câteva zile.

Steelheart este primul volum dintr-o serie de trei cărți, serie numită The Reckoners / Răzbunătorii. Le-am citit în engleză și mi-au plăcut mult prin ideile inedite pe care le aduce în domeniul SF-ului.

Dacă vă plac filmele cu supereroi, vă vor plăcea și aceste cărți. Pe scurt, o cometă ce apare pe cerul nostru duce la apariția unor oameni cu puteri speciale, exact ca niște supereroi. Imaginați-vă o combinație de X-Men cu Avengers și Justice League, o lume în care există supereroi atotputernici, practic invulnerabili, și mii de alți supereroi cu puteri mai mici, unele chiar inutile, dar totul cu un twist: toți sunt răi. Ceea ce le dă puteri îi face și psihopați, toți transformându-se în tirani.

Lumea în sine este transformată. Societatea normală cade, iar supereroii cei mai puternici își împart teritoriile între ei. Steelheart este unul dintre ei, conduce zona Chicago și este un fel de Superman rău, invulnerabil la orice armă sau putere de-a altora. Erou trilogiei, David Charleston, l-a văzut cândva sângerând și știe că Steelheart are deci o vulnerabilitate, iar prima carte se concentrează pe aflarea acesteia și lupta împotriva grupului de “răi” ce conduceau orașul.

Următoarele două volume mută acțiunea în alte zone și, treptat, aflăm mai multe despre vulnerabilitatea fiecărui supererou, de ce au avut loc aceste transformări și cum ar putea fi oprite. Este o serie foarte bună, am citit-o cu mare plăcere.

Alternative: Calea Regilor, tot a lui Brandon Sanderson, o poveste clasică fantasy cu regi, săbii magice, regate diferite și războaie între ele, recent tradusă în română. City of Stairs a lui Robert Jackson Bennett (în engleză, însă), tot un fantasy într-o lume ce-și revine după înfrângerea celor șase Divinități care au condus-o timp de câteva secole. Este o carte foarte bine scrisă, cu personaje plăcute, cu ceva umor și acțiune rapidă, una dintre cele mai bune pe care le-am citit anul acesta.

UN GADGET

Mie îmi place ideea de boxă wireless și puteți găsi unele pentru orice buget, de la 50 la 1000 de lei. N-aș fi zis că-s așa utile până când nu am început să folosesc și eu una, dar acum o activez în destul de multe situații. Este utilă când gătești prin bucătărie, este utilă și pentru a asigura un sunet de fundal la o masă în familie (pui niște colinde, acum), o puteți lua la grătar, la o excursie cu cortul sau, de ce nu, chiar și în tramvai.

Acum vreo lună intru în scara blocului și niște copii se uitau în jurul unui telefon la clipuri video de pe YouTube, dar cu sunetul scos pe o astfel de boxă pusă lângă ei.

Alternative: un încărcător rapid pentru mașină, cum este cel testat de mine acum câteva săptămâni, îmi este foarte util în continuare, își face treaba foarte bine. Un selfie stick cu bluetooth integrat (nu cu telecomandă separată, care se pierde rapid), poate un trepied micuț pentru telefon, ceva gen Joby Gorillapod cu prindere pentru telefon.

O BĂUTURĂ

glenlivet_cutieNimeni, niciodată, nu va spune “mulțumesc, dar am destul alcool”, câtă vreme știți că nu se abține total de la asemenea licori plăcute.

Ce mi se pare mie important, atunci când dai cadou o sticlă de vin sau whisky sau gin, este să spui și o poveste. Să nu fie un simplu “ți-am luat sticla asta la întâmplare din raftul magazinului, sper să fie bună”, ci să zici câteva cuvinte despre ea, ce o face specială, unde-i produsă șamd.

Un whisky blended bun pentru băut solo sau în cocktailuri începe de la 50 de lei. Acum, de sărbători, probabil chiar 45 de lei, plus că există seturi cu câte două pahare incluse. Un single malt începe de pe la 100 de lei. V-am spus anul acesta cum se produc Glenlivet și Chivas, găsiți acolo destule amănunte pentru o poveste.

Dacă vreți un whisky mai special, luați un Scapa. Nu doar că-i foarte bun la gust, dar este produs pe insula Orkney din nordul Scoției, o zonă celebră pentru vânturile puternice și pentru zilele cu multă lumină (sunt la 7 grade sub Cercul Polar). Whiskyul este foarte slab spre deloc afumat, cu arome plăcute de miere, o băutură bărbătească dintr-unul dintre cele mai dure locuri ale Marii Britanii.

Dacă mergeți spre un gin, vedeți că fiecare producător recomandă cum ar trebui băut, în funcție de aromele specifice băuturii. De exemplu, pentru unele ginuri se recomandă o felie de castravete, nu de lămâie, pentru altele o crenguță de rozmarin și 2-3 merișoare.

serve_terra_romana_mileniumȘi vinurile au povestea lor. Notați Freedom Blend de la Purcari, un vin roșu cupaj din trei soiuri de struguri: rară neagră (Moldova), bastardo (Ucraina) și saperavi (Georgia). Purcari a produs prima oară acest vin la 20 de ani de la aniversarea obținerii independenței de către cele trei țări. Este foarte bun.

Românești? Millenium roșu din gama Terra Romana, de la crama SERVE, este o altă recomandare bună, un cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, cu ceva timp petrecut la butoi. Solo Quinta de la Recaș are o poveste interesantă, este un cupaj de 4 vinuri albe și un al cincilea din struguri negri, dar vinificat alb, care se schimbă în fiecare an în funcție de ce zice oenologul.

Ceva de import dintr-o țară mai îndepărtată? Preferatul meu este Blanc de blancs de la Chateau Ksaara, un vin libanez din principala lor regiune viticolă, foarte bun și el.

Apropo de struguri negri vinificați în alb, și acestea pot fi vinuri cu o poveste. Culoarea roșie a vinului nu-i dată de culoarea strugurelui, că lichidul stors din fiecare bob este mai degrabă alb, dar prinde apoi culoare roșie pentru că mustul este macerat împreună cu corpul boabelor, de unde trage arome, tanin și pigmenți. Prin urmare, dacă lichidul se separă rapid, se poate obține un vin alb din struguri negri; dacă-l lași mai mult la macerat, obțin vin roze și apoi vin roșu. Astfel de vinuri poartă de obicei numele blanc de noir pe etichetă, adică un fel de “alb din negru”.


Toate cele de mai sus pot fi cumpărate online de la diverse magazine. Puteți face shopping în tihnă, direct de pe telefon, utilizând aplicația Raiffeisen Smart Mobile, cu care puteți inclusiv efectua plăți și transferuri, și cu widgetul Smart Widget pentru Android și iOS, care-i vedeta acestei ediții din Viața fără cash. Widgetul vă arată, la doar un clic, câți bani aveți în contul bancar, fără a fi nevoie de loginuri și parole. Poți seta în widget chiar și șabloane de plată, ca să încarci bani din cont în cardul de cumpărături, de exemplu.

    8 comentarii

  1. Vinuri românești: minima moralia pentru un buget de 80-100 de lei sticla (metro). Negru de purcari este foarte bun dar nu trebuie să ne fie rușine cu negru de drăgășani care este un vin extraordinar.

      (Citează)

    • Totuși, 80-100 de lei pentru un vin românesc este extraordinar de mult și nu o zic eu, dar diverși specialiști cu care am mai discutat din astea de-a lungul timpului. Ce-l face așa special?

        (Citează)

  2. https://www.youtube.com/watch?v=jVwaDc58tVs , uite ce patesti daca asculti muzica la boxe in tramvai..

      (Citează)

  3. Mai baga SF-uri, sunt interesat sa aflu ce mai e nou.

      (Citează)

    • Și eu :P Mă gândesc să fac la fiecare două luni un articol cu ce-am citit între timp, plus unul mare cu tot ce-am citit până acum. Dacă am timp de sărbători, îi dau drumul între două mese.

        (Citează)

  4. Un gadget util, mai ales pentru geeks, este Raspberry Pi 3 Model B la 35$ pe site-ul farnell.
    Îl poți transforma in Media player HD instalând Openelec (Kodi) sau în consolă de jocuri folosind Retropie plus alte mii de proiecte DIY.

      (Citează)

  5. The Reckoners e o serie destul de slabuta, adresata in special adolescentilor.
    In schimb Sanderson are si carti serioase…vezi seria Mistborn sau The Stormlight Archive.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus