un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: becuri inteligente Philips Hue

9 Dec 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

philips_hue_08

Am testat un set de trei becuri Philips Hue. Sunt acele becuri inteligente, interconectate, controlabile din telefon (și foarte scumpe), ce pot lumina în orice culoare vrei tu și cu intensitate reglabilă și permit și tot felul de funcții avansate de la aprinderea și stingerea atunci când intri în casă și până la simularea unui răsărit de soare pentru a te trezi dimineața.

Kitul meu a fost compus din trei becuri și un controller numit “bridge” de către Philips, care de fapt le conectează la rețeaua casei. Bridge-ul poate ține 50 de becuri, așa că poți extinde ulterior sistemul cumpărând doar becuri, benzi de LED-uri, întrerupătoare și alte accesorii.

Specificații Philips Hue:

  • becuri LED pe dulie E27, consum 10W, luminozitate maximă 806 lumeni,
  • becurile sunt reglabile în orice culoare din spectrul RGB și în alb de la 2000 la 6500 K
  • durată de viață 25.000 de ore (aprox 22 de ani la utilizare 3 ore pe zi)
  • dimensiuni înălțime 110 mm și diametru maxim 62 mm
  • comunicație ZigBee cu bridge-ul
  • bridge-ul comunică prin cablu UTP cu routerul casei, dimensiuni 100x100x25 mm
  • bridge-ul poate gestiona 50 de becuri și 10 accesorii

Preț: în jur de 1.000-1.100 de lei la eMAG, Altex și ETBM.

De curând a apărut o Generația 3, cu becuri ce oferă culori mai saturate. Mi-e imposibil să determin ce kit am testat eu, site-ul nu oferă codurile precise, dar probabil că am testat Gen 2, nu Gen 3. Observați că imaginile arată că Gen 3 are un mic text cu Richer Colors pe cutie. Site-ul românesc nu spune nimic despre generații și cred că Gen 3 este disponibilă acum doar în SUA.

kituri_philips_hue

Nu vă bazați nici pe ce zic magazinele online de la noi. Pe bec scrie 10 W, magazinele listează orice de la 8,5W la 9W. E o varză prin specificații, noroc că puteți returna ce nu vă convine.

AMBALARE ȘI INSTALARE

În cutie am găsit trei becuri (numite A19 de Philips) de 10 W și 806 lumeni fiecare, bridge-ul, alimentatorul său și un cablu UTP de aproximativ un metru lungime.

Instalarea este foarte simplă: montezi becurile, aprinzi lumina, conectezi bridge-ul la priză și la router, pornești aplicația de mobil și aceasta găsește în rețeaua locală bridge-ul și becurile. Pentru a controla iluminarea și din afara rețelei locale, poți face un cont pe serverul Hue, direct din aplicație. În mai puțin de un minut am terminat instalarea.

philips_hue_02
philips_hue_07

CUM ARATĂ KIT-UL HUE ȘI RESTUL SISTEMULUI

Aici nu-s multe de zis. Becurile Hue pe E27 sunt un pic mai înalte decât alte bec-uri LED Philips simple, dar nu mult. Lungimea lor totală este 11 cm, ceea ce înseamnă că vor încăpea mai mult ca sigur în orice lampă sau aplică aveți prin casă. Au o formă un pic teșită, iar difuzia este asigurată de acel plastic sau sticlă alb lăptoasă.

Bridge-ul este un mic aparat de plastic alb, cu un buton mare pe centru și trei LED-uri albastre de stare. Este discret, poate fi prins și de perete (inclusiv cu adeziv, că nu-i greu).

Philips a extins de-a lungul anilor sistemul Hue cu o mulțime de alte produse, precum:

  • becuri color și becuri albe cu temperatură variabilă pe dulie E27 (practic, ce testez eu)
  • becuri color și becuri albe cu temperatură variabilă pe dulie GU10
  • becuri albe de o singură temperatură pe dulie E27 (ca și cum ar fi becuri LED normale, doar că integrabile în sistemul Hue)
  • benzi cu LED-uri color și albe cu temperatură variabilă, lungime 1-2 metri, alimentare direct de la priză
  • veioze și lămpi
  • întrerupătoare de control și dimmere cu butoane multifuncționale
  • senzor de mișcare

Kit-ul meu nu degeaba se numește starter kit. Benzile acelea cu LED-uri, lungi de 1-2 metri, par foarte interesante, poți ilumina cu ele diverse polițe sau rafturi, le poți pune sub pat sau pe după canapea pentru lumină ambientală reglabilă în orice culoare, poți crea tot felul de jocuri de lumini. Și întrerupătoarele sunt foarte importante, zic eu, vă explic mai încolo de ce.

CUM POȚI CONTROLA BECURILE PHILIPS HUE

Aplicația de Android sau iOS îți permite să creezi mai multe camere și să aloci becurile fiecărei camere. Le poți stinge individual sau poți stinge toate becurile din acea cameră cu o apăsare pe ecran. Răspunsul becurilor este foarte rapid, uneori apărând un lag de maxim 0,5 secunde.

Poți regla intensitatea luminoasă a fiecărui bec sau a întregii camere. Tragi cu degetul de ecran pe o bară de la 0 la 100%.

Poți schimba culoarea fiecărui bec în parte. Se deschide pe ecran o paletă de culori și poți alege nuanța dorită de tine. Apeși Save și becul o păstrează.

Poți alege anumite “scenarii” pentru fiecare cameră în parte. Unele preconfigurate sunt Savanna Sunset, Tropical Twilight, Arctic Aurora șamd, adică sistemul modifică fiecare bec în altă culoare și intensitate pentru a simula culorile din respectiva imagine. Dacă vrei un iluminat ca de apus de soare, îl obții cu Savanna sunset, de exemplu. În combinație cu un decor frumos în casă (plante, poate pereți colorați), poți crea o atmosferă mult mai mișto în cameră. Poți crea și tu scene noi folosind inclusiv fotografii din galeria ta.

Pe lângă astfel de scene, sunt disponibile și unele “utile”: lumină puternică, lumină de slabă intensitate, mod de noapte când becurile abia sunt aprinse, lumină pentru citit într-o nuanță odihnitoare pentru ochi, lumină care să-ți dea energie pentru muncă șamd.

Dincolo de controlul instantaneu al iluminatului din casa ta, poți crea și diverse scenarii. Poți alege ca becurile să se aprindă și să se stingă automat la anumite ore și în anumite zile, simulând că este cineva acasă. Aici mi-ar fi plăcut un control mai bun, de exemplu “aprinde becul la fiecare două ore câte 5 minute”.

Un alt mod util este aprinderea automată a luminii atunci când ajungi acasă, telefonul știind unde ești pe baza tehnologiilor de localizare. Când te apropii de casă, becurile se pot aprinde automat și poți alege să facă asta doar dacă soarele a apus afară, ca să nu se aprindă și în amiaza mare. La fel poți regla stingerea automată a becurilor atunci când te îndepărtezi de casă.

O altă funcție foarte mișto este aprinderea becurilor pentru a te trezi dimineață. Becurile se vor aprinde în nuanțe calde, de răsărit de soare, și poți regla cât timp să dureze această aprindere graduală, de la 10 la 30 de minute, împreună cu ora la care vrei să atingă maximul, când teoretic te vei trezi.

Culorile sunt frumoase, iar lumina suficient de puternică. Sistemul este scump, dar dacă bugetul nu-i o problemă, cred că poți crea o casă foarte frumoasă dacă folosești peste tot becuri și spoturi și benzi LED Philips Hue, mai ales dacă un designer de interior le ia în calcul atunci când face planurile. Poți genera spații foarte frumoase de relaxare sau de joacă, plus că poți modifica în orice moment “scenariul” trecând de la lumină utilă la una colorată și slabă pentru, de exemplu, privit un film sau jucat ceva boardgames, poți să te joci cu atmosfera din baie sau dormitor sau pe terasă, poți să pictezi cu lumină, cum zice chiar Philips.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial Philips.

INTEGRAREA CU ALTE APLICAȚII ȘI SISTEME

Eu nu le-am testat, că asta e treabă de durată mare, dar dacă vă cumpărați un astfel de set Hue puteți investi și câțiva lei în anumite aplicații ce le vor controla. Un player de muzică, Splyce, modifică și iluminatul în timp ce asculți muzică. O altă aplicație permite un control mai avansat al becurilor, inclusiv setarea unor alarme. Cum ar fi să-ți clipească becul în tavan atunci când trebuie să verifici mâncarea de la cuptor?

Site-ul oficial spune și de modificarea luminilor în timp ce te uiți la fotografii sau în timp ce te joci pe consolă sau te uiți la filme. Din nou, acestea se fac cu aplicații speciale ce controlează simultan și bridge-ul tău.

Philips Hue este bine conectat cu marii jucători din piață, din păcate nu din piața noastră. La străini iluminatul poate fi controlat din Amazon Alexa sau Google Assistant/Google Home prin comenzi vocale de genul “micșorează lumina cu 20%”. Sunt posibile integrări și cu Apple Homekit, Nest, Logitech Harmony, Samsung SmartThings.

Acum câteva luni am văzut și o integrare între Orange Smart Home și Philips Hue. Din păcate, în România sistemul nu este încă deschis pentru astfel de interconectări.

Sunt multe funcții utile aici, dar încă nu și la noi în țară.

CE NU MI-A PLĂCUT

Sistemul este limitat de arhitectura caselor noastre, unde întrerupătoarele închid circuitul electric. Când becul nu are curent electric, evident că nu poate fi controlat pentru a fi stins sau aprins.

Un bun exemplu aici este tocmai funcția de trezire la o anumită oră. Pentru a o folosi, trebuie să lași întrerupătorul din perete pe poziția “aprins” și să închizi seara becurile din telefon, ceea ce presupune că dormi cu telefonul lângă tine (eu nu fac asta), că altfel bridge-ul nu le poate aprinde lent dimineața. Similar, dacă vrei ca un bec să se aprindă automat când te apropii de casă, trebuie să ai grijă să nu le închizi din întrerupător, ci din aplicație.

Chestia asta o văd ca pe un inconvenient ce poate fi evitat obișnuindu-te cu asta (mi-a spus cineva că așa face) sau folosind întrerupătoarele Philips Hue achiziționate separat. Poți lăsa întrerupătorul clasic mereu pe “aprins”, iar becurile le stingi din întrerupătorul suplimentar Philips pe care-l poți lipi lângă cel clasic, pe perete. Din fericire, cel Philips nu are nevoie de alimentare, nici măcar de baterii (se alimentează din atingerea ta, o chestie ciudată rău), dar acum apare alt inconvenient: ar fi bine ca toate becurile din cameră să fie Hue.

Mult mai simplu ar fi să folosești becurile Hue în anumite veioze strategic plasate prin casă. Acelea sunt oricum conectate la priză, le poți activa punctual din telefon și poți alege unde să arunce lumina și în ce culoare pentru a contribui la atmosfera din casă (sau baie, jacuzzi, piscină șamd)

De asemenea, nu mi-a plăcut că becurile se “resetează” atunci când le stingi și le aprinzi din întrerupătorul clasic. De exemplu, setezi un bec pe culoarea roșie și intensitate 20%; stingi lumina din întrerupător și, când o aprinzi, becul luminează din nou în alb și la vreo 75% putere.

Mi-ar fi plăcut și ca aplicația să fie mai complexă, cu mai multe posibilități de a regla scenariile prin acțiuni repetitive. Aici nu-i mare bai, dar pentru cât costă kitul, mă așteptam să-l poți regla în sute de moduri și cu scenarii complexe sau măcar cu aprindere lentă, treptată, a becului chiar și din întrerupătorul clasic. Poate cu alte aplicații, rămâne de explorat asta.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Instalare simplă și rapidă.
  • Posibilitatea de a gestiona iluminatul după nevoie și situație, scenarii plăcute.
  • Iluminatul devine parte din casa inteligentă, se integrează în activitatea de moment, lampa nu mai este un punct fix pe tavan.
  • Sistemul costă mult, mai ales dacă descoperi că ai nevoie și de întrerupătoare.
  • Integrarea cu alte sisteme inteligente nu este disponibilă în piața noastră.
  • Aplicația ar fi putut și mai complexă.

CONCLUZIE

Philips Hue este o soluție bună din categoria iluminatului inteligent și poți crea o atmosferă frumoasă în casă introducând în ecuație și astfel de surse de lumină reglabile după plac. Prețul destul de mare al sistemului îl face însă accesibil mai degrabă celor ce deja au investit în design-ul casei și vor să completeze totul și cu iluminat de acest tip.

Preț: în jur de 1.000-1.100 de lei la eMAG, Altex și ETBM.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Expensive useless things.

      (Citează)

  2. Sistemul nu e asa scump daca cumperi doar becuri cu lumina alba. Iar daca vrei mai multa flexibilitate in utilizare, se integreaza si cu IFTTT.
    Eu am dat la o parte intrerupatoarele, am legat firele sa fie “always on” si am acoperit cu intrerupatoare wireless de la Philips. Costa cam 35 EUR un kit de intrerupator si bec, poti destul de usor sa inlocuiesti toate luminile din casa cu Hue.
    In alta ordine de idei, Philips au si un senzor de miscare. E urmatorul pe lista de cumparaturi.
    “Din fericire, cel Philips nu are nevoie de alimentare, nici măcar de baterii (se alimentează din atingerea ta, o chestie ciudată rău)” – nu stiu unde ai vazut chestia asta. Intrerupatoarele pe care le folosesc eu (hue dimmer switch) au baterii.

      (Citează)

  3. e bun IoT-ul asta, dar nu cand inlocuieste actiuni simple cu actiuni din ce in ce mai complexe :)
    adica in loc sa apas pe intrerupator, acum trebui sa-mi scot telefonul, sa intru in aplicatie si sa apas acolo pe intrerupator :))

    da, stiu ca nu e chiar asa, dar intr-un fel e chiar asa.

    plus inca un controller prin casa de legat la router, unde eu nu mai am mufa LAN libera de mult. Am transformat un router vechi in switch si acum nu mai am loc nici in ala :)

    dar e complet aiurea ca se reseteaza daca le intrerupi alimentarea.
    la pretul asta puteau sa le puna o baterie mica pentru setari sau memorie permanenta.

    sau poate e strategia lor de marketing, ca sa te indemne sa iei si intrerupatoare.

    in fine, articolul e bun ca acum stiu ce si cum e cu ele, nu am avut timp pana acum sa cercetez in detaliu.

    Oricum nu ma gandeam sa iau pentru ca Orange Smart Home-ul nu stie zigbee si eu desi imi doresc mai multe dispozitive IoT, totusi deal-breaker-ul este sa am un singur controller pentru tot.

      (Citează)

    • Vorba e, dar dacă nu s-ar reseta din întrerupător cum i-ai da reset. Știi chestiile software se mai strică, au buguri, trebuie să ne dăm jos din mașină cumva și să ne urcăm la loc.

      Altfel, mie-mi sună interesant chiar dacă nu m-am gândit momentan de ce aș sparge 300 de euro pe sistemul ăsta, dar e enervant maxim ca trebuie, dom’ne, cablu UTP. Serios, costă cam cât face ce mi-a mai rămas din ficat la bursa de organe și un conroller wifi pentru bridge nu au putut sa pună și ei?

        (Citează)

    • Pai cum sa-i fi dat reset, ca la orice alta chestie pe care nu trebuie sa o scoti din priza ca sa-i dai reset: fie din soft, fie cu un buton fizic chiar pe aparat.
      Acum sper ca nu o sa sustii ca nu e vorba de un design flaw, asumat sau nu, ci de un feature.

        (Citează)

  4. Gigi: hue dimmer switch

    confunzi hue dimmer switch cu alt switch de la Philips mentionat de Radu.

      (Citează)

  5. Cum sa fii cocalar 101.Chiar nu le inteleg beneficiul.Nimeni nu se trezește din lumina aia de 800 de lumeni.Eu nu vreau lumini colorate in casa ,ci o lumină cu un index bun.Eu nu vreau încă un poluant radio (zigbee e bluetooth ) , chiar tu nevrand telefonul lângă tine când dormi.E mult mai complex si incomod decât un buton simplu.S a nu mai vb de preț, zici ca au descoperit apa calda.

      (Citează)

  6. Eu sunt mare fanboy Ambilight, partea misto e ca merge Ambilight+HUE, te simti mult mai misto decat la cinematograf.

      (Citează)

  7. Gigi:
    Se intampla des sa definesti ca si cocalari pe oamenii care fac chestii al carui beneficiu nu il intelegi?

    Doar cand e vb de luminite colorate, bling bling inutil pe bani multi.Ceva complicat ce contribuie la poluare electromagnetica.

      (Citează)

  8. Pare destul de misto sistemul dar pretul mi se pare totusi mare. Probabil daca vor avea o concurenta mai mare se vor mai aseza si preturile… Cand o fi asta om vedea….

    Btw: parca ziceai ca nu cenzurezi comentariile doar pentru ca nu erau de acord cu tine ?… Sau mai nou moderezi la 6 luni ca sa nu mai conteze

      (Citează)

  9. “Se aprinde automat lumina cînd ajungi acasă” – Really ? chiar am nevoie de asta ? înțeleg să se aprindă căldura cînd mai am 1/2 oră pînă ajung acasă, pt că există inerție termică, dar… lumina ? useless !

      (Citează)

  10. Deci inca o data, CAT COSTA BECUL ALA?

      (Citează)

  11. Eu sunt un cocalar care a aruncat cu banii pe inutilitatile astea de becuri. Am si Lux si Hue (si albe si colorate), de toate generatiile.

    Mai adaug ceva de nisa :)
    Desi nu exista oficial aplicatie pe telefoanele cu Windows, exista o aplicatie foarte buna, Huetro (atat pentru W8.1 cat si pentru W10, care merge si pe PC). Partea misto e ca poti avea acces prin Cortana.
    Un lucru interesant e ca, fara ca aplicatia sa fie deschisa, direct din shortcuturi, controlul becurilor e mai rapid pe Windows decat pe Android.

    Folosesc constant:
    – geofencingul, cand ma apropii de casa se aprinde lumina
    – programarile de tot felul, cea mai utila fiind cea cu trezitul de dimineata (fade in-ul unui bec intr-un bol mat de la ikea, un fel de soare).
    – controlul prin Cortana. Hey Cortana, lights off.
    – variatii de lumina cand suntem plecati de acasa, o speranta in descurajarea potentialilor hoti

      (Citează)

  12. Ce bine m-ai prins; chiar în perioada asta ma gândeam să caut ceva reviewul.uri pe net ca ma bătea gândul să-mi iau si eu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus