un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Star Wars Rogue One – discuția cu spoilere și detalii

31 Dec 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

17 comentarii

Am vorbit pe scurt despre cum mi s-a părut filmul (grozav! l-am văzut chiar de două ori), acum să vorbim pe lung, cu spoilere și tot ce cuprinde, despre același lucru. Dacă nu ați văzut încă Rogue One, nu citiți mai departe.

De ce mi-a plăcut filmul? Pentru că e spectaculos, în primul rând, entertainment așa cum trebuie să fie și, pentru Star Wars, cum n-am mai văzut de pe la Episoadele 2 sau 3, doar că Rogue One vine și cu un scenariu normal, nu tras de păr.

Rebelii, de exemplu, sunt mult mai realiști. În general vorbind, orice trupe de rezistență, de gherilă, sunt implicate în acțiuni pentru care vor fi aplaudați ca niște eroi, dacă sunt victorioși, sau vor fi considerați niște teroriști, dacă sunt înfrânți. Și în Rogue One vedem că rebelii nu erau niște sfinți duioși, mergând cu Forța înainte, ci mi-a plăcut să văd că granița dintre bine și rău este mult alterată.

Saw Gerrera (Forest Whitaker) era de fapt un terorist, căpitanul Cassian Andor n-are nici o remușcare în a împușca în spate un informator, în timp ce pe gură îi spunea că-l va salva, doar pentru că situația nu-i permitea o salvare. De fapt, Cassian Andor chiar spune într-o scenă că a făcut o mulțime de lucruri groaznice luptând pentru Rebeli.

Asta mi-a plăcut, contribuie la realism.

Tot la realism contribuie și faptul că personajele negative nu mai sunt o adunătură de tâmpiți ridicoli, ci chiar eficienți în ceea ce fac. Directorul Krennic, de exemplu, este cel mai competent funcționar din istorie, face exact ce trebuie și nu abandonează lupta nici în ultimul moment. După maimuțoii ridicoli din Episodul 1, gângăniile din 2 și Generalul Grievous din Ep 3, mă bucur că ne întoarcem la unii ceva mai realiști.

Sunt apoi scenele care vor intra în “legenda” Star Wars la capitolul imagini de reținut. Vader scoate sabia și măcelărește rapid o întreagă echipă de rebeli. Distrugătorul Stelar plecând de deasupra orașului Jeddha. Steaua Morții fiind asamblată. Nava lui Vader apărând în mijlocul rebelilor ce încearcă să intre în hiperspațiu. Very nice!

Și nu în ultimul rând, ba poate chiar cel mai important, este că rebelii fură planurile Death Star prin muncă, sacrificii și planuri bine făcute. Este primul film dintre cele noi când lucrurile nu se mai rezolvă prin noroc. Gândiți-vă un pic. Episodul 1, Anakin Skywalker copil pleacă “din greșeală” cu o navetă, intră din noroc în nava mare a blocadei și din noroc declanșează armele, distrugând-o. Episodul 2, pe Geonosis, o combinație norocoasă de accidente pe banda de producție îl face pe C3PO să distrugă inamici exact când trebuie. Episodul 3, toată lupta aia dubioasă în spațiu, atacând nava lui Grievous. Episodul 6, mici ursuleți distrug un batalion imperial folosind crengi și pietre.

Aici e un plan care funcționează. Atac la sol, derutarea inamicului, suport aerian, o flotă venită să primească mesajul secret. Până și scenele de final arată cât de bine se mișcă rebelii pentru a duce mesajul la prințesa Leia. Teamwork is everything, iar acest film arată asta mai mult ca oricare altul. Gândiți-vă că, acum un an, The Force Awakens arăta personajele principale distrugând Steaua Morții 3 fără nici un plan; “clădirea aia pare importantă, hai să o atacăm și sigur pică totul”.

N-a avut Jedi și săbii laser? Foarte bine! Despre asta s-au făcut deja filme, hai să vedem și o idee nouă. Force Awakens a fost o copie după Episodul 4, iar filmul din 2017 se anunță o copie după episodul 5, că noul tânăr Jedi descoperă un maestru pe o planetă îndepărtată și învață totul despre Forță, în timp ce prietenii ei intră în cine știe ce belele din care va trebuie eventual să-i salveze.

Prima jumătate este mai slabă? Ca la orice film care întâi trebuie să prezinte personajele și intriga.

Actorii nu vor câștiga premiile Oscar? Ce surpriză! Nu-i ca și cum “Padme” și “Anakin” au jucat de milioane. Este un film ce iese din seria uzuală și au apelat și la actori în mare parte necunoscuți, deși bani aveau cu siguranță.

Uitați un citat bun dintr-un review IMDb:

The irony of rooting for rebels in an age of terrorism

The story of a small band of grassroots fighters aiming to overthrow a more powerful, more technically advanced, more organized enemy that wants to police the world (or at least have as much of it as possible conform to their ideals) with a well structured army of patriotic, if not downright brainwashed, soldiers and weapons of mass destruction. Sounds pretty familiar right?

Somehow this hit me more with Rogue One than with the previous Star Wars movies, probably because Rogue One was more grounded by not showing all the rebels as virtuous boy scouts and not showing the Empire as cartoonishly evil. I get that the whole rebels vs. empire thing was probably supposed to resemble classic revolutionaries fighting against an oppresive government, but still, in today’s age I don’t think is that difficult to turn the roles around which would basically make us cheer for terrorists in movies while being part of the empire in real life (slightly dramatic I know, so take this with a big grain of salt).

Trăgând linie, e un film serios într-un univers fantezist ce anterior avea probleme în a oferi seriozitate. Și nu o zic doar eu, filmul are scoruri de 84% și 89% pe Rotten Tomatoes și se apropie de 700 de milioane de dolari încasări la nivel mondial. Așa ar trebui să le facă și pe următoarele, asta dacă nu preferă cealaltă opțiune, să mai lase deoparte perioada Imperiului și să exploreze alte perioade din istoria Republicii, cu Jedi, Sith și multe alte posibile întâmplări.

asus s5507

    17 comentarii

  1. tbh, cititi si voi cartile. barem pe alea traduse in romana, sunt 28 gasibile pe kindle. majoritatea sunt scrise de monstrii sacrii sf, si sunt scrise cum trebuie.

    pastebin.com/iJSw4qQw

    cele scrise de timothy zahn sunt printre cele mai bune carti in universul sw.

      (Citează)

  2. user:
    tbh, cititi si voi cartile. barem pe alea traduse in romana, sunt 28gasibile pe kindle. majoritatea sunt scrise de monstrii sacrii sf, si sunt scrise cum trebuie.

    pastebin.com/iJSw4qQw

    cele scrise de timothy zahn sunt printre cele mai bune carti in universul sw.

    Cartile nu mai sunt canon, toate povestile extra au fost anulate in momentul in care Disney a cumparat Star Wars. Singurele evenimente care au avut loc din universul fictiv sunt cele din filme si din serialele de animatie. Orice altceva, carti, benzi desenate, jocuri video, etc. raman doar ca „legende” care nu au avut de fapt loc.

    Avand in vedere ca majoritatea cartilor au loc dupa ep. 6, iar evenimentele din ep. 7 se contrazice grav cu ce scrie in Expanded Universe, citesti cartile doar pentru lectura proprie at this point, nu sa tii pasul cu universul Star Wars.

      (Citează)

    • Nu contează asta. Cărțile se adresează celor care vor mai mult Star Wars, indiferent că sunt canon sau nu. Câtă vreme citești o poveste bună, nu contează ce zice Lucas despre care-i firul real al evenimentelor fictive.

      Mie îmi pare rău că nu bagă filme în universul din vremea Knight of the Old Republic, de exemplu. Aveau mult mai multe subiecte acolo.

        (Citează)

    • Noile benzi desenate de la Marvel sunt canon. Le-am citit pe toate. Seria ongoing Star wars e chiar faina, are feelingul filmelor originale. În seria Vader îl vedem așa badass cum până la rogue one n-a mai fost. Mai sunt și rateuri ( obi one & anakin), dar majoritatea sunt chiar bune.

        (Citează)

  3. Mie mi s-a parut un film decent dar nu l-am simtit ca făcând parte din universul Star Wars. Daca nu erau x-wing-urile, tie-fight-erele si Vader la sfarsit, ar fi fost un SF normal cu nota de maxim 7 pe imdb.

    Nu e un film prost, dar nu e nici bun, neavand nimic remarcabil, nicio replica sau vreun actor memorabil. La o saptamana de la vizionare, nu mai stiam numele niciunui personaj. Si in seriile precedente erau actori necunoscuti (Anakin a jucat praf intr-adevar) dar mai vedeai un Samuel Jackson sau un Ewan McGregor.

    Mi se pare ca Radu (piticigratis) a descris cel mai bine:
    “Nu e un film prost. E greu sa iti iasa un film prost cand fiecare scena respecta formula de blockbuster. In schimb e insipid. Parca e scris de roboti. Nu are nici o replica memorabila. Nici o scena memorabila. E exact ca ultimul star trek. De fapt, ar putea fi orice basm spatial mediocru. Au ales doar sa fie pe fundal star wars.
    Sincer, cel mai bun star wars din ultimii ani a fost guardians of the galaxy. A pastrat umorul si coloratura tipice star wars si a reusit sa faca niste personaje simpatice.
    Filmul e prea ocupat sa bifeze etapele unui blockbuster ca se preocupe cu asta. Si le bifeaza fara suflet. Sa fie. Fara sa devieze sau sa construiasca ceva in mod propriu. Fiecare scena parca ai mai vazut.o in 20 de filme. In 10 facuta mai bine. In 10 mai prost. Dar 100% previzibila si fara nici macar sa incerce sa devieze cumva de la asta.
    E un film la care s-au strofocat tare producatorii sa nu iasa prost. Si nu a iesit prost. Dar nici bun.”

      (Citează)

    • Cred că ești prea nostalgic după vechiile SW și vrei același lucru. Și când apare același lucru, ca la The Force Awakens, tot nu-i bine.

      E nevoie de un suflu nou, nu de aceeași poveste. Au tras de Vader cât au putut, dar nu mai au ce arăta despre asta. Nu mai sunt nici săbii laser, nici Forță în această perioadă dintre 3 și 4. Soluția este să meargă spre alte aventuri sau perioade.

        (Citează)

    • @Tano, aceeasi parere o am si eu. “SW Rogue One” este un film mediocru.

        (Citează)

  4. dimpotriva, inceputul realist, desi excelent, este anulat aproape imediat, cand toti devin niste eroi tipici care se sinucid fara sa comenteze.

    Toata lumea se sacrifica de nu mai poate, distractia, interesele individuale dispar de zici ca e un film nord-coreean, in care un regiment se ofera sa moara pentru patrie. La sfarsit scutul e doborat, se poate pleca de pe planeta la liber, dar nimeni nu se agita sa cheme o nava, toti asteapta linistiti sacrificiul suprem.

    Pai ba, in Imperiul Contraataca personajele aveau instincte de supravietuire sanatoase, de aia erau simpatice. Cand Imperiul a cucerit planeta toata lumea s-a dus imediat in navele de salvare, si inca cu destul optimism.

    Filmul e o varza tragica. Doar lupta in spatiu e ok.

      (Citează)

    • Scutul nu-i doborât, doar slăbit mult. Iar navă nu aveau de unde să cheme, că flota lor abia scapă.

      Eu mă așteptam să moară toți. Ce-ar fi putut arăta, că cei doi principali se duc să trăiască fericiți pe o altă planetă? Au fost oameni cu o misiune, și-au îndeplinit-o, n-au putut scăpa.

        (Citează)

  5. Mie mi s-a parut slab. Ii lipseste complet emotia vechilor episoade.
    Scena de sfarist a lui Donnie Yen (Chirrut ) e ridicola. A trebuit sa caut acum sa vad cum se numea personajul, pt ca nu vedeam decat Ip Man, dar ridicol. Omul joaca bine, dar partea cu mantra spusa ca sa fie aparat de blastere e ultra ridicola, mai ales cand prietenul lui ajunge fara asa ceva in cateva secunde la el. Sunt pe deplin de acord cu ce a scris Cristian Tudor Popescu despre.

      (Citează)

  6. E un inceput, daca te duci la el si astepti sa vezi un film Star Wars, pleci dezamagit, e un SF de actiune in universul SW, nici prea prea nici foarte foarte. Pentru ca are ceva succes la box office, astept sa vad filmul despre Bobba Fett, ar trebui sa fie interesant

      (Citează)

  7. Seriile KOTOR (jocurile de la Bioware si apoi Obsidian si apoi comic book-urile) si comic book-urile Legacy au fost geniale.

    Ce parere are oare Disney despre jocul MMO pe care il au acum cei de la Obsidian, tot in universul KOTOR?

      (Citează)

  8. Doamneee…. M-ai dezamagit. M-am luat dupa recomandarea ta si mi-am incalcat angajamentul meu anterior. M-am dus sa vad filmu’ si astfel am contribuit la validarea lui… O parodieee.. O porcarieee.. O dorinta a unui prost de Lucas sau J. J.Abrams (cazul Star Trek) de a arata lumii cum se distra lumea in 1900.. Astia nu au nici arta nici viziune sf nici palpitant nici casting..nu imi ajung nici.urile. bataia de joc este maxima( vezi poanta cu generatia pistoalelor sau colimatorul interceptorului). In concluzie: nu mai cuplati la marketing asa usor.

      (Citează)

  9. L-am văzut și eu. Mie mi-a plăcut mai puțin decât “Trezirea Forței”, dar lui fiu-meu (9 ani) i-a plăcut mai mult. Având în vedere că el e viitorul spectator al filmelor care vor veni, se pare că au nimerit-o.

    Mi-a rămas în minte imaginea navelor Star Destroyer care se ciocneau, cred că așteptam scena de pe vremea… când a fost? Ah, în “Empire Strikes Back”, când au două măgăoi au trecut milimetric una pe lângă cealaltă.

    Mi-a mai “plăcut”, ca și în alte filme din serie, trooperul care stătea de pază pe marginea unei platforme care se afla la ‘jde sute de metri înălțime, dar nu avea nicio margine. Iar trooperul stătea cu spatele la hău, că deh, așa stai de pază, cu fața la obiectul păzit și cu spatele în direcția de unde ar putea veni cineva să te tragă de picior și să te arunce în hău.

    Din păcate, m-am dus să-l văd la iMax.
    Am plecat de acolo complet surd. Sunt sigur că se depășesc limitele de siguranță de intensitate a sunetului în sală. La un moment dat, voiam să plec, era deja de nesuportat. Și nu sunt vreun audiofil obișnuit cu finețuri, ba chiar dimpotrivă.
    Copilul a stat aproape tot timpul cu degetele în urechi. Data viitoare când merg acolo îmi iau dopuri.

      (Citează)

  10. E amuzant dar are și faze ridicole.
    Cea mai ‘tare’ e stocarea planurilor pe… o casetă care trebuie scoasă manual, și transmisia se face pe o antenă cît un teren de fotbal, și comenzile antenei sînt la ultimul etaj pe o platformă în bătaia vîntului. Ăștia nu au auzit de stocare în cloud și de rețea cu mai multe noduri, tb. un singur nod cu o antenă gigantică, care să transmită în toată galaxia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus