un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Nu mă mai pot ascunde de o mașină de spălat vase (p)

23 Dec 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Este din nou perioada aceea a anului. Perioada când gătim mult, folosim multe farfurii și tigăi, murdărim tot felul de tăvi pe la cuptor, iar Matilda îmi reproșează că nu vreau să cumpăr o mașină de spălat vase, deși până și eu recunosc că avem nevoie de una.

Culmea este că și-a făcut temele și folosește împotriva mea exact argumentele pe care le-am zis și eu pe blog de-a lungul timpului în mai multe articole:

  • dacă speli de mână măcar 10 minute în fiecare zi (și noi facem asta, poate chiar 15 minute în total), pe an se strâng 365 x 10 = 3650 de minute, adică 60 de ore, adică 2,5 zile full-time doar spălând vase. Asta pare enorm de mult, că sunt zile din viață și nu mai vin înapoi. Dacă ar fi să socotim în perioade de 8 ore, înseamnă 7,5 zile lucrătoare petrecute cu buretele în mână în fiecare an, la chiuvetă.
  • avem bucătăria luată de la IKEA și nu eram sigur că putem refolosi frontul unui dulăpior ce-ar trebui înlocuit de o mașină de spălat incorporabilă pentru a o masca pe aceasta. Misterul s-a rezolvat acum vreo lună și ceva când am căzut în capcană. Eram prin IKEA și, când am ajuns la bucătării, am fost silit (practic simțeam țeava pistolului în spate, sub privirea aprigă) să întreb cum stau lucrurile, ocazie cu care am aflat că ușa dulăpiorului se potrivește probabil cu orice mașină incorporabilă, trebuie doar să cumpăr de la ei două balamale verticale culisante (sau ceva așa), asta dacă nu vin incluse cu mașina.

Am plecat de acolo, eu ușor abătut, ea cu privirea triumfătoare. Probabil că pe la spatele meu a făcut și un gest de “yes!” triumfător.

Ultima mea speranță s-a năruit și ea. “Dar uite, în acest dulap momentan ținem o mulțime de cratițe și oale și tăvi. Unde le-am pune pe acestea, dacă dezafectăm acel dulap și în locul său punem o mașină de spălat vase? Eh, eh?!”, am zis acasă. Și na… aparent avem unde să le mutăm. Mi s-a demonstrat acest lucru, inclusiv cu un ușor apropo că una dintre tigăi ar putea sta în capul meu dacă mă mai opun mult.

Ce să faci? N-ai ce să faci! Practic o dată la două zile subiectul revine în actualitate la noi în casă, iar emisiunea aia House Hunters de pe Travel Channel nu ajută deloc, că văd că toți străinii zâmbesc ușurați când văd că proprietatea vizitată are mașină de spălat vase.

Așa că cel mai probabil după Crăciun vom cumpăra o mașină de spălat vase, că nu mă mai pot ascunde mult. Eu nu voiam asta mai mult din lene, că trebuie să chem instalatorii ca să o conecteze la apă, dar decât să pierd câteva zile pe an spălând vase, mai bine chem și instalatorii și fac pe toată lumea fericită. Nu se mai poate amâna.

eMAG are în această perioadă niște oferte foarte bune. Mai multe modele oferă 5 ani garanție în această perioadă, alte modele au prețul redus cu 25%. Voi alege una dintre acestea, probabil ceva cu programe mai multe, opțiune de încărcare la jumătate și review-uri bune.

feat_masina_spalat_vase

    23 comentarii

  1. Si eu eram in acelasi dubii pana cand am cumparat-o…pe ea…un Beko model mic cu latime 45cm – 10 seturi…E cel mai bun lucru inventat pentru bucatarie. Model e DIS26020 (programul cel mai scurt e de 30min dar fara uscare. trebuie sa lasi vreo 10 min usa deschisa si sunt ca noi). Programul de 1 ora ti le si usuca si este pentru farfurii sau vase de 1 zi sau 2 (le spala cu apa la 70 grade).

    Si urmareste tot pe la emag pachetele de Finish…nu se pot compara cu alte produse (neaparat sa fie 4in1 sau 5in1 ca sa nu mai pui detergent pentru clatire si/sau sare).

      (Citează)

  2. Imediat după mașâna de uscat rufe, mașâna de spălat vasele este ălălalt mare dar al zeilor pentru oameni. Deja pot spune ”felicitări pt. achiziție!” și abia aștept în 1-2 săptămâni să realizezi cum ai putut trăi până acum fără așa ceva. Treaba instalatorului este super simplă – un teu și un rubinet – sper că aveți un sifon compatibil la chiuvetă, te-ar scăpa de niște bătăi de cap.

    P.S. – vezi că unele questii nu se pot spăla la mașâna de spălat vase – spre exemplu ustensile/vase din lemn, unele din aluminiu, etc..

      (Citează)

  3. Voi alege una dintre acestea, probabil ceva cu programe mai multe

    Eu nu vad utilitatea programelor multe. Am o mizerie mica italiana care are , parca, 5 programe de spalate si am folosit de-a lungul vietii ei 3 dintre ele, insa uzual 2. N-ai ce dracu sa setezi decat temperatura si timp iar setari cu diferente minime nu fac nicio diferenta pentru spalare. Acolo ai niste vase peste care ai trecut orum cu buretele inainte sa le vari acolo, altfel nu le spala bine cu orice programe ai avea – adica daca au resturi de mancare pe ele.
    Lucru care duce la :

    dacă speli de mână măcar 10 minute în fiecare zi (și noi facem asta, poate chiar 15 minute în total)

    si vei scadea timpul ala la 5 minute, vei mai economisi niste apa, dar in mod clar nu va fi 0. Totusi daca in loc sa speli vasele 15 minute pe zi, speli doar 5 si in restul timpului faci sex :) tot e ceva.

    Eu asa gandesc de cate ori mai vrea nevasta cate un robot prin casa. Si cum valorificam timpul ala in beneficiul meu ? :D

    Robotul de aspirare, pana acum, e mai valoros in sensul timpului eliberat decat orice “masina de”.

      (Citează)

  4. “dacă speli de mână măcar 10 minute în fiecare zi (și noi facem asta, poate chiar 15 minute în total), pe an se strâng 365 x 10 = 3650 de minute, adică 60 de ore, adică 2,5 zile full-time doar spălând vase. Asta pare enorm de mult, că sunt zile din viață și nu mai vin înapoi. Dacă ar fi să socotim în perioade de 8 ore, înseamnă 7,5 zile lucrătoare petrecute cu buretele în mână în fiecare an, la chiuvetă”

    EXACT pentru asta mi-am luat io gajica. Avantaju e ca stie si sa aspire.

      (Citează)

  5. Dupa ce a aparut cel mic si trebuia sa spal vasele la sfarsitul serii acele 10-15minute mi se pareau o corvoada. Asa ca masina de spalat vase mi-a castigat 15minute de somn plus ca mainile raman catifelate :)
    Daca vrei sa combati argumentele cu timp poti folosi contra-argument costul curentului; dar tot timpul este mai important.

      (Citează)

  6. animaloo: Avantaju e ca stie si sa aspire.

    Cat de fin! :D

      (Citează)

  7. eu am whirlpool adg 301 si e foarte buna
    optiunea de incarcare la jumatate cred ca am folosit-o o data in 8 luni.

      (Citează)

  8. Sa stii ca merita, din cel putin 2 considerente:
    1. Liniste in casa
    2. Comoditate
    3. Liniste in casa
    :))
    Cu instalarea nu e mare branza (asculta la unu’ care nu are treaba cu mesteritu’), iar ca branduri, iti recomand ceva ce nu e facut de firma consacrata in fabricarea de frigidere la Gaesti, sau firma-prietena din Turcia. Si spun din perspectiva patitului. Oricum, la specificatii similare ai preturi similare, indiferent de marca, asa ca nu are rost sa faci experimente.
    Referitor la alte functii, cea mai inutila o consider pe cea cu incarcarea la jumate. Ca marketing, suna funky, ca utilitate, tinde spre multimea vida.
    In rest, sa fie cat mai mare, ca intotdeauna vei avea o tigaie si o tava care vor ocupa 2000% din spatiul de incarcare :)

      (Citează)

  9. Mașina de spălat vase salvează căsnicii!

      (Citează)

  10. solutia e simpla pentru haterii automatelor de vase.. boxe destepte si muzica buna pe timpul celor 10-15 minute de corvoada zilnica..

    nevasta asculta Divo, Safina sau Vittorio Grigolo

    eu Radio Folclor, Radio Somes, Cluj etc.

    masina noastra de rufe foooseste apa calda si rece de la retea.. deci fara incalzire calgon si consum anapoda.. programe scurte

    daca s-ar inventa si cele de vase cu apa calda de la retea as lua maine una..

      (Citează)

  11. Da-i Duamne sanatate la ala care a inventat masina de spalat vase!!!

      (Citează)

  12. Eu am de vreun an una similara SMV88TX05E (SMV88TX01N). E ok. Recomand o masina cu sertar pentru tacamuri si cat mai eficienta. Timpul de functionare e irelevant, oricum o las peste noapte. Programul eco dureaza 3 ore 45 min.

      (Citează)

  13. Cei care nu au masina de spălat vase spun ca este inutila. Cei care au masina, spun ca este cea mai mare inventie. E problema fiecăruia in ce grup se încadrează….
    Cat dureaza un program? Poate sa dureze si 6 ore, nu ma intereseaza pt ca ea spala nu eu :)))) (oricum o pornesc noaptea cand intru la somn).
    Asemenea unui coleg anterior, recomand varianta de 45 de cm deoarece cea de 60 este foarte greu de “umplut”.

      (Citează)

    • Eu folosesc un bosh. La emag era 2200 la promotie dar luat-o de la un alt magazin (mi s-a parut destul de obscur cand am lansat comanda) cu 1600 de lei. La mine comenzile sunt pe rama, si nu are decat setare de temperatura.
      Referitor la curatat vasele inainte de a le baga, eu doar arunc resturile la gunoi, nu le trec prin chiuveta. De regula spal la temperatura mare deoarece vasele nu sunt de bumbac ca sa “intre la apa”.

        (Citează)

    • Nu stiu cum reusesti, noi (3 oameni) umplem o masina de 60 aproape zilnic.

        (Citează)

  14. Si eu am mobila de bucatarie tot de la Ikea combinata cu o masina de vase de la Whirlpool (luata mai de demult si nu stiu acum ce model, dar merge brici) si nu mi-a trebuit nici o balama suplimentara. Vezi ca sunt 2 tipuri de modele incorporabile (excluzand variatiile de marime): cu display vizibil normal si cu display ascuns in rama usii. In functie de asta trebuie sa iei un front potrivit de la Ikea. Eu am cu display vizibil pentru ca e mult mai practic si arata bine.

      (Citează)

  15. Alea 10min economisite zilnic se pierd pe tembelizor, net, filme proaste. Nu e un argument solid. E ca si cum ai merge toata ziua cu masina sa nu obosesti, dar dupaia bagi la sala 2 ore. Daca nu le cureti inainte nu se spala bine, decat cu detergent agresiv, temp mare, consum de energie electrica. Plus ca se mai strica.
    O recomandare: https://www.vzug.com/ch/en/product/ch-Catalog/4102400163

      (Citează)

  16. Calculul cu economisirea timpului nu e tocmai corect:

    1) La spălatul clasic, cînd termini, termini de tot; la spălatul ca mașina, ignori anumiți timpi suplimentari:
    – timpul încărcării mașinii și așezării vaselor optim, a tacîmurilor în suporți, etc (dacă le pui de-a valma nu se pot spăla bine, nu ajung jeturile la ele).
    – timpul descărcării mașinii și a pusului vaselor la loc în rastel; pt majoritatea, rastelul unde stau vasele e chiar în preajma chiuvetei (sau deasupra), avînd rol și de uscător, de aia ziceam că atunci cînd am terminat, am terminat de tot, vasele fiind în poziția lor finală. La mașina de spălat însă, trebuie să scot vasele separat din mașină, pt a o putea folosi din nou, complet goală – că nu las o parte din vase în mașină cînd bag o nouă șarjă !
    – dacă mai constați și că au rămas cîteva urme pe cîteva vase și tb. să le bagi din nou la spălat, deja s-a rupt filmul, clar ai depășit timpul inițial !

    – faptul că separi activitatea în două: încarci mașina, apoi urmează un timp în care ea spală (eventual peste noapte) și apoi descarci mașina; nu durează mult, dar 2 activități separate generează timpi suplimentari, vorbim de minute aici nu de ore, dar minutele se adună. Dacă durează 30 sec. să mergi la bucătărie a doua oară și încă cîteva minute să faci toate activitățile de descărcare și apoi încă 30 sec să te întorci, ți s-a dus economia cu cele 15 minute pe zi…

    2) cea mai importantă: timpul necesar clătirii/îndepărtării mîncării în exces, știind că nu poți pune în mașină vasele oricît de murdare. Din punctul meu de vedere asta e principala problemă. Dacă tot am luat vasul în mînă și l-am clătit un pic în chiuvetă, ca să nu-l duc plin de sos și resturi la mașină, mi-e mai simplu să-i dau 3 bureți și am terminat povestea. Practic toți detergenții actuali de vase sînt destul de eficienți a.î. în combinație cu apa caldă, să spele vasul foarte repede. Foarte puține vase au nevoie de spălare extensivă (unele oale care au stat mai mult pe foc și au făcut crustă).

    Din aceste motive eu sînt unul dintre cei care am mașină de spălat vase, dar am renunțat să o mai folosesc. Am avut impresia că voi cîstiga timp, și am constatat că nu e așa. Plus costurile suplimentare cu detergenții speciali (pastilă) pt mașină, care costă mai mult decît o sticlă de PUR, plus costul curentului, plus spațiul suplimentar ocupat, cum ai zis și tu. Acum mașina mea e pe post de dulap de vase mai puțin folosite.

      (Citează)

  17. Încă un aspect: tu și Matilda sînteți doar 2 oameni, și în cele mai multe cazuri produceți vase murdare pt 2 oameni. Poate ocazional vin 10 prieteni în vizită, sau rude, etc, dar pt 95% din cazuri produceți vase murdare pt… 2 oameni (sau uneori un om, că-s și momente cînd e unul singur, nu ?)

    În aceste condiții chiar nu merită efortul cu mașina, cînd timpul necesar clătirii și dării a 3 bureți, pt 5 vase în chiuvetă, e MULT mai mic decît timpii necesari pt toate etapele de la mașină.

    Și mai e și aspectul că, dacă ai 3 vase murdare, nu-ți vine să pornești mașina doar pt ele, să strici o pastilă de detergent și să consumi apă și energie. Așa că, ce faci ? te apuci și colecționezi vase murdare așteptînd să se adune destule cît să merite să pornești spălarea ? Dezavantajele:
    – mîncarea se întărește și se spală mai greu
    – nu poți refolosi vasele în timpul ăsta.

    Din punctul meu de vedere rămîn la părerea că mașina de vase este un moft în gospodării, fiind utilă doar pt locurile unde se lucrează mult cu vase (restaurante, etc).

      (Citează)

    • I LOL-ed! Noi suntem 2 persoane. Pun mașina de spălat vase cam de două ori pe săptămână. Cele menționate de tine sunt non-probleme.

      Mașina de spălat vase merită orice efort!

        (Citează)

  18. Si nevasta mea vrea o masina de spalat vase. Cred ca o sa primeasca, altfel primesc si eu o tigaie in cap (ca autorul articolului).
    Asta-i hartuire, tovarasi! Asta-i hartuire! :)
    Si amenintarea cu forta!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus